BEDRIJFSWAGEN - 20.06.2013

Wagen inleveren, CO2-taks besparen

Stel, iemand met een firmawagen zal, zijn vakantie incluis, een aantal maanden afwezig zijn. Wist u al dat u dan kosten kunt besparen voor u én voor hem?

Het gebeurt wel vaker dat werknemers een lange afwezigheid op het werk (zoals ouderschapsverlof, tijdskrediet, enz.) op zo’n manier plannen dat deze aansluit op hun ‘groot verlof’. Vaak zijn dat ook situaties waarvoor de car policy bepaalt dat de (eventuele) firmawagen tijdelijk ingeleverd moet worden. Is dat bij u ook het geval en past u het ook effectief toe? Denk dan aan alle ‘implicaties’ en bespaar er kosten door...

CO2-taks besparen. Wordt een firmawagen gedurende een bepaalde periode niet (meer) privé gebruikt, dan is er voor die periode geen CO2-taks verschuldigd. Het spreekt vanzelf dat een wagen die tijdelijk ingeleverd wordt, niet meer privé gebruikt kán worden door die werknemer. Opdat die periode ook effectief niet ‘aangerekend’ zou worden, moet u er echter wel aan denken om dit te melden aan uw sociaal secretariaat, zodat men dit kan opnemen in de loonadministratie en RSZ-aangifte.

Let op! De RSZ rekent alleen in volledige maanden. Een afwezigheid van 15 juli t.e.m. 15 november levert u dus maar drie maanden winst op.

Bewijzen nodig! Wilt u het principe van ‘geen CO2-taks te betalen wegens wagen die ingeleverd werd’ toepassen, zorg er dan voor dat u het inleveren ook effectief kunt aantonen. Uw clausule uit de car policy is één ding, maar laat de werknemer bv. ook een document tekenen waaruit de afgifte van de sleutels blijkt. En waarom zou u ook nog eens geen foto nemen van de wagen terwijl die op de bedrijfsparking staat?

Let op! De wagen mag uiteraard ook niet tijdelijk door andere werk­nemers privé gebruikt worden. Dienstverplaatsingen mogen wél.

VAA besparen. Als de werknemer verplicht is om zijn firmawagen in te leveren ingevolge een langdurige afwezigheid, is er voor die periode ook geen voordeel alle aard voor het privégebruik verschuldigd. De ter­beschikkingstelling wordt dan immers geschorst. De fiscus bekijkt het zelfs niet op maand- maar op dagbasis. Het feit dat men zijn wagen een tijdje moet missen, wordt dus op fiscaal vlak een beetje gecompenseerd...

Moet iemand wegens een langdurige afwezigheid zijn firmawagen tijdelijk inleveren, vergeet dit dan niet ‘mee te nemen’ in de loonadministratie. Zo vermijdt u dat er CO2-taks en een VAA aangerekend wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878