GRONDIG ONDERZOCHT - VERKOOP PRAKTIJKGEBOUW - 24.01.2013

Ook meerwaardebelasting op het deel van de partner?

Verkoopt u het gebouw waarin uw praktijk zich bevindt, dan wordt u in principe belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Als het gebouw ook voor een deel eigendom is van uw partner, wordt dat deel dan ook belast? Een vonnis licht toe…

Wat is er gebeurd?

De feiten. Een zelfstandige, die geen vennootschap heeft, verkoopt het gebouw dat voor 100% voor de beroepsactiviteit gebruikt werd en dat ook volledig afgeschreven werd. Bij die verkoop wordt er een meerwaarde gerealiseerd van € 125.000.

De betwisting. Vermits het gebouw voor 50% eigendom was van zijn partner, die niets met de zelfstandige activiteit te maken had, is volgens de zelfstandige ook maar 50% van de meerwaarde belastbaar. De fiscus gaat niet akkoord en de meerwaarde wordt toch voor de volle 100% belast.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter geeft de fiscus gelijk (rb. Brugge, 09.10.2012). Het gebouw werd nl. al van bij de aankoop voor 100% afgeschreven, net zoals alle verbouwings­werken die daarna nog uitgevoerd werden. Volgens de rechter impliceert dit dat het gebouw voor 100% beroepsmatig gebruikt werd, zodat ook de meerwaarde voor 100% belastbaar is.

Wat moet u ervan onthouden?

Wanneer belastbaar? De meerwaarde op een gebouw is in principe belastbaar in de mate waarin erop afgeschreven werd. Schrijft u een gebouw bv. voor 20% af voor uw praktijk, dan is bij een latere verkoop ook 20% van de winst die u daarbij maakt (de ‘meerwaarde’) belastbaar.

Enkel uw eigen deel? Het punt is dat het niet altijd mogelijk is om af te schrijven op het beroepsmatige deel van het gebouw dat eigendom is van uw echtgeno(o)t(e). Dit kan meer bepaald niet als u gehuwd bent met scheiding van goederen. Als u bv. beiden voor 50% eigenaar bent van een gebouw dat u voor 40% voor uw praktijk gebruikt, dan kunt u het gebouw dus slechts voor 20% afschrijven. In dat geval zal u bij een verkoop dus ook maar op uw ‘eigen’ deel van de meerwaarde belast worden (20%) en niet op het deel van uw echt­geno(o) t(e), vermits daarop niet afgeschreven werd.

Goed om te weten. Dit geldt ook als u wettelijk of feitelijk samenwoont.

Ook het deel van uw echtgeno(o)t(e)? Als u daarentegen onder een gemeenschapsstelsel gehuwd bent (zoals bv. het wettelijk stelsel), dan kunt u in ons voorbeeld toch 40% afschrijven, dus inclusief het deel van uw echtgeno(o)t(e). De keerzijde is dan echter dat bij een verkoop ook 40% van de meerwaarde belastbaar is, zoals ook de zelf­standige in deze betwisting ondervond…

Tip 1. Als u uw praktijk, vóór u het gebouw verkoopt, eerst nog enkele jaren ‘duurzaam voor privé­doeleinden’ gebruikt, is de meerwaarde helemaal niet meer belastbaar.

Tip 2. Gebeurden er aanzienlijke verbouwingswerken aan het privédeel van de woning, waardoor u een hogere verkoopprijs kunt krijgen voor het gebouw, dan is het verdedigbaar om een ­kleiner percentage (dan wat afgeschreven werd) van de meerwaarde te laten belasten.

Tip 3. Bent u gehuwd met scheiding van goederen, dan kunt u het beroepsmatige deel van het gebouw dat eigendom is van uw partner van haar of hem huren om zo het ‘verlies’ aan afschrijvingen (voor een deel) te compenseren. Die huur is wel belastbaar bij de genieter, maar haar of zijn deel van de latere meerwaarde blijft niet belastbaar.

U wordt ook belast op het deel waarvan uw echtgeno(o)t(e) eigenaar is, voor zover u op dat deel van uw praktijk ook afgeschreven heeft. Op het deel van de partner afschrijven is mogelijk als u gehuwd bent met gemeenschap van goederen, maar in principe niet als u gehuwd bent met scheiding van goederen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878