LOONNORM - BONUSPLAN - 28.03.2013

De loonbonus als uitweg voor de loonnorm?

Stel, u was van plan om uw personeel een premie te geven in het begin van dit jaar, maar door al die geruchten over een ‘bindende’ loonnorm durfde u dat niet te doen. In welke mate biedt het systeem van de loonbonus hier een uitweg?

Stel, in 2012 heeft het bedrijf goede resultaten geboekt en u wou een eenmalige premie van bv. € 1.000 per werknemer uitkeren. Het is er echter niet van gekomen omdat men u ‘van alle kanten’ bang gemaakt heeft voor de loonnorm van 0%. Die zou immers bindend zijn, de controle erop zou verscherpt worden, enz. Ondertussen zijn we drie maanden verder... en we weten nog niks concreet. Als het budget voor de bedoelde premie nog altijd ter beschikking is, is er dan een manier om alsnog tot de uitkering ervan over te gaan?

Eerst even situeren

De loonbonus is bedoeld om zgn. niet-recurrente, resultaatsgebonden voordelen toe te kennen. Resultaatsgebonden, omdat de betaling ervan moet afhangen van een collectieve doelstelling waarvan de realisatie kennelijk onzeker is, bv. een omzetstijging met x%. Niet-recurrent, omdat het plan geen terugkerende verplichtingen hoeft te impliceren. Het bedrag van de loonbonus kan bovendien op een fiscaal goedkope manier uitgekeerd worden, op voorwaarde dat het beperkt wordt tot de wettelijke fiscale grens (die voor 2013 in principe € 2.488 per persoon bedraagt).

Valt de loonbonus buiten de loonnorm?

Normaal gezien wel. Ook al is het al drie maanden stil rond de loonnorm, we mogen er naar verluidt toch wel van uitgaan dat er één van 0% zal komen voor 2013 (en 2014). Tevens mogen we er echter van uitgaan dat de loonbonus daarbuiten zal vallen, lees: een toegelaten uitzondering op de loonnorm zal zijn. Dat was vóór 1 januari 2013 ook al het geval, zo blijkt uit een parlementaire vraag waarin de toenmalige minister van Werk zich in die zin uitsprak (parl. vraag nr. 315 van 28.09.2011, Kamer 2010-2011, nr. 53-048, p. 125). Bovendien zou deze uitzondering zelfs een ‘wettelijke basis’ krijgen, nu ook het ontwerp-KB inzake de loonnorm voor 2013-2014 naar verluidt de loonbonus als expliciete uitzondering zou vermelden.

Kunt u nog een loonbonus invoeren?

Ja en neen. De loonbonus moet afhangen van een nog te realiseren doelstelling. Het is dus niet mogelijk om nu bv. € 1.000 per persoon te betalen in deze vorm, omdat er vorig jaar een omzetstijging van x% gerealiseerd werd. U moet dus op zoek naar een nieuwe doelstelling en de betaling van de bonus dáárvan laten afhangen. Dat kan bv. een nieuwe omzetstijging voor 2013 zijn.

Let op 1! Het moet gaan om een kennelijk onzekere doelstelling. Bent u er nu al zeker van dat uw omzet in 2013 met bv. 2% zal stijgen, dan volstaat het dus niet om 2% als te realiseren doel voorop te stellen, het zal dan meer moeten zijn. Er kan op deze voorwaarde ook controle uitgeoefend worden, zowel vooraf, lees: bij de indiening van uw plan, als achteraf door de RSZ en/of de fiscus...

Let op 2! De nieuwe doelstelling over gans 2013 laten lopen, zal moeilijk zijn, als u nog moet beginnen aan de opmaak van uw bonusplan. U moet heel de procedure, waaronder het voorleggen van de cao of de toetredingsakte aan de FOD Werk, dan immers afgerond hebben vóór 30 april a.s., wat uiteraard ‘kort dag’ is. U mag echter evengoed een andere ‘horizon’ hanteren, een omzetstijging van bv. 9 maanden (vanaf 1 april) of een half jaar (vanaf 1 juli). In dat geval heeft u nog tijd tot respectievelijk 30 juni of 31 augustus.

U mag er in principe van uitgaan dat het systeem van de loonbonus buiten de loonnorm zal vallen. Het is echter niet mogelijk om nu nog een loonbonus in te voeren op basis van een doelstelling die (vorig jaar) al behaald werd. U moet de betaling ervan dus laten afhangen van een nieuwe doelstelling.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878