Alle domeinen

2013 - Juni

ONROEREND GOED - 26.06.2013

Met een vastgoedmakelaar in zee?

Wie een onroerend goed verkoopt of verhuurt, doet vaak een beroep op een makelaar. Weet dan dat een makelaarscontract aan strikte wettelijke spelregels onderworpen is. Wat zijn die regels? In het contract staan soms clausules die nogal eenzijdig in het voordeel van de makelaar zijn. Met welke clausules kunt u beter uitkijken en wat is uw onderhandelingsmarge?

TWEEDE VERBLIJF - 26.06.2013

Een tweede verblijf in ‘la bella Italia’?

Nu de vakantie er aankomt, is het weer volop tijd om te dromen over uw eigen plekje in het Zuiden. Vastgoed kopen in Frankrijk is sinds Hollande een stuk minder interessant. Hoeveel aankoopkosten en belastingen zou u betalen op een tweede verblijf in Italië? Hoe zit het dan met schenkings- en successierechten? Koopt u beter privé of via uw vennootschap?

BELEGGEN - 26.06.2013

Beleggingsfonds of Tak 23: hoe kiezen?

Tak 23-contracten zijn eigenlijk beleggingsfondsen verpakt in een ‘verzekeringskleedje’. Wat zijn de voor- en de nadelen van zo’n Tak 23 t.o.v. een klassiek beleggingsfonds? Hoe ziet het fiscale plaatje eruit? Zijn er verschillen op het vlak van successieplanning? Hoe zit het met de veiligheid en de liquiditeit van die producten? Zijn er ook verschillen in beleggersbescherming en informatieverplichting?

OVERDRACHT BEDRIJF - 26.06.2013

Uw bedrijf verkopen op lijfrente?

Via een lijfrente kunt u uw bedrijf aan een van uw kinderen verkopen. U zorgt er zo voor dat uw kind de prijs gespreid in de tijd kan betalen en u verzekert zich van een aanvulling op uw pensioen. Hoe werkt zo’n verkoop op lijfrente? Hoe kunt u dat ‘op maat’ uitwerken? Wat zijn de voordelen, zowel fiscaal als bij successie? Hoe vermijdt u problemen met de fiscus en de fictiebepaling?

SUCCESSIE - 26.06.2013

Bespaar successierechten dankzij goed doel

U zag het wellicht onlangs ook in een reclamecampagne: via een duolegaat kunt u een goed doel steunen en tegelijkertijd successierechten besparen. Hoe werkt zo’n duolegaat en vooral, hoe kunt u daarmee successierechten besparen? Welke formules zijn mogelijk? Wanneer is zo’n duolegaat een goede oplossing? Met welke praktische aspecten houdt u het best rekening?

SUCCESSIE - 26.06.2013

Woont uw ex na uw overlijden in uw huis?

Als u overlijdt terwijl uw kinderen nog minderjarig zijn, dan krijgt de overlevende ouder het beheer en het ouderlijk vruchtgenot van de erfenis van de kinderen. Bent u gescheiden, dan kan uw ex niet alleen in uw huis komen wonen, maar ook bv. de inkomsten uit uw beleggingsportefeuille ontvangen. Hoe kunt u dat vermijden?

OBLIGATIES - 26.06.2013

Beleggen in exotische munten?

Door de lage rente hebben obligatiebeleggers het moeilijk om hun koopkracht intact te houden. Bieden obligaties in hoogrentende munten soelaas?

OBLIGATIES - 26.06.2013

Staatsobligaties: welke landen kiezen?

Dat de eurozone een lappendeken is met soms weinig politieke cohesie kon u de voorbije maanden in de media aanschouwen. Ook economisch gezien zijn er nogal wat verschillen tussen de landen. Daardoor verschilt de rente ook vrij sterk. Aan welke staatsobligaties geeft u momenteel het best de voorkeur: Duitse, Franse, Belgische of Ierse?

VERZEKERINGEN - REISBIJSTAND - 25.06.2013

Verzekerd van bijstand, ook tijdens uw reizen…

De aanbieders van zgn. bijstandsverzekeringen zijn divers. Het is dan ook niet evident om door de bomen het bos nog te zien. Wat is er voor u van belang om straks met een gerust hart op reis te kunnen vertrekken?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 25.06.2013

Verhoogt tuinaanleg uw ki?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGAANGIFTE - 25.06.2013

Een factuur van vorig jaar in de kosten steken?

Stel, u merkt per ongeluk dat u vergat om bepaalde kosten van een vorig jaar aan uw boekhouder door te geven zodat ze ten onrechte niet afgetrokken w­erden. Kunt u dat nog rechtzetten en zo ja, hoe? Een recent vonnis licht toe...

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 25.06.2013

Dividend uitkeren voor meer notionele interestaftrek?

De voorzitter van een voetbalclub besliste onlangs om een fors dividend uit te keren. Dat zou nl. een hogere notionele interestaftrek (NI) opleveren, zo werd er in de pers verteld. Klopt dat of pot u de winst van uw bvba beter op?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 25.06.2013

Wat en waarom vraagt het kadaster dat?


ORDE - ERELOON - 25.06.2013

Art. 79 Code geschrapt: praktische gevolgen?

Onlangs heeft de Orde art. 79, waarin stond dat het niet ‘gebruikelijk’ was om een ereloon te vragen aan verwanten, collega’s en medewerkers, geschrapt uit de Code. Welke praktische gevolgen heeft dit nu?

SOCIALE BIJDRAGEN - 25.06.2013

Binnenkort lagere bijdragen?

Onlangs werd de hervorming van de sociale bij­dragen goedgekeurd. Zal u nu minder moeten betalen of hoe zit dat precies en vanaf wanneer geldt dat dan?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 25.06.2013

Vervanging wegens vakantie: hoe aankondigen?

Stel, u laat zich vervangen als u op vakantie gaat. Uiteraard kondigt u dit aan door een bericht te plaatsen. Wist u al dat dit niet alleen belangrijk is omwille van de continuïteit van de zorgen, maar ook wegens aansprakelijkheidsredenen?

BUITENVERBLIJF - 24.06.2013

Is uw buitenverblijf (van de bvba) in gevaar?

De fiscus viseert tegenwoordig vruchtgebruikconstructies met vennootschappen en vooral tweede verblijven zouden daarbij gevaar lopen. Wat kunt u doen als u een controle krijgt?

ONROEREND GOED - 24.06.2013

Samen gekocht, samen afschrijven... of maar deels?

U bent slechts voor de helft eigenaar van het huis waarin u uw praktijk uitoefent omdat uw partner voor de andere helft eigenaar is. Mag u het beroepsmatige deel dan ook maar voor de helft afschrijven? Een arrest licht toe...

BELEGGEN - 24.06.2013

Drie redenen om te beleggen in Turkse lira

Om niet al uw eieren in de euromand te moeten leggen, raadt uw bankier u aan om een deel van uw portefeuille te beleggen in obligaties in Turkse lira. Is dat echt interessant? Hoe zit het met het muntrisico?

ONROEREND GOED - 24.06.2013

Kies fiscaal strategisch uw gezinswoning

Heeft u meerdere onroerende goederen, dan kan het fiscaal gezien belangrijk zijn welk van die panden uw ‘gezinswoning’ is. Wanneer is dat van belang en hoe kunt u dit in uw voordeel uitspelen?

BTW - ONROEREND GOED - 24.06.2013

Medecontractant of 6% btw: is dat een keuze of niet?

U bent btw-plichtig en u heeft werken laten uitvoeren aan uw woning die u ook deels beroepsmatig gebruikt. De aannemer vraagt nu of hij u moet factureren met medecontractant, dan wel tegen 6% btw. Hoe zit dat precies?

BRANDSTOFKOSTEN - 24.06.2013

Tanken in het buitenland aftrekbaar?

U gaat met de auto op vakantie naar het buitenland en u betaalt alle tankkosten met de Visa-kaart van de praktijk. Kan dat fiscale problemen geven?

BUITENLANDSE DAGVERGOEDING - 24.06.2013

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen!

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u nog altijd een forfaitaire dagvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Recentelijk werden de tarieven bekendgemaakt die gelden sinds 1 april. Even kijken hoe dit alweer werkt...

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 24.06.2013

Uw echtgeno(o)t(e) fiscaalvriendelijk ‘beschermen’?

U bent gehuwd en u wilt dat er bij uw overlijden zo veel mogelijk geld en beleggingen uit de huwgemeenschap naar uw overlevende partner gaan. Hoe doet u dat fiscaalvriendelijk nu de zgn. sterfhuisclausule op de ‘zwarte lijst’ staat?

FISCALE CONTROLE - 24.06.2013

En de geselecteerden zijn...


ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 24.06.2013

Minder voorheffing te betalen als het pand te huur staat?

Indien een leeg pand allang te huur staat, kunt u hiervoor in sommige ge­vallen een vermindering van de onroerende voorheffing bekomen. Wanneer is dat ­precies het geval? Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

ONROEREND GOED - VARIA - 24.06.2013

De ‘huurwaarde’ van uw buitenlands onroerend goed

De fiscus stuurt massaal berichten van wijziging naar mensen die privé een niet-verhuurd pand in het buitenland bezitten. De fiscus stelt dan zelf een hogere belastbare huurwaarde in de plaats. Kan dat zomaar en hoe verdedigt u zich?

BELASTINGAANGIFTE - 24.06.2013

Dat vakje wel of niet aankruisen?

In de belastingaangifte staat een verklaring omtrent uw roerende inkomsten. Er is echter heel veel ver­warring over. Hoe springt u daar het best mee om?

BTW - ONROEREND GOED - 24.06.2013

Magazijn met kantoor of kantoor met magazijn… ?

U wilt een magazijn met bijkomend kantoor huren. Na rondvraag blijkt dat de ene verhuurder wél btw aanrekent op de huur en de andere niet. Is dat een vrije keuze of niet en waarop moet u als huurder letten?

KORT & BONDIG - 24.06.2013

Kent u deze al... ?


ONTSLAGBESCHERMING - SCHORSINGEN - 20.06.2013

Opnieuw aan het werk, dus niet meer beschermd?

Stel, na een (afwezigheids)periode waarin hij/zij beschermd was tegen ontslag, hervat een werknemer het werk. U was al langer van plan hem/haar te ontslaan en nu acht u uw moment (eindelijk) gekomen. Waarom is dat geen goed idee?

BEDRIJFSWAGEN - 20.06.2013

Wagen inleveren, CO2-taks besparen

Stel, iemand met een firmawagen zal, zijn vakantie incluis, een aantal maanden afwezig zijn. Wist u al dat u dan kosten kunt besparen voor u én voor hem?

OPZEGGINGSTERMIJN - ONTSLAGBRIEF - 20.06.2013

Is een nietige opzegging nog te ‘repareren’?

Stel, u heeft de opzegbrief van een werknemer naar zijn ‘oude’ adres gestuurd. Hij zou nu de nietigheid van de opzegging kunnen inroepen en dus een opzegvergoeding claimen. Of kunt u uw fout nog rechtzetten? Een arrest licht toe...

STUDENTENARBEID - 20.06.2013

Kan ook een minderjarige al jobstudent zijn?

Ook een jongere die nog minderjarig is, lees: die nog geen 18 jaar geworden is, kan tewerkgesteld worden als jobstudent in de zomer. Toch gelden er dan een aantal specifieke regels en beperkingen. Waarop moet u letten?

AANGIFTE SOCIALE ZEKERHEID - 20.06.2013

Limosa ‘revisited’ vanaf 1 juli 2013


ONDERBREKING LOOPBAAN - 20.06.2013

‘Verlof’ voor medische bijstand: een heel kluwen

Volgens de RVA zouden er steeds meer mensen hun loopbaan onderbreken om medische bijstand aan een ziek familielid te geven. Dit kan zowel in de vorm van tijdskrediet als in de vorm van een thematisch verlof. Wat is het verschil?

ONKOSTENVERGOEDINGEN - 20.06.2013

Indexatie km-forfait vanaf 1 juli 2013


ARBEIDSINSPECTIE - 20.06.2013

Controles inzake interimarbeid in het verschiet...

De arbeidsinspectie, afdeling Toezicht Sociale Wetten, heeft aangekondigd dat ze de komende maanden zal focussen op de lonen en andere arbeids­voorwaarden van interims. Wat betekent dit voor u?

WOON-WERKVERGOEDING - 20.06.2013

Derdebetaler NMBS ook mogelijk in eerste klas?

Stel, u heeft een zgn. derdebetalersregeling met de NMBS waarbij de overheid 20% van de treinkaart ten laste neemt. Nu vraagt een kaderlid of hij in eerste klas kan reizen, zodat hij al kan beginnen te werken op de trein. Is dat mogelijk?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.06.2013

Dividend uitkeren voor méér notionele interestaftrek?

De voorzitter van een grote Belgische voetbalclub besliste om een fors dividend uit te keren. Dat zou een hogere notionele interestaftrek (NI) opleveren. Klopt dat wel of pot(te) u de winst van uw bvba toch maar beter op?

SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 20.06.2013

Weldra intensievere controles te verwachten…


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 20.06.2013

Het jaarlijkse gevecht met uw btw-bonnetjes...

Restaurantkosten zijn slechts aftrekbaar ten belope van 69%, zij het uiteraard alleen indien ze beroepsmatig zijn. Hoe pakt u dat nu aan met het oog op uw belastingaangifte die binnenkort weer ingediend moet worden?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 20.06.2013

Bestaat het fameuze belastingkrediet nog?

Investeringen doen zonder daarvoor te lenen, gaf u onder bepaalde voorwaarden steeds recht op een bijkomende aftrek van 10%. Bestaat dat nog of is dat mee gesneuveld in de tsunami van fiscale wijzigingen?

SOCIALE BIJDRAGEN - 20.06.2013

Voortaan minder sociale bijdragen?

Onlangs werd de hervorming van de sociale bij­dragen goedgekeurd. Zal u nu minder moeten betalen of hoe zit dat precies en vanaf wanneer geldt dit dan?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 20.06.2013

Dure overstap naar andere telecomleverancier

Veranderen van telecomoperator kan sinds enige tijd vlotter. De versoepelde regels gelden echter niet altijd en voor iedereen. Sommige operatoren maken dat onderscheid echter zelf niet. Wat is er voor u in dat verband van belang?

KORT & KRACHTIG - 19.06.2013

Uiterst interessant om te weten...


AANDELEN - VOLSTORTING - 19.06.2013

Uw bvba overlaten als het kapitaal nog niet volgestort is

Wanneer u uw bvba overlaat als het kapitaal ervan nog niet volgestort is, dan zou u na de overdracht alsnog aangesproken kunnen worden om dat te volstorten als het verkeerd loopt. Klopt dat en hoe kunt u dit voorkomen?

RECHT - VARIA - 19.06.2013

De naam van uw bvba wijzigen a.u.b.

Een schepen vroeg een bedrijfsleider onlangs om de naam van zijn zaak te wijzigen. Wat als ze daar bij u mee afkomen? Hoeveel kost dat u dan?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 19.06.2013

Uw jaarrekening weldra publiek…

Uw boekhouder legt eerstdaags de door u goedgekeurde jaarrekening neer bij de Nationale Bank. Kort nadien worden uw cijfers dan ‘publiek’. Waarom is het nú het ideale moment om daarop vooruit te lopen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 19.06.2013

Haalt u nog wel optimaal geld uit uw vennootschap?

Alle stukken voor uw privéaangifte van 2012 bij elkaar zoeken, is niet meteen leuk. Bekijk het echter positief en zie het als een kans om na te gaan of u nu in 2013 nog wel optimaal geld uit uw vennootschap haalt! Waarop moet u letten?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 19.06.2013

Termijn van uw vruchtgebruik verlengen, een goed idee?

Binnenkort eindigt het vruchtgebruik dat uw vennootschap heeft op een pand waarvan u de blote eigenaar bent. Volgens een collega zou u de termijn van het vruchtgebruik beter verlengen. Waarom, hoe dan en hoe zit dat fiscaal?

DIVIDEND - 19.06.2013

Weldra minder roerende voorheffing?

Door in uw kmo een kapitaalverhoging in geld te doen, betaalt u binnenkort slechts 15% roerende voorheffing op uw dividend. Hoe zit dat in elkaar?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 19.06.2013

Uw intern pensioen dan toch maar externaliseren... ?

Bij de bespreking van uw jaarrekening over 2012 is uw interne pensioenbelofte nog eens ter sprake gekomen en vooral dan de vraag of u de intern reeds aangelegde voorziening niet zou externaliseren. Wat zijn daar de voordelen van?

RECHT - VARIA - 19.06.2013

Pas de naam van uw zaak eens snel aan a.u.b.

Een collega werd onlangs geconfronteerd met de vraag om de naam van zijn zaak aan te passen. Kan de stad of gemeente waar uw zaak gevestigd is dan haar eisen stellen? Wat is er voor u van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 19.06.2013

Zondag 30 juni uw winkel soldenklaar maken


PERSONEEL - STUDENTEN - 19.06.2013

U laat een jobstudent liever niet starten…

U heeft een tijd geleden een student gereserveerd voor een vakantiejob. Om de een of andere reden ziet u hem of haar echter liever niet starten. Wat zijn in zo’n geval de aandachtspunten en wat riskeert u?

FISCAAL - SPONSORING - 19.06.2013

Drie kansen voor de aftrek van een ‘gift’?

Het steunen of sponsoren van een vereniging, instelling, enz. kan in feite op drie manieren fiscaal aftrekbaar zijn. Welke is de interessantste, hoe geeft u dat door aan uw boekhouder en hoe zit het op het vlak van de btw?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 19.06.2013

Draait u persoonlijk op voor de huur van uw bvba?

U tekende het handelshuurcontract voor uw bvba. Kan de verhuurder dan nadien bij u persoonlijk aankloppen voor de betaling van de huur? Dat is toch enkel zo als u een apart borgstellingscontract tekende, of niet?

LOONBONUS - 18.06.2013

Bijna een werknemer op de zes krijgt een loonbonus: ook voor uw bedrijf interessant?

Het stond in alle kranten: 15% van de bedienden en 12% van de arbeiders krijgt een (fiscaal voordelige) loonbonus.

Wat is zo’n loonbonus precies? Hoe groot is het fiscaal voordeel? Wat zijn de andere voordelen? In welke mate bepaalt u zelf de spelregels? En hoe zit het dan met de loonnorm?

Wat zijn de nadelen van het werken met een loonbonus? Hoe groot is uw speelruimte binnen de verplichting om met een collectief systeem te werken?

Wat moet u doen om zo’n loonbonus in te voeren? Kunt u vandaag nog het nodige doen om uw medewerkers nog in 2013 extra te motiveren met zo’n loonbonus?


GROEPSVERZEKERING - 18.06.2013

Bezorgt de groepsverzekering van uw werknemers u nu ook een financiële kater?

In de media las u onlangs alarmerende berichten. Grote bedrijven worden blijkbaar vaak geconfronteerd met enorme tekorten in hun pensioenfonds.

Een aantal verzekeraars verlagen nu ook de gegarandeerde rendementen op hun groeps­verzekering. Anderen hebben uw collega’s gevraagd om tekorten bij te passen. Loopt u nu ook een risico? Zijn bepaalde verzekeringsformules riskanter dan andere?

Hoe zit het met die rendementsgarantie in de Wet aanvullende pensioenen (WAP)? Kan uw verzekeraar zomaar het gegarandeerd rendement van uw contracten aanpassen?

Hoe kunt u nakijken of er ook bij u een probleem is en wat doet u nu al het best?


FINANCIëLE STEUNVERLENING - 18.06.2013

Financiering overname: hoe het geld van het overnamedoel het best gebruiken?

Mits u een aantal spelregels naleeft, kunt u de activa van een overnamedoel gebruiken om een overname te vergemakkelijken. Wat houdt zo’n ‘financiële steunverlening’ precies in? Hoe kan financiële steunverlening u helpen om ervoor te zorgen dat er na een overname geen notionele interestaftrek verloren gaat?

Kan ‘financiële bijstand’ ook nuttig zijn om een overdracht van uw bedrijf naar uw kinderen te vergemakkelijken? Hoe werkt dat dan precies?

Welke spelregels moet u daarbij respecteren en wat is het voornaamste nadeel van zo’n finan­ciële bijstandsoperatie?


VRUCHTGEBRUIK STOPZETTEN - 18.06.2013

Uw vruchtgebruik stopzetten: een goede zaak?

Door de recente commotie in de media heeft u zich vast al eens afgevraagd of u uw vrucht­gebruik niet beter kunt stopzetten. Door de sterke stijging van het VAA sinds 2012 is het u misschien ook niet meer duidelijk of een vruchtgebruik financieel nog wel zo’n goede zaak is.

Tegen welke prijs kunt u het vruchtgebruik van uw vennootschap kopen zonder risico op problemen met de fiscus? Moet u dan ook betalen voor de werken die uw vennootschap gedurende de looptijd van het vruchtgebruik uitgevoerd heeft?

Kunt u het vruchtgebruik beter als dividend uitkeren of eventueel uw vennootschap liquideren?

En ten slotte, is de stopzetting van zo’n vruchtgebruik financieel voor u een goede zaak?


PERSONEEL - 18.06.2013

Hoe en waarom uw medewerkers bij de verkoop van uw bedrijf betrekken?

Om uw bedrijf succesvol te kunnen verkopen, is het essentieel dat u uw sleutelmedewerkers motiveert om zich voor het verkoopproces in te zetten. Waarom is dat zo? En hoe kunt u ervoor zorgen dat uw belangen en die van uw medewerkers hierbij parallel lopen?

Werkt u bij voorkeur met een bonus of kiest u beter voor aandelen of aandelenopties? Hoe ziet het fiscale plaatje er in elk van die gevallen uit?

Wat zijn de praktische gevolgen van het werken met aandelen en aandelenopties? Hoe zorgt u ervoor dat u te allen tijde zelf de controle behoudt over het verkoopproces?

Wat voorziet u het best ingeval de verkoop uiteindelijk toch niet door zou gaan?


SUCCESSIE - 18.06.2013

Uw familiebedrijf schenken tegen 0%: maak uw holding actief

Sinds 1 januari 2012 geldt er in Vlaanderen een nieuw gunsttarief voor de overdracht van familiebedrijven. Bij een schenking betaalt u 0%, bij successie 3%. Wat zijn de voorwaarden om voor dat gunstregime in aanmerking te komen?

Vorderingen zijn in principe uitgesloten van het gunsttarief. Hoe springt u daarmee om?

Wanneer komt een holding wel in aanmerking en wanneer niet (volledig)? Hoe zorgt u ervoor dat uw holding toch (volledig) voor de verlaagde tarieven in aanmerking komt?

Ook vastgoedvennootschappen zijn in principe uitgesloten. Wat zijn daarbij uw mogelijkheden?

Waarom kunt u in deze context het best vandaag al uw groepsstructuur aanpassen?


LIQUIDATIE - 18.06.2013

Uw vennootschap liquideren of verkopen?

Een aantal bedrijfsleiders hebben volgens Unizo in die mate moeite met de weinig ondernemersvriendelijke politiek van de regering en met de teneur van de berichtgeving in bepaalde media dat ze zich afvragen of ze niet beter hun vennootschap kunnen opdoeken.

Wie overweegt om binnenkort te stoppen met werken, moet er ook rekening mee houden dat de belasting op liquidatieboni in oktober 2014 zal stijgen van 10% naar 25%.

Wat houdt de liquidatie van uw vennootschap precies in? Wat zijn de fiscale gevolgen, zowel voor uw vennootschap als voor u privé? En hoe zit het met de registratierechten en de btw?

Is het niet interessanter om eerst de activa van uw vennootschap te gelde te maken en daarna gewoon de aandelen te verkopen? Waar moet u voor opletten wanneer u dat overweegt?


LIJFRENTE - 18.06.2013

Een lijfrente ‘op maat’: ook voor de verkoop van uw bedrijf

Als u uw bedrijf op lijfrente verkoopt aan een van uw kinderen, dan zorgt u ervoor dat uw kind de prijs gespreid in de tijd kan betalen. U verzekert uzelf op die manier ook van een mooie aanvulling op uw pensioen.

U regelt tegelijkertijd uw opvolging. Aangezien uw kind betaald heeft voor het bedrijf, kan er in principe na uw overlijden geen discussie meer zijn met de andere kinderen.

Hoe werkt zo’n verkoop op lijfrente van een bedrijf? Hoe kunt u dat ‘op maat’ uitwerken? Wat zijn de voordelen, zowel fiscaal als bij overlijden?

Waarmee houdt u rekening om geen problemen te krijgen met de fiscus en het ‘fictieartikel’?


MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 18.06.2013

De mede-eigenaar kan ook zelf procederen...

Een bepaalde mede-eigenaar komt bij u klagen omdat een andere bewoner de leefregels van het gebouw niet respecteert. U zou zich liever niet te veel mengen, maar de betrokkene dringt aan op een oplossing. Is er een alternatief?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 18.06.2013

Recht van gebruik in plaats van gesplitste aankoop?

Nu de klassieke gesplitste aankoop met uw kinderen onder vuur ligt, vertrouwt u die techniek niet meer. Bestaat er echter geen alternatief waarmee u hetzelfde doel bereikt als met een gesplitste aankoop, nl. successierechten vermijden?

WONINGHUUR - HUURDER - 18.06.2013

Uw huurprijs verhogen indien er meer kandidaten zijn?

Onlangs kwam in de media dat het aanbod van goedkope huurwoningen veel te laag is. Kunt u dit uitspelen door te verhuren aan de kandidaat die u de hoogste huur wil betalen? Of kunt u niet meer afwijken van de geafficheerde huurprijs?

REGISTRATIERECHTEN - MEENEEMBAARHEID - 18.06.2013

Registratierechten meeneembaar als er alleen btw is?

Als u bij de aankoop van een nieuwe woning enkel btw betaalt, hoe zit het dan met de zgn. meeneembaarheid van vroeger betaalde registratierechten? Een recente circulaire geeft daar nu tekst en uitleg over.

VASTGOEDMAKELAAR - 18.06.2013

Een bemiddelingscontract via e-mail?

Uw klant zit in het buitenland en kan het bemiddelingscontract niet komen tekenen. Hoe voorkomt u dat het contract dan ongeldig is?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 18.06.2013

Kan VME ook wisselen van energieleverancier?


VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 18.06.2013

Wat moet er precies op de zevendagenlijst?


VERKOOP - VARIA - 18.06.2013

Verkoop ongeldig als de verkoper oud of depressief is?

Een van de verkopers van een pand is stokoud of zit op het moment van de verkoop in een psychiatrische inrichting. Kan de verkoop dan wel doorgaan of is dat een risico? Hoe vermijdt u dat u hiermee problemen krijgt?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 18.06.2013

Toch nog rechten bij niet-geregistreerde huur...

Een van uw klanten verhuurt een woning, maar liet het contract niet tijdig registreren. De huurder ging er daarom van uit dat hij zonder meer kon vertrekken. Klopt dat wel? Wat zegt het Hof van Cassatie daarover?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 18.06.2013

Voordeel auto op nul te zetten via uw aangifte?

Het voordeel auto dat u nu in uw privébelastingaangifte over 2012 moet opgeven, kunt u ook als zaakvoerder/bestuurder verminderen met een forfait voor woon-werkverkeer. Hoe werkt dat en wanneer is dat interessant?

RECHT - PUBLICITEIT - 18.06.2013

Een nieuw logo tegen een betaalbare prijs?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 18.06.2013

Wat en waarom vraagt het Kadaster dat?


RECHT - VARIA - 18.06.2013

Nieuw voor wie werkt met buitenlandse aannemer!

Vanaf 1 juli 2013 wijzigt er het een en ander in de zgn. Limosa-aangifte. Oei, ­wanneer is zo’n Limosa-aangifte eigenlijk precies nodig? Geldt dat dan ook voor een Poolse poetsvrouw of een Nederlandse leverancier?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 18.06.2013

Forfaitaire ‘boete’ bij annulatie…

Wellicht heeft ook u een schadebeding staan in uw factuurvoorwaarden. Hoe groot mag dat eigenlijk zijn en kan het kwaad als u daarin overdrijft? Het Hof van Cassatie sprak zich onlangs uit…

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 18.06.2013

Twee keer positief fiscaal nieuws vanaf 1 juli!

Volgens een recent wetsontwerp wordt het op termijn weer mogelijk om dividenden uit te keren tegen 15% belasting. Daarnaast kunt u de belasting op de opgepotte winsten uit het verleden laten vastklikken op 10%. Even kijken...

RECHT - ADVOCAAT - 18.06.2013

De advocatenakte: nieuw, maar ook interessant?

Begin juni verscheen in het Staatsblad de wet die de zgn. advocatenakte invoert. Wat is dat precies en wat biedt die advocatenakte nu meer dan een gewoon ­contract? In welke mate is het een alternatief voor een notariële akte?

VASTGOED - HUUR - 13.06.2013

Gebruik de huurwaarde voor de opsplitsing van uw ki!

Bij een ‘gemengd’ gebruikt pand wordt het kadastraal inkomen (ki) doorgaans op basis van de gebruikte oppervlakte opgesplitst om het voordeel gratis woning of de huurherkwalificatie te berekenen. Er is echter een interessantere manier...

VENNOOTSCHAP - 13.06.2013

Managementvennootschap simulatie?

Onlangs was een managementvennootschap volgens de fiscus én de rechter ‘simulatie’. Kan dit ook voor uw managementvennootschap een probleem zijn?

BELASTINGAANGIFTE VENNOOTSCHAP - 13.06.2013

Foutje in uw jaarrekening en aangifte rechtzetten?

De belastingaangifte van uw vennootschap is ingediend, maar achteraf ziet u dat er een ‘foutje’ in die aangifte geslopen is, waardoor u te veel belastingen zal betalen. Valt daar nog iets aan te doen? Een recente ruling verduidelijkt...

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 13.06.2013

Verklaring rond roerende inkomsten aankruisen of niet?

In uw aangifte personenbelasting voor 2012 moet u in het vak van de roerende inkomsten via een specifieke code een verklaring doen. Volgens sommigen moet u die code altijd aankruisen, maar klopt dat wel? Een ‘FAQ’ biedt soelaas...

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 13.06.2013

Te weinig roerende voorheffing ingehouden, wat nu?

Met al die wijzigingen in het tarief van de roerende voorheffing voor dividenden is het niet onbegrijpelijk als er al eens een vergissing gemaakt zou zijn bij de inhouding ervan. Welke mogelijkheden zijn er dan om dat op te lossen?

CONTROLE & GESCHILLEN - 13.06.2013

Nu ook bemiddeling bij ambtshalve ontheffing!


CONTROLE & GESCHILLEN - 13.06.2013

Rechter legt hardleerse fiscus een boete op...


OPSTALRECHT - 13.06.2013

Einde opstal, inbreng van de grond als oplossing?

Uw vennootschap heeft een pand gebouwd op uw privégrond via een opstalrecht. U kunt vermijden dat u op het einde daarvan privé belast wordt door uw grond over te dragen aan uw vennootschap. Hoe zit dat met de registratierechten?

SOFTWARE - VARIA - 13.06.2013

Podcasts op uw smartphone


ONTSPANNING - VIDEO - 13.06.2013

Slow motion in YouTube


WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 13.06.2013

Webvergaderen in een klik

Voor een vergadering met klanten, leveranciers of collega’s hoeft u zich niet te verplaatsen. Ook met de webdienst ClickMeeting kunt u een onlinemeeting opzetten. Wij testten deze clouddienst voor u uit.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 13.06.2013

Hoe filter ik de vele tweets die ik binnenkrijg?

Als u een heleboel mensen volgt of als een bepaald onderwerp ineens heel populair wordt, krijgt u via Twitter een onoverzichtelijke stroom van tweets te verwerken. Hoe kunt u deze filteren om het overzicht te bewaren?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 13.06.2013

Online offertes aanvragen

Internet is handig om prijzen te vergelijken en bepaalde sites laten u zelfs vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Een overzicht...

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 13.06.2013

Sneller werken in Outlook.com


SOFTWARE - WINDOWS - 13.06.2013

Veiliger met Windows 8

De meest in het oog springende vernieuwing aan Windows 8 is het startscherm met de tegels. Er zijn echter nog heel wat andere nieuwigheden die minder opvallen, met name op het vlak van veiligheid en herstel.