BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 22.01.2013

Onder de € 100 minder te vermelden?

Verplichte factuurvermeldingen. Dat kent u intussen en is op zich ook niet nieuw. Een factuur geeft pas recht op aftrek van de btw als daarop alle verplichte btw-vermeldingen voorkomen. Zo weet u dat u in principe steeds de naam en het adres van de klant moet vermelden, zijn en uw btw-nummer, een volgnummer, een factuurdatum, enz.

Onder de € 100 kan het sinds 2013 ook eenvoudiger. In bepaalde gevallen kan er inderdaad een zgn. vereenvoudigde factuur opgemaakt worden. Concreet betekent dit dat als het gaat om een bedrag van minder dan € 100, exclusief btw, er een factuur opgemaakt mag worden waarop er minder vermeld moet worden. Zo mogen de identiteits­gegevens van de klant weggelaten worden als zijn btw-nummer vermeld wordt en moeten kortingen bv. niet afzonderlijk vermeld worden.

Tip. Op zo’n vereenvoudigde factuur volstaat het altijd om alleen de datum van de factuur zelf te vermelden. De datum van levering of beëindiging van de dienst moet dus sowieso niet vermeld worden, terwijl dat op een gewone factuur wel vereist is als die verschilt van de factuurdatum.

Niet altijd mogelijk! Zo’n vereenvoudigde factuur is inderdaad alleen mogelijk voor bedragen onder de € 100, exclusief btw, maar zelfs dan nog kan het niet voor leveringen met installatie of montage, bij verkopen op afstand en bij intracommunautaire leveringen .

Let op! In de gevallen waarin de btw verlegd wordt naar de mede­contractant kan het ook nooit. Van bv. een aannemer moet u dus altijd een gewone factuur krijgen, met alles erop en eraan.

Onder de € 100, exclusief btw, is het voortaan mogelijk om een zgn. vereenvoudigde factuur op te maken, maar dat kan zeker niet altijd. Een aannemer zal u bv. nog altijd een volledige factuur moeten bezorgen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878