PERSONEELSUITGAVEN - 10.10.2013

Wat bij cashtekort in vierde kwartaal?

Vreest u dit kwartaal liquiditeitsproblemen m.b.t. de personeelsuitgaven, dan is het half oktober hét moment om er iets aan te doen. Wat is er mogelijk?

‘Goede betaler’ en uitstel RSZ. Wie door de RSZ beschouwd wordt als een zgn. goede betaler – officieus wil dat zeggen gedurende de twee voorgaande kwartalen minstens één kwartaal zowel uw voorschotten als uw saldo tijdig betaald hebben – kan gratis uitstel van betaling met twee maanden bekomen voor zijn RSZ van het vierde kwartaal.

Aanvraag nu doen. Vraag het uitstel aan via (aangetekende) brief (RSZ, Inningsdienst, Victor Hortaplein 11, 1060 Brussel) en motiveer uw verzoek, bv. cashproblemen door een zware investering of faling van een belangrijke klant. Zorg dat de brief ook al aankomt bij de RSZ in de week van 21 oktober, zodat men nog tijd heeft om te antwoorden vóór de vervaldatum van het eerste voorschot (5 november).

U kunt een modelbrief om uitstel van RSZ aan te vragen, downloaden van http://tipsenadvies-personeel.be/download  – code PS 20.05.01.

Let op! Houd er rekening mee dat als u het uitstel krijgt, alle vervaldata van het vierde kwartaal opschuiven naar het eerste kwartaal van 2014... en dus gaan samenvallen met die van dat kwartaal. Dit is m.a.w. geen oplossing als er begin 2014 nog geen beterschap verwacht wordt...

Krediet bij de bank. Heeft u een spreiding nodig over een langere termijn, dan zal u niet anders kunnen dan te kiezen voor een optie die wel centen kost, bv. een lening voor de eindejaarspremies en de RSZ-bijdragen erop. Het is in elk geval goedkoper om hiervoor een specifiek krediet te vragen aan uw bank – eigenlijk is het een soort van krediet op afbetaling over 12 maanden – dan bv. uw kaskrediet aan te spreken om de eindejaarspremies te financieren. De rentes hiervoor bedragen immers 3 à 4% t.o.v. rond de 10% voor een kaskrediet.

Let op! Vergelijk minstens twee banken en vraag ook naar de bijkomende (dossier)kosten van de lening, want die kunnen erg verschillen. Voor kleine bedragen, als u bv. maar een vijftal werknemers heeft, kan het relatief duur uitvallen.

Vraagt u het nu aan, dan kunt u als goede betaler twee maanden uitstel van RSZ bekomen, maar dan verschuift alles naar het eerste kwartaal van 2014. Een krediet voor de eindejaarspremie (en de RSZ erop) kan ook.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878