Alle domeinen

2013 - Augustus

ONDERAANNEMING - 29.08.2013

Sinds 1 juli Limosa in een nieuw kleedje


FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 29.08.2013

Daken isoleren, gezien de strenge winters…

Steeds meer mensen zien zich verplicht om het dak van hun woning te isoleren. Hoeveel laat u uw klant dit jaar betalen als u de opdracht krijgt om dat soort werken uit te voeren? Wat is er fiscaal van belang?

BTW - MEDECONTRACTANT - 29.08.2013

Als u uw advocaat een factuur stuurt…


SOCIAAL STATUUT - 29.08.2013

Uw sociale bijdragen optimaliseren…

De wet die de berekening van de sociale bijdragen wijzigt, is definitief. Vanaf 2015 gelden de nieuwe regels, al houdt u daar het best nu al rekening mee!

PERSONEEL - VERLONING - 29.08.2013

Een ‘fiets van de zaak’ als bonus? Nu beslissen…

Uw personeel opslag geven, is een kostelijke zaak. Een ‘bedrijfsfiets’ cadeau doen, heeft fiscaal gezien zo zijn voordelen. Als u als aannemer snel beslist, kunt u die plannen wellicht zelfs vrij goedkoop realiseren…

RECHT - VARIA - 29.08.2013

Geen erkenning, dus geen topper?

Kandidaat-(ver)bouwers krijgen her en der de raad om niet met de eerste de beste aannemer in zee te gaan. Welke (foute) ‘tips’ doen zoal de ronde en hoe reageert u op kritische bedenkingen?

6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK - 29.08.2013

6% btw, want werken aan privéwoning, dacht u althans…

U factureerde de werken aan de oude privéwoning van een klant tegen 6% btw. Wat echter als uw klant kort nadien dat pand toch vooral beroepsmatig gebruikt? Kan de Btw 15% extra btw opeisen en zo ja, bij wie?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 29.08.2013

Is het spook van de 309% nu dood?

De wetgeving inzake de monsterboete van 309% die tot voor kort in feite elke vennootschap riskeerde, is inmiddels aangepast en behoorlijk versoepeld. Hoe ziet de regeling er nu uit en wat bij een controle over de vorige jaren?

UITZENDARBEID - 29.08.2013

Voortaan kunt u testen via interim!

Sinds 1 september jl. bestaat er een vierde motief voor uitzendarbeid, het motief instroom. De bedoeling ervan is om uitzendarbeid te kunnen gebruiken als aanloop naar een ‘vaste’ tewerkstelling. Welke voorwaarden gelden hiervoor?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 29.08.2013

Alleen geldig mits snelle komst: hoe doet u dat?

Stel, een bediende weet nog niet wanneer hij zal kunnen beginnen, omdat hij niet weet welke opzegtermijn zijn huidige werkgever zal eisen. U wilt hem alleen aanwerven als hij snel kan komen. Kunt u het contract dan al laten tekenen?

EDUCATIEF VERLOF - 29.08.2013

Kunt u vermijden dat educatief verlof het werk schaadt?

Stel, een werknemer zal een (zware) opleiding in het kader van educatief verlof volgen. Hoe vermijdt u dat hij na verloop van tijd daardoor zijn werk begint te verwaarlozen? Hij is immers toch beschermd tegen ontslag...

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 29.08.2013

Wilt u geen boete voor te veel EW?

Wie zijn arbeiders te veel (nl. > 110 dagen per jaar per ‘kop’) op economische werkloosheid (EW) zet, moet voortaan een boete betalen. Hoe vermijdt u dit?

ONTSLAG DOOR DE WERKNEMER - 29.08.2013

Hoe reageren op een ontslagbrief zonder opzegtermijn?

Stel, een werknemer geeft zijn ontslag en zet in zijn brief dat hij er zonder andersluidende reactie van uw kant van uitgaat dat hij onmiddellijk weg kan. Is dat een geldige opzegging? Een recent arrest licht toe...

MAALTIJDCHEQUES - 29.08.2013

E-cheques: noodzakelijk, interessant of geen van beide?

De elektronische variant van de maaltijdcheques is steeds meer in opgang, aldus cijfers van de uitgiftebedrijven ervan. Men laat soms zelfs uitschijnen dat de overstap naar deze variant ‘noodzakelijk’ is. Is dat zo?

STUDENTENARBEID - 29.08.2013

Afgestudeerd maar nog op zoek naar studentenwerk...

Stel, iemand die net afgestudeerd is, wil in afwachting van het vinden van een ‘vaste’ job studentenwerk bij u komen doen. Kan dat voor hem nog aan de lage RSZ of geldt dat systeem alleen voor iemand die nog verder zal studeren?

309%-AANSLAG - 28.08.2013

Restaurantkosten veilig voor 309%?

Sinds kort is de versoepelde wettekst over de 309% een feit, maar die zegt niets over restaurantkosten. Oei, loopt u daarop dan wel nog een risico?

BUITENLANDSE BTW - 28.08.2013

Buitenlandse btw tijdig terugvragen!


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.08.2013

Kunt u de extra aanslag van 15% zelf vermijden?

Zal uw vennootschap belaste reserves vastklikken tegen 10% rv, dan moet zij nog een extra aanslag betalen als zij in een of meer van de laatste vijf boekjaren dividenden uitgekeerd heeft. Hoe zit dat en wat kunt u desgevallend doen?

JAARREKENING - 28.08.2013

Opleidingskosten in orde... ?


RESTAURANTKOSTEN - 28.08.2013

Kosten van een BBQ aftrekbaar?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - AANSPRAKELIJKHEID - 28.08.2013

Als bestuurslid persoonlijk geviseerd…

Politici cumuleren hun mandaat vaak met andere (bestuurs)mandaten, o.m. in lokale verenigingen en vzw’s. Dat soort activiteiten houdt mogelijk meer gevaren in dan de positie van vennoot of zaakvoerder in een bvba. Wanneer is dat zo?

GROEPSVERZEKERING - 28.08.2013

Aandachtspunten voor backservice


LENING - VLAAMS - 28.08.2013

Vers geld via een achtergestelde lening…

De aandeelhouders van een Vlaamse mediagroep injecteren vers geld via een achtergestelde lening. Wat zijn úw mogelijkheden als uw bvba geld nodig heeft? Biedt de zgn. volkslening enig perspectief of zijn er betere alternatieven?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 28.08.2013

Hoe zit dat nu met de loonbonus... ?

Onlangs werd het verschil op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak inzake de loonbonus weggewerkt. Wat is die loonbonus ook alweer en welk verschil was er dan?

KAPITAAL - VARIA - 28.08.2013

Hoeveel betaalt u de notaris voor een kapitaalsverhoging?

U plant een kapitaalsverhoging in uw vennootschap, bv. in het kader van de tijdelijke regeling om reserves ‘vast te klikken’ tegen een rv van 10%. U moet dan naar de notaris, maar hoeveel zal dat u dan precies kosten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 28.08.2013

Is een dividend nu weer interessanter dan interest?

Sinds begin dit jaar betaalt u zowel op interesten als op dividenden 25% roerende voorheffing. Onlangs werd er echter voor sommige dividenden toch weer een tarief van 15% ingevoerd. Is zo’n dividend dan interessanter dan interest?

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 28.08.2013

Plots nieuwe eigenaar-verhuurder en die doet moeilijk…

De verhuurder heeft het handelspand blijkbaar verkocht. De nieuwe eigenaar wil u eruit. Dat kan zonder meer omdat het handelshuurcontract niet geregistreerd werd, zo kreeg uw collega van diverse advocaten te horen. Klopt dat wel?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 28.08.2013

De reclame van een concurrent stoort u…

De bedoeling van reclame is dat ze de aandacht trekt van (potentiële) klanten. Wat echter als de advertentie van een concurrent in uw ogen niet ‘correct’ is? In welke mate kunt u daartegen reclameren en/of optreden?

FISCAAL - BTW - 28.08.2013

Overschotten wegschenken uit naastenliefde?!

Schenkt u bepaalde ‘overschotten’ gratis weg, dan riskeert u vooral dat de Btw daar achteraf moeilijk over doet. Onlangs werd het hardvochtige standpunt echter versoepeld. In welke mate en wat is er voor u van belang?

WONINGHUUR - WAARBORG - 27.08.2013

Mag het iets meer waarborg zijn?

Twee maanden huurwaarborg is eigenlijk te weinig, zo kwam in het nieuws. Kunt u dan onder geen beding een hogere huurwaarborg bekomen?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 27.08.2013

Vruchtgebruik verdedigen via zgn. bezoldigingstheorie!

Een van uw klanten heeft onlangs een vragenlijst van de fiscus over zijn vruchtgebruikconstructie beantwoord. Vermits het pand privé gebruikt wordt, vreest hij verdere actie van de fiscus. Hoe kan hij zich dan het best verdedigen?

VLAAMS GEWEST - OVAM - 27.08.2013

OVAM betaalt mee voor de sanering


VASTGOEDMAKELAAR - FISCAAL - 27.08.2013

Kosten doorrekenen aan uw klant, met of zonder btw?

Als makelaar vraagt u bepaalde documenten op voor uw klanten. Vermits u daarvoor moet betalen, wilt u die kosten graag doorrekenen aan uw klant. Moet u daar dan btw op aanrekenen of niet? Hoe zit dat nu precies in elkaar?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 27.08.2013

Een schotelantenne aan de gevel van het appartement?

Een huurder in uw appartementsgebouw plaatst een schotelantenne aan de gevel. Hij beweert dat hij een ‘recht op informatie’ heeft en dat hij dus geen toestemming moet vragen, klopt dat wel?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 27.08.2013

Wat betekent de nieuwe Vastgoedmakelaarswet voor u?

In het begin van het jaar werd de nieuwe Vastgoedmakelaarswet goedgekeurd in het parlement. Deze wet zal op 1 september 2013 in werking treden. Welke wijzigingen zijn voor u van belang?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 27.08.2013

Voortaan geen verplicht conformiteitsattest meer

Op 11 juli 2013 werd in het Brussels gewest een ordonnantie goedgekeurd die het een en ander wijzigt aan de huisvestingscode. Inzake zowel het conformiteitsattest als het opleggen van een verhuurverbod zijn er belangrijke wijzigingen.

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 27.08.2013

Uw familielid komt toch niet in uw pand wonen...

Een opzeg voor ‘eigen gebruik’ is vaak de snelste manier om een huurder uit uw pand te krijgen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Wat indien nadien blijkt dat u of uw familielid er om de een of andere reden toch niet kan gaan wonen?

SCHENKING - 27.08.2013

‘Sudden death’-verzekering bij schenking?

Als u binnen de drie jaar na een schenking overlijdt, dan betalen uw erfgenamen successierechten, tenzij u de schenking laat registreren (en dus registratierechten betaalt). Is een tijdelijke overlijdensverzekering een goedkopere oplossing? Een ‘sudden death’-polis is meestal nog goedkoper. Wat is zo’n ‘sudden death’-verzekering precies en wanneer kan dat een goede keuze zijn?

ERFRECHT - 27.08.2013

Uw echtgeno(o)t(e) of partner onterven?

Hoe is het erfrecht van de langstlevende wettelijk geregeld? Kunt u uw echtgenoot onterven via schenkingen of legaten? Wat is daarbij de rol van de reserve? Hoe kunt u bij feitelijke scheiding uw echtgenoot onterven? Hoe beschermt u uw kinderen bij een tweede huwelijk? Waarmee houdt u het best rekening bij een echtscheiding door onderlinge toestemming? En hoe zit dat als u wettelijk samenwoont?

TWEEDE VERBLIJF - 27.08.2013

Een plekje onder de Spaanse zon?

U las het al regelmatig: de vastgoedprijzen in Spanje zijn de laatste jaren door de crisis sterk gedaald. Misschien heeft u tijdens uw vakantie wel gedroomd over een tweede verblijf in Spanje? Met welke kosten moet u dan rekening houden bij aankoop? Zijn er ook inkomstenbelastingen te betalen? Wordt een eventuele meerwaarde belast? Welke belastingen zijn er bij schenking of successie?

SUCCESSIEPLANNING - 27.08.2013

Gesplitste aankoop kan dan toch weer wel?

Op 18 juli 2013 publiceerde de Administratie een nieuw standpunt. Onder bepaalde voorwaarden kan een gesplitste aankoop sinds 1 september toch opnieuw wel. Wat is het voordeel van zo’n gesplitste aankoop? Wat zijn die nieuwe voorwaarden? Hoe pakt u vanaf nu een gesplitste aankoop het best aan? En hoe zit het met schenkingen die vóór 1 september 2013 gebeurden?

HUWELIJK - 27.08.2013

Al een ‘eigen’ woning vóór het huwelijk?

Uw kind zal binnenkort trouwen. Het bezit al een woning. Eens gehuwd, zal het koppel in die woning gaan wonen en er verbeteringswerken aan uitvoeren (met geld uit de huwelijksgemeenschap). Hoe kunt u het best met die situatie omspringen om tot een voor beide partijen billijke oplossing te komen? Wat gebeurt er dan bij de echtscheiding? En wat is de situatie bij overlijden van een van de partners?

OBLIGATIES - 27.08.2013

Staatsobligaties: welke landen kiezen?

We schreven in een vorig nummer al dat de eurozone een lappendeken is met weinig politieke cohesie. Ook economisch gezien zijn er grote verschillen. Daardoor kunnen ook de rentes sterk verschillen. Kunt u staatsobligaties uit Spanje, Finland, Italië of Nederland binnen uw portefeuille het best overwegen of onderwegen?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 27.08.2013

Hoe uw 3de en 4de pijler optimaliseren?

Wat is de derde pijler? Kiest u daarin beter voor een pensioenspaarfonds of voor een pensioenverzekering? Wanneer is een ‘fiscale levensverzekering’ interessant? Waarom is de vierde pijler ook belangrijk? Hoe werkt een fondsenspaarplan en waarom is dat een goede manier om een bijkomend pensioen op te bouwen? Hoe kunt u uw beleggingen in de derde en vierde pijler optimaliseren?

BELEGGEN - 27.08.2013

De rente stijgt: wat nu?

Nu de rente begint te stijgen, vraagt u zich wellicht af wat u het best kunt doen met uw bestaande beleggingen in obligaties?

FACTUUR - BETALING - 26.08.2013

Grote cashbetalingen verder aan banden

Mogelijk heeft u ook nog heel wat klanten die uw factuur cash willen vereffenen, zelfs als het over grote bedragen gaat. Wat mag er nu in feite nog en wat riskeert u als u uw klant toch te veel cash zou laten betalen?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 26.08.2013

Fiscaal voordeel dienstencheques gehalveerd?

Een van de recentste begrotingsmaatregelen houdt in dat het maximaal aftrekbare bedrag aan dienstencheques zogoed als gehalveerd is sinds 1 juli. Wat houdt dat concreet in en hoe past u daar eventueel een mouw aan?

BELASTBAAR VOORDEEL - 26.08.2013

Chauffeur koning belast op de limo?

Onlangs was er commotie over een bedrijfsleider die volgens de fiscus niet belastbaar was op zijn luxeauto. Terechte verontwaardiging of niets speciaals?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.08.2013

Nieuwe betalingsregels

Net vóór de zomervakantie werd de wet goedgekeurd waarin een aantal nieuwe regels staan op het vlak van betaalafspraken én van afdwingbare sancties als uw klanten te laat betalen. Wat is er voor u van belang?

BANK - LENING - 26.08.2013

Leen gerust wat meer bij familie en vrienden…

Als u als zelfstandige in Vlaanderen geld leent bij familie of vrienden, kunt u er beiden iets bij winnen. De limiet die in dat verband gold, werd onlangs opgetrokken. Wat is er precies gewijzigd en wat maakt de win-winlening interessant?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 26.08.2013

Gesplitste aankoop met kinderen toch geen probleem!

Koopt u het vruchtgebruik van een pand en uw kinderen de zgn. blote eigendom van datzelfde pand, dan was dat volgens de fiscus in bepaalde gevallen fiscaal misbruik. Onlangs werd dit evenwel gemilderd door de minister zelf...

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 26.08.2013

Ook dit jaar weer iets meer huur vragen!


KILOMETERVERGOEDING - 26.08.2013

Nieuw tarief km-vergoeding sinds 1 juli 2013


CONTROLE - 26.08.2013

Geen ‘monsterboete’ van 309% meer?

Een nieuwe wet en een nieuwe circulaire hebben eindelijk de discussie met betrekking tot de ‘monsterboete’ van 309% beslecht. Hoe zit dat nu precies?

VOORDEEL AUTO - 26.08.2013

Hoezo, geen privé belastbaar voordeel gratis auto?

Op basis van een recent krantenartikel lijkt het erop dat u als bedrijfsleider gemakkelijk kunt ontsnappen aan de belasting op het voordeel auto. Is dat niet wat kort door de bocht en moet het een en ander niet genuanceerd worden?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.08.2013

Notionele interestaftrek is soms discriminerend?

Recentelijk stelde het Europese Hof van Justitie dat de notionele interestaftrek discriminerend is wanneer uw vennootschap een vestiging in het buitenland heeft. Waarover gaat het? Wat betekent dat concreet en wat kunt u doen?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 26.08.2013

Is een kapitaalsvermindering ‘fiscaal misbruik’?

Een vennootschap wil haar kapitaal verminderen, maar volgens de Ruling­commissie kan de kapitaalsvermindering op basis van de nieuwe antimisbruikbepaling geherkwalificeerd worden in een dividend. Wat is er precies gebeurd?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.08.2013

Ook nieuwe minimumbelasting voor uw vennootschap?

Eind vorige maand werd de zgn. fairness tax in het leven geroepen. Wat is dat precies? Voor welke vennootschappen is die nieuwe belasting van toepassing en wanneer? Hoe zit de berekening ervan precies in elkaar?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.08.2013

Beter uw vennootschap laten lenen?

De vennootschap van uw zoon heeft geld nodig en u zou haar dat privé willen lenen. U heeft zelf echter ook een vennootschap. Biedt dat mogelijkheden om dat geld op een fiscaal interessantere manier aan uw zoon te lenen?

BEROEPSKOSTEN - 26.08.2013

Is uw appartement aan zee een ‘lusthuis’?

Een controleur probeerde op een ‘originele’ manier bij de vennootschap van een collega de kosten van een onroerend goed dat hij privé gebruikte te verwerpen. Wat deed die controleur precies en volgde de rechter hem daarin ook?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.08.2013

Gmail heeft nu tabbladen


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 23.08.2013

Bing vertelt u of het mag


ONTSPANNING - MUZIEK - 23.08.2013

Zo wisselt u afspeellijsten uit


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.08.2013

Besteed aandacht aan de handtekening onder uw e-mail

Sommige mensen sluiten hun e-mail af met niets meer dan ‘Vriendelijke groeten’ en hun naam. Sympathiek en informeel, maar als de ontvanger iets meer over u of uw bedrijf te weten wil komen, is een verzorgde ondertekening toch handig.

WEBDIENSTEN - KAARTEN & ROUTES - 23.08.2013

Google Maps in het nieuw

Google Maps kreeg zopas een grondige vernieuwing. Wat zijn voor u de belangrijkste veranderingen?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 23.08.2013

Doe meer met Dropbox

U kent Dropbox als de handige clouddienst waarmee u gemakkelijk bestanden kunt back-uppen en synchroniseren tussen verschillende apparaten. Wij geven u vier concrete tips voor een beter gebruik.

SOFTWARE - OFFICE - 23.08.2013

Office 2013… maar dan gratis

Er zijn heel wat gratis of goedkope alternatieven voor Office 2013. Toch lijken deze niet op de laatste versie (met het lint of de ribbon). Het nieuwe gratis Kingsoft Office 2013 brengt daar nu verandering in. Een goed alternatief?

BEVEILIGING - PRIVACY - 23.08.2013

Hoe verstopt u zich voor nieuwsgierige ogen?

De nieuwsberichten over Prism toonden aan hoe de Amerikaanse NSA in staat is om alle elektronische communicatie te onderscheppen. Wat kunt u toch nog doen om uw privacy online enigszins te beschermen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.08.2013

Een commerciële e-mail moet u timen

Wanneer u een promotionele e-mailing plant, dan is de timing ervan van groot belang. Maar hoe bepaalt u het optimale moment?

COMPUTER - HARDWARE - 23.08.2013

Zet een nieuwe pc klaar voor gebruik

In het begin van een nieuw schooljaar kopen veel ouders een nieuwe computer voor hun kind. U kunt die meteen uit de doos gebruiken, maar waarom hem niet op de juiste manier klaarzetten voor een comfortabeler gebruik?

BEVEILIGING - BACK-UP - 23.08.2013

Back-ups met Windows 8 Bestandsgeschiedenis

Windows 8 bevat een erg nuttige optie: Bestandsgeschiedenis of File History. Hiermee kunt u automatisch back-ups maken en gewijzigde of verwijderde bestanden herstellen. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

ONTSPANNING - MUZIEK - 23.08.2013

Muziek voor uw bedrijfsfeestje

Er bestaan tal van muziek- en dj-programma’s waarmee u de sfeer er op uw bedrijfsfeest inbrengt. En er zijn zelfs handige cloud tools. Luistert u mee?

WEBDIENSTEN - GRAFISCH - 23.08.2013

Maak zelf een professionele animatie

Bewegende beelden helpen u om uw boodschap over te brengen. Zelf animaties maken vereist echter grafische of programmeerkennis en uitbesteden kost vaak veel geld. Het nieuwe Moovly wil het proces toegankelijker maken.

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 23.08.2013

Uw bestanden beveiligd in de cloud

Met clouddiensten zoals Dropbox en SkyDrive heeft u overal toegang tot uw bestanden. Om er écht zeker van te zijn dat niemand bij belangrijke bestanden kan, versleutelt u ze het best. Hoe doet u dat?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 22.08.2013

Uw 3de en 4de pensioenpijler optimaliseren?

Als ondernemer heeft u uiteraard al een IPT (groepsverzekering) en een VAPZ. Daarnaast doet u er goed aan om nog een bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen. Dat kan via de derde pensioenpijler. Ook de zgn. vierde pijler wordt steeds populairder.

Wat houdt die derde pensioenpijler precies in? Kiest u het best voor een pensioenspaarfonds of voor een verzekering? Kan een fiscale levensverzekering daarnaast ook interessant zijn? En hoe kunt u binnen de derde pijler optimaliseren?

Wat zijn uw mogelijkheden binnen de vierde pijler? Waarom wordt die steeds populairder?

Hoe pakt u dat strategisch gezien allemaal het best aan? Hoe helpt een fondsenspaarplan u om uw rendement te optimaliseren? En hoe zorgt u ervoor dat de kosten tot een minimum beperkt blijven?


PRIVATE EQUITY - 22.08.2013

Verkopen aan ‘private equity’: bezint eer u begint?

In de media heeft private equity soms geen al te beste faam. Toch kan een verkoop van uw bedrijf aan een private-equityspeler een goede optie zijn. Wat is private equity precies?

Aan welke voorwaarden moet uw bedrijf voldoen om voor een investering door een private-equityspeler in aanmerking te komen?

Wat moet u weten en waarmee moet u rekening houden als u overweegt om met een private-equityspeler in zee te gaan?

Waarom kan de (mogelijk) versnelde groei na overname ook voor u een goede zaak zijn? Wat zijn de gevolgen van de hoge schuldfinanciering en de focus op financiële resultaten?


GROEPSVERZEKERING - 22.08.2013

Help! Een brief van SIGeDIS... ?

SIGeDIS heeft normaal gezien recentelijk alle bedrijven die een groepsverzekering hebben aangeschreven i.v.m. DB2P. Wie is SIGeDIS en waarvoor dient die Databank 2de Pijler?

Wat moet u nu concreet doen? Wat zijn uw verplichtingen wanneer u een groepsverzekering heeft? Wat moet u precies controleren? Wat doet u als er iets niet blijkt te kloppen? Welke gegevens zitten momenteel nog niet in de DB2P?

Hoe zit het met uw aangifteplicht als u interne pensioenbeloften heeft en daarvoor een voorziening aangelegd heeft?

U kunt die interne pensioenbeloftes ook externaliseren. Wat zijn daarvan de voordelen?


GERECHTELIJKE REORGANISATIE - 22.08.2013

Wat u moet weten over de nieuwe WCO

Sinds 1 augustus is de Wet continuïteit ondernemingen gewijzigd. Wat houdt zo’n gerechtelijke reorganisatie precies in? Wat zijn de gevolgen? Wat gebeurt er met uw schuldvordering bij een collectief akkoord?

In het verleden waren er nogal wat misbruiken met de WCO. Daarnaast gingen veel onder­nemingen tijdens of na een gerechtelijke reorganisatie uiteindelijk toch nog failliet. Daarom zijn er nu strengere regels ingevoerd. Wat houden die nieuwe regels precies in?

Wat zijn de gevolgen voor u wanneer uw klant een WCO heeft? Wat moet u doen wanneer u hiervan verwittigd wordt? Wat gebeurt er met uw onbetaalde facturen? Worden lopende contracten dan automatisch stopgezet? En wat zijn de gevolgen wanneer u na de ingang van een WCO gewoon verder levert?


FINANCIERING - 22.08.2013

Hoe een overnemer helpen om de verkoopprijs van uw bedrijf te financieren?

Momenteel is het sowieso al niet gemakkelijk om bankfinanciering los te peuteren. Voor de financiering van een overname zijn de banken vaak nog extra kritisch. Wat kunt u zelf doen als de overnemer van uw bedrijf zijn financiering moeilijk rond krijgt?

Wat is het voordeel van een achtergestelde lening? Waarvoor moet u opletten als u zo’n ‘vendor loan’ geeft?

Welke andere mogelijkheden heeft u? Hoe kan een inkoop eigen aandelen, een inbreng of een gefaseerde verkoop soelaas bieden? Waarvoor moet u dan opletten?

En waarom is het belangrijk om na te gaan of u uw balans eventueel ook kunt ‘verlichten’?


VASTE INRICHTING - 22.08.2013

Zakendoen in het buitenland: heeft u ook een ‘vaste inrichting’?

Deze vraag is niet zonder belang. Als u gewoon exporteert, dan betaalt u enkel in België belastingen en btw. U kunt ook een buitenlandse vennootschap oprichten met uzelf of uw Belgische bedrijf als aandeelhouder. Daarnaast is er nog een andere weg: de ‘vaste inrichting’. Ook dan moet u in het buitenland een aangifte btw en vennootschapsbelasting indienen.

Wat zijn de criteria om te bepalen of u al dan niet een buitenlandse vaste inrichting (VI) heeft? Zijn die criteria anders voor de btw? Wat zijn de voordelen van zo’n vaste inrichting? Kunt u daarmee belastingen besparen? Hoe zit het dan fiscaal gezien met de eventuele opstartverliezen van uw buitenlandse activiteit?

Kunt u via een VI het loon van een medewerker fiscaal optimaliseren?


BEVOEGDHEID FISCUS - 22.08.2013

Heeft de fiscus vandaag echt zogoed als onbeperkte rechten?

Op basis van een aantal berichten in de media zou u als bedrijfsleider de indruk kunnen krijgen dat u in het ‘fiscale wilde Westen’ leeft. Verklikking lijkt een nationale sport geworden te zijn. De belastingplichtige zou tijdens een onderzoek niet langer inzage hebben in zijn dossier. De fiscus neemt zomaar klantenbestanden mee bij een bepaalde bank, ...

Wat kan de fiscus echt doen wanneer iemand u ‘aangeeft’? Wanneer kunt u zich verdedigen door te stellen dat een bewijs ‘onrechtmatig verkregen’ is? En heeft u nu echt geen inzagerecht meer in uw dossier?

Recentelijk floot de rechtbank de fiscus terug naar aanleiding van de inval bij Optima. Kan de fiscus nu ook uw computerbestanden niet meer doorsnuffelen?


PARTIËLE SPLITSING - 22.08.2013

Vastgoed zonder fiscale meerkosten uit uw bedrijf halen?

Via een partiële splitsing (‘afsplitsing’) kunt u onroerend goed in een aparte vennootschap onderbrengen. Dat kan in principe belastingvrij gebeuren.

Wanneer de splitsing enkel bedoeld is om belastingen te ontwijken, dan kan de fiscus de vrijstelling weigeren. De fiscus bekijkt een afsplitsing van onroerend goed traditioneel argwanend. De Dienst voor voorafgaande beslissingen (DVB), beter bekend als de Rulingcommissie, beslist echter regelmatig in het voordeel van de belastingplichtige.

Wanneer vindt de DVB dat er voldoende niet-fiscale overwegingen zijn om vastgoed belasting­vrij te kunnen afsplitsen? Waar heeft de DVB moeite mee? Hoe kunt u uw dossier dus het best kaderen om vastgoed via een partiële splitsing toch belastingvrij uit uw vennootschap te halen?


BELEGGEN - 21.08.2013

Tak 23 weer (fiscaal) populair?


INTERNET - 21.08.2013

Belt u wel effectief goedkoper?


FONDSENSPAARPLAN - 21.08.2013

Laat u niet vangen aan ‘fondsenspaarplannen’

Uw bankier pakt graag uit met een zgn. fondsenspaarplan voor wie wil sparen voor de kinderen of gewoon om zelf een spaarpotje op te bouwen. Waarom zou dat interessant zijn en waarop moet u letten?

ROERENDE VOORHEFFING - 21.08.2013

Twee keer positief fiscaal nieuws!

Volgens een recente wet wordt het op termijn weer mogelijk om dividenden uit te keren tegen 15% belasting. Daarnaast kunt u de belasting op de opgepotte winsten uit het verleden laten ‘vastklikken’ op 10%. Even kijken...

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 21.08.2013

Dividend uitkeren voor meer notionele interestaftrek?

De voorzitter van een voetbalclub besliste onlangs om een fors dividend uit te keren. Dat zou nl. een hogere notionele interestaftrek (NI) opleveren, zo werd er in de pers verteld. Klopt dat of pot u de winst van uw bvba beter op?

BTW - 21.08.2013

Bestaan ‘overdreven’ kosten ook voor de btw?

Vindt uw belastingcontroleur bepaalde kosten overdreven, dan kan hij die uit uw aftrekbare kosten gooien. Betekent dit dan automatisch dat ook de btw op die overdreven kosten niet langer recupereerbaar is?

AFTREKBARE KOSTEN - 21.08.2013

Een factuur van vorig jaar in de kosten steken?

Stel, u merkt per ongeluk dat u vergat om bepaalde kosten van een vorig jaar aan uw boekhouder door te geven zodat ze ten onrechte niet afgetrokken werden. Kunt u dat nog rechtzetten en zo ja, hoe? Een recent vonnis licht toe...

CONTROLE - 21.08.2013

Einde van de ‘monsterboete’?

Na jaren van discussie is er eindelijk een nieuwe wet en een nieuwe circulaire in verband met de ‘monsterboete’ van 309%. Bent u nu weer veilig?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.08.2013

Wakker liggen van de fairness tax?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 20.08.2013

Extra beperking van notionele aftrek...


309%-AANSLAG - 20.08.2013

309% dood en begraven?

Enkele weken geleden verscheen er een circulaire over de aanslag geheime commissielonen. De fiscus blijkt zowaar milder dan de onlangs gewijzigde wet…

GESPLITSTE AANKOOP - 20.08.2013

Eind goed, al goed?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 20.08.2013

Aftrek octrooi-inkomsten versoepeld voor kmo’s

Sinds enige tijd bestaat er in de vennootschapsbelasting een ‘aftrek voor octrooi-inkomsten’. Door een recente wet zijn de voorwaarden voor die aftrek onlangs versoepeld voor kmo-vennootschappen. Dit kan interessant zijn voor u…