SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 24.01.2013

Zorg voor orde in uw bestanden

Bent u op zoek naar een hulpmiddel om in Windows Verkenner nog beter uw bestanden te ordenen en ze gemakkelijker terug te vinden? Dit zijn enkele handige tools die u hiermee kunnen helpen.

Met Windows Verkenner kunt u de bestanden op uw harde schijf en op alle aangesloten gegevens­dragers beheren. Maar zelfs in de meest recente Windows 8-versie is dit niet meteen de meest handige en uitgebreide tool.

Tabs

Wellicht bent u het gewend om in uw internet­browser met tabs te werken. Windows Verkenner biedt zulke tabbladen niet, maar door de add-on Clover 2 (http://ejie.me/clover-wings-for-explorer – downloaden op http://ejie.me/download) te installeren kunt u alsnog tabs toevoegen in Windows Verkenner (zelfs in Windows 8). Op die manier kunt u gemakkelijker meerdere locaties op uw pc of op een extern medium benaderen. Clover 2 laat u bovendien werken met shortcuts, zoals Ctrl-T om (net zoals in Google Chrome) een nieuwe tab te maken. Tip. Het is ook mogelijk om via Ctrl-D favorieten te maken van veelgebruikte mappen: die worden dan in de handige bookmarks-toolbar bovenaan bewaard. Eenmaal geïnstalleerd, wordt deze add-on telkens automatisch geopend wanneer u Windows Verkenner opstart.

Alternatieven zijn QTTabBar (http://qttabbar.sourceforge.net/) en TabExplorer (http://www.iwesoft.com/product/36/tabexplorer): met die add-ons kunt u eveneens tabs toevoegen in Windows Verkenner (ook in Windows 8). Op grafisch gebied moeten ze echter het onderspit delven tegen Clover 2 en ze hebben geen bookmark-functie.

Pictogrammen

Bestandsmappen vindt u sowieso gemakkelijker terug door ze duidelijke namen te geven en door ze slim te rangschikken. Bovendien kunt u de stan­daardmappenpictogrammen in Windows Verken­ner wijzigen in meer opvallende iconen. Dat doet u door op een bewuste map te klikken met de rechtermuisknop en Eigen­schappen; Aanpassen; Ander pictogram te selecteren. U krijgt dan de keuze uit een heleboel andere iconen die de mappen beter doen opvallen.

Daarnaast kunt u ook de hulp van Folder Marker (http://www.foldermarker.com) inroepen. U vindt zowel gratis als te betalen versies van deze tool terug: een vergelijking van de mogelijk­heden leest u op http://www.foldermarker.com/compare-versions.php

Kleuren

En waarom zou u uw mappen geen kleurtje geven? Dat kan heel gemakkelijk met Rainbow Folders (http://www.snapfiles.com/get/rainbowfolders.html). Met deze tool kunt u aan bepaalde mappen – bv. voor uw klanten, facturen, offertes, ... – specifieke kleuren toekennen. De gekleurde mappen ziet u dan niet alleen in Windows Verkenner, maar ook in elk dialoog­venster (bv. het ‘Openen’- of ‘Bewaren’-venster in Word). Tip. Rainbow Folders biedt zelfs de optie om een waarschuwing te geven wanneer u een gekleurde map probeert te verwijderen.

Nog meer tools

Naast deze selectie van tools die Windows Verkenner ‘upgraden’, vindt u een overzicht van nog andere nuttige add-ons bij Gizmos Freeware (http://www.techsupportalert.com/best-free-windows-explorer-addons.htm).

Gebruik Clover 2 om tabbladen en een bookmarkfunctie toe te voegen aan Windows Verkenner. Weet ook dat u gemakkelijk de mappenpictogrammen kunt wijzigen en andere kleuren kunt geven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878