Alle domeinen

2013 - Januari

WOON-WERKVERGOEDING - 31.01.2013

Geïndexeerde fietsvergoeding voor 2013


AANWERVEN - SUBSIDIES - 31.01.2013

Hoe subsidies krijgen door 50-plussers aan te werven?

Zowel de federale als de Vlaamse overheid willen de aanwerving van 50-plussers stimuleren, zo zeggen ze. Stel, een werknemer van ‘halfweg de 50’ wil effectief naar u komen. Waarop moet u letten om de bedoelde subsidies te genieten?

FISCALE FICHES - BEDRIJFSWAGEN - 31.01.2013

Fiscale fiche 2012: VAA firmawagen correct vermeld?

Als u binnenkort de fiscale fiches ontvangt van het sociaal secretariaat, zal u misschien de indruk hebben dat de bedragen van het VAA voor de firmawagen niet correct zijn. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Wat is er aan de hand?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - VRIJSTELLEN VAN PRESTATIES - 31.01.2013

Akkoord met uw termijn én u moet die niet uitdoen...

Stel, een ‘hogere’ bediende geeft zelf zijn opzeg (van bv. vier maanden). Na een aantal weken laat u schriftelijk weten dat u akkoord gaat met ‘zijn’ termijn en dat hij zelfs vrijgesteld wordt van prestaties. Is dat echter wel de goede aanpak?

LOONBONUS - 31.01.2013

Ook 13,07% op loonbonus van 2012?

Sinds 01.01.2013 moet er een bijdrage van 13,07% ingehouden worden op de loonbonus. Geldt dit ook voor de bonus van 2012 die u nu pas uitkeert?

TEWERKSTELLEN - ARBEIDSINSPECTIE - 31.01.2013

Strengere regels voor ‘inhuren’ van personeel

Onlangs werden de voorwaarden waaronder personeel ter beschikking gesteld kan worden via (onder)aanneming, verstrengd. Zo wil men de koppelbazerij te lijf gaan. Betekent dit nu ook dat u geen activiteiten meer kunt ‘outsourcen’?

VAKANTIE - AANVRAAGMODALITEITEN - 31.01.2013

Moet u plooien voor de druk van een ‘vroegboeker’?

Stel, een werknemer wil een reis boeken voor de zomer en wil dus dat u nu al zijn vakantieaanvraag goedkeurt. U weet echter nog niks van de andere werknemers en wilt dus nog wachten. Of bent u verplicht om direct te reageren?

WILLEKEURIG ONTSLAG - 31.01.2013

Ontslag motiveren met feiten van vóór de overname?

Als een arbeider u willekeurig ontslag verwijt, kunt u die eis dan alleen weerleggen met feiten die dateren van tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of ook met feiten van daarvóór? Het Hof van Cassatie licht toe...

VAKANTIEGELD - 31.01.2013

Provisies voor vakantiegeld 2013


VERZEKERINGEN - AUTO - 31.01.2013

Winterbanden (niet) verplicht…


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 31.01.2013

U doet een beroep op een Waalse collega…


BANK - VARIA - 31.01.2013

Bankkaartfraude de wereld uit? Niet dus…

Bankkaartfraude gebeurt nog maar zelden, zo kopten de media onlangs. Niets is minder waar! Al heeft u niet meteen iets te vrezen, zo bevestigde de rechter. Wat is er voor u van belang? Een aantal aandachtspunten op een rij…

PERSONEEL - ZIEKTE - 31.01.2013

Uw werknemer is ‘ziek’, maar wel in het buitenland...

Uw werknemer meldt zich ziek, maar u heeft zo uw twijfels daarover. Hoe kunt u reageren en wanneer kunt u weigeren om zijn gewaarborgd loon te betalen? Wat als uw werknemer tijdens zijn ziekte in het buitenland zit?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 31.01.2013

Nieuw wettelijk tarief…

Sinds begin dit jaar geldt een nieuw wettelijk tarief voor de zgn. nalatigheidsinteresten. Het lijkt erop dat slechte betalers beloond worden. Is dat zo?

AUTO - FINANCIERING - 31.01.2013

Nieuwe auto of camionette kopen? Nu beter op krediet…

Gezien de serieuze kortingen naar aanleiding van het autosalon is het nú het moment om een nieuwe auto of bestelwagen te kopen. Zelfs als u nu het nodige geld beschikbaar heeft, koopt u wellicht beter op krediet. Waarom is dat zo?

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 31.01.2013

Kunt u niet altijd een rechtstreekse vordering instellen?

Een hoofdaannemer vond het niet kunnen dat zijn onderaannemer zijn centen rechtstreeks bij zijn klant ging opeisen en kreeg gelijk van de rechter. Kan zo’n rechtstreekse vordering dan niet zonder meer? Wat is er voor u van belang?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.01.2013

Rijkentaks afgeschaft of gewoon veralgemeend?

De belasting op interesten en dividenden gaat vanaf 2013 opnieuw omhoog en bedraagt dan in principe 25% op alles. Voor 2012 blijft de eerder dat jaar ingevoerde ‘21% + 4%’-regel echter van kracht. Wat is er nu concreet van belang?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 31.01.2013

Mag een gepensioneerde nu onbeperkt bijverdienen?

Uw vader is met pensioen en steekt u nog graag een handje toe in uw zaak. Mag u hem hiervoor een vergoeding geven of riskeert hij dan zijn pensioen te ver­liezen? Hoe zit dat precies en wat is er gewijzigd sinds 1 januari 2013?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.01.2013

Weer wat meer dagvergoeding...

De zgn. binnenlandse dagvergoeding is sinds 1 januari licht gestegen. Hoeveel kunt u nu dan opnemen en wat zijn ook alweer de voornaamste regels?

JAARREKENING - VARIA - 30.01.2013

Bent u niet groot genoeg voor de alarmbel?

Bij de bespreking van de cijfers van het afgesloten boekjaar kreeg een collega van zijn boekhouder te horen dat hij niet moest wakker liggen van de alarmbel-procedure. Die zou immers alleen voor grote firma’s gelden. Is dat zo?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 30.01.2013

Uw schuld compenseren met uw vordering

Een schuld aan uw vennootschap via rekening-courant (rc) mag in principe gecompenseerd worden met een vordering via rc. Het tijdstip waarop die zgn. schuldvergelijking gebeurt, is echter van belang voor uw interestberekening...

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 30.01.2013

Spreidt u voortaan beter uw zgn. backservicepremies?

De regels voor de zgn. Wyninckx-bijdrage zijn recentelijk nog wat gewijzigd. Wat zijn daarvan de gevolgen en is het dan beter dat uw vennootschap voortaan geen grote backservicepremies meer in één keer betaalt?

BTW - 30.01.2013

Hoe zit dat nu met die nieuwe btw-facturatieregels?

Sinds 1 januari 2013 gelden er nieuwe btw-regels inzake facturatie, maar tevens werden bepaalde regels ook al voorlopig opgeschort! Hoe zit dat nu? Wat is er al definitief van kracht en waarvoor mag u nog de oude regels toepassen?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 30.01.2013

Getekend als zaakvoerder, toch persoonlijk gebonden?!

Als u tekent met vermelding van uw hoedanigheid van zaakvoerder, dan is dat niet noodzakelijk namens uw bvba, zo waarschuwde de rechter onlangs. Mogelijk bent u toch persoonlijk gebonden en dat kan zware gevolgen hebben…

KORT & KRACHTIG - 30.01.2013

Uiterst interessant om te weten...


LOONFICHE - 30.01.2013

Uw loonfiche over 2012 indienen…

Zoals ieder jaar moet uw vennootschap binnenkort uw loonfiche van het voorgaande jaar opmaken. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

BILLIJKE VERGOEDING - FACTUUR - 30.01.2013

Geen factuur, maar betalingsverzoek…


PERSONEEL - STUDENTEN - 30.01.2013

Een propere lei voor uw jobstudent...

Nu er een nieuw jaar begint, kunnen jobstudenten weer met een ‘propere lei’ bij u beginnen te werken. Wat zijn hierbij aandachtspunten?

FISCAAL - CONTROLE - 30.01.2013

Lidgeld serviceclub ter discussie…

Onlangs bevestigde een rechter dat de fiscus terecht moeilijk doet als het lidgeld van een serviceclub als beroepskost ingebracht wordt. Zorg dat u als midden­stander uw controleur van antwoord kunt dienen. Wat is er van belang?

FACTUURVERMELDINGEN - BTW - 30.01.2013

Alleen factuurdatum, volstaat dat dan toch?

Een collega meldde ons dat volgens zijn boekhouder er met de nieuwe Europese btw-regels niet veel veranderd was. Het zou zelfs geen kwaad kunnen als er toch geen twee data op de factuur van uw leveranciers staan. Klopt dat?

PERSONEEL - ONTSLAG - 30.01.2013

Een werknemer betrapt op diefstal, wat dan?

U betrapt een van uw werknemers op diefstal. Wat is mogelijk een probleem als u zo’n werknemer op staande voet ontslaat? Welke andere opties heeft u om hem meteen aan de deur te zetten en zijn ontslag toch correct aan te pakken?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 30.01.2013

Obligaties kopen moeilijk?

Telkens wanneer u een obligatie wilt kopen op de secundaire markt, bent u teleurgesteld door het lage actua­riële rendement. Hoe pakt u dat aan?

PENSIOEN - 30.01.2013

Sociale bijdragen vóór en na uw pensioen...

U betaalt sociale bijdragen op het inkomen van drie jaar geleden. Hoe zit het dan echter met de sociale bijdragen die u moet betalen op uw inkomen van de laatste drie jaar vóór uw pensioen? Stel dat uw inkomen in die periode heel hoog was, betaalt u voor dat hoge inkomen nadien nog (zware) afrekeningen of niet? Is de situatie anders indien u tijdens uw pensioen nog verder werkt?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 30.01.2013

Financiële hulp tussen uw vennootschappen?

U heeft meerdere vennootschappen en door de crisis gaat het met een ervan niet goed. U zou nu uw noodlijdende vennootschap door een of meer van uw andere vennootschappen willen ‘laten helpen’ via een goedkope lening of kwijtschelding van een schuld (zomaar geld ‘verschuiven’ via managementfees is immers gevaarlijk). Hoe staan de fiscus en de rechtspraak ertegenover?

BELASTINGEN - FINANCIËLE ACTIVA & BELEGGINGEN - 30.01.2013

Hoe een ‘financiële vennootschap’ vermijden?

U heeft een (werk- of management)vennootschap die in de loop der jaren redelijk grote sommen belegd heeft in aandelen. Daardoor bestaat echter het gevaar dat uw vennootschap voor de belastingen een zgn. financiële vennootschap is en daar zijn een aantal nadelen aan verbonden. Wanneer heeft u precies zo’n ‘financiële vennootschap’ en hoe kunt u dat eventueel vermijden?

INKOOP EIGEN AANDELEN - 30.01.2013

Inkoop eigen aandelen nog aan te raden?

Vroeger was een zgn. inkoop van eigen aandelen (10% rv) een fiscaal interessant alternatief voor een gewone dividenduitkering (in principe 25% rv). Verleden jaar werd de roerende voorheffing (rv) op de zgn. inkoopboni echter verhoogd en sinds begin dit jaar is het tarief steeds hetzelfde als voor een gewoon dividend. Is een inkoop van eigen aandelen dan nog wel interessant?

SUCCESSIERECHTEN - HUWELIJKSCONTRACT - 30.01.2013

Een ‘beperkte gemeenschap’ is beter...

Steeds vaker kiezen gehuwde ondernemers voor een huwelijksstelsel van scheiding van goederen met een zgn. beperkt gemeenschappelijk vermogen. Wat is eigenlijk het verschil met de klassieke scheiding van goederen en het zgn. wettelijk stelsel? Heeft een scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap fiscale voor­delen en hoe zit dat dan bij een mogelijke echtscheiding?

SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 30.01.2013

Na hoeveel jaar verjaren de successierechten?

Bij het overlijden van bv. uw vader is het niet altijd eenvoudig om een 100% correcte successieaangifte in te dienen. Soms vergeet men al eens iets of worden bepaalde goederen (zonder ‘slechte bedoelingen’) niet correct aangegeven. Hoelang duurt het eer er sprake is van verjaring voor de successierechten? Kunt u die vergeten zaken achteraf, wanneer u ze ontdekt, nog rechtzetten of regulariseren?

BELEGGEN - VERMOGENSBEHEER - 30.01.2013

Evaluatie van uw vermogensbeheerder...

Bij het begin van een nieuw jaar kijken we naar goede gewoonte terug op de belangrijkste gebeurtenissen op financieel gebied over de laatste twaalf maanden. Met andere woorden, tijd om even na te gaan of uw vermogensbeheerder zijn werk naar behoren gedaan heeft...

FISCAAL - VARIA - 29.01.2013

Vastgoedbevak niet langer vrijgesteld!


FISCAAL - VARIA - 29.01.2013

Rijkentaks veralgemeend!


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 29.01.2013

Fiscale factuur op het einde van het vruchtgebruik?

Uw vennootschap doet een aantal werken aan de woning die ze in vrucht­gebruik heeft. Wordt u als blote eigenaar daar dan op het einde van de rit privé op belast? Dat hangt ervan af, zei de rechter onlangs. Van wat dan... ?

WONINGHUUR - INDEXERING - 29.01.2013

Misverstanden over het indexeren van de woninghuur...

Over het moment waarop u de woninghuur indexeert, bestaan veel misverstanden. Doet u dit telkens op 1 januari? Wat als u al een of meerdere jaren vergat te indexeren? We zetten nog eens alles op een rijtje...

HUUR - HUURSCHADE - 29.01.2013

Huurschade te vergoeden en zelfs meer dan dat…

Op het einde van de huur stelt u huurschade vast. De kosten van de herstelling daarvan mag u in rekening brengen. Een rechter bevestigde onlangs dat u veelal echter nog een stap verder kunt gaan. Wat is er voor u van belang?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 29.01.2013

Recente wijzigingen aan het EPC-attest...

Sinds 15 januari 2013 is er het een en ander gewijzigd aan het energieprestatie­certificaat (het zgn. EPC-attest) in het Vlaams gewest. Wat wijzigde er precies en wanneer moet u zo’n EPC-attest kunnen voorleggen?

FISCAAL - HUUR - 29.01.2013

Is vooruitbetaling van huur anno 2013 nog te riskeren?

U verhuurt een stuk van uw woning aan uw vennootschap. Vermits u privé extra geld nodig heeft, wilt u de huur voor een aantal jaren vooruit laten betalen. Hoe zit dat ook alweer in elkaar en is dat voor de fiscus geen fiscaal misbruik?

VLAAMS GEWEST - WONINGHUUR - 29.01.2013

Via Fonds gegarandeerd geen huurachterstallen meer?

De Vlaamse regering heeft de oprichting van een Huurgarantiefonds goed­gekeurd, zo berichtte de pers onlangs. Heeft u nu weldra geen last meer van wanbetalers of loopt het zo’n vaart niet? Hoe zit het precies?

MEDE-EIGENDOM - 29.01.2013

Een mede-eigenaar doet té moeilijk...

Een mede-eigenaar vecht systematisch alle beslissingen van de algemene vergadering aan voor futiele vormfouten. Is daar iets aan te doen?

AUTO - FISCALE AFTREK - 29.01.2013

Gemiddelde brandstofprijzen 2012


PERSONEEL ONTSLAG - 29.01.2013

Kunt u de opzegvergoeding in schijven uitbetalen?

Uw collega moest omwille van de crisis onlangs een werknemer ontslaan. Hij kwam in de problemen omdat hij de opzegvergoeding niet onmiddellijk ­volledig uitbetaalde, maar in maandelijkse schijven. Kan dat dan niet?

BTW - AFTREKBAARHEID - 29.01.2013

Btw op laptop, gsm, enz. maximaal 75% aftrekbaar?

Voor goederen die u zowel privé als beroepsmatig gebruikt, moet u eerst het percentage beroepsgebruik vaststellen om te weten hoeveel btw u kunt recupereren. Recentelijk heeft de Btw beslist dat dit forfaitair bepaald mag worden...

SLECHTE BETALERS - 29.01.2013

Wanbetalers beloond?

Het wettelijke tarief voor nalatigheidsinteresten is gedaald. Bent u dan weer de pineut of is er toch een manier om wanbetalers bij de les te houden?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 29.01.2013

Dan toch niet altijd twee data vereist op uw facturen?

Sinds 1 januari 2013 moet u in principe niet alleen de datum van de factuur vermelden, maar ook de datum van de levering of van het einde van de dienst­verrichting. Er is niettemin een belangrijke uitzondering voorzien...

BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 29.01.2013

Hoe uw spaarrekening optimaliseren?

In tijden van crisis kiezen velen ervoor om hun geld veilig te parkeren op een of meerdere spaarrekeningen zonder daar verder bij stil te staan. Er zijn echter diverse soorten spaarrekeningen. Hoe kunt u ter zake optimaliseren?

BELASTINGVERHOGING - 25.01.2013

Belastingverhoging, goed en slecht nieuws...


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 25.01.2013

Compensatie tussen interesten op een lening en een rc?

U heeft bij uw vennootschap een schuld via uw rekening-courant (rc) en ook een tegoed omdat u haar geld geleend heeft. Kunnen de interesten op de lening deze op de schuld ‘compenseren’, zodat u niet op een voordeel belast wordt?

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 25.01.2013

Hebben de autosalonkortingen ook een fiscale impact?

Naar aanleiding van het recente autosalon gaven sommige merken megakor­tingen. Heeft u daar fiscaal ook iets aan bij de berekening van uw voordeel auto? Wat als u uw droomauto in het buitenland koopt omdat die daar goedkoper is?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 25.01.2013

Bijdrage op hoge pensioenpremies alweer aangepast

Het begint precies een gewoonte te worden om een wet die nog maar pas ingevoerd is al aan te passen. Zo werd recentelijk ook het een en ander aan de zgn. Wyninckx-bijdrage alweer gewijzigd. Wat moet u ervan onthouden?

BTW - 25.01.2013

Hoeveel btw kunt u recupereren bij ‘gemengd’ gebruik?

De btw-beslissing over de btw-aftrek met betrekking tot gemengd gebruikte roerende bedrijfsmiddelen (pc, tablet, gsm, …) en in het bijzonder bedrijfswagens is eindelijk gepubliceerd. Hoeveel btw is er voortaan recupereerbaar?

VOORDEEL ALLE AARD - 25.01.2013

Voordeel als bedrijfsleider of als aandeelhouder (bis)?

Krijgt u van uw vennootschap een voordeel als bedrijfsleider, dan wordt u erop belast. Krijgt u het als aandeelhouder, dan wordt u er in principe niet op belast. Wanneer treedt u echter op in welke hoedanigheid? Een recent arrest licht toe.

BTW - 25.01.2013

Bedrijfswagens voor uw personeel met 50% btw-aftrek!

De nieuwe regels kunnen ertoe leiden dat de btw op autokosten voor een personeelslid dat weinig beroepsmatige verplaatsingen doet, nog amper aftrekbaar is. Hoe zorgt u toch voor een 50%-aftrek wanneer u een bedrijfswagen toekent?

BTW - 25.01.2013

Nieuwe regels nog niet toepassen?

Sinds 01.01.2013 gelden er nieuwe btw-regels inzake facturering. De Btw liet weten dat er voor bepaalde regels een overgangsregeling komt. Welke?

ZAKELIJK - JOBS - 24.01.2013

Een online cv maakt u zo


OPLEIDING - TAAL - 24.01.2013

Hoe vervoegt u dat werkwoord ook alweer?


WEBDIENSTEN - VIDEO - 24.01.2013

Alles op een rij in een filmpje


ONTSPANNING - MUZIEK - 24.01.2013

Streaming muziekdiensten voor het hele gezin

Sites met streaming muziek zijn er genoeg: Spotify, Deezer, Grooveshark en nu ook Xbox Music. Wat hebben ze te bieden en hoeveel kosten ze? En kunt u met één abonnement op meerdere apparaten luisteren?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 24.01.2013

Windows-bibliotheken, nuttiger dan u denkt

Al sinds Windows 7 kent Windows zogenaamde ‘bibliotheken’, de mogelijkheid om verschil­len­de mappen schijnbaar samen te bundelen. Hoe werkt u ermee en waarvoor kunnen ze nuttig zijn?

SOFTWARE - CHAT - 24.01.2013

Alternatieven voor Windows Live Messenger

Microsoft haalt de stekker uit het chatprogramma Windows Live Messenger, beter bekend als ‘MSN Messenger’. Alle gebruikers worden overgezet naar Skype. Gelukkig zijn er nog andere alternatieven!

SOFTWARE - WINDOWS - 24.01.2013

Windows 7 en 8 op één computer

Op uw pc staat Windows 7 geïnstalleerd, maar u had graag ook Windows 8 uitgeprobeerd. Daarvoor zijn verschillende scenario’s mogelijk, zonder dat uw oude Windows-installatie in het gedrang komt.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 24.01.2013

Goede verzekering gezocht

Bent u op zoek naar een goede en voordelige ver­zekering? Welke websites kunnen u helpen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.01.2013

Al uw contacten als één geheel beheren

U heeft lijsten met contacten in uw favoriete mailapplicaties (Outlook, Thunderbird, webmail), u heeft uw connecties op LinkedIn, uw vrienden op Facebook, ... Hoe kunt u al die contacten samenbrengen en als één geheel beheren?

SOFTWARE - BROWSER - 24.01.2013

Uw browser synchroon op al uw toestellen

Gebruikt u, naast uw computer, een iOS- of Android-smartphone en/of -tablet? Hoe houdt u dan uw bladwijzers en geopende tabbladen mooi synchroon, zodat u snel kunt switchen tussen al deze toestellen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.01.2013

Uw klanten beheren ‘in the cloud’

Een goed klantenbestand is essentieel voor uw zaak. Crm of customer relationship management is dan ook een absolute must. PicaPica wil u daarbij helpen en mikt vooral op kleinere bedrijven. Iets voor u?

WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 24.01.2013

Videovergaderen wordt steeds gemakkelijker

Videocommunicatie kent steeds meer succes in het dagelijkse bedrijfsleven. Daar is een goede reden voor: vergaderen via de webcam vergt anno 2013 eigenlijk geen investeringen meer. Wij testten voor u enkele tools uit.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 24.01.2013

Zo plant u uw klantenbezoeken

Wanneer u of uw medewerkers vaak de weg op moeten, dan is het een must om de snelste en zuinigste trajecten te kiezen. Wij gingen op zoek naar online tools die u hierbij kunnen helpen.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 24.01.2013

Zorg voor orde in uw bestanden

Bent u op zoek naar een hulpmiddel om in Windows Verkenner nog beter uw bestanden te ordenen en ze gemakkelijker terug te vinden? Dit zijn enkele handige tools die u hiermee kunnen helpen.

BELASTINGAFTREK - 24.01.2013

Wat kost het gepruts aan de fiscale aftrekken u?

Ingevolge een nieuwe wet van de regering-Di Rupo werden heel wat ‘fiscale aftrekken’ hervormd, zoals die voor pensioensparen, levensverzekeringen, ­giften, enz. Welk effect heeft dit ‘gesjoemel’ op uw portemonnee?

CONVENTIETARIEF - 24.01.2013

Sancties voor overschrijden tarief?

Stel, een geconventioneerd zorgverlener vraagt meer dan het conventietarief. Voorziet de wet hier specifieke sancties voor en zo ja, hoe ‘werken’ die?

GRONDIG ONDERZOCHT - VERKOOP PRAKTIJKGEBOUW - 24.01.2013

Ook meerwaardebelasting op het deel van de partner?

Verkoopt u het gebouw waarin uw praktijk zich bevindt, dan wordt u in principe belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Als het gebouw ook voor een deel eigendom is van uw partner, wordt dat deel dan ook belast? Een vonnis licht toe…

ERELOON - ZIEKENHUISARTSEN - 24.01.2013

Wanneer mag u wél nog supplementen vragen?

Ingevolge een recente wet heeft de regering-Di Rupo een verbod op ereloonsupplementen ingevoerd voor tweepersoons- en gemeenschappelijke kamers. In welke mate zijn er voortaan wél nog ereloonsupplementen mogelijk?

VERHUREN - BELASTINGEN - 24.01.2013

Wordt een studio verhuren nu zwaarder belast?

Sinds 1 januari bedraagt het algemene tarief van de roerende voorheffing geen 15% of 21% meer, maar wel 25%. Klopt het dat de inkomsten uit de verhuur van een bemeubelde studio daardoor ook duurder worden en wat doet u daaraan?

PRIVÉ - SCHENKING - 24.01.2013

Uw pand goedkoop schenken na een gesplitste aankoop

U heeft uw gezinswoning destijds gesplitst aangekocht samen met uw vennootschap. Het is de bedoeling dat deze woning op termijn naar uw zoon of dochter gaat. Hoe kunt u dit op een fiscaalvriendelijke manier organiseren?

BELEGGEN - AANDELEN - 24.01.2013

Is het verkopen van aandelen dan belastbaar?

In de media is er al enige tijd een hetze rond een politicus die de verkoop van een belangrijk aandelenpakket niet aangegeven had in zijn belastingaangifte. Is zo’n verkoop dan in feite belastbaar als u die doet als privépersoon?

TANDARTSENCONVENTIE - 24.01.2013

Tandarts en akkoord 2013-2014: termijn loopt


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 22.01.2013

Hoe een onderhoudscontract factureren in 2013?

De nieuwe btw-spelregels die gelden sinds dit jaar blijven in de praktijk heel wat vragen oproepen. Vooral het factureren van gepresteerde diensten zorgt voor verwarring. Even duidelijkheid scheppen...

BTW - AFTREKBAARHEID - 22.01.2013

Telefonische bestellingen nu uit den boze?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 22.01.2013

Onder de € 100 minder te vermelden?


BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 22.01.2013

Hoe uw vrachtwagen ‘fiscaalvriendelijk’ vervangen… ?

Heeft u in 2012 een ‘bedrijfsvoertuig’ verkocht, dan kunt u de ‘winst’ die u daarop gemaakt heeft in principe vrijstellen van belasting via uw belastingaangifte in juni van dit jaar. Hoe zit dat precies en wat moet u daar dan voor doen?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 22.01.2013

Is blote eigendom ‘doorschenken’ fiscaal interessant?

Door bv. het overlijden van uw moeder of door een schenking heeft u de blote eigendom van een appartement verworven. Kunt u deze blote eigendom nu al doorschenken aan uw kind en toch het vruchtgebruik voorbehouden?

AFTREKBARE KOSTEN - BRANDSTOFKOSTEN - 22.01.2013

De werkelijke of de gemiddelde brandstofkosten?

Onlangs werden de gemiddelde brandstofkosten van 2012 bekendgemaakt die u kunt gebruiken om uw aftrekbare tankkosten te berekenen. Tijd dus om na te gaan of u zo niet méér kunt inbrengen dan wanneer u al uw facturen optelt...

BTW - AUTOKOSTEN - 22.01.2013

Btw-aftrek autokosten eindelijk verduidelijkt!

Gebruikt u uw auto zowel privé als voor uw eenmanszaak, dan moet de btw-aftrek beperkt worden tot het werkelijke beroepsgebruik. De Btw heeft hiervoor nu ­eindelijk wat praktische regels opgesteld. Even kijken naar de beste optie...

KORT & BONDIG - 22.01.2013

Kent u deze al... ?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 22.01.2013

Overgangsregeling voor btw in 2013!

Aangezien de nieuwe btw-factureringsregels nog voor te veel problemen zorgden, heeft de Btw op de valreep een toegeving gedaan. Hoe zit het nu precies?

ONLINE BETALEN - 22.01.2013

Kredietkaart of gewone bankkaart?


TOONDEREFFECTEN - 22.01.2013

Geen 2% omzettingstaks op sicavs!


VAPZ - 22.01.2013

VAPZ: vlug storten is de boodschap?

De rente staat historisch laag. Volgens uw verzekeraar betaalt u daarom het best nu al de volledige VAPZ-premie voor 2013. Is dat altijd de beste optie?

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 22.01.2013

Wat doet Di Rupo met uw beleggingen in 2013?

Bij de maatregelen die de regering eind 2012 nam om de begroting van 2013 te doen kloppen, zat ook een luik over beleggingen voor particulieren. Enkele maatregelen van 2012 werden bovendien aangepast. Wat betekent dat voor u?

SUCCESSIEPLANNING - 22.01.2013

Wijzigingen erfrecht op komst, moet u iets doen?

Binnenkort worden er twee wetswijzigingen gepubliceerd die erfrechtelijk gezien een aantal veranderingen meebrengen. Even kijken waarover het gaat en of u nu al iets moet doen ter zake...

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 22.01.2013

DB2P, Big Brother voor extralegale pensioenen?

De overheid bouwt een databank op, DB2P genaamd, waaraan alle extralegale pensioenen, ook die van vrije beroepers, gemeld moeten worden. Als dat niet zou gebeuren, kunt u zelfs de fiscale aftrek verliezen. Hoe werkt dit concreet?