KORT & KRACHTIG - 28.03.2013

Uiterst interessant om te weten...

Vrijstelling spaarboekje onder vuur...

Hoezo, onder vuur? In de pers was immers te lezen dat de vrijstelling van roerende voorheffing (rv) voor interesten op een spaarboekje (tot € 1.880 per persoon voor inkomstenjaar 2013) weer op de helling staat. Sommige partijen stellen voor om een register van spaarboekjes in te voeren, andere hebben het dan weer over een verplichte aangifte van de interesten.

Ook relevant voor uw vennootschap? Neen, die vrijstelling is nu ook al niet van toepassing op spaarrekeningen van een vennootschap. Er wordt vanaf de eerste eurocent interest immers rv i­ngehouden én die rv is niet bevrijdend. De interesten zijn omzet voor uw vennootschap, w­aarop zij het voor haar toepasselijke tarief vennootschaps­belasting betaalt. De rv wordt dan met die ­vennootschapsbelasting verrekend.

De vrijstelling van rv voor interesten van spaarboekjes tot € 1.880 per persoon geldt niet voor uw vennootschap.

Schenken aan kind in het buitenland

Welke schenkingsrechten? U wilt bv. als inwoner van het Vlaams gewest de aandelen van uw vennootschap met zetel in Brussel aan uw kind in Frankrijk schenken. Wat is dan van belang?

Woonplaats schenker telt. Het zijn inderdaad in principe de schenkingsrechten van het gewest waarin de schenker woont op het ogenblik van de schenking, die betaald moeten worden. In dit geval zijn er dus Vlaamse schenkingsrechten te betalen.

Al de rest niet. Inderdaad, dat uw zoon/dochter in Frankrijk woont of de zetel van uw vennootschap in Brussel gevestigd is, is niet van belang...

Let op! Sommige landen (bv. Spanje) hanteren andere criteria dan België en belasten ook de begiftigde als hij daar rijksinwoner is. Check dit dus vooraf om geen twee keer te betalen...

Voor de schenkingsrechten in België is enkel de plaats waar de schenker op dat ogenblik zijn fiscale woonplaats heeft van belang.

Voortaan op 30 dagen betalen?

Door nieuwe Europese betalingsregel? Europa heeft inderdaad aan haar lidstaten richtlijnen gegeven over hoe ze het fenomeen van laattijdige betalingen van facturen moeten aanpakken. Het kan immers niet dat bepaalde firma’s hun facturen pas op 120 dagen betalen, bv. omdat ze een sterke onderhandelingspositie hebben.

Sinds 16 maart ook in België van kracht? Dat was de bedoeling, maar het probleem is dat er in België nog geen wet gestemd is.

Betalen op 30 dagen is niet ‘de regel’. Dat is nu zo en eigenlijk zal daaraan ook niets veranderen. Als het op het betalen van facturen aankomt, wordt ‘op dertig dagen’ in principe de maximale termijn voor betalingsuitstel. U mag echter nu en zelfs als de nieuwe wet er effectief komt, nog steeds van uw klanten eisen dat ze sneller betalen (bv. contant of ten laatste de tiende dag na de ­factuurdatum). Dat geldt uiteraard ook voor uw leveranciers.

Betalen op 30 dagen is nu niet de regel en wordt dat ook niet. U kunt met uw klanten perfect andere betalings­termijnen afspreken.

Creditnota onmogelijk voor diensten?

Wie zegt zoiets? Een ijverige Btw-controleur en de reden daarvoor zou zijn dat een klant die dienst niet kan terugsturen. Creditering is dus volgens de controleur onmogelijk en bijgevolg is er ook geen btw-recuperatie.

Klopt dat? Natuurlijk niet... Doet u bv. een commerciële tegemoetkoming aan uw klant, dan kunt u dat perfect regelen met een creditnota.

Tip. Zet op de creditnota “zoals overeengekomen”, dan is het duidelijk dat u ze niet gemaakt heeft omdat de factuur niet betaald werd en u zo alvast de btw erop wilde recupereren (hoewel ook dat niet verboden is, maar zo vermijdt u discussies).

Een creditnota is wel degelijk ook mogelijk voor diensten. Het is dus niet relevant dat de klant de dienst niet kan terugsturen, zoals bij een verkocht goed.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878