SOFTWARE - WINDOWS - 27.11.2013

Test uzelf: kent u deze Windows-sneltoetsen (nog)?

Gebruikt u voor elke actie de muis? Met sneltoetsen (‘shortcuts’) kunt u vaak veel sneller werken binnen Windows. Welke zijn de toetsencombinaties die u echt zou moeten kennen?

Specifiek Windows 8

Als u zich wat verloren voelt in de nieuwe Windows 8.1 en de bijbehorende muis- en veegbewegingen, weet dan dat er voor de meeste van die bewegingen een alternatief met sneltoets bestaat. Daarvoor wordt systematisch de Windows-toets gebruikt. Gewoon op deze Win-toets drukken, brengt u terug naar het startscherm, Win+D brengt u naar het bureaublad. Win+C opent de Charms-balk, Win+F opent het zoekveld in de Charms-balk en Win+I de Windows-instellingen. Met Win+Q kunt u alleen in een geopende app zoeken. U vindt een overzicht van alle sneltoetsen op http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/keyboard-shortcuts

Windows algemeen

In Windows zelf. Met Win+E opent u Windows Verkenner, Win+L vergrendelt uw pc en toont het Windows-inlogscherm. Met Alt+Tab bladert u snel door de geopende applicaties (in voorwaartse richting, met Alt+Shift+Tab in achterwaartse richting). Met Ctrl+Shift+Esc opent u Windows Taakbeheer en daar kunt u eventueel een programma sluiten dat vastgelopen is.

In een toepassing. De drie sneltoetsen die u in zowat iedere toepassing kunt gebruiken, zijn Ctrl+S om een document te bewaren, Ctrl+F om te zoeken naar iets en Ctrl+P om af te drukken. U kunt een toepassing snel sluiten met Alt+F4 en een document binnen een toepassing met Ctrl+W of Ctrl+F4. En vergeet niet functietoets F1 om te allen tijde hulp op te roepen.

Bewerken van tekst. De meest gebruikte sneltoetsen binnen Windows blijven natuurlijk Ctrl+C of Ctrl+X, en Ctrl+V. U selecteert eerst een stuk tekst (of een bestand in de Verkenner) en drukt dan Ctrl+C om die tekst of het bestand te kopiëren of Ctrl+X om die te knippen. U verplaatst dan uw cursor naar de plaats waar u wilt dat die tekst terechtkomt en drukt op Ctrl+V om die daar te plakken. Minder bekend zijn de sneltoetsen Ctrl+Delete, die het hele eerste woord rechts van de cursor wist, en Ctrl+Backspace die het hele woord links van de cursor wist. Veel handiger dan herhaaldelijk delete of backspace in te drukken… Ook handig zijn Ctrl+Z om de laatst uitgevoerde actie ongedaan te maken en Ctrl+Y om de laatste actie opnieuw uit te voeren.

In uw browser

Er zijn ook een aantal nuttige sneltoetsen die in nagenoeg elke browser werken. Met Ctrl+T opent u een nieuw tabvenster en kunt u meteen een url in de adresbalk invullen, met Ctrl+Shift+T opent u het laatst gesloten tabvenster. Wilt u een overzicht van alle gesloten tabvensters, druk Ctrl+H. Tijdens het browsen in een tabvenster gaat u met Alt+<-- (of Backspace) terug naar de vorige pagina en met Alt+--> naar de volgende pagina. Met Ctrl+Tab loopt u door de geopende tabs. Met Ctrl+D maakt u snel een bladwijzer aan, met F11 maakt u het tabvenster schermvullend (of brengt u het weer op normale grootte) en met Esc stopt u het laden van een pagina die blijft hangen.

Tip. Wilt u met nog meer sneltoetsen aan de slag, dan kunt u voor nagenoeg ieder Windows- of Mac-programma wel de bijbehorende sneltoetsen googelen: bv. Word shortcuts . U zet er het best wel ook de versie van het programma bij (bv. Word 2013 shortcuts ).

Niet alles gaat het snelst met de muis (of uw vingers op een aanraakscherm). Neem de moeite om een aantal eenvoudige sneltoetsen te leren en te gebruiken: u zal snel merken dat ze u tijd en moeite besparen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878