Alle domeinen

2013 - Februari

STAGIAIRS - RSZ - 28.02.2013

Ook Dimona nodig voor (instap)stagiairs!


SUBSIDIES - VAKBOND - 28.02.2013

Tijd om de info over subsidies mee te delen


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 28.02.2013

Geen opleidingsaanbod gedaan: wat nu?

Bedienden van PC 218 hebben, zoals u weet, ‘elke twee jaar’ recht op vier opleidingsdagen. Stel nu dat sommige van uw bedienden nog geen aanbod gekregen hebben voor de periode 2012-2013, welke gevolgen kan dit dan hebben?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.02.2013

Carpoolen geen invloed meer op VAA firmawagen?

Stel, iemand met een firmawagen brengt altijd een collega mee naar het werk. Nu blijkt echter dat zijn VAA van 2012 niet gedaald is (of zelfs geneutraliseerd wordt) door de carpool, terwijl dit vroeger wel het geval was. Hoe komt dit?

ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 28.02.2013

Moet u weer zes maanden wachten om te ‘ontslaan’?

Stel, iemand is bijna zes maanden afwezig wegens arbeidsongeschiktheid en u denkt eraan om het contract te verbreken zodra die termijn bereikt is. Wat echter als hij voordien ‘even’ het werk hervat? Kunt u dan niet meer ontslaan?

PERSONEELSBELEID - 28.02.2013

Tijd voor het werkgelegenheidsplan 45-plussers

Bedrijven met meer dan 20 werknemers moeten een zgn. werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen en voorleggen aan het personeel. Hoe pakt u dit op een efficiënte manier aan?

GROEPSVERZEKERING - DEELTIJDS TIJDSKREDIET - 28.02.2013

Met een groepsverzekering doet u niet wat u wilt...

Stel, een oudere werknemer gaat halftijds werken in het kader van tijdskrediet. Zijn loon wordt dan uiteraard gehalveerd, maar u bent bereid om de groepsverzekeringspremie verder te berekenen op het voltijds loon. Kan dat echter wel?

STUDENTENARBEID - 28.02.2013

Een student op zijn paasbest...

U wilt een student inschakelen in de paasvakantie? Misschien kunt u hem beter een contract van 4 keer 9 uur per week geven i.p.v. één van 38 uur per week.

ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 28.02.2013

Dringende reden verworpen, plots toch outplacement?

Stel, het ontslag om dringende reden van een 45-plusser wordt uiteindelijk niet aanvaard. Kan de werknemer dan ook nog schadevergoeding vragen voor het feit dat er geen outplacement aangeboden werd? Een recent arrest licht toe...

BTW - VARIA - 28.02.2013

Binnenkort vrijgesteld van btw?


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 28.02.2013

Een nieuwe regeling voor overheidsopdrachten...

Eindelijk is de kogel door de kerk. Onlangs werd het uitvoeringsbesluit met ­uitvoeringsregels gepubliceerd, waardoor de nieuwe regeling overheids­opdrachten binnenkort ingaat. Wat zijn belangrijke wijzigingen?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 28.02.2013

Mag een gepensioneerde nu onbeperkt bijverdienen?

Uw vader is met pensioen en steekt u nog graag een handje toe in uw zaak. Mag u hem hiervoor een vergoeding geven of riskeert hij dan zijn pensioen te ver­liezen? Hoe zit dat precies en wat is er gewijzigd sinds 1 januari 2013?

BANK - SPAARREKENING - 28.02.2013

Veilig sparen bij een buitenlandse bank?

Naar aanleiding van het IceSave-arrest van het Europese Hof werd er in de pers heel wat onrust gezaaid. Was sparen bij IceSave dan toch niet zo safe? Zijn andere buitenlandse banken nu dan wel veilig? Wat is er voor u van belang?

LASTIGE KLANTEN - FACTUUR - 28.02.2013

Mag u afwijken van de eenheidsprijzen van de architect?

Uw klant stelt, met het ‘borderel eenheidsprijzen’ in de hand, uw eindafrekening in vraag. Omdat u daar te veel van afwijkt, is het volgens hem duidelijk dat u te veel aanrekent. Moet u daar als aannemer inderdaad rekening mee houden?

STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 28.02.2013

Sociale bijdragen straks iets eerder betalen…

Dit jaar ligt de deadline om de sociale bijdragen voor het eerste kwartaal 2013 te betalen iets vroeger dan andere jaren. Hoe komt dat? Een rechter wees onlangs trouwens op een minder gekende piste om ongestraft iets minder te betalen…

AANSPRAKELIJKHEID - GEBREKEN - 28.02.2013

Ontvlambare zonnepanelen…

De zonnepanelenproblematiek toont het aan: u komt als aannemer-installateur als eerste in het vizier. Vaak ten onrechte! Wat is er voor u van belang?

RECHT - LEVERANCIER - 28.02.2013

Drie maanden om probleem op te lossen?!

De NMBS geeft de fabrikant van de Fyra drie maanden de tijd om de ­problemen op te lossen. Excuseer?! Moet u met uw leveranciers ook zoveel geduld h­ebben? Wat zijn in zo’n geval de aandachtspunten?

BTW - 27.02.2013

Btw-aftrek op gemengd gebruikte goederen?

Gebruikt u een gsm, een laptop of een ander ‘roerend goed’ van uw vennootschap ook privé, dan is de btw-aftrek voortaan beperkt. Hoe zit dat in elkaar?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 27.02.2013

Wanneer mag u een niet-betaalde factuur afboeken?

Een collega boekte een openstaande vordering op een klant in de kosten omdat die failliet gegaan was. De fiscus weigerde de aftrek ervan echter en werd daarin gevolgd door de rechter. Waarom en hoe moet u dat dan wel aanpakken?

FINANCIEEL - BANK & VERZEKERING - 27.02.2013

SSV gekoppeld aan investeringskrediet bvba: wat nu?

Onlangs verdubbelde Di Rupo de premietaks voor heel wat l­evensverzekeringen. Voor schuldsaldoverzekeringen (SSV) gelden er daardoor nu drie tarieven. We verduidelijken wat er voor u van belang is…

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 27.02.2013

De beveiliging van een gemengd gebruikt pand

Doet u bepaalde beveiligingsuitgaven aan uw privéwoning, dan worden die fiscaal gestimuleerd. Hoe zit het dan als u een gemengd gebruikt pand beveiligt? Behoudt u die belastingvermindering dan of niet... ?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 27.02.2013

Zijn winstbewijzen (fiscaal) interessant?

De laatste tijd zijn de winstbewijzen van het vroegere Dexia een hot item in het nieuws, maar wat houdt zo’n winstbewijs eigenlijk in? Kan uw vennootschap dat ook uitgeven en hoe zit het met een dividend toegekend aan een winstbewijs?

KORT & KRACHTIG - 27.02.2013

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 27.02.2013

Op skiverlof en toch iemand op staande voet ontslaan…

U zit als zaakvoerder in het buitenland als u te horen krijgt dat een werknemer zwaar in de fout ging. Reden genoeg om die op staande voet te ontslaan, maar hoe doet u dat concreet? Rechters hadden daar onlangs een klare kijk op…

VRUCHTGEBRUIK - 27.02.2013

Vruchtgebruik, geen fiscaal misbruik!

Onlangs werd er een ruling rond vruchtgebruik gepubliceerd. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het daarbij ook ging over het zgn. fiscaal misbruik...

PERSONEEL - EXTRA’S - 27.02.2013

Extra’s straks minder zwaar belast…


PERSONEEL - ONTSLAG - 27.02.2013

Uw werknemer beweert dat u hem ontslagen heeft...

Na een discussie met uw werknemer over zijn loon of functie, daagt hij de dag nadien niet meer op en eist hij een ontslagvergoeding. Wat riskeert u en wat is daarbij van belang? Onlangs had de rechter daar een frisse kijk op...

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 27.02.2013

De verhuurder wil uw handelspand grondig verbouwen...

Uw verhuurder kondigt aan dat hij het gebouw waarin uw zaak gelegen is, grondig wil verbouwen. Volgens hem is dat een goede reden om u uit het pand te zetten. Klopt dat inderdaad? Wat zei de rechter hier onlangs over?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 27.02.2013

Verboden klanten te lokken met 70% korting?

Een modeketen zou in de fout gegaan zijn door kortingen van 70% aan te kondigen. Er zou in dat verband sprake zijn van lokvogelpraktijken. In welke mate riskeert u iets als u klanten met uitzonderlijke kortingen naar uw zaak lokt?

BTW - CONTROLE - 27.02.2013

Waar boekt u uw reservaties?

Bent u verplicht om met een reservatieboek te werken en moet u dat dan voorleggen aan de controleur? Cassatie sprak zich onlangs uit…

RECHT - BETALING - 27.02.2013

Weg met de 1 en 2 eurocentjes…


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.02.2013

De magie van obligaties?

Er schijnt maar geen einde te komen aan de (bedrijfs-)obligatiehonger van de Belgische beleggers. Wanneer zijn obligaties dan toch nog interessant?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 27.02.2013

Ontbindende voorwaarde bij overdracht?

Recentelijk sprak het Hof van Cassatie zich uit over de gevolgen van een ont­bindende voorwaarde in een overnamecontract. Wat zei Cassatie precies en wat zijn de gevolgen van deze uitspraak als u aandelen overdraagt of aankoopt? Is het nuttig om de overdracht van aandelen van uw vennootschap inderdaad te ­koppelen aan bepaalde voorwaarden zoals de betaling van de volledige overnameprijs?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 27.02.2013

Sparen en beleggen zonder rv te betalen?

Sinds begin dit jaar bedraagt de roerende voorheffing (rv) in principe 25% op alle opbrengsten van uw spaargeld en uw beleggingen. Nu de rente zo laag staat, zorgt een rv van 25% er echter voor dat uw rendement wel érg laag uitvalt. Welke ­mogelijkheden zijn er nu nog om deze rv te vermijden en zo uw rendement enigszins op te krikken?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 27.02.2013

Verliezen aftrekbaar na overname?

U overweegt om een andere vennootschap over te nemen. Wanneer die vennoot­schap nog een groot bedrag aan overgedragen fiscale verliezen of notionele interestaftrek heeft, betaalt ze momenteel geen vennootschapsbelasting. Blijft dat echter wel zo na de overname? Hoe zit het wanneer die overname gebeurt via een holding in het kader van een successieplanning?

BELASTINGEN - MEERWAARDEN - 27.02.2013

Haal het maximum uit de gespreide taxatie!

Wanneer uw vennootschap een investering verkoopt, kan ze de meerwaarde die ze daarbij realiseert ‘gespreid’ laten belasten i.p.v. in één keer. Wanneer kan dat nu ook alweer en hoe groot is eigenlijk het werkelijke voordeel van zo’n gespreide taxatie? Wat met een herbelegging in bv. verbouwingswerken, zonnepanelen, vruchtgebruik, een handelsfonds of de aandelen van een andere vennootschap?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 27.02.2013

In 2013 beleggen in onroerend goed?

De media stonden de laatste maanden bol van de pronostieken rond evoluties op de vastgoedmarkt. Levert een vastgoedinvestering ook in 2013 nog een interessant rendement op? U hoeft echter niet noodzakelijk zelf in bakstenen te beleggen. Er zijn ook zgn. vastgoedbevaks. Die beleggen ‘professioneel’ in vastgoed. Wat zijn de voordelen en in welke mate roomt Di Rupo een deel van het rendement af?

BELEGGEN - AANDELEN - 27.02.2013

Beleggen op de Turkse beurs?

Wanneer men het heeft over de zgn. ‘ontluikende markten’, wordt er automatisch gedacht aan landen zoals Brazilië, Rusland of China. Nochtans ligt er aan de rand van Europa nog een land dat alle karakteristieken heeft van een opkomende ­economie, meerbepaald Turkije. Biedt dat perspectieven voor beleggers?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 27.02.2013

Voortaan een echte groepsverzekering?

Sinds 1 januari 2012 is de mogelijkheid om een interne pensioenvoorziening aan te leggen ‘afgeschaft’ en sinds eind vorig jaar zijn ook de concrete modaliteiten daaromtrent bekend. Stel dat u in uw vennootschap zo’n interne pensioenvoor­ziening aangelegd had, wat betekent dat dan concreet voor u? Wat moet u nu concreet doen en hoeveel zal dat u (fiscaal gezien) kosten?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 26.02.2013

Inbraakbeveiliging: aftrek tegen 30% of 50%?


BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 26.02.2013

Is Wikifin voortaan uw financiële gids?


BTW - AUTOKOSTEN - 26.02.2013

Is de btw-aftrek voor een lichte vracht ook gewijzigd?

De btw-aftrek op autokosten moet sinds begin dit jaar in principe berekend ­worden met een van de door de Btw vooropgestelde methodes. Geldt dit nu ook voor een lichte vracht of staat dat er helemaal los van?

RECHT - PUBLICITEIT - 26.02.2013

Mag u overdrijven in uw reclameslogans?

Stelt u een reclameslogan op, dan is er daarin al snel sprake van enige over­drijving. In hoeverre mag u in reclame beweren dat u de beste, de grootste of de goedkoopste bent? Onlangs gaf de rechter hierover nog enkele richtlijnen...

FISCAAL - KINDEREN - 26.02.2013

Uw zoon of dochter als helper-zelfstandige?

Wil een van uw kinderen vakantiewerk komen doen bij u in de zaak, dan kan dat niet alleen als jobstudent, maar ook via het statuut van de zgn. helper-zelf­standige. Dat laatste is doorgaans echter interessanter. Even kijken waarom...

FISCAAL - ONROEREND GOED - 26.02.2013

Betaal niet te veel taks voor uw schuldsaldoverzekering

Bij de quasi verdubbeling van de taks op levensverzekeringen heeft Di Rupo een praktisch probleem over het hoofd gezien. Waarop moet ú nu letten om niet ten onrechte te veel belasting te betalen?

SOCIAAL STATUUT - 26.02.2013

Sociale bijdragen correct afgerekend

Binnenkort moet u uw sociale bijdragen voor het eerste kwartaal 2013 betalen. Bent u er zeker van dat u niet te veel bijdragen betaalt? Wat is nu van belang?

HANDELSHUUR - VERKOOP - 25.02.2013

De huurder gaat akkoord om te vertrekken na verkoop...

U koopt een pand dat momenteel verhuurd wordt, maar de huurder gaat ermee akkoord om vroeger te vertrekken. Is zo’n akkoord eigenlijk wel geldig en maakt het dan een verschil of het gaat om woninghuur of handelshuur?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 25.02.2013

Bedrijfsvoorheffing bij verkoop van een pand, kan dat?

Onlangs werd een notaris op de vingers getikt omdat er geen bedrijfsvoorheffing ingehouden was bij de verkoop van een pand door een buitenlander. Oei, wat is dat allemaal en riskeert u als makelaar daarmee dan ook problemen?

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 25.02.2013

Wat als uw groene lening niet opgevuld geraakt?

U heeft eind 2011 nog snel een groene lening gesloten en nu blijkt dat u ze niet volledig kunt spenderen aan de juiste werken. Kunt u een deel daarvan dan laten overzetten naar een gewoon krediet of hoe moet het dan verder?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 25.02.2013

De Vlaamse voorkooprechten in één oogopslag


MEDE-EIGENDOM - AANSPRAKELIJKHEID - 25.02.2013

Wie betaalt wat bij een schadegeval in het appartement?

Doet er zich waterschade voor in een appartement, dan wordt daarbij meestal een beroep gedaan op de zgn. blokpolis. Hoe werkt dat dan concreet en wat betaalt u als syndicus aan wie uit?

De blokpolis in het appartement...


BRUSSELS GEWEST - VARIA - 25.02.2013

Nulenergiewoningen straks aangeslagen door OCMW?!

Door een recente Brusselse ordonnantie kan een pand met een extreem laag energie- of waterverbruik u parten spelen. Waarover gaat het precies en wat is een te laag verbruik? Wat riskeert u dan?

VERKOOP - COMPROMIS - 25.02.2013

Te snel een tweede keer verkocht…

De kopers hebben een compromis getekend, maar haken af, zonder dat met zoveel woorden te zeggen. In zo’n geval loopt u het best niet te hard van stapel in uw zoektocht naar andere kopers, zo waarschuwde de rechter onlangs…

FISCAAL - WOONBONUS - 25.02.2013

Hoe zit het nu met de woonbonus?

Batibouw opent weer zijn deuren voor toekomstige (ver)bouwers, maar hoe zit het eigenlijk met de woonbonus? Blijft die ‘fiscale deur’ nog open... ?

BTW OP AUTOKOSTEN - 25.02.2013

Vermijd een ‘gemengde’ lichte vracht!


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 25.02.2013

De zgn. debetrente als marktrente voor uw rc-tegoed?

Op uw rekening-couranttegoed kunt u fiscaal zorgeloos interesten vragen zolang die maar niet hoger zijn dan de marktrente. Mag u nu wel of niet aan de zgn. debetrente als marktrente refereren?

VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 25.02.2013

Belastingvrij verhuren combineren met de woonbonus

Batibouw komt eraan en dat zal u de nodige ideeën geven om uw privéwoning te kopen en/of te (ver)bouwen. Op termijn wilt u ook een stuk verhuren aan uw vennootschap. Nochtans doet u dat beter meteen. Waarom is dat zo?

BTW - VRUCHTGEBRUIK - 25.02.2013

Vruchtgebruik verkocht, btw volledig recupereerbaar?

U koopt of bouwt een nieuw pand en verkoopt het vruchtgebruik daarop aan uw vennootschap met btw. Kunt u dan de volledige btw op de aankoop of oprichting van het pand recupereren? Wat vindt de rechter daarvan?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 25.02.2013

Verkopen tegen een ‘vriendenprijsje’ = schenking?

Een suikertante verkoopt aan haar nichtje een huis voor een ‘vriendenprijsje’. De  fiscus ziet hier echter een ‘schenking’ in en wil het nichtje méér registratierechten (dan het verkooprecht) doen betalen. Kan dat? Wat vond de rechter daarvan?

VOORDEEL AUTO - 25.02.2013

Hoe uw voordeel auto het best ‘aanrekenen’?

Er zijn verschillende manieren om het voordeel auto ‘aan te rekenen’. Mede door de verhoging van het voordeel auto en de nieuwe btw-regels ter zake, vragen veel abonnees ons welke methode nu het voordeligst is. Even kijken...

BEDRIJFSLEIDER - TANTIÈME - 25.02.2013

Is een dividend nog wel goedkoper dan een tantième?

Het boekjaar 2012 sluit eerstdaags af. Neemt u dan het best een tantième op of is een dividend toch nog goedkoper ondanks de stijging van het tarief van de roerende voorheffing tot 25% sinds begin dit jaar? Wat bepaalt uw keuze?

FACTUUR - 25.02.2013

Nieuwe regels niet toepassen?

Sinds 1 januari 2013 zijn de btw-regels inzake facturatie gewijzigd. Soms is het echter mogelijk of zelfs beter om nog de oude regels te gebruiken...

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 25.02.2013

Internetgevaren: zijn deze beweringen juist of fout?

Over de gevaren op internet leest of hoort u vaak beweringen die veel mensen voor waar aannemen. Maar in hoeverre zijn het juiste stellingen of mythes?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 25.02.2013

Kant-en-klare e-mailantwoorden terugsturen

Ontvangt u in uw bedrijf vaak dezelfde e-mailvragen over uw producten of ­diensten? U kunt dan veel tijd besparen door een aantal standaardantwoorden in te stellen. We kijken even hoe u dat doet in Outlook en Gmail.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.02.2013

Twitteren met een video?


COMPUTER - HARDWARE - 25.02.2013

Zo spaart u uw batterij


WEBDIENSTEN - VIDEO - 25.02.2013

Tips voor uw bedrijfsfilms

Heel wat bedrijven schakelen videomateriaal in om hun producten en diensten voor te stellen of aan te prijzen. Een prima idee, maar aan welke spelregels moet u zich houden om goede bedrijfsfilms te maken? Een checklist.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 25.02.2013

Op zoek naar objectieve gebruikersinfo

Vóór een aankoop googelt u weleens het product, maar vindt u zo wel objectieve gebruikersinfo? Een referentie voor productbeoordelingen is alvast Maxperience (vroeger AskAnOwner). Is deze site nog interessant? En zijn er alternatieven?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 25.02.2013

Goede camerafilterapps voor uw smartphone

Met de gratis app Instagram maakt u uw foto’s aantrekkelijker door filters toe te passen. Instagram is de bekendste ‘filterapp’, maar zeker niet de enige. Welke alternatieven zijn er nog goed?

SOFTWARE - E-MAIL - 25.02.2013

Een Outlook.com-adres instellen in Outlook

Hoe gebruikt u uw Outlook.com-mailaccount in Outlook? Het antwoord op die vraag is niet zo simpel als u op het eerste gezicht zou denken.

COMPUTER - HARDWARE - 25.02.2013

Overstappen naar SSD: hoe Windows overzetten?

SSD-schijven zijn in opmars. Logisch, want ze zijn sneller, zuiniger, stiller, en schokbestendiger dan een klassieke harde schijf – en gelukkig dalen de prijzen stilaan. Wel moet u opletten hoe u Windows op zo’n SSD plaatst.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.02.2013

Houd uw onlinereputatie in het oog

Via sociale netwerken en internetforums discussiëren consumenten volop over bedrijven, producten, merken, ... Met specifieke monitoring tools kunt u berichten over u én uw concurrenten oppikken. Interessant?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 25.02.2013

Projecten beheren kan ook zo

Er bestaan wel meer webdiensten waarmee u bepaalde projecten online kunt beheren en opvolgen. Het nieuwe Volerro wil echter het verschil maken.

CONSUMENT - VEILINGEN - 25.02.2013

Spullen verkopen op eBay

Heeft u nog spullen in de kast liggen die u toch nooit meer gebruikt? Of heeft u voor uw verjaardag een aantal ‘foute’ cadeaus gekregen? Op eBay kunt u ­relatief gemakkelijk en snel spullen verkopen. Hoe precies?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 25.02.2013

Uw eigen zaak onder de loep

In economisch moeilijke tijden is het misschien niet slecht om eens een ‘diagnose’ van uw bedrijf te laten doen. Welke tools kunnen u hierbij helpen?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGCONTROLE - 21.02.2013

Privéfacturen fiscaal gezien ook bijhouden?


ARTSENCONVENTIE 2013/2014 - 21.02.2013

Deconventietermijn loopt tot 13 maart

De nieuwe conventie voor artsen werd gepubliceerd op 11 februari. Welke houding kunt u aan­nemen en wanneer moet u daar ‘actief’ iets voor doen?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 21.02.2013

Woning waar u niet woont met winst verkopen


PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 21.02.2013

Successierechten op uw levensverzekeringen?

U heeft wellicht ook ‘levensverzekeringen’ waarbij er een bepaald kapitaal uitgekeerd wordt bij vroegtijdig overlijden (bv. groepsverzekering, Tak 21, enz.). Betalen uw nabestaanden hierop successierechten als u plots zou overlijden?

BANK - SPAAR- & TERMIJNREKENING - 21.02.2013

Hoe uw spaarrekening optimaliseren?

In tijden van crisis kiezen velen ervoor om hun geld veilig te parkeren op een of meerdere spaarrekeningen zonder daar verder bij stil te staan. Er zijn echter diverse soorten spaarrekeningen. Hoe kunt u ter zake optimaliseren?

ARTSENCONVENTIE 2013/2014 - 21.02.2013

Deconventioneren en verlies van RIZIV-bijdrage

Stel, u beslist om te deconventioneren waardoor u twee jaar geen RIZIV-­bijdrage zal krijgen. Welke gevolgen heeft dit voor het contract dat altijd met dit geld ­gefinancierd werd? We bekijken de verschillende hypotheses...

ARTSENCONVENTIE 2013/2014 - 21.02.2013

Conventioneren en verlies van tariefvrijheid

Stel, u beslist om te conventioneren. Mag u dan nog afwijken van het conventietarief wanneer u ‘op afspraak’ werkt? En ingeval u ‘slechts’ partieel zou conventioneren, in welke mate behoudt u dan nog enige tariefvrijheid?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 21.02.2013

Slechts één bureaustoel aftrekbaar als u alleen bent?

De fiscus verwierp bij iemand die thuis een bureau heeft de aftrek van meer dan één bureaustoel, pc en nog een aantal zaken omdat hij slechts alleen werkte. Is dat tegenwoordig dan ook al van belang? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGCONTROLE - 21.02.2013

Nieuwe regels inzake belastingverhogingen

Tot voor kort was het niet altijd een probleem als u na een controle ook een belastingverhoging kreeg. Door een recente wetswijziging komt daar voortaan echter in bepaalde gevallen verandering in. Welke gevolgen heeft dit?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 19.02.2013

Schenken aan een kind in het buitenland?


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 19.02.2013

Lidgeld serviceclub ter discussie…

Onlangs bevestigde een rechter dat de fiscus terecht moeilijk doet als het ­lidgeld van een serviceclub als beroepskosten ingebracht wordt. Zorg ervoor dat u als zelf­standige uw controleur van antwoord kunt dienen. Wat is er van belang?

AUTO - AAN- EN VERKOOP - 19.02.2013

Verkoop auto met winst: hoeveel belastbaar?

U heeft uw auto verkocht en uw boekhouder vraagt u of u bepaalde kosten gemaakt heeft voor die verkoop. Die zou hij apart moeten registreren om de belastbare meerwaarde te berekenen. Is dat zo en waarom is dat dan precies?

AUTO - AAN- EN VERKOOP - 19.02.2013

Extra aftrek van btw bij verkoop van uw auto?

Verkoopt u een auto, dan moet u niet alleen btw rekenen op slechts de helft van de verkoopprijs, maar heeft u ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw als uw btw-aftrek voor die auto lager was dan 50%. Hoe zit dat precies?

KORT & BONDIG - 19.02.2013

Kent u deze al... ?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.02.2013

Hoezo, ik krijg geen factuur... ?

Bij contante aankopen wordt er dikwijls pas vanaf een bepaald bedrag een factuur gegeven. Mag dat wel en hoe bewijst u uw uitgave dan voor de fiscus?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 18.02.2013

Een hoge coupon is niet altijd beter...

Soms blijkt een obligatie met een lage coupon u toch een hoger nettorendement op te leveren. Is dat ook effectief zo en hoe komt dat? Waarop moet u dan letten wanneer u zo’n obligatie wilt kopen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 18.02.2013

Btw op laptop, gsm, enz. minimaal voor 75% aftrekbaar!

Bent u btw-plichtig, dan moet u voor goederen die u zowel privé als beroeps­matig gebruikt, eerst het percentage beroepsgebruik vaststellen om te weten hoeveel btw u kunt recupereren. Voortaan mag dit ook forfaitair bepaald worden...

BELASTINGEN - BUITENLAND - 18.02.2013

Buitenlandse verzekeringen niet langer ‘anoniem’?

Wie in 2012 een buitenlandse verzekering had, zal deze in zijn volgende belastings­aangifte moeten aangeven. Over welke verzekeringen gaat het ­precies? Wat als u ‘vergeet’ om die buitenlandse verzekering aan te geven?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 18.02.2013

Dan toch niet altijd twee data vereist op uw facturen?

Bent u btw-plichtig, dan moet u sinds 1 januari 2013 in principe niet alleen de datum van de factuur vermelden, maar ook de datum van het einde van de dienst­verrichting. Er is niettemin een belangrijke uitzondering voorzien...

GROEPSVERZEKERING - 18.02.2013

Moet u 1,5% van uw groepsverzekering aan Elio geven?

Als u in 2011 voor meer dan € 30.000 premies aanvullende pensioenen gestort heeft, bent u een extra sociale bijdrage verschuldigd voor 2012. In het voor­komende geval moet u die vóór 1 maart a.s. betalen. Hoe werkt dit?

BELASTINGEN - CONTROLE - 18.02.2013

Hoever gaat uw beroepsgeheim tegenover de fiscus?

Een advocaat kreeg onlangs in het kader van een belastingcontrole de vraag om zijn zgn. derdenrekening voor te leggen. Hij weigert dit omdat hij dan volgens hem zijn beroepsgeheim zou schenden. Krijgt hij daarin gelijk van de rechter?

AUTOFINANCIERING - 18.02.2013

Beter lenen dan betalen na het salon?

Heeft u n.a.v. het autosalon een nieuwe auto gekocht, dan kunt u daar beter een lening voor aangaan dan alles zelf te financieren. Waarom?