LOONFICHE - 30.01.2013

Uw loonfiche over 2012 indienen…

Zoals ieder jaar moet uw vennootschap binnenkort uw loonfiche van het voorgaande jaar opmaken. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

Wat moet er op uw fiche staan? In de eerste plaats natuurlijk uw eigenlijk loon, maar daarnaast ook het tantième dat u in 2012 eventueel ontvangen heeft, uw privé belastbare voordelen en de geherkwalificeerde huur. Heeft uw vennootschap u een forfaitaire onkostenvergoeding betaald voor kosten die u voor haar gemaakt heeft, dan moet dit ook vermeld worden (naargelang van het geval met ‘JA’ of met het bedrag van de terugbetaalde kosten).

Sanctie? Wordt de fiche niet (tijdig) ingediend, dan is de belangrijkste sanctie dat de fiscus de beruchte aanslag geheime commissielonen kan toepassen. Voorlopig is het tarief daarvan nog altijd gelijk aan 309% van de lonen, voordelen, enz. die niet op een fiche staan.

Zelf invullen en indienen? Neen, normaal gezien worden de fiches ingevuld en ingediend door uw boekhouder. Heeft uw vennootschap ook werknemers in dienst, dan staat uw sociaal secretariaat ervoor in.

Tip. Check of u hierover ondubbelzinnige afspraken gemaakt heeft, want de 309% bij een eventuele tekortkoming is wél voor uw vennootschap, tenzij de tekortkoming aan uw boekhouder of sociaal secre­tariaat te wijten zou zijn en u die sanctie op hen zou kunnen verhalen.

Tegen wanneer? De uiterste indieningsdatum is dit jaar 28 februari. Dat kan een probleem zijn. Het bedrag van uw eigenlijk loon is nu immers wel al bekend, maar de berekening van de voordelen en de beslissing om ze privé te laten belasten of op uw rekening-courant te boeken, zijn meestal pas aan de orde bij de afsluiting van de jaar­rekening, dus vaak pas na 28 februari. Uw fiche wordt dan te laat ingediend of een tijdige fiche wordt nog aangevuld met een laattijdige fiche.

Geen paniek! De fiscus aanvaardt gelukkig dat de aanslag van 309% niet opgelegd moet worden bij een korte vertraging, die geen systematisch of vrijwillig karakter heeft. Bovendien tracht u niet met opzet te ontsnappen aan de belasting op uw loon en verhindert een ietwat laattijdige fiche de taxatie niet... (Comm. IB 219/11).

Maak goede afspraken over wie uw loonfiche indient en wanneer. De indieningsdatum is immers 28 februari. De aanslag van 309% wordt echter niet toegepast bij een korte ‘normale’ vertraging.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878