AANWERVEN - SUBSIDIES - 31.01.2013

Hoe subsidies krijgen door 50-plussers aan te werven?

Zowel de federale als de Vlaamse overheid willen de aanwerving van 50-plussers stimuleren, zo zeggen ze. Stel, een werknemer van ‘halfweg de 50’ wil effectief naar u komen. Waarop moet u letten om de bedoelde subsidies te genieten?

Een van de doelstellingen van het zgn. relanceplan van de regering-Di Rupo is om 50-plussers aan het werk te krijgen en te houden. Idem voor de Vlaamse regering, die haar premie 50+ hervormd heeft sinds 1 januari 2013. In welke mate is de ‘sponsoring’ van beide overheden ook effectief van nut bij de aanwerving van een ervaren kracht?

De federale RSZ-korting

Bedrag. De RSZ-korting voor oudere werknemers startte vroeger al op 50 jaar. Sinds kort begint ze echter pas op 54 jaar. Voor iemand van 54 t.e.m. 57 jaar krijgt u € 400 per kwartaal, van 58 t.e.m. 61 jaar is het € 1.000, van 62 jaar t.e.m. 64 jaar is het € 1.500 en vanaf 65 jaar is het € 800. De aard van het contract speelt geen rol en u moet ook geen formele aanvraag doen.

Geen voorwaarden... Positief is dat deze RSZ-vermindering in principe niet beperkt is in de tijd, lees: tot bv. een aantal kwartalen. U blijft ze genieten gedurende de hele tewerkstelling (en ze stijgt zoals gezegd zelfs tot de werknemer 64 jaar wordt). Ook positief is dat deze korting niet gebonden is aan een voorwaarde dat de persoon die u in dienst neemt, werkloos zou moeten zijn. U kunt de korting dus eventueel ook krijgen voor een 54-plusser die u wegplukt bij een ander bedrijf.

... buiten het loon. Er is één grote voorwaarde om deze RSZ-korting te kunnen krijgen: het zgn. refertekwartaalloon mag de grens van € 12.240 bruto per kwartaal (omgerekend € 4.080 bruto per maand) niet overschrijden. Is dat wel het geval, dan krijgt u niets voor dat kwartaal.

Let op! Voor deze grens tellen alle looncomponenten mee die aan de zgn. gewone RSZ-bijdragen onderworpen zijn. Het gaat dus niet alleen om het maand- of uurloon, maar bv. ook om premies, commissies, overloon en bepaalde extralegale voordelen, zoals internet thuis.

Tip. Probeer het loonpakket zo samen te stellen dat een lager brutoloon gecompenseerd wordt door bepaalde van RSZ-bijdragen vrijgestelde extra­legale voordelen, zoals een (grotere) firmawagen of een (extra) individuele pensioentoezegging.

De Vlaamse premie 50+

Bedrag en voorwaarden. De Vlaamse premie bestaat uit een percentage (30% of 50%) van de loonkosten (*) gedurende één jaar of twee jaar. Het percentage en de duur hangen af van de duur dat de betrokkene al werkzoekend (WZ) is.

50-54 jaar 55-plus
< 1 jaar WZ 1 jaar 30% 1 jaar 50%
1 à 2 jaar WZ 1 jaar 50% 1 jaar 50%
> 2 jaar WZ 2 jaar 50% 2 jaar 50%

(*) Het gaat om de effectieve loonkosten, dus bv. na aftrek van een eventuele RSZ-vermindering. Bovendien is er nog een beperking tot het dubbele van het zgn. gewaarborgd minimumloon.

Tip. Om de Vlaamse premie te kunnen genieten, moet de oudere werknemer die u wilt aanwerven, minstens één dag als werkzoekende ingeschreven zijn. U mag hem dus niet direct na zijn opzeg bij zijn huidige bedrijf al inschrijven, maar moet hem vragen zich eerst even in te schrijven bij de VDAB. Die ene dag zal toch het punt niet zijn... Bovendien moet u ook met een contract van onbepaalde tijd werken en moet u de premie binnen de drie maanden formeel aanvragen (bij de VDAB).

Om een RSZ-vermindering te kunnen krijgen, mag het ‘RSZ-onderworpen’ loon van een ‘oudere’ werknemer niet hoger zijn dan € 12.240 per kwartaal. Om de Vlaamse premie te kunnen krijgen, moet u de werknemer die van elders overkomt, vragen om zich eerst minstens één dag in te schrijven als werkzoekende.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878