Alle domeinen

2013 - Maart

DEELTIJDSE ARBEID - 28.03.2013

Minder dan 13 uur per week soms toch mogelijk?

Als u een werknemer wenst tewerk te stellen op deeltijdse basis, moet u er rekening mee houden dat het contract minstens 13 uur per week moet bevatten, minder kan niet, zo stond er onlangs in de kranten. Klopt dat echter wel?

TEWERKSTELLEN - INSPECTIE - 28.03.2013

Opgepast met illegalen van buiten de EU!

Ingevolge een nieuwe wet wordt het tewerkstellen van en het werken met illegale buitenlanders van buiten de EU aan talrijke en strenge sancties onderworpen. Op welke manier kunt u daarmee te maken krijgen?

LOONNORM - BONUSPLAN - 28.03.2013

De loonbonus als uitweg voor de loonnorm?

Stel, u was van plan om uw personeel een premie te geven in het begin van dit jaar, maar door al die geruchten over een ‘bindende’ loonnorm durfde u dat niet te doen. In welke mate biedt het systeem van de loonbonus hier een uitweg?

ONBETAALD VERLOF - ARBEIDSVOORWAARDEN - 28.03.2013

Afspraken maken over de terugkeer na een ‘sabbatical’?

Stel, iemand neemt een ‘sabbatical year’ (of andere periode) en u wilt een slag om de arm houden omtrent zijn functie, uurrooster of arbeidsplaats na terugkeer. Kan dit? Volgens een recent arrest wel, als het over onbetaald verlof gaat...

ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 28.03.2013

Meer dan zes maanden deeltijds ziek: ook ontslag?

Stel, een werknemer is al acht maanden aan een stuk afwezig wegens ziekte, maar onlangs heeft hij halftijds het werk hervat. Kunt u hem ook in die hypothese ontslaan wegens ‘reeds zes maanden arbeidsongeschikt zijn’?

KLEIN VERLET - PLECHTIGE COMMUNIE - 28.03.2013

Extra klein verlet dankzij de kleine van de vriend(in)?

Ook de ouder uit een ‘nieuw samengesteld gezin’ kan recht hebben op klein verlet voor de plechtige communie van een kind. Mag u in zo’n geval vragen om de band met het kind te bewijzen of is dat in strijd met de privacy?

KOSTENVERGOEDING - 28.03.2013

Graag een overeenkomst over forfaits

Stel, u kent een forfaitaire kostenvergoeding toe aan een aantal kaderleden of andere werknemers. Waarom zet u dat het best in een ‘echte’ overeenkomst?

RSZ-BIJDRAGEN - VAKANTIEGELD - 28.03.2013

Uitstel nodig voor betaling van debetbericht?


FISCALE FICHE - LOON - 28.03.2013

Lening aan werknemer en fiscale fiche 2012


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 28.03.2013

Privéaandelen aan uw vennootschap verkopen

U bezit privéaandelen van een beursgenoteerde vennootschap en omdat u extra geld nodig heeft, verkoopt u die aan uw vennootschap. Wat zijn de gevolgen voor uw vennootschap dan en wordt u privé belast op die verkoop?

KAPITAAL - INBRENG - 28.03.2013

Waarvoor dient een uitgiftepremie en hoe zit dat fiscaal?

De Rulingcommissie aanvaardde in een recente beslissing dat de terug­betaling van een uitgiftepremie belastingvrij kan gebeuren. Wat is dat eigenlijk zo’n ­uitgiftepremie? Waarvoor wordt die gebruikt en hoe zit dat fiscaal?

KORT & KRACHTIG - 28.03.2013

Uiterst interessant om te weten...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 28.03.2013

Verlies geboekt en dus geen dividend…

Een belangrijke mediagroep boekte een verlies voor 2012 en dus werd het voorziene dividend geschrapt. Is het ene een logisch gevolg van het andere? In welke mate kunt u op de komende jaarvergadering een dividend uitkeren?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.03.2013

Gewestelijke subsidies voor uw vennootschap...

Onlangs meldde de pers dat de Vlaamse regering de opleidings- en ecologie­steun terugvraagt van Opel Antwerpen. Hoe zit dat eigenlijk met gewestelijke subsidies voor uw vennootschap? Betaalt zij daarop vennootschapsbelasting?

FINANCIEEL - VERS KAPITAAL - 28.03.2013

“Vers kapitaal nodig”, zegt de bank…

In het kader van een kredietaanvraag dringt uw bank aan op een inbreng van vers kapitaal. Een kennis wil wel instappen, maar vraagt garanties. De rechter verduidelijkte onlangs waarvoor ú daarbij moet uitkijken. Zijn er alternatieven?

AUTO - 28.03.2013

Auto verkocht, wat met de btw?

Vroeger moest er bij de verkoop van een auto btw aangerekend worden op 100% van de verkoopprijs. De Btw is daar nu retroactief op teruggekomen!

VOORAFBETALEN - 28.03.2013

Voorafbetalen of niet?

Uiterlijk op 10 april moet de eerste voorafbetaling voor boekjaar 2013 gebeuren. Laat u dit jaar uw vennootschap dat doen of niet?

HANDELSHUUR - HUURHERSTELLINGEN - 28.03.2013

De huur inhouden als u een vochtprobleem heeft?

Na de strenge winter duiken er vochtproblemen op in uw huurpand. U wilt graag voldoende druk op de ketel zetten zodat uw verhuurder snel werk maakt van de herstelling. Kan dat door tijdelijk de huur niet (volledig) te betalen?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 28.03.2013

‘Correcte’ moederdagreclame…

Een winkelketen werd op de vingers getikt voor een onwettige vrouwendagreclame. Moet u straks ook opletten met uw moeder- en/of vaderdagreclame?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 28.03.2013

Is schenken via een levensverzekering nu gevaarlijk?

U wilt uw twee kinderen eenzelfde som geld schenken, zij het aan uw dochter gewoon in cash en aan uw zoon die wat losbandiger is, via een levens­verzekering. Door de recente wetswijzigingen moet u hier nu wel extra opletten...

BANK - VARIA - 28.03.2013

Hoe mobiel is uw spaargeld?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - VARIA - 28.03.2013

Uw kind steekt een handje toe in uw zaak…

Uw zoon of dochter steekt bv. tijdens het paasverlof een handje toe in uw (eenmans)zaak. Mogelijk kan hij/zij zo als jobstudent een centje bijverdienen, al is er wellicht nog een interessantere piste. Wat is er voor u van belang?

FISCAAL - BTW-VRIJSTELLING - 28.03.2013

Bent u straks ook vrijgesteld van hele btw-rompslomp?

De kans dat u in aanmerking komt voor een btw-vrijstelling wordt binnenkort een stuk groter. De drempel wordt immers gevoelig opgetrokken. Wat houdt dat concreet in en wat staat u de komende maanden te doen?

FISCAAL - BTW - 28.03.2013

Een voorschot boekhoudkundig correct verwerken…

U overweegt om een voorschot te vragen om te vermijden dat een gereserveerd tafeltje leeg blijft staan en/of klanten hun bestelling niet afhalen. Boekhoud­kundig echter een huzarenstukje, zo liet een chef-kok onlangs optekenen…

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 28.03.2013

“Tantième of dividend?”, vraagt uw boekhouder…

Naar aanleiding van de bespreking van de jaarcijfers van uw bvba, heeft de boekhouder het traditioneel over een eventuele opname van een tantième of de uitkering van een dividend. Kunt u vrij kiezen en wie moet u dan wat betalen?

FISCAAL - EUROVIGNET - 28.03.2013

Toch eurovignet voor uw chapewagen?


OVERHEIDSOPDRACHT - BETAALTERMIJN - 28.03.2013

Slecht betalende overheden…

De Vlaamse overheid betaalt slecht, zo kopten onlangs een aantal media. Zijn er bij overheidsopdrachten dan ook geen strikte betalingsregels, op Europese leest geschoeid? Wat is er voor u van belang?

6%-BTW-TARIEF - AFWERKING OP MAAT - 28.03.2013

Binnenhuisafwerking (niet altijd) tegen 6% btw…

Als u werken uitvoert in een bestaande ‘oude’ woning, kunt u die in principe afrekenen tegen het 6%-btw-tarief. Er zijn echter een aantal ‘speciallekes’, zo lieten zowel de Btw-Administratie zelf alsook een rechter onlangs verstaan…

LASTIGE KLANTEN - 28.03.2013

Een schadevergoeding aanrekenen…

Uw klant wil onder een getekende offerte uit. U rekent hem dus een verbrekingsvergoeding aan. Beter niet factureren, zo liet een rechter onlangs verstaan…

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 28.03.2013

Een ‘sociaal verhuurder’ als klant…

Een sociale verhuurwoning is voor uw klant dubbel interessant. Vraagt hij u ­echter om daarin renovatiewerken uit te voeren, dan moet u wel een aantal extra fiscale vermeldingen op uw facturen zetten. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - STUDENTEN - 26.03.2013

Doe extra uw voordeel als u stagiairs of IBO’ers opleidt

Sinds 1 januari 2013 kunt u extra uw voordeel doen als u in uw zaak IBO’ers, leerjongeren of stagiairs laat werken. U komt dan mogelijk in aanmerking voor een zgn. RSZ-vermindering voor mentors. Waarover gaat dat precies?

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.03.2013

Alle correcte weetjes over de notionele interestaftrek

Door alle recente commotie daaromtrent in de media, lijkt het bijna crimineel om de notionele interestaftrek optimaal te benutten. Zijn er dan effectief zaken waarop u moet letten als u deze nu wilt toepassen voor boekjaar 2012?

RECHT - IMPORT & EXPORT - 26.03.2013

Moet ú vanaf nu controleren of uw luchtvracht veilig is?

Als u niet over het statuut ‘known consignor’ beschikt, kunt u vanaf 29 april 2013 niet meer exporteren via luchtvracht, zo luidt het. Klopt dat wel? Moet u uw exportactiviteiten, uw personeel, enz. effectief laten screenen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 26.03.2013

Let op met onlineaankopen in het buitenland!


AUTO - RIJBEWIJS - 26.03.2013

Nieuw examen voor uw eigen camion?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2013

Is een btw-aftrek van 75% bindend voor de fiscus?

Zoals bekend mag de btw-aftrek voor zaken die u zowel privé als beroeps­matig gebruikt, forfaitair bepaald worden op 75%. Geldt die 75/25-verhouding dan automatisch ook voor de fiscus of staat dat daar toch wat los van?

RECHT - 26.03.2013

E-update voor uw kleine lettertjes

Hoe zorgt u ervoor dat een klant niet in vraag kan ­stellen of uw algemene voorwaarden wel gelden? Een rechter had daar onlangs een moderne kijk op…

BELASTINGEN - DBI-AFTREK - 26.03.2013

DBI-aftrek: ook voor uw kmo?

Er is de afgelopen weken nogal wat te doen geweest over de DBI-aftrek die door een vennootschap van het ACW toegepast werd. Wat is die DBI-aftrek precies? Wat zijn de voorwaarden om deze toe te passen? Komt uw kmo-vennootschap hiervoor ook in aanmerking of is dit enkel iets voor de grote jongens? Kunt u de DBI-aftrek in het kader van uw successieplanning gebruiken wanneer u een holding opricht?

SUCCESSIE - RECHT VAN BEWONING - 26.03.2013

Recht van bewoning voor uw nieuwe partner

U wenst dat uw nieuwe partner na uw overlijden in de gezinswoning kan blijven wonen. Tegelijkertijd wilt u ook uw kinderen uit uw eerste huwelijk financieel beschermen. Wat zijn de voor- en nadelen van een recht van bewoning t.o.v. een vruchtgebruik? Wat is de impact hiervan op de reserve van de kinderen? Wat als de reserve aangetast zou worden?

SUCCESSIE - SCHENKING - 26.03.2013

Opgelet met schenken aan een gehuwd kind?

U wilt uw kind financieel een steuntje in de rug geven. Vaak gaat men ervan uit dat een schenking tot het ‘eigen vermogen’ van een kind behoort. Een rechter deed daar onlangs een opmerkelijke uitspraak over. Hoe pakt u dit het best aan om ervoor te zorgen dat het geld ook na een scheiding binnen de familie blijft? Zijn er alternatieven voor een schenking?

AANGIFTE - ROERENDE INKOMSTEN - 26.03.2013

Interesten en dividenden: aangeven of niet?

De regering-Di Rupo heeft de spelregels inzake roerende inkomsten al meermaals gewijzigd. De zgn. rijkentaks is intussen alweer afgeschaft. Moet u straks, wanneer de aangifte 2012 in uw bus valt, interesten of dividenden aangeven? Wanneer wel en wanneer niet? Hoe zit het dan met die nieuwe aangifteplicht voor buitenlandse verzekeringen? En wat wijzigt er in 2013 voor uw interesten en dividenden?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 26.03.2013

Obligaties: komt er een crash?

We lezen steeds vaker berichten over een mogelijke obligatiecrash. Zijn obligaties dan geen veilige belegging meer? Wat kan er misgaan? Wat kunnen de gevolgen zijn voor uw bestaande obligatieportefeuille? Hoe kunt u hierop anticiperen? Waar houdt u het best rekening mee als u nu nog nieuwe beleggingen in obligaties overweegt?

SUCCESSIE - PRIVATE STICHTING - 26.03.2013

Private stichting: enkel voor ‘royalty’?

Koningin Fabiola kwam onlangs in het nieuws omdat zij via een private stichting het welzijn en de opleiding van haar (klein)neven en -nichten veilig wilde stellen. Dat zij zo een deel van haar vermogen fiscaalvriendelijk aan haar familie wilde nalaten, zette kwaad bloed. Wat is zo’n stichting eigenlijk? Kunt u er in het kader van uw successieplanning ook uw voordeel mee doen? Wanneer is dat nuttig?

BELEGGEN - VASTGOEDBEVAKS - 26.03.2013

Beleggen in vastgoedbevaks

Momenteel bieden vastgoedbevaks een mooi rendement. Het dividend ligt ruim boven de rente op vastrentende producten. Ideaal voor wie rendement en veiligheid wil combineren.

SUCCESSIE - MAATSCHAP - 26.03.2013

Hoe het best een maatschap oprichten?

De maatschap is een soepel, goedkoop en discreet instrument om nu al aan successie­planning te doen als u graag de controle over en de inkomsten uit uw vermogen behoudt. U kunt zo een beleggingsportefeuille, een vennootschap of een kunst­collectie overdragen. De maatschap wordt steeds gecombineerd met een schenking. Welke van de drie methoden om een maatschap op te richten kiest u het best?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 22.03.2013

Sneller een bodemattest bekomen?


HANDELSHUUR - VARIA - 22.03.2013

Kunt u zich verzetten tegen een overdracht van de huur?

De huurder van uw handelszaak laat weten dat hij deze wil overdragen aan iemand anders. In welke gevallen kunt u daar als verhuurder nog een stokje voor steken? Onlangs sprak de rechter zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 22.03.2013

Wie laat u toe op de algemene vergadering?

In deze periode is in veel appartementsgebouwen de jaarlijkse algemene vergadering gepland. Wie mag allemaal op deze vergadering aanwezig zijn? Wat als een mede-eigenaar zijn advocaat meebrengt, moet u die ook toelaten?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 22.03.2013

Hoe vermijden dat u belast wordt op een huurvoordeel?

Uw vennootschap de verbouwingswerken laten betalen aan een pand dat zij van u huurt, kan u fiscaal soms zuur opbreken. Dat bleek onlangs nog uit de rechtspraak... Waarover gaat het en hoe vermijdt u gemakkelijk die fiscale kater?

VERKOOP - VARIA - 22.03.2013

Wat als de verkoper na het compromis failliet gaat?

Er is een recordaantal faillissementen bij vennootschappen en handelaars. Wat indien u vlak voordien met een van hen een compromis sloot? Gaat de verkoop dan nog door? Hoe beperkt u de schade indien dit niet het geval is?

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 22.03.2013

Wat blijft er nog over van de energieaftrek?

Binnenkort is het weer tijd om al uw papieren voor uw privéaangifte bij elkaar te zoeken. Hoe zit het eigenlijk met de energieaftrek? Wat mag en kunt u nu nog precies aftrekken in uw aangifte van het jaar 2012?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 22.03.2013

Moet u zelf een verbouwing melden aan het kadaster?

Het Rekenhof vindt dat de overheid strenger moet optreden tegen wie ‘vergeet’ een verbouwing te melden, zo kwam in de media. Waar gaat dat precies over? Welke verbouwingen moet u dan precies melden?

WONINGHUUR - 22.03.2013

Uw huurder snoeit de haag niet...

Nu het lente is, moet er ook in de tuin van uw huurhuis gewied en gesnoeid worden. Wat als uw huurder dit niet doet en zijn buren hierover bij u komen klagen?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 22.03.2013

Geen ereloon zonder inschrijving...


CONTROLE - 22.03.2013

Inlichtingen ‘krijgen’ mag, ‘vragen’ mag niet...

Meer en meer maakt de Belgische fiscus, met de hulp van de buitenlandse overheden die info doorspelen, jacht op buitenlandse rekeningen en nu ook verzekeringen. Kan hij ook ver in het verleden teruggaan om u alsnog te belasten?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 22.03.2013

Het zoekrecht van de fiscus is wel degelijk beperkt!

De laatste jaren kan uw controleur ongevraagd in uw kasten snuisteren en volgens sommige rechtspraak mag hij zelfs zonder meer computerbestanden kopiëren. Recentelijk dacht een rechter daar gelukkig anders over...

GESPREIDE TAXATIE - 22.03.2013

Onroerend goed en gespreide taxatie

Verkoopt u een pand en wenst u de meerwaarde daarop gespreid te laten belasten, moet u dan enkel de verkoopwaarde van het gebouw herbeleggen of de waarde van het gebouw plus de grond? Wat zei de rechter hierover?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.03.2013

Drie keuzes voor uw fictieve debetinteresten over 2012

Uw jaarrekening over 2012 is klaar en daaruit blijkt dat u een serieuze rekening-courantschuld heeft. Dat betekent dus ook een pak zgn. fictieve debetinteresten. Welke mogelijkheden zijn er dan wat die interesten betreft? Welke is de beste?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.03.2013

Hoe uw rekening-courantschuld het best wegwerken?

Onlangs werd het tarief voor de zgn. fictieve debetinteresten voor boekjaar 2012 bepaald op 9,50%! Niet meteen weinig en u vraagt zich dan ook af op welke manier u uw rekening-courantschuld zo goedkoop mogelijk kunt wegwerken...

AUTOKOSTEN - 22.03.2013

Meerwaarde op auto’s en gespreide taxatie

U heeft n.a.v. het autosalon een nieuwe auto gekocht en u verkoopt uw oude auto met een meerwaarde. Hoe berekent u precies de belastbare meerwaarde en hoeveel moet u ‘herbeleggen’ om de gespreide taxatie te genieten?

VRUCHTGEBRUIK - 22.03.2013

Kosten vruchtgebruik niet aftrekbaar?

De fiscus verwerpt de kosten van een vruchtgebruik en krijgt zowaar gelijk van de rechter. Oei, kan dat nu niet meer? Wanneer is uw vruchtgebruik wél veilig?

WEBDIENSTEN - ONLINERUIMTE - 21.03.2013

‘Dropbox for Teams’ wordt uitgebreider

U kent Dropbox als de handige onlinedienst waarmee u bestanden kunt uitwisselen tussen verschillende apparaten en delen met andere gebruikers. Sinds kort focust deze speler zich ook meer op bedrijven. Interessant voor u?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 21.03.2013

Hoe ziet Google uw site?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 21.03.2013

Kortstondig foto’s en filmpjes delen

Als u foto’s of video’s deelt met vrienden, loopt u het risico dat die verder gaan circuleren dan u eigenlijk wilt. Met bepaalde apps kunt u foto’s en video’s versturen die maar één keer door de ontvanger bekeken kunnen worden.

SOFTWARE - MUZIEK - 21.03.2013

Zo deelt u muziek in iTunes of Windows Media Player

Met een draadloos netwerk kunt u gemakkelijk muziek streamen en zo beschik­baar maken in meerdere ruimtes, bv. thuis, in uw winkel, wachtzaal, werkplaats, ... Maar hoe doet u dat precies in iTunes en Windows Media Player?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.03.2013

Piktochart: zeg het met beelden

Een beeld zegt meer dan duizend woorden: het is een cliché, maar het is wel zo. Piktochart wil u alvast helpen met het maken van mooie, verhelderende infographics (informatieve illustraties). Wij testten deze cloudtool voor u uit.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.03.2013

Bescherm uzelf tegen een keylogger

U gebruikt alleen sterke wachtwoorden, die verschillend zijn voor iedere site? Prima, maar dan nog loopt u misschien gevaar, want een ‘keylogger’ kan die onderscheppen. Hoe beschermt u zich daartegen?

SOFTWARE - WINDOWS - 21.03.2013

De beste boot disks voor uw pc

Als uw pc goed werkt, heeft u wellicht nooit van een ‘boot disk’ gehoord. Maar zo’n boot disk kan erg handig zijn als uw computer niet meer (goed) opstart. Hoe maakt u zo’n boot disk en welke software heeft u nodig?

SOFTWARE - ZOEKEN - 21.03.2013

Efficiënt zoeken op uw eigen computer

Snel een bestand vinden op uw eigen pc? Met de ingebouwde zoek­mogelijk­heden lukt dat wel, maar het kan altijd beter. Wat zijn de alternatieven?

SOFTWARE - BROWSER - 21.03.2013

Eindelijk IE 10 voor Windows 7


E-MAIL - SPAM - 21.03.2013

Minder spam in vijf stappen

Heeft u nog altijd last van spam in uw mailbox? Met ons vijfstappenplan komt u van die ongewenste mails af.

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 21.03.2013

Zo bouwt u een webwinkel

Overweegt u om zelf uw producten te gaan verkopen via internet? Wij testten twee clouddiensten uit die u daarbij kunnen helpen: GetShop en Volusion.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 21.03.2013

Haal meer uit Google Maps dan u denkt

Google Maps is en blijft de veelzijdigste kaartendienst, niet alleen op uw computer, maar ook op uw smartphone of tablet. We geven enkele tips om nog meer uit de website en de app te halen.

GEZONDHEID - MEDISCH - 21.03.2013

Geneesmiddelen: onlineadvies

De gemiddelde Belg slikt jaarlijks voor meer dan € 250 aan medicijnen. Welke websites kunnen helpen met advies en begeleiding?

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 19.03.2013

Heeft een fonds geen exacte prijs?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 19.03.2013

Wat kost uw rekening-courantschuld u?


BANK - SPAREN - 19.03.2013

Veilig sparen bij een buitenlandse bank?

Naar aanleiding van het IceSave-arrest van het Europese Hof werd er in de pers heel wat onrust gezaaid. Was sparen bij IceSave dan toch niet zo safe? Zijn andere buitenlandse banken nu dan wel veilig? Wat is er voor u van belang?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2013

Een testament ‘met keuze’ om (fiscaal) te optimaliseren?

U zou graag een testament opmaken, zodat uw partner bij uw overlijden kan kiezen voor die oplossing die zowel inzake comfort als inzake fiscaliteit de beste keuze is. Kan dat via een testament en hoe pakt u dat het best aan?

ONROEREND GOED - VERBOUWEN - 19.03.2013

Als Batibouw u doet verbouwen...

Stel, u zal het pand dat u voor 60% privé en voor 40% beroepsmatig gebruikt, verbouwen. U heeft geen vennootschap. Is het fiscaal gezien dan het best om het volledige bedrag te lenen of om een deel met uw spaargeld te betalen?

BEROEPSKOSTEN - 19.03.2013

Trip naar New York wegens congres: aftrekbaar of niet?

Stel, u zal op eigen kosten een medisch seminarie in het buitenland volgen, maar van de gelegenheid gebruik maken om dit te combineren met een toeristische uitstap. Kunt u dan nog bepaalde kosten van deze trip fiscaal aftrekken?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANPSRAKELIJKHEID - 19.03.2013

Opgelet voor patiënten met veel noten op hun zang...

Stel, u stelt een bepaalde behandeling voor en licht de patiënt daarover in, maar die dringt aan op een ander soort behandeling. Op die eis ingaan, kan ook gevaarlijk zijn op het vlak van aansprakelijkheid, zo blijkt uit een recent arrest...

BEROEPSGEHEIM - 19.03.2013

Spreekrecht uitgebreid tot partnergeweld

Begin deze maand werd het wettelijk spreekrecht van de zorgverlener uitgebreid met de situatie van partnergeweld. Wat houdt dit precies in? Hoe gaat u daarmee om?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 19.03.2013

Voorafbetalen (weer) zinvol(ler)?

Tegen 10 april kunt u in principe voor de eerste keer voorafbetalen dit jaar of is het ‘financieel gezien’ beter om dat niet te doen en de boete erbij te nemen?

AFTREKBARE KOSTEN - BUREAUKOSTEN - 19.03.2013

Wat mag u zoal lezen?


ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 19.03.2013

Drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar aan uw zoon € 50.000 gegeven en wilt hem nu bv. een stuk grond schenken. Nu heeft u gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht vóór u die grond geeft. Is dat effectief zo?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VARIA - 19.03.2013

Moet ik Jos geloven?

U denkt eraan om binnen afzienbare tijd uw zaak over te laten en een collega meldt u dat het dan raadzaam is om uw eenmanszaak eerst om te vormen tot een vennoot­schap. Is dat effectief zo of moet dat wat genuanceerd worden?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.03.2013

Soep, koffie en broodjes op kosten van de zaak?

U geeft uw personeel gratis koffie en frisdrank op het werk en ’s middags ook nog soep met belegde broodjes. Is dat voor u zonder meer aftrekbaar als beroepskosten en mag u dan zelf ook mee-eten en meedrinken?

KORT & BONDIG - 19.03.2013

Kent u deze al... ?


AUTO - AAN- EN VERKOOP - 19.03.2013

Welke occasieauto is het goedkoopst inzake btw?

U heeft een prachtige tweedehandsauto te koop gezien voor € 10.000. Wilt u weten wat die auto u effectief kost, dan moet u weten of er btw zit in die € 10.000 en in het voorkomende geval hoeveel. Dat is nu niet meer zo eenvoudig...

BELASTINGBEREKENING - 19.03.2013

Anders voorafbetalen vanaf nu?

Uiterlijk 10 april moet u uw eerste voorafbetaling van 2013 gedaan hebben, indien u dat wenst. Wat is er wat dat betreft onlangs gewijzigd tegenover vorig jaar?

BELEGGINGSKOSTEN - 19.03.2013

Druk de kosten van uw Tak 21 en Tak 23


TRACKERS - 19.03.2013

Trackers steeds populairder, maar ook zwaarder belast…

Trackers zijn meer dan ooit populair door hun heel lage kosten. Wat zijn trackers nu ook weer precies? Hoe worden deze beleggingsproducten na de recente fiscale wijzigingen inzake roerende inkomsten behandeld?

AFSCHRIJVINGEN - 19.03.2013

Afschrijven zonder miserie

De belastingcontroleur van een collega deed behoorlijk moeilijk over de termijn waarover er afgeschreven werd. Zijn daar dan geen richtlijnen voor? Hoe vermijdt u miserie en hoe optimaliseert u met het oog op uw komende aangifte?

SCHENKING - NOTARIS - 19.03.2013

Wanneer kunt u veilig schenken zonder notaris?

Volgens de wet moet een schenking gebeuren via een notariële akte. Daarop bestaan echter enkele belangrijke uitzonderingen die in de praktijk voor verwarring zorgen. Wanneer kunt u 100% safe zonder notariële akte schenken?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 19.03.2013

Wel afgeschreven, maar niet waardeloos

Nu uw boekhouder bezig is boekjaar 2012 af te sluiten, vraagt hij u mogelijk wat u met uw oude, afgeschreven investeringen gedaan heeft die u eigenlijk niet meer voor uw praktijk gebruikt. Waarom is dat van belang?

VOORDEEL GRATIS WONING - 19.03.2013

Laag VAA mogelijk in gemengd gebruikte woning?

Vorig jaar is het belastbaar voordeel (VAA) voor gratis bewoning van een on­­roerend goed van uw vennootschap aanzienlijk verhoogd. Binnenkort komt dat voor het eerst in uw aangifte. Valt daar eventueel nog een mouw aan te passen?

BELASTINGVERMINDERING - 19.03.2013

Veiligheid: geen prioriteit voor fiscus?

Onlangs besliste de regering om de fiscale steun voor beveiligingsinvesteringen fors terug te schroeven. Wat is er voor u van belang?