JAARREKENING - VARIA - 30.01.2013

Bent u niet groot genoeg voor de alarmbel?

Bij de bespreking van de cijfers van het afgesloten boekjaar kreeg een collega van zijn boekhouder te horen dat hij niet moest wakker liggen van de alarmbel-procedure. Die zou immers alleen voor grote firma’s gelden. Is dat zo?

Wat is ervan aan?

Alarmbelprocedure. Als het eigen vermogen van een bvba onder bepaalde drempels zakt, moeten de zaakvoerder (of de raad van bestuur bij een nv) en de vennoten zich erover bezinnen of ze de activiteiten van de bvba wel verder zetten, al dan niet na bijsturing van het (financiële of commer­ciële) beleid. Doet men zonder meer verder, dan riskeert de zaakvoerder (of elke bestuurder) om daar persoonlijk op afgerekend te worden.

Alleen voor grote firma’s?Zoals die boek­houder beweerde… Neen! Wat de alarmbelprocedure betreft, doet het hoegenaamd niet ter zake hoeveel omzet uw firma draait en/of hoe groot uw balanstotaal is. Laat staan hoeveel werknemers u in dienst heeft…

Wat is er voor u van belang?

Dus toch van wakker liggen? Het is niet omdat die regels rond de alarmbelprocedure kunnen spelen, dat u daar effectief van moet wakker liggen. Als u 2012 met winst afsluit alvast niet!

Welke drempel houdt u in het oog? Sloot u 2012 af met verlies, kijk dan met uw boekhouder na of er nog voldoende ‘eigen vermogen’ over is, dan wel door het totaal aan overgedragen v­erliezen en/of geboekte waardeverminderingen het zgn. nettoactief gedaald is onder de helft van het toe­gezegde kapitaal. Pas als van het ingebrachte kapitaal meer dan de helft ‘verdampt’ is, moet u m.a.w. aan de alarmbel trekken.

Wat houdt die procedure in? Zodra u vaststelt dat er te weinig nettoactief is, bent u als bedrijfsleider (of raad van bestuur) verplicht om binnen de twee maanden een algemene vergadering samen te roepen en de vennoten/aandeelhouders op papier een suggestie te doen van hoe het volgens u verder kan/moet. Op die algemene vergadering moeten er dan knopen doorgehakt worden.

Concreet: extra verslagen. Daar komt het inderdaad op neer. Als achteraf iemand moeilijk zou doen, moet u met de nodige papieren kunnen aantonen dat u de wettelijke regels gevolgd heeft. Extra werk voor uw boekhouder dus.

Jaar na jaar? Duikt het nettoactief een bepaald jaar onder de drempel, dan bent u strikt genomen niet verplicht om jaar na jaar, zolang dat netto­actief onder de drempel blijft, op papier te bevestigen dat u met uw vennootschap actief wilt blijven, al kan het uiteraard geen kwaad dat u met uw boekhouder overlegt of het nodig is om de kredietwaardigheid van uw vennootschap te verbeteren en in het voorkomende geval te (laten) ‘notuleren’ wat u ter zake beslist heeft…

Let op! Daalt het nettoactief nadien tot onder 1/4 van het kapitaal, dan speelt de alarmbel wel opnieuw ten volle. In dat geval kan een mede-vennoot u trouwens ook sneller dwingen om het toch voor bekeken te houden en de vennootschap te ontbinden.

Wat riskeert u? Niets, voor zover uw vennootschap nadien niet echt financieel in de problemen komt. In het andere geval riskeert u dat men u als zaakvoerder of bestuurder persoonlijk aanspreekt en verwijt de opvolging van het wel en wee van uw vennootschap niet serieus genomen te hebben. Of u op uw beurt uw boekhouder kunt aanspreken omdat hij u niet de nodige verslagen liet tekenen, is maar zeer de vraag.

Hoe klein of groot uw vennootschap is, maakt niet uit. Het is echter wel pas als door de ‘overgedragen verliezen’ en/of ‘geboekte waardeverminderingen’ meer dan de helft van uw kapitaal ‘verdampt’ is, dat uw boekhouder u extra verslagen moet laten tekenen opdat u privé buiten schot zou blijven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878