Alle domeinen

2013 - Oktober

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.10.2013

Onlinereserveringen maken het u gemakkelijker

Wordt u vaak gestoord door bellende of mailende klanten die een afspraak willen maken? Waarom overweegt u dan geen webmodule waarmee ze zelf via internet een reservering kunnen maken?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 30.10.2013

Zet uw vips in de kijker

U wilt mail van belangrijke personen zeker niet uit het oog verliezen. Hoe zorgt u ervoor dat uw mailpakket deze berichten niet laat verdrinken in een hoop andere mail in uw inbox?

TELEFONIE - SMS - 30.10.2013

Sms’en, maar dan goedkoper

Verstuurt u ook zoveel sms’jes met uw smartphone? Er zijn heel wat methodes en apps om (bijna) niets meer te betalen voor uw berichten, zelfs als u internationaal berichtjes verzendt. Hoe precies?

INTERNETCONNECTIE - CONNECTIE - 30.10.2013

Sneller surfen met alternatieve dns-servers?

Met een publieke dns-dienst, zoals OpenDNS of Google Public DNS, bent u niet verplicht om de dns-server van uw provider te gebruiken. Hoe doet u dit en is dit eigenlijk altijd beter of sneller?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 30.10.2013

Samen video’s bekijken


COMPUTER - HARDWARE - 30.10.2013

Is mijn computer of smartphone klaar om te verkopen?

U bent toe aan een nieuwe pc, smartphone of tablet. Hoe zorgt u ervoor dat uw oude toestel klaarstaat – zonder uw persoonlijke gegevens en in de oorspronkelijke toestand – om doorverkocht te worden?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 30.10.2013

Een route plannen met tussenstops


SOFTWARE - UPDATES - 30.10.2013

Uw Windows-programma’s altijd up-to-date

Wellicht wilt u altijd met de recentste versie van een programma werken. Zelf bijhouden of een programma een nieuwere versie heeft, is echter niet gemakkelijk. Enkele tools kunnen u daarbij helpen.

WEBDIENSTEN - VARIA - 30.10.2013

Zo zet u documenten om


WEBDIENSTEN - ONLINE BOOKMARKS - 30.10.2013

Uw favorieten gesynchroniseerd

Interessante websites bewaart u in de bookmarks of bladwijzers van uw browser. De nieuwe webtool FavSync wil die voor u nóg beter organiseren.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 30.10.2013

Bestanden uitwisselen tussen mobiele toestellen

Een foto of bestand op uw eigen smartphone uitwisselen met de smartphone van uw vriend of collega zou eenvoudig moeten zijn, maar is het vaak helemaal niet. Hoe pakt u het aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.10.2013

Visualiseer een tijdlijn van uw project

Plant u een opendeurdag, de herinrichting van uw zaak of de lancering van een nieuw product? In al deze gevallen is het nuttig om zo’n ‘project’ op een tijdlijn uit te zetten. Het nieuwe Brevado wil u daarbij helpen.

E-MAIL - VARIA - 30.10.2013

De do’s en don’ts van een e-mailing

Er zijn bepaalde factoren die uw commerciële e-mailings en nieuwsbrieven doen slagen, maar er zijn ook enkele valkuilen. Een overzicht van wat moet en wat niet mag.

COMPUTER - ONLINE HULP - 30.10.2013

Onlinehulp bij computerproblemen

Als u vaak een pc of een laptop gebruikt, dan durft er weleens wat fout te lopen. Waar kunt u terecht voor Nederlandstalige onlinehulp?

BELEGGEN - 29.10.2013

Tak Tak 44: (n)iets nieuws onder de zon?

Wellicht heeft uw bankier u ook al zijn ‘gloednieuwe’ verzekeringsproduct voorgesteld? De Tak 44 moet veiligheid en een hoog rendement combineren. Wat is zo’n Tak 44 precies? Heeft u altijd een kapitaalgarantie? Zijn er effectief fiscale voordelen? Hoe veilig is zo’n belegging?

SUCCESSIEPLANNING - 29.10.2013

Na gesplitste aankoop toch verkopen?

Zoals u weet, is een gesplitste aankoop sinds kort (onder voorwaarden) weer mogelijk. Kunt u het pand achteraf toch nog verkopen? Is enkel het vruchtgebruik verkopen een oplossing? Wat zijn de gevolgen voor u als uw kinderen de blote eigendom verkopen? Waarom doorkruist u mogelijk uw successieplanning door samen de volle eigendom te verkopen? Met welke afspraken vooraf vermijdt u dat?

BELEGGEN - OBLIGATIEFONDSEN - 29.10.2013

Obligaties: hedge funds in ruil?

In hun zoektocht naar rendement beleggen sommige fondsen deels in ‘hedge funds’ in plaats van in obligaties... Wat moet u daarvan denken?

SUCCESSIEPLANNING - ONROEREND GOED - 29.10.2013

Blote eigendom onroerend goed schenken?

Is het fiscaal voordelig om de blote eigendom van een onroerend goed te schenken? Kunt u de progressiviteit van de schenkingsrechten deels doorbreken door te schenken in onverdeeldheid of in schijfjes? Is zo’n schenking voordeliger wanneer u zelf alleen de blote eigendom heeft? Hoe kunt u dan toch later nog het (eventueel) vruchtgebruik genieten? Welke bijkomende voorwaarden overweegt u het best?

SAMENWONEN - 29.10.2013

Uw kind gaat samenwonen...

Vandaag kiezen bijna evenveel mensen voor wettelijk samenwonen als voor een huwelijk. Daarnaast zijn er ook nog de feitelijke samenwoners... Wie krijgt welke goederen als zo’n relatie achteraf toch spaak loopt? En wat als de partners samen een lening aangingen? Hoe vermijdt u discussie als een partner geld te goed heeft van de andere? Wat regelt u het best zoal in een samenwoningscontract?

BELEGGEN - HOLDINGS - 29.10.2013

Holdings: alternatief voor aandelenfondsen?

Wie belegt in aandelenfondsen moet rekening houden met hoge instap- en beheerskosten. Beleggen via holdings is goedkoper. Welke soorten holdings bestaan er en wat doen ze precies? Welke opportuniteiten heeft u in België? En in de rest van Europa? Waarom kan een belegging in holdings ook een goede manier zijn om mee te profiteren van het succes van de groeilanden?

BELEGGINGSFONDSEN - 29.10.2013

Meerwaarde fondsen nu altijd belast?

Sinds 1 juli kunt u niet meer aan de belasting op de meerwaarde bij verkoop van een beleggingsfonds ontsnappen door te beleggen in fondsen zonder Europees paspoort. Wanneer betaalt u die meerwaardetaks en wanneer niet? Daarnaast betalen fondsen nu ook rv op ontvangen dividenden. Wanneer is beleggen in fondsen toch nog fiscaal voordelig? Hebben fondsen ook andere voordelen?

LEVENSVERZEKERING - 29.10.2013

Opletten met begunstiging levensverzekering!

Als u vóór 5 maart 2014 niets onderneemt, wordt het kapitaal van uw levensverzekering, die nu uw wettelijke erfgenamen als begunstigde aanduidt, aan uw nalatenschap uitgekeerd. Wat betekent dat concreet en wat zijn de voor- en nadelen? Waarvoor moet u uitkijken als u uw echtgenote als begunstigde aanduidt? Hoe vermijdt u dubbelzinnige clausules? Kunt u de begunstiging achteraf wijzigen?

HUISARTSEN - SUBSIDIES - 29.10.2013

Impulseo I-subsidie: één kans op twee...

Stel, u bent huisarts en u gaat zich elders vestigen. Gaat het om een zgn. huisartsarme zone, dan kunt u een subsidie krijgen van € 20.000 in het kader van Impulseo. Voor wie geldt dit? Moet u naar ‘het einde van de wereld’ verhuizen?

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 29.10.2013

Hoeveel tijd voor aangifte nalatenschap?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 29.10.2013

Optioneel beding van terugkeer bij dementie?


PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 29.10.2013

Ziekenfondsen en sauna’s: een brug te ver?

Onlangs kwam weer tot uiting dat de ziekenfondsen niet allemaal ‘hetzelfde’ doen, nl. gezondheidszorgen terugbetalen aan de patiënt. Dat komt door de zgn. aanvullende diensten die ze aanbieden. Hoe maakt u een ‘voordelige’ keuze?

BELASTINGCONTROLE - 29.10.2013

Weet de fiscus begin 2014 alles over uw rekeningen?

Onlangs werd vastgelegd welke gegevens de banken precies moeten bezorgen aan het zgn. centraal aanspreekpunt en tegen wanneer. Wat zal er zoal gemeld worden en welke mogelijke gevolgen heeft dit bij een fiscale controle?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 29.10.2013

Redelijk = redelijk lang!

Als er contractueel geen expliciete opzegtermijn bepaald werd, moet het ziekenhuis toch nog een zgn. redelijke opzegtermijn naleven. Wat houdt dit in?

PRIVÉ - SCHENKING - 29.10.2013

Zet u zich niet vast als u gesplitst aankoopt?

Het kan interessant zijn om een pand samen met uw kinderen te kopen. Dat soort constructie is ondertussen uit het oog van de storm. Is zo’n gesplitste aankoop echter wel interessant, u zet zich daar immers toch mee vast?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 29.10.2013

Hoe bepaalt u de overnameprijs van een praktijk?

Als u een vennootschap opricht, is het fiscaal gezien interessant om uw praktijk (infrastructuur en ‘cliënteel’) er tegen een zo hoog mogelijke prijs aan te verkopen. Hoe hoog kan die prijs zijn en hoe bepaalt u die? Een recent arrest licht toe...

BANK - SPAARREKENINGEN - 29.10.2013

Uw trouw meer beloond?

Sinds 1 oktober 2013 krijgt u de getrouwheidspremie op uw spaarboekje trimestrieel i.p.v. jaarlijks uitbetaald. Is dat nu beter en wat betekent dat voor uw lopende spaarrekeningen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.10.2013

Dit ‘swingt’ toch de pan uit...


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.10.2013

Aangegeven in het verkeerde vak...


BELASTINGBEREKENING - 28.10.2013

Eén dag kan het verschil maken...

Uw camionette is nog maar 4 jaar oud, maar omdat u er nu nog een goede prijs voor krijgt, denkt u toch aan een nieuwe. Doen of toch beter even wachten?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 28.10.2013

Verdient die gepensioneerde dit jaar niet te veel bij u?

In het begin van het jaar werd beslist dat gepensioneerden meer mogen bijverdienen. Intussen loopt het jaar al bijna ten einde en wordt het dus tijd om eens te checken of ze niet te veel verdienden dit jaar. Hoe berekent u dat precies?

AFREKENING FISCUS - 28.10.2013

A.u.b. niet reclameren bij de fiscus!


CONTROLE - 28.10.2013

De fiscus mag geen appelen met peren vergelijken!

Een collega werd belast op inkomsten die de controleur zelf bepaald had op basis van een vergelijking met de belastbare inkomsten van drie andere collega’s. Kan een controleur dat zomaar doen? Wat vond de rechter daarvan?

VERZEKERING - 28.10.2013

Zijn ‘gemengde’ verzekeringspremies aftrekbaar?

Lijdt u ingevolge een najaarsstorm schade aan uw ‘gemengd’ pand, dan krijgt u in principe een vergoeding van uw (brand)verzekering. Zijn de premies van die ‘gemengde’ verzekering dan aftrekbaar en wordt u belast op de vergoeding?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.10.2013

Het is echt een nichemarkt...


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 28.10.2013

Tijd voor de chococheck... !


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 28.10.2013

Wat kost een belastingcontrole effectief?

U heeft net een belastingcontrole gehad en uw boekhouder komt u nu vragen of u akkoord kunt gaan met de verhoging die de controleur voorstelt. Wat kost dat u echter als u akkoord gaat of hangt dat ervan af?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 25.10.2013

Hoezo, dit jaar meer winst nodig en minder kosten?

De boekhouder van een collega had hem gemeld dat hij in zijn vennootschap dit jaar omwille van de notionele interestaftrek meer winst moest zien te maken en minder kosten. Kan dat kloppen en hoe legt u dat dan het best aan boord?

AANGIFTE - 25.10.2013

Komaan schat, even naar de gemeente voor de fiscus!

Woont u feitelijk samen met een partner met geen of weinig beroepsinkomsten, dan kan het fiscaal heel interessant zijn om nog vóór Nieuwjaar zgn. wettelijk te gaan samenwonen. Waarom is dat precies en wat moet u er dan voor doen?

BELEGGEN - 25.10.2013

Alternatieve fondsen: een hefboom op uw kapitaal?

De zgn. alternatieve fondsen of light-hefboomfondsen zijn heel populair bij de huidige lage rente. Wat is precies de bedoeling van deze fondsen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

SCHENKING - 25.10.2013

Vooraf ‘eerlijk verdelen’ niet zonder gevaar

U overweegt om uw zoon een appartement te schenken en uw dochter eenzelfde bedrag in geld. Hoe doet u dat het best, zodat geen van uw kinderen bij uw overlijden kan beweren benadeeld geweest te zijn?

ONKOSTENVERGOEDING - 25.10.2013

Vermijd de ‘fictieve onkosten’-aanval!

Onlangs bleek dat ambtenaren een reisvergoeding kregen zonder effectief te reizen. Vermijd nu dat uw onkostenvergoeding ook geacht wordt fictief te zijn!

VERHUUR CLIËNTEEL - 25.10.2013

Is het nog fiscaal interessant om cliënteel te verhuren?

Er wordt weleens gezegd dat wanneer u overstapt van een eenmanszaak naar een vennootschap, u op een fiscaalvriendelijke manier uw cliënteel kunt verhuren aan uw vennootschap. Wat vond de rechter daar onlangs van?

BTW - AFTREKBAARHEID - 25.10.2013

Aftrekbaarheidsregels btw (licht) gewijzigd

Recentelijk wijzigde de Btw zijn standpunt met betrekking tot de aftrekbare btw op ‘gemengd’ gebruikte bedrijfsmiddelen, zoals een auto, laptop, gsm, tablet, enz. Welke wijzigingen zijn voor u als vrije beroeper relevant?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 23.10.2013

Kritiek op Facebook: privé of motief voor ontslag?

Stel, u stelt vast dat een werknemer (negatieve) kritiek uit op het bedrijf op Facebook of een andere sociaalnetwerksite. In welke mate is dat een motief voor ontslag om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

AANWERVEN - 23.10.2013

Weldra R.I.P. proeftijd. Wat nu?

In het kader van het eenheidsstatuut wil men de proeftijd afschaffen vanaf 01.01.2014. Als u dit jaar nog aanwerft, heeft een proeftijd dan nog wel zin?

ONTSLAG - C4 - 23.10.2013

Wat vertelt u de RVA over de ontslagreden?

Wanneer u een werknemer ontslagen heeft, zal de RVA meestal vragen om de reden van het ontslag toe te lichten. Bent u verplicht om op dat verzoek te antwoorden en zo ja, hoe antwoordt u daar dan het best op?

PERSONEELSBELEID - 23.10.2013

Hoe Sinterklaas ‘taxfree’ uit Spanje laten komen?

Stel, veel werknemers van uw bedrijf hebben jonge kinderen en u wilt daarom een sinterklaasfeest organiseren dit jaar. Hoe zit dat dan op fiscaal vlak: is ook dit feest aftrekbaar en zijn de cadeautjes vrijgesteld van belastingen en RSZ?

ARBEIDSOVEREENKOMST VAN BEPAALDE DUUR - 23.10.2013

Waarop letten als u een contract ‘verlengt’?

Stel, u bent van plan om een contract van bepaalde duur te verlengen. Opdat er niet zonder dat u het beseft een contract van onbepaalde duur zou ontstaan, is een goede werkwijze en de juiste timing belangrijk. Waarop moet u letten?

VAKANTIE - DEELTIJDS WERKNEMERS - 23.10.2013

Uitbreiding van de Europese vakantie tot deeltijdsen

Ingevolge een wetswijziging vallen voortaan ook de deeltijdse werknemers die overschakelen op een hoger of zelfs voltijds werkregime, onder het stelsel van de zgn. aanvullende Europese vakantie. Wat zijn hiervan de gevolgen voor u?

ABSENTEÏSME - CONTROLEGENEESHEER - 23.10.2013

‘Huisarrest’ bij ziekte op komst. What’s in a name?

Onlangs was er veel heisa over de plannen om een zieke werknemer in de toekomst vier uur te doen thuisblijven met het oog op een bezoek van de controlearts. Is dat dan zo’n grote verandering t.o.v. de huidige situatie?

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 23.10.2013

Hoeveel kunt u rechtstreeks vorderen?

Betaalt de hoofdaannemer uw facturen niet, dan kunt u als onderaannemer de eindklant aanspreken. Hoeveel moet die u dan eigenlijk betalen? Een rechter deed onlangs het een en ander haarfijn uit de doeken…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 23.10.2013

“Wie is uw klant?”, vraagt de deurwaarder…

Een collega had onlangs werken uitgevoerd in een privéwoning. Zijn eindafrekening werd echter niet betaald. Toen hij er een zaak van wilde maken, bleek dat echter niet zo evident. Waarom was dat zo en hoe vermijdt u problemen?

BTW - CONTROLE - 23.10.2013

Geen btw-boetes meer van 200%?


PERSONEEL - AANWERVEN - 23.10.2013

Op proef aanwerven kan niet meer…

Met de invoering van het eenheidsstatuut sneuvelt de mogelijkheid om iemand op proef aan te werven, zo werd onlangs in de pers aangekondigd. Wat is er voor u van belang? Is aanwerven met een contract van korte duur een alternatief?

RECHT - VARIA - 23.10.2013

Zakendoen met een comm.v? Of niet?

Een uitgever van reclamedrukwerk bracht onlangs zijn activiteiten onder in een comm.v. Waarop let u vóór u een contract tekent met zo’n comm.v?

RECHT - RECLAME - 23.10.2013

Overdrijven en toch nog correct reclame maken…

Onlangs was er heisa in de media omdat een fabrikant in zijn reclame zou liegen. Een concurrent stelde dit fors aan de kaak en wilde dat dit stopte. In welke mate mag u in uw reclame overdrijven en blijft u toch correct bezig?

BTW - VARIA - 23.10.2013

Belgische klant met buitenverblijf in het Zuiden…

Heel wat Belgen hebben een buitenverblijf in het zuiden van Frankrijk, steeds meer kopen er blijkbaar een in Spanje. Wat als uw Belgische klant vraagt om bepaalde werken uit te voeren in zo’n buitenverblijf? Een buitenkans?

VASTKLIKKEN TEGEN 10% - 23.10.2013

Reserves vastklikken in comm.v?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 23.10.2013

Kunt u een vennootschap retroactief oprichten?

U bent al even bezig met een nieuwe activiteit, terwijl de oprichting van uw vennootschap daarvoor nog niet rond is. Oei, is dat een probleem of niet?

GROEPSVERZEKERING - 23.10.2013

Welke taxatie op groepsverzekering?

Loopt uw groepsverzekering tot uw 60ste, dan betaalt u sinds kort 20% in plaats van 16,50% op uw pensioenkapitaal, tenzij... !

DOORREKENEN VAN KOSTEN - ETEN & DRINKEN - 23.10.2013

Restokosten voor uw klant niet in verworpen uitgaven?

Een collega verminderde de niet-aftrekbare restaurantkosten van zijn vennootschap met de kosten die doorgefactureerd waren aan zijn klanten. De fiscus en de rechtbank gingen hier niet mee akkoord. Hoezo, dat kan toch... ?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 23.10.2013

Reserves uitkeren met 25% rv beter dan met 10% rv?

In plaats van uw reserves vast te klikken tegen 10%, is het volgens sommigen interessanter om nu een superdividend tegen 25% uit te keren en met het nettobedrag dan een kapitaalsverhoging te doen. Hoezo en klopt dat wel?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - COMM. V - 23.10.2013

Uw activiteiten in een comm.v? Of beter toch niet?

Onlangs bracht een collega zijn activiteiten onder in een comm.v. Is dat dan geen ‘gevaarlijke’ vennootschap: als werkende vennoot riskeert u toch dat bv. ontevreden klanten zich tegen u privé keren?

AUTOKOSTEN - 23.10.2013

Sms-parkeren volledig aftrekbaar?


BEDRIJFSLEIDER - BELANGENCONFLICT - 23.10.2013

Hoe wast ú achteraf uw handen in onschuld?

Onlangs kwam een CEO in opspraak. Hij zou immers een belangenconflict gehad hebben bij de verkoop van een pand van zijn ene vennootschap aan een andere. Met welke regels moet ú rekening houden om buiten schot te blijven?

INTERNE PENSIOENBELOFTE - 23.10.2013

Databank aanvullende pensioenen


ONROEREND GOED - HUUR - 23.10.2013

Privé een bedrijfspand over de grens kopen...

U wilt privé een loods of kantoorgebouw in bv. Nederland kopen om dan te verhuren aan uw vennootschap in België. Wordt een overdreven huur dan ook geherkwalificeerd ? Wat zijn meer algemeen de fiscale gevolgen daarvan?

ONROEREND GOED - VARIA - 23.10.2013

Nieuwe informatieplicht overstromingsgevoelig vastgoed

Op 1 oktober 2013 stond het Vlaams decreet integraal waterbeleid in het Staatsblad. Daarin zijn nieuwe informatieverplichtingen voorzien. Wat is voor u van belang als u een huis, pand of stuk grond (ver)koopt of (ver)huurt?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 23.10.2013

Investering uitstellen, want in 2014 weer hogere aftrek?

De minister van Financiën heeft onlangs aangekondigd dat er volgend jaar in principe weer een verhoogde investeringsaftrek geldt voor kmo’s. Is dat een reden om bepaalde investeringen nu dan uit te stellen?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 23.10.2013

Outletcorner in uw zaak, ook de komende sperperiode?

Er was onlangs veel te doen rond bepaalde outletshops. Nu, het outletgebeuren trekt klanten aan. Met welke regels moet u rekening houden als u op die outletkar wilt springen? En wat tijdens de sperperiode?

HORECA - BLACK BOX - 23.10.2013

De kassaleveranciers aan zet…


BTW - AUTOKOSTEN - 21.10.2013

Niet altijd 75% btw-aftrek op gsm?

Voor een laptop of gsm die u ook deels privé gebruikt, is de btw forfaitair voor 75% aftrekbaar, zei de Btw eind 2012. Onlangs ‘nuanceerde’ ze dat plots...

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 21.10.2013

Toch forfait voor langdurig verblijf in het buitenland!

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan kunt u per dag een belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Tot voor kort kon dat echter maar voor maximaal 30 dagen, nu kan het ook voor langer...

VERZEKERINGEN - VARIA - 21.10.2013

Uw brandpolis dekt niet alle brandschade…

U gaat er wellicht van uit dat uw brandpolis alle schade dekt die door een brand veroorzaakt wordt. Niets is echter minder waar. In welke mate is het nuttig om u extra te verzekeren en hoe houdt u de premies betaalbaar?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 21.10.2013

Hoe correct ‘tekenen’ in deze multimediale wereld?

Het akkoord met een offerte of contract blijkt meer en meer uit een e-mail of een sms. Sommige bedrijven maken daar nu echter misbruik van om facturen van leveranciers niet te betalen. Hoe vermijdt u problemen met uw klanten?

VASTGOEDMAKELAAR - OPSCHORTENDE VOORWAARDE - 21.10.2013

Wat als de koper niets laat weten over zijn lening?

Dikwijls gaat de verkoop maar door als de koper een lening bekomt bij de bank. Wat is precies het gevolg als de koper niet laat weten of hij al dan niet een lening bekomt? Onlangs sprak de rechter zich hierover uit...

RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 21.10.2013

Een overeenkomst met uw buur over de bomen


WONINGHUUR - VARIA - 21.10.2013

Een EPC-attest nodig voor nieuw huurcontract?


WONINGHUUR - WAARBORG - 21.10.2013

De huurwaarborg én de interest a.u.b.!

Op het einde van de huur vraagt de huurder niet enkel zijn cash betaalde huurwaarborg terug, maar ook een fikse interest. Bent u verplicht om die te betalen?

MEDE-EIGENDOM - QUOTITEITEN - 21.10.2013

Een mede-eigenaar stelt de kostenverdeling in vraag...

Een mede-eigenaar vindt dat hij te veel moet bijdragen in de kosten of wil niet meer bijdragen voor een uitgave die voor hem niet nuttig is. Kan hij zijn bijdrage in vraag stellen? Geldt dat dan ook voor kosten waarover al beslist werd?

GEMEEN HUURRECHT - HUURCONTRACT - 21.10.2013

Kan de vruchtgebruiker een huurcontract sluiten?

Na een overlijden krijgt de echtgenoot dikwijls het vruchtgebruik op de woning. Kan hij dan zelf hiervoor een huurcontract, bv. voor woninghuur of handelshuur, sluiten of moet hij de naakte eigenaars daarbij betrekken?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN - 21.10.2013

De verkoop van een stuk van een perceel...

In de meeste gevallen heeft een verkoop betrekking op een of meer volledige kadastrale percelen. Wat als uw klant een stuk van een perceel wil verkopen? Heeft hij daarvoor dan sowieso een verkavelingsvergunning nodig?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 21.10.2013

Blote eigendom verkopen aan uw vennootschap?

U heeft de blote eigendom van een pand en uw vennootschap het vruchtgebruik. U wilt nu echter van die vruchtgebruikconstructie af door de blote eigendom aan uw vennootschap te verkopen. Wat vindt de Rulingdienst daarvan?

FISCAAL - GESPREIDE MEERWAARDEN - 21.10.2013

Bij gespreide taxatie uitkijken met de grond...

Kennelijk is er in de praktijk nog steeds verwarring rond de spelregels bij een gespreide taxatie, vooral dan als er grond mee gemoeid is! Dat bleek onlangs nog eens uit de rechtspraak. Wij zetten alles nog eens op een rijtje voor u...

LIQUIDATIEBONUS - 18.10.2013

Hoe snel is ‘onmiddellijk’?


ONROERENDE LEASING - 18.10.2013

Een grote ‘vooruitbetaling’ voor uw onroerende leasing?

Kunt u bij een onroerende leasing als leasinggever een stevige vooruitbetaalde vergoeding vragen aan de vennootschap-leasingnemer, zodat u snel opnieuw over uw geld kunt beschikken? Wat vond de rechter hier recentelijk van?

ROERENDE VOORHEFFING - 18.10.2013

Eerst kapitaal verhogen en dan pas volstorten!

Uw vennootschap wil een investering doen, maar heeft het geld niet en daarom wilt u haar kapitaal verhogen. Hoe pakt u dat fiscaal gezien het best aan wanneer het bestaande kapitaal van uw vennootschap nog niet volstort is?

VOORDEEL AUTO - 18.10.2013

Wanneer wordt u niet belast op een voordeel auto?

De Rulingcommissie heeft recentelijk meermaals aanvaard dat een bedrijfsleider niet belast moest worden op een voordeel auto, ook al reed hij met een luxewagen van de vennootschap. Wanneer bent u nu veilig voor de fiscus?

CONTROLE - 18.10.2013

Voortaan meteen een forse boete?

Bepaalde kranten berichtten dat u voortaan een boete kunt verwachten voor het kleinste ‘vergrijp’. Klopt dat? Wat is er recentelijk precies veranderd?

ROERENDE VOORHEFFING - 18.10.2013

Opletten met retroactieve oprichting!


REKENING-COURANT - 18.10.2013

Interestherkwalificatie op ‘gewone’ rekening-courant?

Het boekjaar loopt op zijn einde en uw rekening-couranttegoed is nu al groter dan wat fiscaal mag om geen herkwalificatierisico te lopen voor uw interesten daarop. Loopt u echter wel een risico? Onlangs gaf een rechter zijn visie...

DIVIDEND - 18.10.2013

Hoe zit het met die bijkomende aanslag van 15%?

Klikt uw vennootschap haar belaste reserves vast tegen 10% rv, dan riskeert ze soms nog een extra aanslag van 15%. Waarover gaat dat? Wanneer speelt die 15% precies, hoe wordt die berekend en kunt u daar zelf nog iets aan doen?

ONKOSTENVERGOEDING - 18.10.2013

RSZ-lijst met onkostenvergoedingen fiscaal bruikbaar?

De RSZ publiceerde op 1 juli een lijst met bedragen die als onkostenvergoeding aanvaardbaar zijn voor haar. Onlangs werd aan de minister gevraagd of die lijst ook op fiscaal vlak doorwerkt. Wat antwoordde hij?

VARIA - KINDEREN - 17.10.2013

iTunes-account voor uw kinderen?


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 17.10.2013

CloudOn zit nu in uw browser

Met de CloudOn-app kon u al op uw smartphone of tablet Office-documenten openen, maken en bewerken. Naast de gratis app is er nu ook een webdienst die u gewoon via uw browser gebruikt. Werkt dit goed?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2013

Vragen of stellingen laten beantwoorden

Geeft u trainingen of presentaties voor uw klanten of uw personeel of overweegt u dit? MQlicker, een ‘audience response system’, wil u daarbij helpen. Wij testten de mogelijkheden van deze cloudtool uit.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 17.10.2013

Laat uw klanten veilig landen

Via een zgn. landingspagina verwelkomt u klanten die bv. doorgeklikt hebben op uw onlineadvertentie. Aan welke vereisten moet zo’n pagina voldoen om een maximaal resultaat te behalen? Enkele tips.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.10.2013

Tikfout op Facebook?


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 17.10.2013

Fotobewerkers in het kwadraat

Er bestaan massa’s tools om foto’s te bewerken. Heeft u geen fotosoftware bij de hand of wilt u die niet installeren, dan zijn clouddiensten handig. Wij zochten webdiensten die meerdere functies combineren.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.10.2013

Gezond omgaan met mail

Heeft u het gevoel dat uw dagtaak overheerst wordt door mail? Dan is het tijd om even te bezinnen over uw mailgewoontes.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 17.10.2013

Google Maps-kaarten voor eigen gebruik maken

Met Google Maps kunt u kaarten van plaatsen overal ter wereld bekijken. Maar u kunt ook kaarten met uw eigen informatie maken en delen met anderen. Hoe pakt u het aan?

SMARTPHONE - APPS - 17.10.2013

Ifttt nu ook vanaf uw smartphone uitvoeren

Ifttt is intussen een bekende webdienst: u kunt hiermee automatische connecties leggen tussen webdiensten (bv. ‘als ik een Instagram-foto maak, bewaar die dan automatisch in mijn Dropbox’). Ifttt is nu ook als een iOS-app beschikbaar.

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 17.10.2013

Opleidingen voor uw personeel

Wie wil bijblijven, moet bijleren. Welke onlinecursussen bestaan er zoal om de medewerkers in uw bedrijf bij te scholen?

SMARTPHONE - BATTERIJ - 17.10.2013

Zes tips voor extra batterijleven onder iOS 7

Heeft u uw iPhone of iPad ook geüpgraded naar iOS 7? Dan merkt u misschien dat de batterij (nog) sneller leeg raakt. Met enkele eenvoudige tips houdt uw apparaat het langer vol.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 17.10.2013

Uw pc beter op orde met Puran Utilities

Er bestaan heel wat utilities of hulpprogramma’s waarmee u uw pc beter kunt laten draaien. Puran Utilities is helemaal gratis en heeft toch heel wat te bieden. Hoe gebruikt u het precies?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 17.10.2013

Monsterboete: eindelijk definitief geregeld

Er was de laatste maanden heel wat te doen over de ‘aanslag geheime commissielonen’ (309%). Na een recente wetswijziging en een nieuwe circulaire is het standpunt van de fiscus uiteindelijk sterk versoepeld. Wanneer is die monsterboete nu nog van toepassing? Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels? Wat als u recentelijk een akkoordverklaring tekende?

Heeft het zin om een aanslag te proberen te laten milderen via de rechtbank? Kunt u een aanslag vermijden door het voordeel uiteindelijk toch nog op de rekening-courant te boeken?

Welke regels gelden er nu voor restaurantkosten en voor voordelen aan familieleden, ... ?


INVORDERING VAN FACTUREN - 17.10.2013

Voorrecht onbetaalde verkoper: facturen neerleggen niet meer nodig

Sinds 1 september geniet u het voorrecht van de onbetaalde verkoper zonder de verplichting om uw facturen op de griffie neer te leggen. Wat houdt dat voorrecht precies in? Welke andere clausules neemt u het best op in uw algemene voorwaarden om er zeker van te zijn dat u uiteindelijk betaald wordt? Wat is een eigendomsvoorbehoud en waarom is dat nuttig?

Wat kunt u het best doen als uw klant op de vervaldag niet spontaan betaalt? Welke acties kunt u zelf ondernemen? Waarom is een ‘bewarend beslag onder derden’ zo’n sterk drukkingsmiddel?

Hoe kunt u uw rechten afdwingen als uw klant niet wil betalen? Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met een incassobureau, deurwaarder of advocaat?


FINANCIERING - 17.10.2013

Kredieten: vaste of vlottende rente kiezen?

De rente staat historisch laag. De kortetermijnrente ligt dan nog een heel stuk lager dan de langetermijnrente. Doet u er goed aan om daarvan te profiteren door uw bedrijf nu tegen vlottende rente te financieren? Zal de rente dan niet stijgen binnenkort? Waarom is dat niet noodzakelijk een probleem?

Hoe kunt u het risico van die vlottende rente indekken? Wat zijn FRA’s, renteopties en swaps?

Hoe pakt u de rente-indekking vandaag het best aan? Met welke formaliteiten moet u daarbij rekening houden?


ONDERSTEUNING R&D - 17.10.2013

Octrooiaftrek voor kmo’s onlangs versoepeld

Sinds de wet van 17 juni 2013 moeten kmo’s geen ‘R&D-centrum’ meer hebben om de octrooiaftrek te kunnen genieten. Via de octrooiaftrek kunt u 80% van uw octrooi-inkomsten fiscaal vrijstellen. Hoe werkt dat precies en wat zijn de voorwaarden?

Daarnaast ondersteunt de overheid ook op een aantal andere manieren bedrijven die innoveren. Voor octrooien, maar ook voor milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, is er ook nog steeds een investeringsaftrek mogelijk. Wat zijn de spelregels daarvoor?

Ten slotte is er ook een vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor ‘wetenschappelijk personeel’. Kan ook uw bedrijf daarvoor in aanmerking komen? Wat zijn de voorwaarden en voor welke soort activiteiten geldt die vrijstelling precies?


CONFLICTEN - 17.10.2013

Uw bedrijf overdragen: hoe conflicten tussen uw kinderen vermijden of oplossen?

Samen met een broer of zus een bedrijf leiden, is zelden evident. Wat kunt u zoal doen om te vermijden dat er tussen uw kinderen conflicten ontstaan eens u de zaak aan hen overgedragen heeft?

Hoe kunt u vermijden dat een 50/50-verdeling van de aandelen tot een patstelling leidt? Wat zijn de nadelen als een derde een klein percentage van de aandelen verwerft? Hoe lost u dat op? Is een ‘bindende derdenbeslissing’ of een bemiddelingsclausule een alternatief?

Wat als er toch een conflict is? Welke mogelijkheden biedt de wettelijke geschillenregeling? Waarom en hoe kunt u beter vooruitzien via een conventionele geschillenregeling in de aandeelhoudersovereenkomst? Welke modaliteiten voorziet u dan het best?


PERSONEELSKOSTEN - 17.10.2013

Sinds 1 juli nieuwe vermindering loonkosten laaggeschoolden

Sinds 1 juli 2013 genieten werkgevers die laaggeschoolde jongeren aanwerven een verhoogde loonkostenvermindering. U kunt zo tot € 36.000 besparen. Wat zijn de voorwaarden? Hoe groot is het voordeel precies? Welke formaliteiten moet u vervullen?

Zijn er ook verminderingen voor wie oudere werknemers aanwerft? Wat zijn dan de spelregels? Wat is de doelgroepvermindering voor oudere werknemers? Daarnaast is er ook een Vlaamse tewerkstellingspremie 50+. Wat houdt die precies in? Wat zijn de voorwaarden en hoe kunt u die premies aanvragen?

Kleine bedrijven die bijkomend personeel met een laag loon aanwerven, genieten daarnaast nog steeds een fiscale vrijstelling. Hoe werkt dat systeem ook alweer?


GESPLITSTE AANKOOP - 17.10.2013

Gesplitste aankoop kan dan toch weer wel. Wat als u het pand later wilt verkopen?

Op 18 juli publiceerde de Administratie een nieuw standpunt. Onder bepaalde voorwaarden kan een ‘gesplitste aankoop’ sinds 1 september weer wel.

Wat is het voordeel van zo’n gesplitste aankoop? Wat zijn die nieuwe voorwaarden? Hoe pakt u een gesplitste aankoop vanaf nu het best aan?

Wat als u er achteraf toch voor kiest om het pand te verkopen? Waarom is uw vruchtgebruik verkopen niet evident? Hoe kan een gezamenlijke verkoop van vruchtgebruik en blote eigendom uw successieplanning doorkruisen? Hoe lost u dat op door vooraf bepaalde afspraken te maken?


BESCHERMDE WERKNEMERS - 17.10.2013

Een beschermd werknemer ontslaan?

U las het ook: “Pestende ploegbaas krijgt 57 maanden opzeg” . Welke mogelijkheden heeft u om toch tot ontslag over te gaan als een beschermd werknemer het echt te bont maakt?

Wat zijn de sancties als u een lid van de ondernemingsraad of het CPBW ontslaat? Hoe kunt u soms ‘optimaliseren’? Wat moet u doen als u een ‘dringende’ of een ‘economische of technische’ reden wilt inroepen?

Ook de leden van de vakbondsafvaardiging zijn beschermd. Hoe werkt die bescherming precies en wat doet u als u een ontslag overweegt?

Wat kunt u doen als er een probleem is met de preventieadviseur of met andere beschermde werknemers (zwanger, tijdskrediet, educatief verlof, ...)? Waarom is een goed dossier opbouwen dan zo belangrijk?


BELEGGINGSFONDSEN - 17.10.2013

Beleggen in fondsen: meerwaarde nu altijd belast?

Tot voor kort kon u aan de belasting op de meerwaarde bij verkoop van een beleggingsfonds ontsnappen door te beleggen in fondsen zonder Europees paspoort. Sinds 1 juli 2013 is ook dat achterpoortje gesloten. Wanneer betaalt u nu meerwaardebelasting en wanneer niet?

Daarnaast betalen beleggingsfondsen nu ook rv op de dividenden die ze ontvangen. Is daardoor het fiscale voordeel van aandelenfondsen volledig verdwenen?

Wanneer geeft een belegging in fondsen u toch nog een fiscaal voordeel? Om welke niet-fiscale redenen kunnen beleggingsfondsen toch nog een goede keuze zijn? Wanneer is dat zeker het geval?


GOED OM TE WETEN - ADVOCAAT - 16.10.2013

Gevolgen van btw-plicht advocaten


VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 16.10.2013

Moet u dividend uitkeren als u wilt ‘cashen’ tegen 10%?

Wilt u uw winsten uit het verleden uit uw vennootschap kunnen halen tegen 10%, dan moet u niet alleen snel zijn, maar ook in bepaalde gevallen een dividend opnemen tegen 25%. Is dat zo en is dat een bezwaar?

ONROEREND GOED - FISCAAL - 16.10.2013

De ‘huurwaarde’ van uw buitenlands onroerend goed

De fiscus stuurt soms berichten van wijziging naar mensen die een niet-verhuurd pand in het buitenland bezitten. De fiscus stelt dan zelf een hogere belastbare huurwaarde in de plaats. Kan dat zomaar en hoe verdedigt u zich?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 16.10.2013

Strikte verwijstermijnen volgens de rechters?

Stel, u wordt verweten niet tijdig doorverwezen te hebben. Wat wordt er verstaan onder ‘niet tijdig’? In een recent arrest gaat de rechter heel ver in het concretiseren van dit begrip voor een verwijzing inzake mondletsels...

BELASTINGAANGIFTE - 16.10.2013

Boete voor foutje in de aangifte?

“Voortaan € 50 boete voor een foutje in de aangifte.” Dat was de teneur in de pers over de nieuwe, fiscale boeteregeling. Is er echter wel zó veel veranderd?

PRIVÉ - SCHENKING - 16.10.2013

Een rentelast of beter een lijfrente?

Wie een stuk van zijn beleggingsportefeuille of een huis schenkt, doet dit vaak met een zgn. rentelast om zo inkomsten te behouden. Is een echte lijfrente echter niet beter?

BELEGGEN - FONDSEN - 16.10.2013

Worden uw fondsen verder uitgeperst?

Door een wetswijziging vallen de meeste fondsen onder de meerwaardebelasting. Welke fondsen ontsnappen alsnog aan belasting en hoe zit dat met de fondsen met kapitaalbescherming die de banken zo graag verkopen?

BEROEPSGEHEIM - ORDE VAN GENEESHEREN - 16.10.2013

De Orde preciseert uw spreekrecht

De voorbije jaren werd uw zgn. spreekrecht in geval van geweld op een patiënt uitgebreid van kinderen naar een ruimere groep van kwetsbare personen. Hoe moet u dat spreekrecht dan concreet uitoefenen? De Nat. Raad adviseert...

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 16.10.2013

Fiscaal resultaat drukken met ‘echte’ kosten


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 14.10.2013

Factuur nodig voor fiscale aftrekbaarheid ‘sponsoring’?

U sponsort een vereniging door naar een ‘fundraising event’ te gaan. U ontvangt als bewijs van uw betaling een ‘debetnota’. Nu weigert uw controleur de aftrek van die kosten. U zou daarvoor nl. een ‘echte’ factuur moeten hebben. Juist?

BANK - BANKGEHEIM - 14.10.2013

Centrale databank op komst!


NALATENSCHAP - 14.10.2013

Hoeveel tijd voor die aangifte?


AUTOKOSTEN - 14.10.2013

Rijdt u sowieso 6.000 km privé?


BTW - VERPLICHTINGEN - 14.10.2013

Dan toch naar drempel van € 25.000?


ONROEREND GOED - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 14.10.2013

Beste controleur, die huur is niet beroepsmatig...

Verhuurt u een gebouw aan iemand die het privé gebruikt, dan wordt de huur die u ontvangt gunstiger belast dan wanneer het wel beroepsmatig gebruikt wordt. Dat laatste is minder snel het geval dan de fiscus denkt, zei de rechter...

BTW - AFTREKBAARHEID - 14.10.2013

Mooie prijzen te winnen, maar wat zegt de Btw?

U overweegt om in het kader van een braderie of promotionele actie een wedstrijd te organiseren waarbij er mooie prijzen te winnen zijn. In welke mate kan de Btw moeilijk doen over de mooie prijzen in uw prijzenpot?

AUTOKOSTEN - 14.10.2013

Wat met uw leasing op het einde van de rit?

Stel, het leasecontract van uw auto loopt ten einde. Wat doet u dan het best? De auto eventueel afkopen als u die mogelijkheid heeft of niet? Wat is financieel en fiscaal gezien de beste oplossing?

BELASTINGCONTROLE - 14.10.2013

Wie is er bang voor de aanslag van ambtswege?

Bij een belastingcontrole is de neiging niet altijd even groot om de controleur alle gevraagde inlichtingen en documenten te bezorgen. Wat riskeert u in zo’n geval? Een recent arrest licht dit toe voor de fase van een bericht van wijziging...

CONTROLE - 14.10.2013

Sanctie voor laattijdige aangifte?

Niet alleen wordt er minder vlug uitstel verleend voor het indienen van de aangifte, ook de sanctie voor wie toch te laat is, zou verstrengd worden? Klopt dat?

RESTAURANTKOSTEN - 14.10.2013

Ook eten in een sterrenrestaurant is aftrekbaar!

Restaurantkosten zijn voor 69% aftrekbaar indien ze beroepsmatig zijn. Geldt dat ook als u in een sterrenrestaurant eet? Wordt de aftrek verworpen, riskeert u dan de 309% (in een bvba)? Twee recente circulaires geven u het antwoord...

SOCIALE BIJDRAGEN - 14.10.2013

Inkomsten 2012 nog van tel voor uw sociale bijdragen?

Vanaf 2015 zullen uw sociale bijdragen berekend worden op uw inkomsten van het jaar zelf en niet meer op deze van drie jaar terug. Zijn uw inkomsten van 2012 dan niet meer van belang voor de berekening van de bijdragen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - CVBA - 10.10.2013

In een cvba stappen: loop niet te hard van stapel!

U overweegt in een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) te stappen of zo’n cvba (mee) op te richten. Welke specifieke spelregels zijn in dat verband van belang?

AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 10.10.2013

Uit uw eigen bedrijf gezet: zo vlot gaat dat toch niet…

Een bekend ex-wielrenner werd uit zijn eigen bedrijf gezet, zo was onlangs te lezen in de pers. De vennootschap werkt wel gewoon onder zijn naam verder. In welke mate kan dat ook u overkomen en/of hoe vermijdt u dat?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 10.10.2013

Beroepskledij fiscaal onder de loep...

Koopt uw vennootschap kledij die u in principe ook in uw privéleven kunt dragen, dan zijn er daarvoor op fiscaal vlak drie mogelijkheden. Welke?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 10.10.2013

Minder huur in ruil voor werken door uw vennootschap?

U verhuurt een pand aan uw vennootschap en die zal dat nu op haar kosten verbouwen. Wat is dan een aandachtspunt in het huurcontract? Is het fiscaal gezien een goed idee om in ruil voor de werken de huurprijs te verminderen?

10% RV - 10.10.2013

Vastklikken tegen 10%, cash nodig?

U wilt gebruik maken van de regeling om uw reserves tegen 10% vast te klikken. Uw vennootschap heeft echter het geld niet om u dat dividend te betalen...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.10.2013

Onredelijke beroepskosten, wie moet wat bewijzen?

Heel wat discussies bij een vennootschapscontrole gaan over de aftrekbaarheid van kosten. Wie moet eigenlijk wat bewijzen en hoe zit het met zgn. overdreven kosten? Het Hof van Cassatie zette onlangs nog eens de puntjes op de i.

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.10.2013

Investeringen vervroegen, hoe doet u dat?

Met het einde van het boekjaar in zicht, wilt u de winst van uw vennootschap nog verminderen. Dat kan bv. door uw investeringen te vervroegen. Waarop moet u dan letten en wat als die investering dit jaar niet meer geleverd kan worden?

PERSONEEL - AANWERVEN - 10.10.2013

Dit najaar gaan voor IBO’s van niet te lange duur…

Als u nu iemand wilt aanwerven via een IBO, is de kans groot dat de VDAB daarmee instemt. Waarom is dat zo? Hoelang laat u die IBO dan duren, in het licht van de nieuwe ontslagregels die in 2014 zullen gelden?

BTW - MEDECONTRACTANT - 10.10.2013

Een gemeente en/of lokale sportclub als klant…

Vennootschappen en zelfstandigen zijn btw-plichtige klanten, particulieren zijn dat niet. En dan zijn er nog klanten die daar wat tussenin vallen. Hoe factureert u bv. correct aan een gemeente of een sportclub-vzw?

OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 10.10.2013

Winter in aantocht: opletten dus met deadlines

De vorige winter was streng en duurde abnormaal lang. Als dat ook de komende winter het geval is, komt het er nu op aan om u in uw offertes niet vast te pinnen op een strikte timing. Wat is in dat verband voor u als aannemer van belang?

RECHT - 10.10.2013

Een correcte prijsofferte…

Bij de prijzen van uw leverancier staat niet of ze inclusief of exclusief btw zijn. Moet dat dan niet? Wat is er voor u als aannemer van belang?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 10.10.2013

Wat is de huurwaarde van uw buitenlands buitenverblijf?

De fiscus wil mensen die privé een pand in het buitenland bezitten extra belasten door zélf de belastbare huurwaarde van dat pand te bepalen. Kan dat zomaar? Hoe verdedigt u zich?

RECHT - ONDERAANNEMING - 10.10.2013

Als onderaannemer een prijsherziening doorduwen…

De hoofdaannemer voor wie u werkt, gunt u geen correcte prijsherziening terwijl hij zelf wel ingedekt is door een prijsherzieningsclausule. Kunt u zo’n herziening dan toch niet doorduwen? De rechter had onlangs bijzonder goed nieuws…

BANK - VARIA - 10.10.2013

Weldra al Sepa wat de klok slaat…


RSZ-BIJDRAGEN - ONTSLAG - 10.10.2013

beëindigingsvergoedingen en RSZ-bijdragen


VERVANGINGSOVEREENKOMST - 10.10.2013

Deeltijdse vervangingscontracten en de 1/3-regel

Stel, een werkneemster heeft al een halftijds vervangingscontract. Nu is zij bereid om nog uren bij te doen en nog iemand te vervangen die bv. met 1/5 tijdskrediet zal gaan. Kunt u daar dan een tweede vervangingscontract voor geven?

SUBSIDIES - OPLEIDINGEN - 10.10.2013

Subsidies voor opleidingen anno 2013?


HUISARBEID - KOSTENVERGOEDING - 10.10.2013

Baanjob: kostenvergoeding voor administratief werk?

Werknemers met een baanjob werken thuis nog aan hun administratie. Kunnen ze op basis daarvan zeggen dat ze ook huisarbeider zijn en recht hebben op een ‘supplementaire’ kostenvergoeding van 10%? Een recent arrest licht toe...

OVERUREN - 10.10.2013

Een beetje meer flexibiliteit inzake inhaalrust...

Ingevolge een recente wet is de zgn. interne grens inzake overuren opgetrokken van 65 naar 78 of 91 uur. Dezelfde verhoogde grens geldt nu ook voor het mogen ‘uitbetalen’ van (bepaalde) overuren. Wat kunt u daarmee als werkgever?

PERSONEELSBELEID - ALTERNATIEF BELONEN - 10.10.2013

Iedereen € 500 als het bedrijf 50 wordt?

Misschien heeft u onlangs ook gelezen dat u voor de 50ste verjaardag van het bedrijf een premie van € 500 kunt toekennen zonder dat er belastingen op verschuldigd zijn. Is de fiscus echt zo begrijpend? En wat met de RSZ?

PERSONEELSUITGAVEN - 10.10.2013

Wat bij cashtekort in vierde kwartaal?

Vreest u dit kwartaal liquiditeitsproblemen m.b.t. de personeelsuitgaven, dan is het half oktober hét moment om er iets aan te doen. Wat is er mogelijk?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 10.10.2013

Op welk document uw eindejaarsgeschenk vermelden?

Als u een eindejaarsgeschenk geeft ter gelegenheid van Kerstmis of Nieuwjaar, moet u daar dan ook melding van maken op de sociale en fiscale documenten? Zo ja, wat riskeert u als dat niet gebeurt?

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 10.10.2013

Niet naar uw concurrent, maar naar uw partner

Stel, in het contract van een bediende die vertrekt, staat een niet-concurrentiebeding. Nu vertrekt hij echter naar een commerciële partner van u, nl. het bedrijf dat de producten vervaardigt die u verkoopt. Speelt dat beding dan wel?

RECHT - VARIA - 09.10.2013

Correcte prijsaanduiding…

Uw leverancier geeft prijzen zonder te zeggen of ze incl. of excl. btw zijn. Moet dat dan niet? De rechter verduidelijkte onlangs wat er voor u van belang is…

FISCAAL - BTW - 09.10.2013

Mooie prijzen te winnen… En de Btw doet moeilijk!

U overweegt om in het kader van een braderie of een promotionele actie een wedstrijd te organiseren waarbij mooie prijzen te winnen zijn. In welke mate kan de Btw moeilijk doen over de mooie prijzen in uw prijzenpot?

HANDELSHUUR - VARIA - 09.10.2013

Kunnen de bovenburen zich bemoeien met uw zaak?

U heeft een handelspand op de benedenverdieping van een appartementsgebouw. In hoeverre kunnen de mede-eigenaars van het gebouw spelregels vastleggen die ook voor uw zaak gevolgen hebben? Is daar iets aan te doen?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 09.10.2013

Gesplitste aankoop met kinderen toch geen probleem!

Koopt u het vruchtgebruik van een pand en uw kinderen de zgn. blote eigendom van datzelfde pand, dan was dat volgens de fiscus in bepaalde gevallen fiscaal misbruik. Onlangs werd dit evenwel gemilderd door de minister zelf...

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 09.10.2013

Levering in consignatie, toch meteen factuur in de bus…

Een collega sprak met zijn leverancier af dat een bepaalde collectie ‘in consignatie’ geleverd zou worden. Kort na de levering kreeg hij een factuur in de bus. Die bleek bovendien ‘overgedragen’ te zijn. Hoe pakt u zo’n situatie aan?

HANDELSHUUR - VERKOOP - 09.10.2013

Kan de koper het handelshuurcontract stopzetten?

U verkoopt een handelspand waarin nog een handelshuurder zit. Kan de koper de handelshuur dan opzeggen na de verkoop? Is de situatie anders indien het gaat om een niet-geregistreerd handelshuurcontract?

RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 09.10.2013

Waar zet u een omheining met klimop?


MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 09.10.2013

De nieuwe wet en de syndicus...

De nieuwe wet over de vastgoedmakelaars heeft ook gevolgen voor u als professionele syndicus. Komt iedereen voortaan te weten wie uw klanten zijn?

FISCAAL - HUUR - 09.10.2013

Voor hoeveel jaar kunt u de huur laten vooruitbetalen?

U wilt privé een woning kopen die u deels aan uw vennootschap zal verhuren. Vermits u wel wat extra geld kunt gebruiken voor de aankoop, zou u graag uw vennootschap de huur laten vooruitbetalen. Hoever kunt u daarin gaan?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 09.10.2013

Nu een competentietest als vastgoedmakelaar nodig?

Onlangs werden er twee besluiten gepubliceerd over de toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar. Heeft dit gevolgen voor u en/of voor uw stagiairs? Wie is er precies verplicht om een zgn. competentietest af te leggen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 09.10.2013

Een huisje met een golfje, het nieuwe symbool...

Op 1 oktober 2013 werd het decreet integraal waterbeleid gepubliceerd. Hierdoor zijn vastgoedmakelaars, notarissen en eigenaars verplicht om informatie te geven over overstromingsgevoelig vastgoed. Hoe zit dat precies?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 09.10.2013

Uw huurder maakt het bont in het appartementsgebouw

Uw huurder maakt ’s nachts lawaai en vernielt de voordeur van het appartementsgebouw. Kan de vereniging van mede-eigenaars in zo’n geval u als verhuurder hiervoor aanspreken?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 09.10.2013

‘Korting’ op de miserietaks in Vlaanderen toegelicht...

Sinds 1 augustus 2012 is het zgn. verdelingsrecht opgetrokken van 1% naar 2,5%, zij het met een zekere vrijstelling in bepaalde gevallen. Vooral daarrond geeft een recente circulaire tekst en uitleg. Wat moet u daarvan onthouden?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 09.10.2013

Nog afspraken met uw huurder na het vonnis?


RECHT - VARIA - 07.10.2013

Geld van uw levensverzekering in de juiste handen?

Door nieuwe erfrechtregels komt het geld dat door uw levensverzekering uitgekeerd wordt als u overlijdt, mogelijk in andere handen terecht dan die van wie u bedoelde. Hoe zit dat en hoe zet u dat in het voorkomende geval recht?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 07.10.2013

De jacht op schijnzelfstandigen wordt opgevoerd…

In het kader van de strijd tegen de sociale fraude werden de regels onlangs aardig aangescherpt. Even kijken in welke mate men u kan viseren en wat er in het voorkomende geval voor u van belang is…

AUTO - BTW - 07.10.2013

Eerst beroepsgebruik en dan 50%?


PERSONEEL - ONTSLAG - 07.10.2013

Kunt u als werkgever een tegenopzeg geven?

Uw werknemer wil een einde maken aan zijn arbeidscontract en hij overhandigt u zijn opzegbrief. Al bij al vindt u de opzegtermijn die hij geeft nogal lang. Kunt u als werkgever dan een soort tegenopzeg geven?

RECHT - ADVOCAAT - 07.10.2013

Alleen uw advocaat kan de verjaring stoppen…

Door een recente wetswijziging zal er minder snel sprake zijn van verjaring omdat een advocaat de termijn in het voorkomende geval met een jaar kan verlengen. Wat houdt dat precies in en waarmee moet u in dat verband rekening houden?

BANK - BETALING - 07.10.2013

De Europese domiciliëring kunt u niet gewoon afvinken

Om een huidige Belgische domiciliëring stop te zetten, volstaat het dat u die afvinkt via uw pc-banking of dat regelt via uw eigen bank. Klopt het dat u dit binnenkort alleen nog via uw leverancier zelf geregeld krijgt?

VOORUITBETAALDE HUUR - 03.10.2013

Privé bouwen, maar het geld zit in uw vennootschap...

U wilt privé een pand bouwen dat deels door uw vennootschap gebruikt zal worden. Een deel van het geld daarvoor leent u privé. De rest wilt u uit uw vennootschap halen. Hoe doet u dat op een fiscaal interessante manier?

AFTREKBARE KOSTEN - 03.10.2013

Minder aftrekbare interesten bij negatieve reserves?

Heeft u meerdere vennootschappen, dan zijn de interesten die de ene aan de andere betaalt mogelijk niet volledig aftrekbaar door de ‘thin-cap’-regeling. Een recente ruling brengt goed nieuws voor de berekening van de ‘thin-cap’-grens.

RESTAURANTKOSTEN - 03.10.2013

Zakenlunch in sterrenrestaurant mag!

Een recente circulaire heeft het over etentjes in een sterrenzaak. Is daar dan iets mis mee? Wat trouwens met uw restokosten in het algemeen en de 309%?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 03.10.2013

309% ook versoepeld voor ‘verdoken meerwinsten’?

De aanslag geheime commissielonen viseert doorgaans niet-aangegeven voordelen, maar kan ook toegepast worden op zgn. verdoken meerwinsten. Wanneer is daar sprake van en zijn deze nu ook veilig voor de monsterboete?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 03.10.2013

Dividenduitkering tegen 15% praktisch bekeken

Sommige vennootschappen kunnen op termijn onder bepaalde voorwaarden weer dividenden uitkeren tegen 15% rv. In de praktijk rijzen er echter vragen met betrekking tot het kapitaal van die vennootschappen. Hoe zit dat precies?