EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 06.02.2013

Professionele formulieren op uw site

Een formulier toevoegen aan uw website is niet altijd even eenvoudig. Wilt u het niet aan een webdeveloper vragen of met een softwarepakket doen, dan zijn er diensten die het voor u doen. Wat hebben ze te bieden?

Uw site heeft wellicht een formulier waarmee bezoekers contact met u kunnen opnemen zonder dat ze hun mailtoepassing moeten opstarten, maar wat als u meer formulieren wilt, bv. voor een bestelling, reservatie, enquête, betaling, enz.? Uw hostingprovider moet dan bepaalde scripts ondersteunen en u moet met html of web-editors gaan goochelen. Het kan ook gemakkelijker.

Formstack

Een professionele dienst is Formstack (http://www.formstack.com). U kunt het 14 dagen gratis testen, daarna betaalt u minstens $ 14 per maand (maximaal vijf formulieren). Met de form builder kunt u vakken naar een formulier slepen. Short Answer kiest u voor gewone tekstvelden, maar u kunt ook langere velden kiezen (Long Answer) of lijsten, knoppen, kalenders om gemakkelijk een datum te kiezen, enz. De ingevulde formulieren komen dan via e-mail bij u toe, maar u kunt ze ook analyseren in Excel of Word, en grafieken bekijkt u op de website. Verder kiest u nog een Landing page, die moet verschijnen nadat een bezoeker het formulier ingevuld heeft. Elk formulier krijgt een eigen url die u kunt linken op uw website.

Tip 1. Formstack kan ook de iframe-html-code geven zodat bezoekers niet merken dat het formulier eigenlijk niet op uw site staat.

Tip 2. Wilt u spam voorkomen? Dan kunt u eenvoudig een captcha toevoegen aan uw formu­lier. Bezoekers tikken deze letters en cijfers over en spamrobots hebben dan geen kans. Formstack integreert ook netjes met Paypal en Google Checkout zodat u (eenvoudige) betaalmogelijk­heden kunt toevoegen.

PHPForms

Vindt u Formstack te duur, probeer dan PHPForms (http://www.phpforms.net). De gratis free-account laat u twee formulieren bouwen met maximaal 100 ‘submits’ per maand. Onbeperkt kan ook, voor $ 50 per jaar. Ook PHPForms werkt met een drag-and-drop editor. Data uit uw formulier worden in csv-bestanden opgeslagen, die u meteen in Excel kunt importeren (gemak­kelijk om statistieken te maken). De Theme Gallery bevat mooie, sobere templates voor uw formulieren en met de Theme Designer maakt u zelf templates. Leuk zijn ook de multi-page forms waarmee u lange formulieren splitst over meerdere stappen. U kunt ook eenvoudige logica integreren: bv. een veld verplicht maken of de inhoud van een veld controleren (bv. is het telefoonnummer lang genoeg of komt het nummer wel overeen met het gekozen land). Ook hier integreert u uw formulier in uw website met een link of iframe.

Formassembly

Wilt u geen abonnement betalen? Formassembly (http://www.formassembly.com) biedt een gratis Starter-account (verscholen onder de tabel onder Pricing & Sign-up) met een onbeperkt aantal formulieren, onlinerapporten, diagrammen en antwoorden via e-mail. U krijgt er wel advertenties bij. Het Pay-as-you-go-plan is interessanter: u betaalt $ 0,05 per antwoord op een formulier, zonder reclame en zonder beperkingen. U kunt zelf auto-responders instellen zodat een bezoeker meteen een bevestigingsmailtje krijgt na het invullen van een formulier. Leuk is ook de preview-functie: bezoekers zien eerst al hun antwoorden op een rijtje, voor ze alles verzenden.

Snel een formulier voor uw website nodig? Formstack is gebruiksvriendelijk, maar u betaalt $ 14/maand. PHPForms is gratis voor twee formulieren per maand (beperkt tot 100 submits) en Formassembly doet het volledig gratis als u er de advertenties bijneemt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878