Alle domeinen

2013 - November

SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2013

Alternatief voor voorbehoud vruchtgebruik

Via een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik bespaart u successierechten terwijl u toch de controle en inkomsten behoudt. Wanneer kan een schenking met last tot afstand van vruchten een alternatief zijn? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kunt u het verlies aan controle opvangen? Is het interessant om de afstand van vruchten facultatief te maken? Wanneer is de techniek al dan niet zinvol?

BELEGGEN - 27.11.2013

Tweemaal winst met Britse aandelen?

De economie in Groot-Brittannië loopt meestal voor op de evolutie in continentaal Europa. Hoe doet de Britse economie het momenteel? Is beleggen op de Britse beurs vandaag een goed idee? Kunt u ook nog iets extra’s verwachten van de evolutie van de wisselkoers? Welke concrete opportuniteiten zijn er vandaag? Hoe kunnen minder grote portefeuilles daarop inspelen via fondsen of trackers?

cENTRAAL AANSPREEKPUNT - 27.11.2013

Weet de fiscus alles over uw bankrekeningen?

De oprichting van het Centraal Aanspreekpunt (CAP) leidde tot onrust. Wie moet er informatie doorgeven? Over welke informatie beschikt de fiscus nu precies? Wordt een effectenrekening ook gemeld? En een contract vermogensbeheer? Kunt u (deels) aan een melding ontsnappen door nu nog snel rekeningen af te sluiten? Onder welke voorwaarden mag de fiscus het CAP consulteren?

SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2013

Het jaarlijks onderhoud van uw maatschap

Een maatschap oprichten kan zonder veel formaliteiten. Waarom is het dan toch belangrijk om jaarlijks een algemene vergadering te organiseren en de statutaire spelregels strikt na te leven? Waarmee moet u rekening houden bij het al dan niet uitkeren van de inkomsten? Waarom kan een algemene vergadering helpen om de familiale vrede te bewaren? Hoe vermijdt u indien gewenst toch pottenkijkers?

ONDERHOUDSPLICHT - 27.11.2013

Betalen voor het rusthuis van uw ouders?

Een verblijf in een rusthuis kost heel wat geld. Wat gebeurt er wanneer uw ouders of schoonouders zelf onvoldoende inkomsten hebben? Wanneer komt het OCMW tussen? Kan het OCMW uw ouders verplichten om hun huis te verkopen of te verhuren? Wanneer en hoeveel kan het OCMW van u terugvorderen? Waarvoor moet u opletten als het rusthuis u vraagt om een borgstelling te tekenen?

SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2013

Samenwonen en onroerend goed kopen?

Zoals veel jongeren wil uw kind liever niet trouwen, maar wel gaan samenwonen. Erft uw kind dan van zijn partner? Hoeveel bedragen de successierechten? Is de situatie anders voor wie niet wettelijk, maar alleen feitelijk samenwoont? Wat als het koppel samen een onroerend goed koopt? Wat zijn de voor- en nadelen van een beding van aanwas? Waarom is een aanwas met optie meestal beter?

BELEGGEN - 27.11.2013

Obligaties: nood breekt wet?

Als de rente laag staat, is het meestal geen goed idee om (langlopende) obligaties te kopen. De kans op minwaarden is dan reëel. Is dat ook vandaag het geval?

SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2013

Successierechten: alle ‘stiefkinderen’ nu gelijk?

Sinds het Vlaams decreet van 5 juli 2013 is een stuk discriminatie tussen echte en onechte stiefkinderen weggewerkt. Onder welke voorwaarden erven stiefkinderen nu tegen de tarieven ‘in rechte lijn’? Zijn de regels in Brussel en Wallonië anders? Welke tarieven zijn van toepassing wanneer u een stiefkind een roerend of een onroerend goed wilt schenken?

GEZONDHEID - MEDISCH - 27.11.2013

Info over medicijnen

Medibib is een nieuwe medische onlinebibliotheek. Verdient die een plaatsje tussen uw bookmarks?

ONTSPANNING - SPORT - 27.11.2013

Sportieve apps worden efficiënter

U kunt mobiele apps inzetten voor het registreren van uw sportprestaties. Dankzij de nieuwe coprocessor in sommige smartphones verbruiken ze minder. Hoe zit de vork in de steel?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 27.11.2013

Zo beperkt u wifi


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.11.2013

Office is nóg meer in de cloud

Naast de vertrouwde Office-software op uw computer bestaan er ook webtools waarmee u teksten, spreadsheets en presentaties in de cloud maakt. Zowel de Microsoft Office Web Apps als Apple iWork hebben iets nieuws voor u.

ONTSPANNING - FEESTEN & WENSEN - 27.11.2013

E-cards voor al uw wensen

U wilt uw familie en vrienden op hun verjaardag of voor de feestdagen verrassen met een fijne e-card. Waar kunt u daarvoor terecht?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 27.11.2013

Berichten vanaf uw computer


ONTSPANNING - MUZIEK - 27.11.2013

Uw muziek in de cloud met Style Jukebox

Wilt u muziek in de cloud beluisteren, dan hoeft u niet per se te opteren voor te betalen diensten. Met Style Jukebox zet u uw eigen muziek online en kunt u die van overal benaderen en beluisteren.

COMPUTER - TABLET - 27.11.2013

De nieuwe iPads: iets voor u?

Kort na elkaar lanceerde Apple de iPad Air en de nieuwe iPad mini. Is dit de zoveelste ‘kleine’ upgrade van Apple of zijn de apparaten echt vernieuwend? Welke van de twee kiest u als u van plan was om een nieuwe iPad te kopen?

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 27.11.2013

Zo start u een onlinewinkel

Er bestaan heel wat webtools waarmee u zelf een webshop kunt bouwen. Wij testten een naam die u wellicht nog niet kende: het vrij nieuwe Tictail.

ZOEKEN - VARIA - 27.11.2013

Hoe ontgoogelt u zichzelf?

Komen vervelende berichten over u of uw bedrijf steeds opnieuw bovendrijven in de zoekresultaten van Google? Bestaan er dan geen mogelijkheden om zulke informatie te laten verwijderen?

BEVEILIGING - VARIA - 27.11.2013

Steeds stroom voor uw computer

Het is belangrijk dat u bij een onverwachte stroomstoring uw computerwerk niet kwijt bent, zeker bij professioneel gebruik. Ook moet u uw computermateriaal beschermen tegen stroompieken en bv. blikseminslagen. Hoe kan dat?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 27.11.2013

Ouderlijke controle over uw smartphone of tablet

Uw kind heeft ongetwijfeld al ontdekt hoe gebruiksvriendelijk en boeiend uw tablet of smartphone is. Wat doet u als u uw kind wel toegang geeft tot het toestel, maar toch wilt verhinderen dat hij of zij er iets verkeerds mee doet?

SOFTWARE - WINDOWS - 27.11.2013

Test uzelf: kent u deze Windows-sneltoetsen (nog)?

Gebruikt u voor elke actie de muis? Met sneltoetsen (‘shortcuts’) kunt u vaak veel sneller werken binnen Windows. Welke zijn de toetsencombinaties die u echt zou moeten kennen?

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEARTS - 26.11.2013

Moet uw patiënt thuisblijven voor de controlearts?

Onlangs was er veel te doen over de plannen om zieke werknemers ‘wettelijk’ te verplichten om vier uur thuis te blijven voor de eventuele komst van een controlearts. Wordt een dergelijke verplichting nu al dan niet opgelegd?

VENNOOTSCHAPPEN - 26.11.2013

Geen echt uitstel voor vastklikken?

Wie de reserves van zijn vennootschap wil vastklikken, krijgt extra tijd (= tot 31.03.2014), zo liet de minister weten via een persbericht. Klopt dat echter wel?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 26.11.2013

Onbeperkt bijverdienen door regularisatie?


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANSLAG - 26.11.2013

Foutje van ons, maar niet erg hoor...


BELASTINGAANGIFTE - 26.11.2013

Samenwonen en samenwonen is fiscaal niet hetzelfde...

Woont u ‘feitelijk’ samen met iemand die niets of weinig verdient, dan kan het fiscaal gezien interessant zijn om nog vóór Nieuwjaar ook ‘wettelijk’ te gaan samenwonen. Wat houdt dit precies in en wat kan het opleveren?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMATIEPLICHT - 26.11.2013

Altijd safe met een toestemmingsformulier?

Stel, een patiënt beweert dat u hem onvoldoende geïnformeerd heeft over de ingreep, terwijl u over een ondertekend toestemmingsformulier beschikt. Bent u met zo’n formulier dan niet ‘juridisch’ beschermd? Een recent arrest licht toe...

BELEGGEN - FONDSEN - 26.11.2013

Alternatieve fondsen: een hefboom op uw kapitaal?

De zgn. alternatieve fondsen of lighthefboomfondsen zijn heel populair bij de huidige lage rente. Wat is precies de bedoeling van deze fondsen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

PRIVÉ - VERHUUR - 26.11.2013

Vlaams huurgarantiefonds: redder in nood?

Onlangs zette de Vlaamse regering het licht op groen voor het zgn. huurgarantiefonds. Wil dat nu zeggen dat u (in Vlaanderen) als verhuurder voortaan (lees: vanaf 1 januari 2014) effectief beschermd bent tegen huurachterstallen?

ERELOON - TANDARTSEN - 26.11.2013

Nieuwe tarieven voor tandprotheses na arbeidsongeval

Ingevolge een recent KB bestaan er nu zgn. wettelijke tarieven voor de vergoeding van tandprotheses na een arbeidsongeval. Betekent dit nu dat u nooit méér dan die bedragen mag vragen of wat is het gevolg van deze ‘maatregel’?

VOORAFBETALINGEN - 25.11.2013

Nu 84% voorafbetalen is genoeg!


SOCIALE BIJDRAGEN - 25.11.2013

Teruggekregen sociale bijdragen niet belastbaar!

Heeft uw meewerkende echtgenote voor een bepaald jaar te veel sociale bijdragen betaald, dan krijgt ze die achteraf teruggestort. Wordt zij daar dan ook op belast? In een recente circulaire geeft de fiscus nu een duidelijk antwoord...

BEROEPSKLEDIJ - 25.11.2013

Privé draag ik nooit een das...


AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 25.11.2013

Gemengd pand, welk deel van de kosten is aftrekbaar?

U bepaalt de verhouding privé/beroep voor uw pand in functie van het gebruik van de ruimtes (bv. 60% privé en 40% beroep). Geldt die verdeelsleutel dan voor alles of kunt u voor sommige kosten een hoger beroepsgebruik hanteren?

BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 25.11.2013

Hoe die vijf jaar voor het 16,5%-tarief precies tellen?

Een investering pas na vijf jaar verkopen, maakt een groot verschil voor het tarief waartegen de winst bij die verkoop belast zal worden. Hoe moet die vijf jaar echter precies berekend worden? Welke data zijn daarbij van belang?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 25.11.2013

Eenmanszaak verkopen of inbrengen in vennootschap?

U wilt overstappen van een eenmanszaak naar een vennootschap. Verkoopt u dan het best uw eenmanszaak aan die vennootschap of brengt u ze beter in als kapitaal? Waarmee moet u fiscaal gezien rekening houden?

AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 25.11.2013

Nu kopen en slim afschrijven...

Zelfs al koopt u om de drie jaar een andere auto, dan nog aanvaardt de fiscus niet dat u slechts afschrijft over drie jaar. Als u het echter slim speelt...

ONROEREND GOED - GESPLITSTE AANKOOP - 25.11.2013

Gesplitste aankoop van een nieuwbouw, kan dat ook?

In plaats van een bestaande woning gesplitst aan te kopen met uw kinderen, zou u graag samen met hen een nieuwbouw zetten. Kan dat en hoe pakt u dat dan praktisch het best aan?

WONINGFISCALITEIT - 25.11.2013

Wachten met een woning te kopen?


RELATIEGESCHENKEN - 25.11.2013

Over relatiegeschenken en fiscale addertjes...

De eindejaarsperiode is vaak het uitgelezen moment om belangrijke beroepsmatige contacten ‘aan te halen’ met een zgn. relatiegeschenk. Waarop moet u in dat verband letten om problemen met de fiscus te vermijden?

SCHENKING - 25.11.2013

Een ongekend fiscaal staartje bij een gift met rentelast?

Een bankgift met een zgn. (facultatieve) rentelast is momenteel zowat de meest populaire vorm van successieplanning. Wanneer wordt er echter toch nog een stukje belast in de successierechten wanneer een van de ouders overlijdt?

PENSIOENSPAREN - 25.11.2013

2,5% op uw pensioenspaarverzekering?


AFTREKBARE KOSTEN - 25.11.2013

Smartphone meer aftrekbaar dan gsm?

U gebruikt uw gsm zowel beroepsmatig als privé. Bij een controle krijgt u dan gegarandeerd discussie met uw controleur over hoeveel dat beroepsmatige en dus fiscaal aftrekbare deel precies bedraagt. Hoe bewijst u dat?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 25.11.2013

Hoe vermijdt u een obligatiecrash?

Wie weinig risico wil nemen, zal naast een spaarrekening vooral beleggen in obligatiefondsen. Bij een stijgende rente kan een obligatiefonds echter ook flink in waarde zakken. Hoe kunt u daarop anticiperen?

VAPZ - 25.11.2013

Dit jaar nog een VAPZ-premie betalen?

Als vrije beroeper wilt u ook een extralegaal pensioen opbouwen, uiteraard het liefst op een fiscaalvriendelijke manier. Is een VAPZ daarvoor nog steeds de voordeligste optie? Kunt u dit jaar nog een premie storten?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 25.11.2013

Nu de bedrijfsvoorheffing checken!

Wie loon opneemt uit een bvba moet daar bedrijfsvoorheffing op betalen. Dit wordt vanaf 2014 strenger gecontroleerd. Wat onthoudt ú hiervan?

VENNOOTSCHAP - 25.11.2013

Hoe bepaalt u de overnameprijs van een praktijk?

Als u een vennootschap opricht, is het fiscaal gezien interessant om uw praktijk (infrastructuur en ‘cliënteel’) er tegen een zo hoog mogelijke prijs aan te verkopen. Hoe bepaalt u die prijs? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 21.11.2013

Bediende nu opzeggen of pas na Nieuwjaar?

Stel, u ziet zich genoodzaakt om een bediende op te zeggen. Doet u dat, gelet op de nakende aanpassingen van de regels inzake de opzegtermijnen, het best nog vóór Nieuwjaar of pas na Nieuwjaar?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - PRIVACY - 21.11.2013

Schrik voor de privacy(politie) op de werkvloer?

Onlangs was er veel te doen over het feit dat de Privacycommissie een eigen inspectiedienst gaat oprichten. Is het de bedoeling dat die zal ‘optreden’ in de werkgever-werknemerrelatie? Riskeert u óók nu al privacysancties?

OPZEGGINGSTERMIJN - 21.11.2013

Zet geen einddatum in een opzegbrief!

Een opzegbrief moet absoluut melding maken van het begin en de duur van de opzegtermijn, anders is hij nietig, zoals dat heet. De ‘vermoedelijke’ of ‘theoretische’ einddatum vermeldt u er echter beter niet in. Waarom niet?

PESTEN OP HET WERK - ONTSLAGBESCHERMING - 21.11.2013

Pas beschermd na een ‘echte’ klacht!

Werknemers denken soms zich vlug te kunnen beschermen tegen ontslag door via aangetekende brief een ‘algemene’ klacht wegens pesten neer te leggen. Volstaat dat om de bescherming te doen lopen? Een recent arrest licht toe...

KOSTENVERGOEDINGEN - 21.11.2013

Nu ook dagforfaits voor trips van meer dan 30 dagen

Een werknemer die naar het buitenland moet voor een korte opdracht, kunt u een interessante vergoeding voor ‘kleine kosten’ betalen. Sinds kort bestaat er ook zo’n systeem voor trips van meer dan 30 dagen. Hoe past u dit toe?

VAKANTIEGELD - DEELTIJDSE ARBEID - 21.11.2013

Deeltijds en vakantie(geld): ook een item in december...

Mogelijk moet u nog vakantiegeld (bij)betalen aan bedienden die van uurregime veranderd zijn. Wist u dat u sinds dit jaar niet alleen moet kijken naar wie minder uren is beginnen te doen, maar ook naar wie meer uren is beginnen te doen?

BEDRIJFSWAGEN - 21.11.2013

Tankkaart als opslag voor 2014?

Stel, uw werknemers hebben een firmawagen, maar geen tankkaart. Om fiscale redenen geeft u hen beter wél zo’n kaart. Waarom is dat zo?

GOED OM TE WETEN - WEBSITES - 21.11.2013

Waar info over eindejaarspremie zoeken?


SOCIALE INSPECTIE - 21.11.2013

Overheid laat eigen werven controleren…


PERSONEEL - ZIEKTE - 21.11.2013

Huisarrest bij ziekte? Voorlopig nog niet…

Er zou een soort ‘huisarrest’ komen voor zieke werknemers, om een controle door een controlearts toe te laten. Commotie alom. Wat is er nu van belang als een werknemer zich aan zo’n controle onttrekt? Een recent arrest licht toe…

BELASTINGAANSLAG - 21.11.2013

Foutje fiscus, maar “niet erg hoor...”?

Velen hebben inmiddels hun afrekening van de fiscus gekregen. Er blijkt wel een foutje in te zitten, maar dat zet de fiscus zelf recht. Niets doen dus of toch?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 21.11.2013

Bvba in de sperperiode toch liquideren tegen 10% rv?!

Heeft u in uw bvba een pensioenspaarpot aangelegd, dan wordt die door de regering-Di Rupo geviseerd. U denkt eraan om binnen dit en hooguit drie jaar te stoppen met uw zaak. Heeft het dan zin om die spaarpot vast te klikken?

ONROEREND GOED - VLAAMS - 21.11.2013

Nieuwe informatieplicht overstromingsgevoelig vastgoed

Op 1 oktober 2013 stond het Vlaams decreet integraal waterbeleid in het Staatsblad. Daarin zijn nieuwe informatieverplichtingen voorzien. Wat is voor u van belang als u een huis, pand of stuk grond (ver)koopt of (ver)huurt?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 21.11.2013

6% btw: voor garages én fietsenstallingen…

Zoals u weet, kunnen garages gebouwd of verbouwd worden tegen 6% btw. In het antwoord op een parlementaire vraag verduidelijkte de minister onlangs wat onder ‘garage’ verstaan moet worden. Dat komt uw klant mogelijk goed uit…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.11.2013

Werken aan privéwoning factureren aan vennootschap…

Een tijd geleden kwamen er een aantal mensen in opspraak omdat ze werken in hun privéwoning lieten factureren aan de vennootschap waarvoor ze werken. Hoe pakt u het aan om nadien niet in de problemen te komen?

VERZEKERINGEN - VARIA - 21.11.2013

Goederen van ‘derden’ niet correct verzekerd…

Wellicht staan ook in uw bedrijfsgebouw een aantal zaken die niet van u zijn, maar toebehoren aan anderen. Hoe zit het met de verzekering daarvan? De rechter waarschuwde onlangs voor de gevaren ter zake…

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 20.11.2013

U haasten om uw toonderaandelen nog om te zetten?

Heeft u een nv of een comm.va waarvan de aandelen nog aan toonder zijn, dan rest er u nog tijd tot 31.12.2013 om die om te zetten in aandelen op naam of gedematerialiseerde aandelen. Wat zijn de gevolgen als u dat niet zou doen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 20.11.2013

Hoeveel jaar kunt u uw huur laten vooruitbetalen?

Verhuurt u (een deel van) uw woning aan uw vennootschap, dan is het fiscaal interessant om de huur voor een aantal jaren vooruit te laten betalen. Hoever kunt u daarin eigenlijk gaan? Behoorlijk ver, aldus een recente ruling... !

VASTKLIKKEN - 20.11.2013

Inkoop eigen aandelen = dividend?


SOCIALE BIJDRAGEN - 20.11.2013

Sociale bijdragen tijdig betalen!


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 20.11.2013

De fiscale gevolgen van een schuldkwijtschelding

Wanneer uw ene vennootschap aan uw andere vennootschap, die in slechte papieren zit, een schuld kwijtscheldt, dan kan uw controleur daar een probleem van maken en dat bij beide vennootschappen! Hoe verweert u zich dan?

VASTKLIKKEN - 20.11.2013

Meer tijd voor vastklikken reserves

Minister Geens geeft meer tijd om uw reserves vast te klikken tegen 10%! Wat verandert er en wat zijn daarbij de voorwaarden en aandachtspunten... ?

VOORDEEL GRATIS AUTO - 20.11.2013

Voordeel voor partner of kind, bij wie belast?

Hoe zit het fiscaal als bv. uw partner, die niet actief is in uw vennootschap, wel met een auto van uw bvba rijdt? Een recente circulaire geeft tekst en uitleg...

OPVOLGING - VARIA - 20.11.2013

Vastklikken met oog op ‘nakende’ verkoop van uw bvba?

U wilt op relatief korte termijn uw bvba verkopen. Heeft het dan zin om uw reserves vast te klikken? In welke mate zal een overnemer meer willen betalen voor uw aandelen? Wat als u geen overnemer vindt en weldra stopt?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 20.11.2013

Tarief notionele interestaftrek 2014


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 20.11.2013

Cliënteel kunt u niet verhuren aan uw bvba…

Cliënteel kan niet verhuurd worden aan een vennootschap, zo gaf Cassatie de fiscus onlangs gelijk. Moet u zich nu zorgen maken als uw bvba u vergoedt voor het cliënteel dat bij de oprichting overgenomen werd van uw eenmanszaak?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPER- EN SOLDENPERIODE - 20.11.2013

Online uw prijzen aanscherpen tijdens de sperperiode?

Steeds meer collega’s hebben naast het aanbod in hun zaak ook een onlineaanbod. U mogelijk ook. In welke mate heeft een verlaagde prijs op uw website invloed op de referentieprijs voor wat u nadien in uw zaak soldeert?

HORECA - INSPECTIE - 20.11.2013

Extra’s: vóór middernacht annuleren…


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 20.11.2013

Niet te veel aan de huurprijs morrelen a.u.b.

Welke huurprijs redelijk is voor uw handelspand – een hogere of een lagere – is nogal eens voer voor discussie. Hoe zorgt u ervoor dat u aan het langste eind trekt? Onlangs waren er twee interessante uitspraken hierover…

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.11.2013

Uw zaak in een cvba? Het overwegen waard...

Een (horeca)zaak in een vennootschap onderbrengen, wordt hoe langer hoe meer een must. Met een cvba bent u dan mogelijk beter af dan met een bvba. Wanneer is dat zo en hoe optimaliseert u het een en ander?

BLACK BOX - TIMING - 20.11.2013

Wat is er tussen nú en 1 juli 2014 van belang?

Vanaf 2 december 2013 kunt u zich registreren om met de black box te mógen werken, vanaf 1 juli 2014 móet u het doen. Waarom wacht u wellicht beter niet af tot na 1 juli om in actie te schieten? Wat is daarbij voor u van belang?

BELASTINGAANSLAG - 19.11.2013

Foutje fiscus, maar ‘niet erg hoor’... ?

Velen hebben inmiddels hun afrekening van de fiscus gekregen. Er blijkt wel een foutje in te zitten, maar dat zet de fiscus zelf recht. Niets doen dus of toch?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 19.11.2013

Reserves ‘vastklikken’ zonder cash geld?

De mogelijkheid om de opgepotte winsten in uw vennootschap tijdelijk vast te klikken tegen 10% blijft veel vragen oproepen. In een recente circulaire heeft de fiscus dan ook enkele zaken verduidelijkt...

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 19.11.2013

Overgangsregeling voorschotfacturen: wat in 2014?

Sinds begin dit jaar is er op een voorschotfactuur in principe geen btw verschuldigd of aftrekbaar zolang dat voorschot niet ontvangen of betaald is. Voor 2013 geldt er echter een overgangsregeling. Wat dan na Nieuwjaar?

PERSONEEL - AANWERVEN - 19.11.2013

Zijn door het eenheidsstatuut al uw werknemers gelijk?

Vanaf 1 januari 2014 zal het eenheidsstatuut van start gaan. Welke gevolgen heeft dit nu concreet? Mag u dan geen enkel onderscheid meer maken en heeft het dan nog belang of u een arbeiders- of bediendecontract sluit?

bRUSSELS GEWEST - PREMIES - 19.11.2013

Groene stroom nog altijd voordelig in Brussel?


FISCAAL - BUITENLAND - 19.11.2013

Vastgoed aan de Spaanse costa’s is in trek!

Als gevolg van de vastgoedcrisis in Spanje kopen heel wat Belgen er een tweede verblijf, stond onlangs in de krant. Waarmee houdt u echter het best rekening als u zorgeloos uw volgende vakantie in uw Spaanse droomhuis wilt doorbrengen?

FISCAAL - WOONBONUS - 19.11.2013

Aftrek woonbonus optimaliseren met levensverzekering!

Nu uw woning afbetaald is, bent u van plan een aantal vernieuwingen te doen en daarvoor een beperkt hypothecair krediet af te sluiten. Uw woonbonus is daarmee echter niet maximaal benut. Hoe kunt u dat toch nog fiscaal optimaliseren?

MEDE-EIGENDOM - VOLMACHT - 19.11.2013

Een volmacht om ‘tegen’ te stemmen...

Op de algemene vergadering van mede-eigenaars geeft een mede-eigenaar bij zijn volmacht de opdracht om voor of tegen een bepaald agendapunt te stemmen. Kan dat? Moet u daar als syndicus dan rekening mee houden?

WONINGHUUR - HUURDER - 19.11.2013

U verhuurt aan een koppel dat al dan niet getrouwd is...

Verhuurt u uw woning aan een koppel of trekt er naderhand een partner in bij uw huurder, dan is het van belang of het al dan niet gaat om een getrouwd koppel of om wettelijk samenwonenden. Waarom is dat dan van belang?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 19.11.2013

Heeft u als verhuurder recht op een Vlaamse premie?

De Vlaamse renovatiepremie kent u wellicht, maar minder bekend is de Vlaamse verbeteringspremie. Wanneer komt die van pas en kan dat ook als verhuurder voor uw huurwoning? Is er ook een premie voor dakisolatie?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 19.11.2013

Een GOMB-woning te koop...


HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 19.11.2013

Hoe kunt u de huurprijs van uw handelspand verhogen?

Uw huurder gaat niet akkoord met een verhoging van de huurprijs voor uw handelspand. Kunt u als verhuurder in dat geval toch zo’n verhoging afdwingen? Wanneer en hoe is dat dan precies mogelijk?

VERKOOP - 19.11.2013

Wat als de koper niet kan betalen?

U bemiddelt als vastgoedmakelaar bij het sluiten van een compromis. Nadien blijkt dat de koper niet kan betalen. Wat is precies het gevolg voor u?

ONKOSTENVERGOEDING - 14.11.2013

Voor iedereen het hoogste bedrag!

Controleurs vallen soms over de hoogte van de belastingvrije ‘dagvergoeding’ die uw vennootschap kan geven. De minister heeft die discussie nu beslecht...

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 14.11.2013

Hoe rekent u beperkt aftrekbare kosten door?

U betaalt zelf bepaalde kosten die u nadien doorrekent aan uw klanten. Sommige van die kosten zijn beperkt aftrekbaar, bv. auto- of restaurantkosten. Voor wie geldt die aftrekbeperking dan, voor u of voor uw klant?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 14.11.2013

Is dividend in de toekomst weer beter dan interest?

U wilt privégeld in uw vennootschap stoppen, maar hoe doet u dat nu het best? Onlangs werd nl. voor sommige dividenden een tarief van 15% rv ingevoerd. Is een kapitaalsverhoging dan fiscaal voortaan interessanter dan een lening?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 14.11.2013

Uw cliënteel beter verkopen in plaats van verhuren?

Over het feit of u nu wel of niet uw cliënteel zonder fiscale risico’s kunt verhuren aan uw vennootschap, is de rechtspraak zeer verdeeld. Onlangs nam Cassatie ter zake wel een zeer drastisch standpunt in! Wat moet u daarvan onthouden?

HUWELIJKSCONTRACT - 14.11.2013

Keuzebeding als fiscale optimalisatie?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 14.11.2013

Klik nu vast en doe later uw voordeel!

U wilt nu de reserves van uw vennootschap ‘vastklikken’ tegen 10% rv om later geen 25% rv te moeten betalen. Heeft u over vier jaar dat geld niet direct privé nodig, dan kunt u dat nieuwe kapitaal gebruiken om te optimaliseren. Hoe?