BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 19.03.2012

Geen datum van levering vermeld, geen aftrek van btw?

De btw die u betaalt aan uw leveranciers is, zoals bekend, slechts aftrekbaar indien u een factuur heeft die alle verplichte vermeldingen bevat. Onlangs be­sliste de rechter dat ook de datum van levering daarvoor cruciaal is...

Voorwaarden voor btw-aftrek

Het bezit van een factuur. Zonder factuur, geen btw-aftrek. Zover was u uiteraard ook al en doorgaans is dat ook geen probleem. Van belang is uiteraard ook dat het moet gaan om een beroeps­matige uitgave. De btw op een privéuitgave is immers nooit aftrekbaar, zelfs al heeft u een factuur.

Tip. Doet u regelmatig kleinere uitgaven waarvoor geen facturen opgemaakt worden, doe die uitgaven dan zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier. U kunt hem dan vragen om eens per maand een verzamelfactuur te maken.

Factuur moet ook ‘regelmatig’ zijn. Concreet betekent dit dat alles wat verplicht vermeld moet ­worden, ook effectief op de factuur terug te vinden is. Dat gaat dan o.m. om uw adres, uw btw-­nummer, een volgnummer, enz.

Let op! Bij de minste vergetelheid kan de btw-controleur moeilijk doen en de btw-aftrek gewoonweg weigeren. Kijk elke factuur die u krijgt dus na op zijn verplichte vermeldingen.

Een overzicht van de verplichte vermeldingen kunt u downloaden van http://eenmanszaken.indicator.be – code TE 02.01.03.

Steeds twee data nodig ?

Datum van de factuur. Dat is inderdaad de eerste datum die terug te vinden moet zijn op een factuur. Dat is dan meer bepaald de datum waarop de factuur zelf opgemaakt is.

De datum van de levering. Dit is de tweede datum die van belang is. Een factuur voor een levering op 15 maart die op 4 april opgemaakt wordt, moet m.a.w. beide data bevatten. Alleen dan is de factuur regelmatig en alleen dan geeft ze recht op aftrek van btw. Recentelijk nog zei de rechter overigens dat dit een terechte eis is van de Btw (hof van beroep Brussel, 15.09.2011).

Let op! Is de datum van de levering of van de dienst dezelfde als de factuurdatum, dan volstaat de vermelding van die ene datum.

Idem voor diensten? Jawel. Een dienstver­richter zoals een aannemer bv., moet dus op zijn factuur niet alleen vermelden wat hij precies gedaan heeft, maar ook wanneer hij de dienst in kwestie verricht heeft. Het is immers de voltooiing van die dienst die bepaalt wanneer de btw zgn. opeisbaar wordt, lees: in welke btw-aangifte die btw opgenomen moet worden als verschuldigd.

Belang van die twee data? Dat is kortweg om na te gaan of er wel tijdig gefactureerd werd en of de btw dus wel tijdig doorgestort werd. Een factuur moet in principe immers ten laatste de vijfde werkdag van de volgende maand opgemaakt ­worden. Een levering in maart 2012 moet m.a.w. ten laatste op 6 april 2012 gefactureerd zijn én moet ook reeds in de btw-aangifte over de maand maart of over het eerste kwartaal, opgenomen zijn.

Let op! Het is dus wel degelijk de datum van de levering of van de voltooiing van de dienst die bepaalt wanneer een factuur opgenomen moet worden in de btw-aangifte, niet de datum waarop de factuur opgemaakt werd.

Btw zo ook sneller recupereren? Inderdaad, een factuur van begin april voor een levering in maart mag u reeds opnemen in de btw-aangifte die uiterlijk 20 april in te dienen is. U moet voor uw btw-aftrek dus niet wachten tot de aangifte van april of van het tweede kwartaal.

Alleen een regelmatige factuur geeft recht op aftrek van btw en onlangs werd nogmaals beslist dat de Btw daarover terecht moeilijk mag doen. Kijk elke inkomende factuur dus grondig na en vooral deze van het begin van de maand. Op die laatste moet u in principe nl. twee data terugvinden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878