BEVEILIGING - PRIVACY - 26.01.2009

Surfen in alle discretie

In de huidige browsers kunt u, wanneer u dat wenst, uw surf­sporen wissen. De allernieuw­ste browsers hebben echter ook een privacyfunctie. Wat houdt die in?

Wat is het? Door ‘private browsing’ in te scha­kelen, hoeft u achteraf geen sporen te wissen. De browser zal immers tijdens zo’n privésurfsessie tijdelijk geen web­pagina’s of -adressen be­­waren in het cache­­geheugen, geen cookies of formulier­­gegevens bij­houden en geen ingevulde wachtwoorden ont­houden. Aan het einde van uw surfsessie blijft er dus geen enkel lokaal spoor over van de be­­­­zochte sites, behalve natuurlijk de foto’s, de video’s of de bestanden die u eventueel heeft binnen­­gehaald. Dit is bijvoorbeeld nuttig als u in een internetcafé of op een gemeenschappelijke computer even wilt surfen of uw webmail wilt checken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u gegevens achter­­laat op die pc.

Internet Explorer 8. In de nieuwe IE 8, die nog in de bètafase zit (http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/beta/), start u een InPrivate Browsing-surfsessie door een nieuw tab­venster te openen en hierin de optie Start InPrivate Browsing te kiezen. U krijgt dan in de navigatie­balk wel een duidelijke melding dat u privé aan het browsen bent. Als u het tab­venster sluit, is ook de privésurfsessie afgelopen.

Chrome en Safari. Bij Google Chrome (http://www.google.com/chrome/) heet de functie ‘Incognito browsing’: klik op het Tools-icoontje en kies de optie Nieuw incognito­­venster. U krijgt dan een nieuw Chrome-venster met een discreet spionfiguurtje in de linkerbovenhoek. Alle verdere pagina’s die u opent in dat venster, zal u ‘incognito’ bezoeken. Sluit u dit aparte ven­­ster, dan is uw privésurfsessie afgelopen. In Apple’s Safari (http://www.apple.com/safari/) vindt u Private Browsing via het menu Edit.

Firefox 3.1. In de nieuwste bèta van Firefox 3.1 (http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html) kunt u via het menu Tools nu ook Private Browsing selecteren. Firefox bewaart en sluit dan al uw openstaande tabvensters en opent een nieuw browservenster. In de titelbalk krijgt u een ‘privé­melding’, maar die is niet zo goed zichtbaar als bij de andere browsers. Bent u klaar, dan sluit u het browservenster en de oorspronkelijke tabs worden weer ge­­opend net zoals u ze achtergelaten had.

Volkomen anoniem? Besef wel dat privé­browsen geen ­vrij­geleide biedt om bv. op het werk naar aller­lei ongeoorloofde sites te surfen. Op uw lokale pc worden er dan wel geen gegevens ­bij­ge­­houden, maar in een bedrijfs­omgeving verloopt het inter­net­verkeer vaak via een centraal punt (een proxy­­ server) waar men des­­gewenst kan nagaan welke sites er bezocht werden. Ook zal u merken dat u, ondanks de privacy­functie, op bepaalde sites nog steeds ‘lokale’ advertenties of inhoud gepresenteerd krijgt. Dat komt omdat men nog steeds uw ip- dres kent en dus bij benadering ook uw locatie. Wilt u ook dit uitsluiten, gebruik dan - in combi­natie met private browsing - een dienst zoals ­Anonymouse.org (http://anonymouse.org). Op deze site voert u dan gewoon het gewenste webadres in en klikt u op SurfAnonymously.

Gebruikt u een publieke computer om te surfen of om uw webmail te checken, dan voorkomt ‘private browsing’ dat u persoonlijke gegevens achterlaat. In IE en Firefox zit de functie voorlopig alleen in de bètaversies.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878