Alle domeinen

2013 - Mei

WOONFISCALITEIT - 31.05.2013

Uw lening als naakte eigenaar ook in uw privéaangifte?

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte. Kunt u een lening om een naakte eigendom te kopen dan ook inbrengen in uw aangifte? In de praktijk blijkt dat niet duidelijk te zijn en dus werd dat onlangs aan de minister gevraagd.

GEHEIME COMMISSIELONEN - 31.05.2013

Monsterboete op kostenvergoeding?

Kan de fiscus de monsterboete van 309% toepassen wanneer hij uw forfaitaire kostenvergoeding te hoog vindt? Onlangs sprak een rechter zich daarover uit...

BONUSPLAN - 31.05.2013

Een ‘bonusplan’, ook voor uw kmo?

Onlangs meldden de media dat meer en meer werkgevers gebruik maken van een ‘bonusplan’ om de hoge loonkosten enigszins te beperken. Wat is dat precies, zo’n bonusplan? Waarom is dat voordelig en kan het ook voor uw kmo?

SUCCESSIEPLANNING - 31.05.2013

Uw echtgeno(o)t(e) fiscaalvriendelijk ‘beschermen’?

U bent gehuwd en u wilt dat er bij uw overlijden zo veel mogelijk geld en beleggingen uit de huwgemeenschap naar uw overlevende partner gaan. Hoe doet u dat fiscaalvriendelijk, nu de zgn. sterfhuisclausule op de ‘zwarte lijst’ staat?

STOPZETTINGSMEERWAARDEN - 31.05.2013

Uw bedrijf schenken: gevolgen voor de belastingen?

U kunt uw bedrijf schenken aan uw kinderen tegen een ‘gunsttarief’ inzake schenkingsrechten van 0% (Vlaanderen en Wallonië) of 2% (Brussel). Wat zijn echter de gevolgen van zo’n bedrijfsschenking voor de directe belastingen?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 31.05.2013

Toch belastingvermindering voor uw passiefwoning?

Het Grondwettelijk Hof heeft onlangs uitspraak gedaan over een discriminerende toepassing inzake de belastingvermindering voor zgn. energiezuinige woningen. Waarover gaat dat en wat betekent dat eventueel voor u?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 31.05.2013

Nieuwe ‘witte’ en ‘zwarte’ antimisbruiklijst?

Recentelijk heeft de fiscus zijn beruchte circulaire van 19 juli 2012 met de ‘zwarte’ en ‘witte’ lijst van technieken die hij wel of niet als misbruik beschouwt, vervangen door een nieuwe circulaire. Welke belangrijke wijzigingen veroorzaakt dit?

SUCCESSIE - LEVENSVERZEKERING - 29.05.2013

Een verzekeringscontract schenken?

Heel wat mensen hebben vandaag (soms belangrijke) bedragen belegd in een Tak 21- of Tak 23-verzekering. Kunt u aan successieplanning doen door die contracten nu al aan uw kinderen te schenken? Wat is de beste manier om dat te doen? Is zo’n schenking altijd voordeliger dan een afkoop gevolgd door een hand- of bankgift? Wanneer wel en wanneer niet?

VASTGOED - RESERVEFONDS - 29.05.2013

Zin en onzin van een reservefonds

Binnen een appartementsgebouw wordt er weleens een ‘reservefonds’ opgericht. Wat houdt dat precies in? Wanneer is dat voor u als belegger in vastgoed interessant? Wat gebeurt er met het geld in het fonds wanneer u (ver)koopt? Is zo’n reservefonds wettelijk verplicht? Wat zijn de spelregels?

BELEGGEN - GOUD - 29.05.2013

Verliest goud zijn glans?

Nu de koers van het goud fors gedaald is, lijkt het interes­sant om wat goud (bij) te kopen. Is goud vandaag echter wel een goede belegging?

BELEGGEN - AANDELEN - 29.05.2013

De gezondheidssector: veiligheid troef?

Na de sterke beursprestaties van de voorbije maanden raadt uw bankier u aan om het aandeel van de beleggingen in de gezondheidszorg binnen uw portefeuille te verhogen. De sector wordt immers doorgaans als defensief bestempeld en vaak keren die aandelen ook nog een niet onaardig dividend uit. Is beleggen in de gezondheidssector vandaag zinvol?

SCHENKING - BEWIJS - 29.05.2013

Versnipperde bank- of factuurgiften bewijzen

Vaak helpen ouders hun kinderen financieel door een deel van de kosten van een bouw of verbouwing te betalen. Ofwel betalen ze de facturen rechtstreeks, ofwel schrijven ze het geld over op de rekening van hun kind. Hoe zorgt u in beide ge­vallen voor de nodige bewijsstukken? Maakt u het best één gegroepeerd bewijsstuk op of werkt u beter met aparte documenten?

ONROEREND GOED - ERFPACHT - 29.05.2013

Kopen via erfpacht: onbekend is onbemind?

De laatste tijd bieden projectontwikkelaars aan de kust en in Brussel steeds vaker nieuwbouwappartementen te koop aan via erfpacht. In het buitenland is die ­formule allang populair. Wat houdt zo’n erfpacht precies in? Wat zijn de voor- en de nadelen? Is erfpacht interessant wanneer u een appartement wilt kopen, voor uzelf of als belegging? Wanneer wel en wanneer niet?

AANDELEN - ECHTSCHEIDING - 29.05.2013

(V)echtscheiding: van wie zijn de aandelen?

Bedrijfsleiders denken vaak, soms ten onrechte, dat de aandelen die op hun naam staan ook hun eigendom zijn. Wanneer is dat zo en wanneer niet? Wat gebeurt er bij een echtscheiding als de aandelen gemeenschappelijk zijn? Hoe vermijdt u dan een jarenlange discussie? Kunt u vandaag, nu alles nog goed gaat, in het voordeel van beide partijen het best uw huwelijksstelsel wijzigen?

BELEGGEN - FONDSEN - 29.05.2013

Beleggen in fondsen: hoe aanpakken?

Welke vragen moet u zich stellen wanneer u wilt beleggen in fondsen? Waar vindt u de informatie die u nodig heeft om u te helpen bij uw keuze? Hoe kunt u de risico’s van uw belegging inschatten? Hoe weet u welke fondsen het best presteren? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende ratings waarop u zich bij uw keuze kunt baseren?

VERVOER - AUTO - 29.05.2013

De juiste autoband


WEBDIENSTEN - VARIA - 29.05.2013

Notities maken met Google Keep

Enkele maanden geleden werd Google Keep gelanceerd: een gratis dienst om eenvoudig notities te kunnen maken, zowel op het web als op de smartphone. Wat is Google Keep precies en wat zijn de alternatieven?

ONTSPANNING - SPORT - 29.05.2013

Sporten met uw smartphone

U kunt uw smartphone inzetten om fit te blijven. Wij testten een aantal apps uit die u helpen bij het sporten en trainen.

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 29.05.2013

Wie linkt er naar uw site?


BEVEILIGING - BACK-UP - 29.05.2013

BitTorrent Sync: bestanden sync’en zonder cloud

Niks handiger dan een clouddrive zoals Dropbox om bestanden uit te wisselen en te syn­chroniseren. Maar wat als u wilt vermijden dat uw bestanden ergens op een onlineserver staan? Kan BitTorrent Sync u dan helpen?

SOFTWARE - VARIA - 29.05.2013

Clipomatic: meer naar uw klembord


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.05.2013

Uw e-mailbijlagen in de cloud

Ontvangt u een e-mail met bijlage, dan bekijkt u die bijlage of slaat hem ergens op. Met nieuwe clouddiensten is het nu ook mogelijk om de bijlage meteen naar uw cloudaccount over te brengen. Hoe werkt het?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.05.2013

Uw mail verhuizen

Stel, u schakelt over op een nieuwe computer. Hoe zorgt u ervoor dat uw mail integraal meegaat?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.05.2013

Onlinetools voor customer support

Luisteren naar de vragen, de klachten en de suggesties van uw klanten is erg belangrijk. Tender Support en Qhub zijn twee clouddiensten die u daarbij willen helpen. Wij testten ze voor u uit.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 29.05.2013

Wat zeggen ze online over u?

Wat zeggen klanten – of eventueel werknemers – over uw bedrijf? Of hoe laten ze zich uit over uw concurrenten? Mention belooft u die informatie te geven. Wij testten deze monitoring tool voor u uit.

SOFTWARE - SMARTPHONE - 29.05.2013

Android-appwinkels naast de Google Play Store

Bij Apple heeft u geen keuze: u moet al uw apps kopen in de officiële Apple App Store, maar voor Android zijn er naast de Google Play Store nog andere online-appwinkels. Welke zijn er nog en waar moet u op letten bij een aankoop?

SOFTWARE - WINDOWS - 29.05.2013

Nuttige tips voor Windows 7 en 8

Gebruikt u al Windows 8 of nog steeds Windows 7? Met enkele nuttige tips en trucs werkt u veel efficiënter met beide versies. Sommige tips werken ook nog voor oudere versies van Windows.

ZAKELIJK - VERKOOP - 29.05.2013

Zo ‘pusht’ u info naar uw medewerkers

Heeft u verkopers of technici die vaak onderweg zijn? Met een tablet onder de arm hebben ze altijd toegang tot uw bedrijfsgegevens. En Showpad wil het u nog gemakkelijker maken. De moeite waard?

CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 29.05.2013

De voordeligste vliegtuigtickets?

De zomervakantie is in zicht en misschien moet u nog uw vliegtuigtickets boeken. Helpt het web bij het vinden van de goedkoopste tickets?

SUBSIDIES - PERSONEEL - 28.05.2013

Vergeet de aanvraag voor Impulseo II en III niet...

Tegen 30 juni moeten de aanvragen voor Impulseo die slaan op 2012 ingediend worden bij het Participatiefonds. Hoe vermijdt u als huisarts dat u deze subsidie voor het ‘gebruik’ van een praktijkassistent of telesecretariaat misloopt?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 28.05.2013

Landenlijst 2013 inzake dagforfaits buitenland


LENING - ONROEREND GOED - 28.05.2013

Samen met uw kind een huis of appartement kopen?

Banken zouden ouders steeds vaker verplichten om zich voor 10% in te kopen als hun kind zich een eigen nestje wil aanschaffen. Wat is ervan aan en wat zijn in dat geval de aandachtspunten?

PRIVÉ - SCHENKING - 28.05.2013

De ‘moderne’ handgift

Ook nu effecten aan toonder afgeschaft worden en banken nog weinig cash gebruiken, blijft een handgift populair. Wanneer blijft een handgift aangewezen en hoe vermijdt u discussies met de fiscus of met de (andere) erfgenamen?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 28.05.2013

Betaal vóór 30 juni en nu aftrekbaar?


GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 28.05.2013

Samen gekocht, samen afschrijven... of maar deels?

Stel, u bent slechts voor de helft eigenaar van het huis waarin u uw praktijk uitoefent omdat uw partner voor de andere helft eigenaar is. Mag u het beroepsmatige deel dan ook maar voor de helft afschrijven? Een arrest licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 28.05.2013

Toelating voor progressief hervatten: wat is nieuw?

Stel, een patiënt-loontrekkende ‘staat op’ het ziekenfonds, maar kan en wil deeltijds het werk hervatten. Hij heeft daarvoor de toelating van de adviserend geneesheer nodig. In welke mate werd deze procedure onlangs versoepeld?

BELASTINGAANGIFTE - 28.05.2013

Geen uitstel meer voor aangifte...

De fiscus deelt mee dat er minder soepel uitstel verleend zal worden voor het indienen van de aangifte, óók aan boekhouders. Wat onthoudt ú hiervan?

RIZIV-INSPECTIE - 28.05.2013

Vrijwillige terugbetaling geofficialiseerd

Ingevolge een recente wet werd de sanctieprocedure inzake de RIZIV-controles bijgeschaafd. De bedoeling is dat er voor kleinere inbreuken (tot € 3.000) meer vrijwillig terugbetaald wordt. Biedt dit een ‘voordeel’ voor u?

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.05.2013

Btw op hotelkosten aftrekbaar?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 27.05.2013

Wel of niet uw spaarrekening voorleggen?

Door de invoering in 2012 van de zgn. rijkentaks moet u in bepaalde gevallen ook al uw privé roerende inkomsten bezorgen aan uw boekhouder. Dat is echter niet altijd het geval. Hoe zit het nu precies?

BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 27.05.2013

Wanneer is uw kind nog ten laste?

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte en daarin moet u ook aan­duiden of u nog kinderen fiscaal ten laste heeft. Hoe weet u dat voor het afgelopen inkomstenjaar 2012? Hoe zorgt u ervoor dat ze in 2013 fiscaal ten laste zijn?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 27.05.2013

Kies fiscaal strategisch uw gezinswoning

Heeft u meerdere onroerende goederen, dan kan het fiscaal gezien belangrijk zijn welk van die panden uw ‘gezinswoning’ is. Wanneer is dat van belang en hoe kunt u dit in uw voordeel uitspelen?

KORT & BONDIG - 27.05.2013

Kent u deze al... ?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.05.2013

Voorzieningen, de truc bij uitstek?

Kunt u door zgn. voorzieningen aan te leggen uw belastbare winst over het jaar 2012 alsnog beperken en dus ook de belasting erop of moet u daar toch wat mee opletten? Hoe werkt dit precies?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 27.05.2013

Heeft u een levensverzekering in het buitenland?

In uw aangifte personenbelasting voor inkomstenjaar 2012 moet u voor de eerste keer melden of u ooit een (nog lopende) individuele levensverzekering afgesloten heeft in het buitenland. Hoe moet u dat precies interpreteren?

MEERWAARDEN - 27.05.2013

Meerwaarden op obligaties belast?


SOCIALE BIJDRAGEN - 27.05.2013

Teruggekregen sociale bijdragen belastbaar?

Heeft u in 2012 méér sociale bijdragen teruggekregen dan betaald, dan is het verschil soms belastbaar, maar soms ook niet. Even kijken waar dat precies van afhangt, zodat u weet hoe uw belastingaangifte in te (laten) vullen...

BELASTINGKREDIET - 27.05.2013

Bestaat het fameuze belastingkrediet nog?

Investeringen doen zonder daarvoor te lenen, gaf u onder bepaalde voorwaarden recht op een bijkomende aftrek van 10% indien u een eenmanszaak heeft. Bestaat dat nog of is dat gesneuveld in de tsunami van fiscale wijzigingen?

SUCCESSIEPLANNING - 27.05.2013

Schenk niet te vlug iets aan uw gehuwd kind…

U overweegt om uw zoon een som geld te schenken. Als hij gehuwd is, kijkt u maar beter uit hoe u dat aanpakt. Een rechter deed onlangs immers een op­merkelijke uitspraak. Wat is er voor u van belang?

BELEGGEN - 27.05.2013

Beleggen in aandelen ‘gespreid in de tijd’?

Wie wil beleggen in aandelen wordt altijd aangeraden om goed te spreiden over meerdere sectoren en landen. Dat is correct, maar veel belangrijker is dat u ook spreidt in de tijd. Hoe komt dat en waarom vertelt uw bankier u dat niet?

BELEGGEN - 27.05.2013

Kunt u uw cash nog laten renderen?

Nu de rente op 10 jaar zelfs onder de 2% gezakt is, lijken cashbeleggingen niets meer op te brengen. Wie wat moeite doet, kan er nochtans voor zorgen dat de cash in zijn vennootschap of privé erop vooruitgaat i.p.v. achteruit. Hoe?

AFTREKBARE GIFTEN - 27.05.2013

Drie kansen voor de aftrek van een ‘gift’?

Het steunen of sponsoren van een vereniging, instelling, enz. kan in feite op drie manieren fiscaal aftrekbaar zijn. Welke is de interessantste, hoe geeft u dat door aan uw boekhouder en hoe zit het op het vlak van de btw?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 27.05.2013

‘Monsterboete’ weer vermijdbaar?

De regels voor de zgn. monsterboete worden versoepeld. Riskeert uw vennootschap dan voortaan minder snel een aanslag van 309%?

PERSONEELSBELEID - LOON - 24.05.2013

1 op 6 krijgt loonbonus, dus niet meer achterblijven?

Volgens berichten in de media van begin deze maand zou ondertussen al 1 werknemer op 6 een zgn. (prestatiegerichte) loonbonus krijgen. Betekent dit nu dat u niet meer kunt achterblijven? Wat zijn de voor- en nadelen?

EDUCATIEF VERLOF - 24.05.2013

Tijd voor de dossiers van vorig schooljaar


AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.05.2013

In dienst nemen zolang er werk zal zijn: kan dat?

Stel, u wilt iemand tewerkstellen zolang u opdrachten krijgt van uw klant, opdrachtgever of hoofdaannemer, maar zeker niet langer dan dat. Hoe pakt u dat op een juridisch veilige manier aan? Een recent arrest licht toe…

ONKOSTENVERGOEDING - 24.05.2013

Nieuwe landenlijst anno 2013 verschenen


LOONSVERHOGINGEN - 24.05.2013

Daar is het loonnorm-KB... en nu?

Begin mei is eindelijk het KB met de nieuwe loonnorm verschenen. Het is nog steeds ‘de gemiddelde (uur)loonkost’ die niet mag stijgen. Wat betekent dit?

WILLEKEURIG ONTSLAG - VAKBOND - 24.05.2013

Wat als de vakbond naar het ontslagmotief vraagt?

Stel, u heeft een arbeider ontslagen, bv. wegens ‘reorganisatie’ en nu vraagt zijn vakbond dat u hen het bewijs levert van ‘wat u precies gereorganiseerd heeft’. Hebben die daar dan zaken mee en zo ja, hoe antwoordt u op zo’n brief?

STUDENTENARBEID - 24.05.2013

Studentencontract al getekend: kunt u er nog van af?

Stel, u heeft al begin dit jaar een student ‘gereserveerd’ voor tijdens de zomer­vakantie, maar u ziet zijn tewerkstelling eigenlijk niet goed meer zitten. Kunt u nog onder dat (ondertekend) contract uit of gaat dit weer centen kosten?

SCHOLINGSBEDING - LOON INHOUDEN - 24.05.2013

Voorwaarden koppelen aan opleidingen: vooraf doen!

Stel, een werknemer heeft nog maar net op uw kosten een diploma, titel, enz. behaald, of hij komt zijn ontslag al geven. U eist echter dat hij eerst tekent dat u die kosten mag inhouden op zijn laatste loon. Bent u dan gerust?

SANCTIONEREN - ONTSLAAN - 24.05.2013

Een shockerend vonnis in uw bus... over uw werknemer

Voortaan kan een rechter die een dader van zedenfeiten veroordeeld heeft, de werkgever van deze laatste daarvan op de hoogte brengen, voor zover die in zijn functie in contact komt met minderjarigen. Wat moet u daarover weten?

VERZEKERINGEN - AUTO - 23.05.2013

Ook uw aanhangwagen verplicht te verzekeren?

Gaat u met een aanhangwagen de baan op, dan mag dat in bepaalde gevallen slechts als u die correct verzekerd heeft. Waar hangt dat van af? Maakt het daarbij uit of u die aanhangwagen trekt met een gekochte dan wel geleasede auto?

VENNOOTSCHAP - JAARVERGADERING - 23.05.2013

Nu het best de winst simpelweg ‘overdragen’?

Een klassieke vraag op de agenda van de jaarvergadering is wat er met het resultaat van het boekjaar moet gebeuren. Dit jaar stelt u de beslissing mogelijk maar beter uit. Waarom is dat zo en wat is er voor u van belang?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 23.05.2013

Handtekening nodig of volstaat een krabbel?

Een klant meende dat hij onder een contract uit kon omdat hij er niet zijn echte handtekening, maar enkel een paraaf op gezet had. “Doe niet flauw!”, zo floot de rechter de klant in kwestie terug. Wat is er voor u van belang?

PERSONEEL - STUDENTEN - 23.05.2013

Jobstudent nog kind ten laste?

Ouders van jobstudenten maken zich soms zorgen of hun kind fiscaal nog wel ten laste blijft. Hoe zit dat precies en is ‘te veel verdienen’ wel een probleem?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAK & WEDEROPBOUW - 23.05.2013

Btw ‘attesteert’ 6%-btw-tarief op de bouwplannen…

Volgens de architect van de klant van uw collega attesteerde de Btw op de bouwplannen dat de werken tegen het 6%-btw-tarief gefactureerd ­mochten ­worden, dus ook het op die plannen ingetekende zwembad. Klopt dat wel?

PERSONEEL - VARIA - 23.05.2013

Arbeiders straks een pak duurder?

Ten laatste op 8 juli 2013 zou er een ‘eenheidsstatuut’ moeten zijn voor ­arbeiders en bedienden. Betekent dit dan dat arbeiders vanaf dan plots veel duurder ­worden? Wat is er voor u van belang?

EINDEJAARSOPTIMALISATIE - 22.05.2013

Laat geen notionele interestaftrek verloren gaan!

Door alle commotie in de media zou u er bijna anders over gaan denken, maar de notionele interestaftrek is een volledig wettelijke manier om minder belastingen te betalen.

De regering-Di Rupo heeft de overdraagbaarheid van de NI afgeschaft, waardoor een eventueel overschot aan NI verloren gaat. Daarom kan het nu soms interessant zijn om bij de afsluiting van het boekjaar te streven naar meer in plaats van minder belastbare winst.

Hoe zit dat precies en welke pistes kunt u overwegen om nu nog de winst van het voorbije boekjaar te verhogen?

Hoe kunt u er nu nog voor zorgen dat u volgend boekjaar net iets meer NI heeft?


BEMIDDELING - 22.05.2013

Bemiddeling als alternatief voor lange en dure gerechtelijke procedures?

Hoge gerechtskosten, tijdrovende expertises en lang wachten op een vonnis... Om dan vast te stellen dat de tegenpartij beroep aantekent en u weer voor een paar jaar vertrokken bent! Dat kent u.

Bemiddeling daarentegen is een sneller en goedkoper alternatief om conflicten op te lossen, waarbij u professioneel begeleid wordt, maar toch zélf de oplossing in handen houdt. Wat is bemiddeling precies? Wat zijn de voordelen? Hoe werkt dat en hoe begint u ermee? Wat is de duurtijd, de kostprijs en vooral, wat levert het u op?

Wat is het verschil tussen bemiddeling en arbitrage?


VERLIEZEN COMPENSEREN - 22.05.2013

Winsten en verliezen compenseren binnen een groep van bedrijven

In België bestaat er geen fiscale consolidatie. Wie meerdere bedrijven heeft, waarvan er één verlies maakt, betaalt daardoor gemiddeld veel meer belastingen dan de officiële tarieven.

Hoe zorgt u ervoor dat u de recupereerbare verliezen bij het ene bedrijf in mindering kunt brengen van de winst van een ander bedrijf van de groep?

Wat gebeurt er bij een fusie? Waarom is een fusie meestal geen goede oplossing?

Kunt u meer bereiken door een vennootschap te liquideren? Hoe pakt u dat aan wanneer het de moedermaatschappij is die de verliezen opgebouwd heeft? Wanneer werkt dit (niet)?

Wat als de verliezen bij een dochter zitten? Onder welke voorwaarden werkt een liquidatie dan?


ONROERENDE LEASING - 22.05.2013

Huur omzetten in onroerende leasing: geen misbruik

Verhuren aan uw vennootschap is fiscaal gezien niet altijd even interessant. Kunt u er voordeel bij hebben als u het huurcontract omzet in een onroerendeleasingovereenkomst? Waarom kan dat interessant zijn? Wat kan een nadeel zijn?

Aan welke spelregels moet u zich houden om niet belast te worden op een onroerend inkomen? Hoe zit het met de registratierechten?

Kan er een probleem zijn met de antimisbruikbepaling? Wat als er bij het aangaan van de onroerendeleasingovereenkomst een vooruitbetaling gebeurt?

Is er bij onroerende leasing een risico dat de interesten geherkwalificeerd worden als dividend?


BEWIJSDOCUMENT - 22.05.2013

Versnipperde bank- of factuurgiften bewijzen: volstaat één document?

Wanneer ouders geld schenken aan hun kinderen, dan willen zij meestal graag dat het geld goed besteed wordt. Vaak helpen zij hun kinderen bij bouw- of verbouwplannen door een aantal kosten te betalen. Ofwel betalen ze de factuur rechtstreeks, ofwel schrijven ze het geld over op de rekening van hun kind.

Op het einde van de rit zijn er dan vaak een hele reeks betalingen gebeurd. Hoe zorgt u ervoor dat dit allemaal fiscaal sluitend is? En hoe zorgt u voor een duidelijke en correcte situatie t.o.v. de andere kinderen?

Maakt u het best één bewijsttuk op of werkt u beter met aparte documenten?


ANTIMISBRUIKBEPALING - 22.05.2013

Nieuwe circulaire over misbruik registratie- en successierechten: strenger of niet?

Op 10 april heeft de fiscus een nieuwe circulaire gepubliceerd. Wat is daarvan de bedoeling? Is de fiscus (nog) strenger geworden of net wat soepeler?

Welke technieken zijn nu nog toegelaten? Wat is nu het standpunt van de fiscus i.v.m. testamentaire bepalingen en welke gevolgen heeft dat standpunt?

Hoe zit het nu met de gesplitste aankoop? Volgens de eerste berichten stond die niet langer op de ‘zwarte lijst’, maar nu zou de fiscus bij overlijden toch successierechten heffen op de waarde van de volle eigendom.

Wat is dan nieuw op de ‘zwarte lijst’? Wat blijft het belang van ernstige niet-fiscale motieven?


GESPLITSTE AANKOOP - 22.05.2013

De fiscus jaagt (weer) op vruchtgebruik, het belang van een correcte waardering

De kranten stonden er weer vol van, “de fiscus jaagt op 3.000 bedrijfsleiders”. Komt ook uw vruchtgebruik nu onder vuur te liggen? Met welke spelregels houdt u het best rekening als u nu nog een vruchtgebruik opzet? Hoe doet u dat, een vruchtgebruik correct waarderen?

Moet u zich nog zorgen maken over die nieuwe controleactie als u zich aan de spelregels houdt en als uw vruchtgebruik correct gewaardeerd is? Hoe kan de ‘bezoldigingstheorie’ u helpen als de fiscus toch zou proberen om de kosten te verwerpen?

Waarover kan er op het einde van het vruchtgebruik discussie ontstaan?

Waarmee kunt u vandaag toch beter voorzichtig zijn?


SOCIAAL PASSIEF? - 22.05.2013

Sociaal passief bij overdracht of stopzetting?

De astronomische opzegvergoedingen die volgens de media recentelijk bij Ford Genk toegekend werden, hebben bij ondernemers heel wat onrust veroorzaakt. Kunt u ook met dat soort toestanden geconfronteerd worden?

Wat gebeurt er met uw werknemers en hun rechten en plichten wanneer u uw bedrijf verkoopt? Is het anders wanneer u slechts één activiteit of afdeling overdraagt?

En wat als u er niet in slaagt om een overnemer te vinden en daarom beslist om uw activiteiten stop te zetten? Zit u dan ook met een groot sociaal passief? Welke regels moet u op dat moment naleven en welke procedures moet u dan volgen?

Waarom begint u het best lang van tevoren met de zoektocht naar een overnemer en de voorbereiding van een eventuele stopzetting?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 22.05.2013

De 80%-grens, het wettelijk pensioen en uw loon

Voor de berekening van de zgn. 80%-grens voor uw aanvullend pensioen moet u ook rekening houden met het minimaal wettelijk pensioen. Het bedrag daarvan werd onlangs via circulaire bekendgemaakt. Wat betekent dat voor uw loon?

ZAAKVOERDER - BENOEMING - 22.05.2013

Bent u toch geen statutair zaakvoerder?!

In de oprichtingsakte werd u tot zaakvoerder benoemd. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat u dan ook ‘statutair’ zaakvoerder bent, zo waarschuwde een rechter onlangs. Hoe schept u duidelijkheid ter zake?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 22.05.2013

Privé het verlies van uw vennootschap ten laste nemen?

Uw jaarrekening van 2012 is klaar, maar sluit af met verlies. U denkt eraan om dit verlies als bedrijfsleider privé ten laste te nemen. Waarom zou u dat doen en hoe pakt u dat dan precies aan? Wat zijn de voorwaarden en aandachtspunten?

JAARVERGADERING - KAPITAALVERHOGING - 22.05.2013

Uw voorstel om het kapitaal op te trekken haalt het niet

U stelt op de jaarvergadering voor om het kapitaal op te trekken. Als meerderheidsaandeelhouder bent u bereid om vers kapitaal in te brengen en om van uw rc-tegoed kapitaal te maken. Wat echter als uw medevennoot moeilijk doet?

KORT & KRACHTIG - 22.05.2013

Uiterst interessant om te weten...


CONTROLE - 22.05.2013

Is ook uw vennootschap geselecteerd... ?

Recentelijk bleek uit de media dat de fiscus bepaalde vennootschappen grondig zal controleren. Is uw vennootschap daarbij en wat kunt u dan verwachten?

ONKOSTENVERGOEDING - 22.05.2013

Nieuwe buitenlandse dagvergoeding

De nieuwe buitenlandse dagvergoedingen werden zopas bekendgemaakt. De bedragen zijn echter allemaal dezelfde als vorig jaar. Loont het dan nog wel?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 22.05.2013

Beter met twee een loon dan u alles voor u alleen?

U neemt een behoorlijk groot loon op uit uw vennootschap en dat kost u een pak belastingen. Kunt u de fiscale druk voor uw gezin verlichten door een stuk van uw loon naar uw partner over te hevelen?

RECHT - VARIA - 22.05.2013

Nieuw biljet van € 5


VLAAMS - RECHT - 22.05.2013

Een rentetoelage aanvragen bij werken in uw buurt

Zijn er wegenwerken in uw buurt, dan heeft u ‘als doekje voor het bloeden’ soms recht op een forfaitaire vergoeding. U kunt in dat geval echter ook een Vlaamse rentetoelage aanvragen. Wanneer kan dit precies en biedt dat perspectieven?

FISCAAL - BTW - 22.05.2013

Btw-rompslomp blijft zoals het is!


VERZEKERINGEN - POLIS - 22.05.2013

Verzekeraars worden alsmaar strenger…

Door de crisis worden verzekeraars alsmaar strenger, zo berichtte de pers. Rechters spreken zich regelmatig uit over dat soort discussies en de verzekeraars trekken dan vaak aan het langste eind. Enkele aandachtspunten…

FISCAAL - CONTROLE - 22.05.2013

Viseert de fiscus webshops?

Een gespecialiseerde internetcel bij de fiscus controleerde meer dan 240.000 handelaars op het web, zo was er in de pers te lezen. Riskeert u nu sneller een grondige doorlichting als u een webshop heeft? Wat is er voor u van belang?

RECHT - VARIA - 22.05.2013

Verplicht in te vullen enquête…

Mogelijk viel er onlangs bij u een uitnodiging in de bus om een enquête in te vullen. Reclameronselaars aan het werk of dit keer effectief verplicht in te vullen?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 22.05.2013

Het KB over de loonstop is gepubliceerd. En nu?

Het Koninklijk Besluit dat de loonstop invoert voor 2013 en 2014 is intussen gepubliceerd. Wat betekent dat concreet? Bent u daar dan met handen en ­voeten aan gebonden en kunt u geen enkele opslag meer geven?

ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 22.05.2013

Uw kinderen financieel helpen, wel of geen probleem?

Door een recente beslissing van de fiscus zou het fiscaal gezien dan toch weer een probleem zijn als u samen met uw kinderen een zgn. gesplitste aankoop doet van een pand en u uw kinderen daarvoor eerst het geld schenkt. Wat nu?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 22.05.2013

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen!

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u nog altijd een forfaitaire dagvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Recentelijk werden de tarieven bekendgemaakt die gelden sinds 1 april. Even kijken hoe dit alweer werkt...

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 22.05.2013

Sorry voor het niet-leveren, maar niet meer dan dat…

Uw bestelling zit vast door problemen bij uw eigen leverancier. In welke mate riskeert u een ‘boete’ omdat u daardoor niet kunt leveren aan uw (buitenlandse) klant? Het Hof van Cassatie had daar onlangs een klare kijk op…

GEMEEN HUURRECHT - HUURCONTRACT - 21.05.2013

Aandachtspunten bij de verhuur van een studentenkot

Momenteel staan er op veel plaatsen studentenkoten te huur. Waar houdt u het best rekening mee indien u zelf een appartement, studio of kamer wilt verhuren aan een student?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 21.05.2013

Klant verkoopt na afloop van uw bemiddelingscontract...

Als vastgoedmakelaar heeft u ook na afloop van uw bemiddelingscontract in sommige gevallen nog recht op een vergoeding. Wanneer is dat precies het geval? De rechter sprak zich hier onlangs over uit...

FISCAAL - MEERWAARDEN - 21.05.2013

Hoeveel meerwaarde is er wanneer precies belastbaar?

Een klant verkoopt via uw kantoor een woning die hij nog niet zo lang geleden verkregen heeft. Hij vraagt u of hij dan belast wordt op de winst bij die verkoop. Waar hangt dat van af en op welk bedrag wordt hij dan precies belast?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 21.05.2013

Gesplitst kopen met uw kinderen...

De laatste tijd is er heel wat commotie ontstaan over een gesplitste aankoop tussen ouders en kinderen. Klopt het dat zo’n aankoop weldra niet meer kan?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 21.05.2013

Uw huurder vertrekt niet op het einde van de opzeg...

U gaf uw huurder zijn opzeg, maar het ziet er niet naar uit dat die effectief zal vertrekken. Wacht u dan af of hij al dan niet vertrekt of kunt u ook al sneller naar de rechter stappen om een zgn. uithuiszetting te vragen?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 21.05.2013

Mede-eigenaar wil twee appartementen samenvoegen...

Een mede-eigenaar wil twee appartementen samenvoegen. Heeft hij daarvoor de toestemming nodig van de algemene vergadering? Zo ja, met welke meerderheid spreekt de vergadering zich dan uit?

VERKOOP - VARIA - 21.05.2013

Een pand verkopen met een huurder, is dat een risico?

U wilt een pand verkopen waarin nog een huurder woont. Het huurcontract is echter niet geregistreerd, waardoor die huurder na de verkoop mogelijk in de problemen komt. Is dat dan ook uw probleem en hoe lost u dit dan op?

AANGIFTE - VARIA - 21.05.2013

Geen zgn. collectief uitstel meer mogelijk!


ONROERENDE VOORHEFFING - 21.05.2013

Hoe bewijst u onvrijwillige leegstand?

Heeft u een pand dat meerdere maanden niet gebruikt wordt en ook geen opbrengsten oplevert, dan kunt u een vermindering krijgen van de onroerende voorheffing. De leegstand moet echter wel onvrijwillig zijn. Hoe bewijst u dat?

ONKOSTENVERGOEDING - 21.05.2013

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen


GROEPSVERZEKERING - 21.05.2013

Privé een onroerend goed kopen via uw vennootschap?

U wilt privé een onroerend goed kopen en u heeft daarvoor te weinig geld. Uw vennootschap heeft wel geld en u heeft ook een groepsverzekering. Hoe financiert u daarmee op een fiscaalvriendelijke én veilige manier dat privépand?

BELASTINGCONTROLE - 21.05.2013

Wat doet de fiscus eigenlijk met al die verklikkingen... ?

Onlangs stond in de pers dat 2012 een recordjaar was voor het aantal verklikkingen bij de fiscus! Wat gebeurt er met zo’n klacht van bv. een jaloerse buur? Hoe zit dat omgekeerd? Mag de fiscus spontaan uw buurman over u ondervragen?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 21.05.2013

‘Monsterboete’ versoepeld?

De regering past de regels aan voor de aanslag geheime commissielonen of zgn. monsterboete van 309%. Wat verandert er dat voor u van belang is?

INVESTERINGSAFTREK - 21.05.2013

Hoe is het nog met de investeringsaftrek?

Onlangs werden de percentages investeringsaftrek (IA) voor inkomstenjaar 2013 gepubliceerd. Wanneer kan uw vennootschap of uw eenmanszaak daar ook alweer gebruik van maken en wat zijn de formaliteiten?

AUTOKOSTEN - 21.05.2013

Auto privé kopen of via uw vennootschap?

U wilt een nieuwe auto kopen die zowel beroepsmatig als privé gebruikt zal worden. Laat u die auto fiscaal gezien het best door uw vennootschap kopen of koopt u hem beter privé? Hoe berekent u dat en waarop moet u letten?

GELDLENING - 21.05.2013

Onroerende leasing is geen geldlening!

Als bedrijfsleider met uw vennootschap een contract van onroerende leasing sluiten, is fiscaal interessant. Is dat vandaag de dag echter nog wel opportuun gezien de herschreven antimisbruikbepaling? Een recente ruling verduidelijkt...

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 17.05.2013

Speel in op de actualiteit


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.05.2013

Online peilen bij uw medewerkers

Als toegewijde werkgever houdt u rekening met de wensen van uw werknemers, en als teamverantwoordelijke luistert u naar de suggesties van uw collega’s. Wij gingen op zoek naar enkele handige tools die u daarbij kunnen helpen.

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 17.05.2013

Google Now nu voor iedereen


E-MAIL - WEBMAIL - 17.05.2013

Zakelijke webmail: Google Apps of iets anders?

Google Apps, de zakelijke variant van Gmail gebundeld met aanverwante applicaties, is sinds kort niet meer gratis. Zijn er goede alternatieven?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 17.05.2013

Uw usb-sticks (en de bestanden erop) beveiligen

Ondanks clouddiensten zoals Dropbox blijven usb-sticks onmisbaar om grotere bestanden te verplaatsen tussen pc’s of door te geven. Maar u moet die usb-sticks en de bestanden erop wel op de juiste manier beveiligen.

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 17.05.2013

Lenteschoonmaak voor uw iPhone

Is uw iPhone niet meer zo snel als vroeger of bulkt hij van de ongebruikte apps? Dit zijn enkele tips om uw iPhone een grote schoonmaakbeurt te geven.

ZAKELIJK - JOBS - 17.05.2013

Hulp bij werving personeel

Neemt u geregeld of af en toe nieuw personeel aan? Workable is een cloudtool die het sollicitatietraject binnen uw bedrijf wil stroomlijnen. Wij legden deze webdienst voor u op de testbank.

GEZONDHEID - ERGONOMIE - 17.05.2013

Ergonomie voor mobiele apparaten

Net als bij computers leidt veelvuldig gebruik van mobiele apparaten tot werkhoudingen die niet zo gezond zijn voor ons lichaam. Welke tools zorgen voor een betere ergonomie?

BEVEILIGING - BACK-UP - 17.05.2013

Alles dubbel is veiliger!

Back-uppen blijft nog altijd de beste manier om dataverlies te voorkomen. Een vervelende klus die u gelukkig verregaand kunt automatiseren. Deze drie uiteenlopende tools kunnen u helpen.

SOFTWARE - BROWSER - 17.05.2013

Pers de laatste druppels snelheid uit uw browser

Nu de huidige browsers qua snelheid aan elkaar gewaagd zijn, heeft uw keuze van browser niet zoveel impact meer op uw surfsnelheid. Toch zijn er nog een paar eenvoudige dingen die uw surfsnelheid een beetje kunnen verhogen.

VARIA - VASTGOED - 17.05.2013

De juiste huurprijs

In België mogen huurprijzen in principe vrij bepaald worden. Welke websites helpen u bij een correcte bepaling ervan?

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 17.05.2013

Hulp bij aankoop van uw laptop

Een nieuwe laptop kopen is geen eenvoudige klus en vergt een aanzienlijke investering. De nieuwe website Swogo wil u bijstaan bij uw keuze. Maar er zijn uiteraard ook andere onlinehulpmiddelen.

ZOEKEN - INTERNET - 17.05.2013

Browserplug-ins voor Google

Bent u een fervente gebruiker van Google en Google-diensten, dan kunt u nog efficiënter zoeken met bepaalde plug-ins voor Google Chrome of Mozilla Firefox. Welke precies en wat hebben deze te bieden?

HAND- EN BANKGIFT - 15.05.2013

Uw kinderen helpen, een probleem?

Door een recente beslissing van de fiscus zou het fiscaal een probleem zijn als u uw kinderen financieel helpt bij de aankoop van een pand. Is dat echt zo?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.05.2013

Niet-recupereerbare btw aftrekbaar als kosten?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 15.05.2013

Moet u schrik hebben van de ‘nieuwe klikcultuur’?

Onlangs berichtten de media over het feit dat de fiscus tot 70% meer anonieme meldingen over vermeende fiscale fraude zou krijgen. “En die onderzoeken ze allemaal!”, zo werd gezegd. Kan de fiscus effectief iets doen met zo’n klacht?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - SAMENLOOP - 15.05.2013

Wat met geplande afwezigheden bij langdurige ziekte?

Stel, iemand heeft voor de komende weken al een aantal afwezigheden ‘ingepland’, bv. vakantie, inhaalrust, enz. Wat gebeurt er met deze dagen als hij langdurig arbeidsongeschikt (wegens ziekte of arbeidsongeval) zou worden?

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 15.05.2013

Hoe moet u verzaken: toch maar aangetekend?

Stel, een bediende verlaat het bedrijf en u wilt afzien van de toepassing van het niet-concurrentiebeding dat in zijn contract staat. U stuurt hem dus een brief in die zin op. Is dat echter wel de goede manier?

WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN - 15.05.2013

Iedereen 70% bij economische werkloosheid


LOON - ECOCHEQUES - 15.05.2013

Geen sociaal overleg, dus geen ecocheques... Of toch?

Het sociaal overleg mag dan al ‘stilliggen’, dat verhindert niet dat er in heel wat sectoren, zoals PC 218, ook dít jaar weer ecocheques toegekend moeten ­worden in juni. Hoe komt dat? Een geheugensteuntje...

BRUGPENSIOEN - ONTSLAG - 15.05.2013

Hoe weet u wie er brugpensioen vastgeklikt heeft?

Zoals u weet, kan iemand die ‘binnen afzienbare tijd’ op brugpensioen wil, zijn rechten vastklikken zodat hij nog kan ‘profiteren’ van minder strenge voor­waarden. Op welke manier denkt een nieuwe cao ook aan uw ‘rechten’?

OPZEGTERMIJN - VRIJSTELLING VAN PRESTATIES - 15.05.2013

Vrijgesteld van prestaties, toch nog verlenging opzeg?

Stel, een bediende wordt in onderling overleg vrijgesteld van prestaties tijdens de door u betekende opzegtermijn. Moet u die opzegtermijn dan nog verlengen met eventuele ziekte- en vakantiedagen? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGAANGIFTE - 15.05.2013

Ook werkelijke kosten aftrekken bij firmawagen?

Vroeger moest u afraden dat een werknemer die een firmawagen heeft zijn w­erkelijke beroepskosten zou aftrekken in zijn aangifte. Door de ‘nieuwe’ regels over het VAA kan dit echter wél interessant zijn! Wanneer is dat het geval?

ONTSLAG - 15.05.2013

Vlug ontslaan nu het nog ‘kan’?

Onlangs werd er gezegd om ontslagen van arbeiders te ‘versnellen’ omdat zo’n ontslag binnenkort duurder zou worden. Moet u daar toch niet mee opletten?

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 15.05.2013

Hoe maximaliseert u uw kansen bij obligaties?


GOED OM TE WETEN - CONTRACT - 15.05.2013

Servicecontract waaraan u vijf jaar vastzit


FACTUUR - GARAGIST - 15.05.2013

Factuur in de bus omdat u niets besteld heeft…

Een leverancier laat u verstaan dat het geen probleem is dat u een bestelling annuleert. Nadien factureert hij een annulatievergoeding. Kan dat wel? Wat is er voor u van belang?

VENNOOTSCHAP - 15.05.2013

25% rv op liquidatiebonus op komst?

Di Rupo I is van plan om de rv op de zgn. liquidatiebonus te verhogen van 10% naar 25%. Wat nu als er veel reserves in uw vennootschap ‘zitten’?

PRIVÉ - SCHENKING - 15.05.2013

(G)een bankgift vermelden in een notariële akte?

Onlangs vermeldde een notaris een vroegere bankgift in een notariële akte om zo vervelende vragen van de Directe Belastingen te vermijden. Ineens moesten er op die bankgift echter 3% schenkingsrechten betaald worden. Kan dat?

BELASTINGAANGIFTE - AFTREKKEN - 15.05.2013

Hoe zit dat weer met de energieaftrek?

Heeft u in 2012 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren, dan is het mogelijk dat u daarvoor nog een fiscale korting geniet (in uw privéaangifte die u binnenkort moet indienen). Wat is er van belang?

AANNEMER - FACTUUR - 15.05.2013

Hoe inhouden op de factuur van uw aannemer?

Blijkt dat een aannemer die werken doet aan uw praktijk fiscale of sociale schulden heeft, dan moet u een deel van zijn factuur inhouden en doorstorten aan de ‘instanties’. Sinds kort is deze procedure iets eenvoudiger. Wat is er veranderd?

GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCH RECHT - 15.05.2013

Geen contract, kan de polikliniek dan zomaar van u af?

Stel, u werkt al jaar en dag in een polikliniek of medisch centrum zonder dat er echt een schriftelijk contract is. Kan men u op een gegeven ogenblik dan zomaar van de ene dag op de andere ‘buiten zetten’? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGAANGIFTE - IMPULSEO - 15.05.2013

Fiscale fiches voor en belasting op Impulseo

Huisartsen kunnen een subsidie (Impulseo II of III) krijgen voor het tewerkstellen van een secretaresse of het werken met een telesecretariaat. Op deze subsidie zijn echter belastingen verschuldigd. Hoe vermijdt u verwarring daaromtrent?

TAK 21 - 15.05.2013

Houd uw goede oude Tak 21!


CONTROLE - 15.05.2013

Een ongeluk komt nooit alleen…

Bij een belastingcontrole kon de boekhouder van uw collega snel tot een ak­koord komen. Achteraf bekeken echter iets té snel... De rekening liep immers ho­ger op dan gedacht, vooral door een pak interesten. Hoe vermijdt u dit?

INTERNET - 15.05.2013

Hoeveel is dat bedrijf waard?


BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 15.05.2013

Loont ‘vreemdgaan’ als belegger?

Beleggers zoeken tegenwoordig vaak hun heil in vreemde munten. Hoeveel brengt een belegging in vreemde munten u echter extra op als u ook de wisselkosten in rekening brengt? Wat is momenteel een interessante piste?

GESPLITSTE AANKOOP - 15.05.2013

Nieuwe ‘antimisbruikcirculaire’?

Onlangs publiceerde de fiscus een nieuwe circulaire met een ‘zwarte’ en ‘witte’ lijst inzake misbruik en successie­planning. Wat moet u daarvan onthouden?

ONROERENDE INKOMSTEN - 15.05.2013

U wist niet dat uw huurder het huurgeld als kost aftrekt

Onlangs ontving u van de fiscus een zgn. bericht van wijziging. Uw huurder trekt de betaalde huur kennelijk af en dus moet u privé belasting bijbetalen. Klopt dat wel? Wanneer heeft de fiscus een poot om op te staan en wanneer niet?

BTW - LICHTE VRACHT - 15.05.2013

Btw-aftrek camionette…

Er was de voorbije maanden heel wat commotie rond de nieuwe regels i.v.m. de btw-aftrek van camionettes. Stilaan wordt duidelijk dat u er gerust op mag zijn.

SOCIAAL STATUUT - KINDERBIJSLAG - 15.05.2013

Studenten, leercontracters en hun kindergeld…

Wie met een zgn. leercontract voor u werkt, krijgt sinds kort een geïndexeerde vergoeding. Die werd ‘afgetopt’ als ze ‘te veel’ dreigde te worden. Hoeveel mag een student respectievelijk leercontract-jongere maximaal verdienen?

AANSPRAKELIJKHEID - 15.05.2013

U krijgt veiligheidsinstructies. Pfff…


VLAAMS - HUUR - 15.05.2013

De huurprijs voortaan correct ingeschat…

Onlangs werd huurschatter.be gelanceerd. Via die website kan de huurprijs van elke woning en elk appartement in Vlaanderen correct ingeschat worden. Wat is er voor u als verhuurder van belang?

ONROEREND GOED - HUUR - 15.05.2013

De verhuurder wil een bankgarantie op eerste verzoek

U wilt een pand huren als magazijn, kantoor of iets dergelijks. Als huurwaarborg vraagt de verhuurder geen centen, maar een bankwaarborg. Is dat voor u eigenlijk wel interessant? Wat zijn daarbij de regels én de aandachtspunten?

BTW - AANGIFTE - 15.05.2013

Nieuwe btw-regels voor als u in het buitenland werkt?

U krijgt de vraag om ‘over de grens’ werken uit te voeren. In welke mate zijn de facturatieregels sinds 1 januari 2013 gewijzigd? Waarmee moet u allemaal rekening houden om in orde te zijn voor de Btw?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 15.05.2013

Uw factuur één jaar na datum: te laat om te innen?

Sommige klanten menen dat, als ze lang genoeg wachten met betalen, u uw factuur sowieso niet meer kunt invorderen. Klopt dat en wat is er voor u als aannemer van belang? Een rechter had daar onlangs alvast een klare kijk op…

RECHT - VARIA - 15.05.2013

Inhoudingsplicht en werfmelding gewijzigd…

Op 1 mei werden belangrijke wijzigingen doorgevoerd inzake de inhoudingsplicht en de werfmelding. Over welke wijzigingen gaat het precies en wat is er voor u als aannemer van belang?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.05.2013

Ook het sociale luik van uw balans in orde?


CONTROLE - 14.05.2013

Wakker liggen van verklikking of niet?

Vorig jaar was een recordjaar inzake verklikkingen. Aan de minister werd onlangs dan ook gevraagd wat een controleur precies doet met zo’n verklikking...

BTW - 14.05.2013

Btw-aftrek voor een lichte vrachtwagen

Hoe moet de btw-aftrek op een bestelwagen of pick-up die u gemengd gebruikt voortaan beperkt worden? Is dat op dezelfde manier als bij personenwagens?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 14.05.2013

Kapitalisatieaandelen en de notionele interestaftrek?

Onlangs besliste de Rulingdienst dat bepaalde kapitalisatieaandelen toch geen zgn. slechte belegging waren voor de notionele interestaftrek (NI). Heeft u daar ook iets aan en wat met de nieuw aangekondigde correctie voor de NI?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - FUSIE - 14.05.2013

Liever één vennootschap dan twee?

U heeft twee vennootschappen met een gelijkaardige activiteit, bv. een die u zelf opgericht heeft en een die u overgenomen heeft. Van die twee vennootschappen wilt u er een maken. Hoe doet u dat en wat zijn de fiscale gevolgen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 14.05.2013

Geld uit vennootschap halen via holding, kan het nog?

Bij de overdracht van de aandelen van uw werkvennootschap naar een eigen holding, is de zgn. interne meerwaarde onder bepaalde voorwaarden belastingvrij. Onlangs paste de Rulingcommissie haar standpunt echter aan...

AANDEELHOUDERS - VARIA - 14.05.2013

Aandelen: alternatief voor gewoon ‘loon’?

Het personeel van bpost kan ‘met korting’ aandelen kopen. In welke mate kunt u ook uw personeelsleden aandelen geven als alternatieve verloningsvorm? Waarmee houdt u het best rekening bij het maken van een ‘juiste’ keuze?

ALGEMENE VERGADERING - OPROEPING - 14.05.2013

Uitnodiging tijdig verstuurd en toch niet in orde?

Uw medevennoten uitnodigen voor de jaarvergadering moet per aangetekende brief gebeuren, tenminste als u dat volgens het boekje wilt doen. Het volstaat dan niet dat u die uitnodiging tijdig verstuurt, waarschuwde de rechter onlangs…

RECHT - GARANTIE - 14.05.2013

Vervangen, onder garantie

Een klant kocht bij u een product waar het een en ander aan blijkt te schelen. In welke mate ‘moet’ u het dan onder garantie vervangen? Wat zijn de spelregels en aandachtspunten ter zake?

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 14.05.2013

Stelt Europa ook uitverkoopregeling in vraag?

Na recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie zouden onder meer de Belgische uitverkoopregeling en het verbod op verkoop met verlies ter discussie staan. Wat is er precies voor u van belang?

FISCAAL - BTW - 14.05.2013

Btw-aftrek bij echte lichte vracht: vierde methode?

Voor gemengd gebruikte auto’s moet de btw-aftrek sinds begin 2013 bepaald worden op basis van een van de drie methodes van de Btw. Ook voor een lichte vracht was dat in feite zo, maar daar werd nu onlangs toch op teruggekomen...

BTW - CONTROLE - 14.05.2013

Online kopen ‘btw-gevaarlijk’?

Online shoppen kan dan wel gemakkelijk zijn, wat de toepasselijke btw-regels betreft, zijn er toch een aantal valkuilen. Waarvoor is het precies uitkijken?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 14.05.2013

Een mooi pand, maar is dat wel bruikbaar voor uw zaak?

U heeft een mooi pand op het oog dat u graag wilt kopen om er uw zaak in onder te brengen, maar het is niet gelegen in een traditionele winkelstraat. Hoe weet u zeker of u op die locatie wel uw winkel, restaurant, ... kunt starten?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 08.05.2013

Let op met boetes van 50% of meer…

Bij een belastingcontrole kon de boekhouder van uw collega snel tot een ak­koord komen. Achteraf bekeken echter iets té snel... De rekening liep immers ho­ger op dan gedacht, vooral door een pak interesten. Hoe vermijdt u dit?

VENNOOTSCHAP - 08.05.2013

Is uw balanstotaal niet te hoog?


RECHT - GARANTIE - 08.05.2013

Recht op twee jaar garantie?

In de pers was onlangs weer veel te doen om het recht op twee jaar garantie. Wat is er voor u van belang als er iets scheelt aan een product dat u pas kocht?

BANK - VARIA - 08.05.2013

Een krediet vervroegd terugbetalen kost u geld…

Er zijn heel wat klachten over banken die hun klanten forse vergoedingen laten betalen als ze hun krediet vervroegd willen terugbetalen. Zijn daar dan geen wettelijke regels voor? Wat is er voor u van belang?

PERSONEEL - ONTSLAG - 08.05.2013

Worden uw arbeiders vanaf 8 juli 2013 bedienden?

Op 8 juli 2013 moeten de verschillen tussen arbeiders en bedienden ver­dwenen zijn. De discussie hierover woedt volop. Hoe zit dat precies? Kunt u zich als werkgever enigszins voorbereiden op wat er gaat komen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 08.05.2013

Dakisolatie komt er tijdens dit huurcontract...


RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 08.05.2013

Erfdienstbaarheid na de splitsing van een perceel...

Hebben twee percelen ooit aan dezelfde eigenaar toebehoord, dan kan er sprake zijn van een zgn. erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader. Wanneer is dat precies het geval? Recentelijk sprak Cassatie zich uit...

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 08.05.2013

In hoeveel exemplaren sluit u een huurcontract?


WONINGHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 08.05.2013

Minder huur betalen omdat de huurschatter dat zegt?

Voortaan kunnen u én uw huurder via de ‘huurschatter’ die het Vlaams gewest onlangs online zette de huurprijs van uw huurwoning laten schatten. Wat als de huurprijs te hoog is? Kan uw huurder dan een verlaging vragen?

FISCAAL - LENING - 08.05.2013

Samen kopen met uw kinderen op vraag van de bank?

Onlangs stond in de pers dat banken steeds vaker eisen dat ouders mee lenen én deels mee eigenaar worden van de woning die hun kind wil kopen! Wat zijn de fiscale gevolgen voor de ouders dan en zijn er geen betere alternatieven?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 08.05.2013

Eenvoudiger inhouden op de factuur van een aannemer

Blijkt dat uw aannemer sociale en/of fiscale schulden heeft, dan moet u als zelfstandige of syndicus een bedrag inhouden op zijn factuur. Sinds 1 mei 2013 is de procedure hiervoor eenvoudiger...

HANDELSHUUR - 08.05.2013

Een bankgarantie als waarborg?

Bij de huur van een handelspand of kantoor wordt er als huurwaarborg dikwijls een bankgarantie afgesproken. Is dat voor u als verhuurder een goede zaak?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 08.05.2013

Nog extra kosten na de verkoop van uw appartement?

Na de verkoop van een appartement is er nogal eens discussie over wie moet opdraaien voor welke kosten. Stel dat de algemene vergadering vlak vóór de verkoop besliste om het dak te herstellen. Wie moet dan die factuur betalen?

REGISTRATIERECHTEN - SCHENKING - 08.05.2013

Schenkingsrechten op handgift vermeld in de akte?

Een notaris maakte onlangs melding van een handgift door de ouders in de aankoopakte van het huis van hun kind. Als gevolg daarvan kwam de ontvanger schenkingsrechten claimen op die handgift! Kan dat en valt dit te vermijden?

AANGIFTE - 07.05.2013

Interesten en dividenden aangeven?

Het nieuwe aangifteformulier is er. Voor velen is het nog altijd onduidelijk of ze interesten en dividenden moeten aangeven en zo ja, welke. Even kijken...

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 07.05.2013

Ineens stoppen met degressief af te schrijven, kan dat?

Uit de cijfers en de voorlopige fiscale berekeningen voor boekjaar 2012 blijkt dat een deel van uw notionele interestaftrek (NI) zal sneuvelen. Ineens stoppen met degressief af te schrijven zou helpen, maar kan dat zomaar?

CONTROLE - 07.05.2013

Verdedig u met de ‘bezoldigingstheorie’!

De fiscus wil bij uw vennootschap de kosten van een gebouw dat u (deels) privé gebruikt of andere kosten met privékarakter verwerpen. U kunt zich dan verdedigen met de zgn. bezoldigingstheorie. Waarop moet u zoal letten?

GESPREIDE TAXATIE - 07.05.2013

Toch gespreide taxatie bij overname aandelen?

Uw vennootschap verkoopt bv. een pand en met de opbrengst neemt ze een andere vennootschap over. De winst op de verkoop van het pand kan dan niet gespreid belast worden omdat er ‘herbelegd’ is in aandelen. Hoe lost u dat op?

AUTOKOSTEN - 07.05.2013

Werknemer een optimale autovergoeding laten betalen?

Uw werknemers rijden ook privé met een auto van uw vennootschap. U kunt hen een vergoeding laten betalen voor dat privégebruik. Hoe hoog moet die vergoeding zijn om voor u als werkgever fiscaal gezien optimaal te zijn?

BELEGGEN - CASHFONDSEN - 03.05.2013

Nog veiliger met cashfondsen?

De recente gebeurtenissen in Cyprus hebben aan­getoond dat beleggers die grote bedragen op bankrekeningen plaatsen soms toch een risico lopen. Zijn cashfondsen een alternatief voor wie nog meer veiligheid zoekt?

VASTGOED - LIJFRENTE - 03.05.2013

Kopen op lijfrente, een goede belegging?

Tweede verblijven, maar ook gewone panden, worden wel vaker te koop a­angeboden ‘op lijfrente’. Kan dat ook voor u als investeerder interessant zijn? Wat is een koop op lijfrente precies? Wat zijn de risico’s en hoe kunt u ze beperken? Hoe kunt u nagaan of de vraagprijs correct is? Met welke clausules in het contract moet u opletten? Hoe zit het fiscale plaatje in elkaar?