AUTO - FINANCIERING - 31.01.2013

Nieuwe auto of camionette kopen? Nu beter op krediet…

Gezien de serieuze kortingen naar aanleiding van het autosalon is het nú het moment om een nieuwe auto of bestelwagen te kopen. Zelfs als u nu het nodige geld beschikbaar heeft, koopt u wellicht beter op krediet. Waarom is dat zo?

Nieuwe auto of camionette kopen

Serieuze kortingen.Naar aanleiding van het autosalon en de crisis in de autosector… Alvast een goed argument om nú een auto en/of een camionette te kopen.

Op krediet, zelfs als u het geld heeft? Zelfs in het geval dat u het nodige geld beschikbaar heeft, is er inderdaad iets voor te zeggen om uw aankoop niet uit eigen zak te betalen, maar toch bij uw bank te gaan aankloppen voor een autolening.

Wat is er voor u van belang?

Banken hanteren bodemtarieven. Zo is het! De meeste (groot)banken hebben de tarieven van hun autoleningen fors verlaagd. De aankoop van uw auto of camionette financieren tegen 2,80% à 2,95% is in principe mogelijk.

Tip. Zelfs als u eind vorig jaar, bv. in december, al een auto of camionette kocht en dat toen ‘cash’ betaalde, kunt u nu in principe nog een autolening sluiten tegen de nú geldende tarieven.

Let op! Wacht u te lang, meer dan drie maanden, dan zal de bank enkel nog een krediet ‘herfinanciering bedrijfskapitaal’ willen toestaan. Daarvoor gelden andere (lees: duurdere) tarieven.

Dringend in actie schieten? Mogelijk wel. De banken houden die tarieven wellicht maar een paar weken na afloop van het autosalon aan.

Netto kost het u nog minder. De interesten die u betaalt op die lening zijn in principe fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Netto kost zo’n auto­lening u dus wellicht nog geen 2,00%.

Let op! Heeft u een eenmanszaak, dan zijn de interesten slechts aftrekbaar in de mate dat u die nieuwe auto beroepsmatig gebruikt.

Tip. De beperkte aftrekbaarheid van autokosten geldt niet voor de interesten op een autolening.

Uw spaargeld brengt mogelijk meer op. Bepaalde spaarrekeningen bieden u (privé) tegenwoordig een nettorendement (basistarief + getrouw­heidspremie) van 2,65%. Er zijn zelfs vier internetspaarrekeningen die als basistarief 1,70% of meer bieden. Uw geld op die spaarrekening laten staan, brengt dus meer op dan wat een autolening u netto kost. In zo’n geval is kopen op ­krediet dus voordeliger.

U plant nog andere investeringen?

Krediet vastkrijgen is niet evident. Dat ­banken tegenwoordig moeilijk te overtuigen zijn om krediet te geven, dat weet u. Dat geldt eens te meer als u volgens uw bank in een of andere ‘risico­sector’ actief bent.

Hoe meer cash achter de hand, hoe beter. Hoe groter uw ‘eigen inbreng’ in de geplande investering, hoe sneller (het kredietcomité van) uw bank geneigd zal zijn om uw kredietaanvraag goed te keuren. Het komt er dus op aan om daarvoor voldoende cash achter de hand te houden…

Investeringskrediet duurder. De kans is klein dat u later op het jaar een investeringskrediet vast krijgt tegen hetzelfde (bodem)tarief als wat uw bank nu voor uw autolening kan bieden. Bij een auto­lening vragen banken in principe ook geen waarborgen, bij investeringskredieten met be­­perkte ‘eigen inbreng’ doorgaans wel. U kunt nu dus beter geen auto of camionette kopen met uw spaargeld, maar het even parkeren, bv. op een (internet­)spaarrekening met hoog basistarief.

Als u later dit jaar nog andere investeringen plant, dan doet u er goed aan om uw spaargeld daarvoor achter de hand te houden. Voor gewone investeringskredieten hanteren banken immers duurdere tarieven dan die waartegen ze nu autoleningen toestaan. Wellicht komt u er dan ook qua waarborgen goedkoper van af.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878