BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 30.01.2013

Getekend als zaakvoerder, toch persoonlijk gebonden?!

Als u tekent met vermelding van uw hoedanigheid van zaakvoerder, dan is dat niet noodzakelijk namens uw bvba, zo waarschuwde de rechter onlangs. Mogelijk bent u toch persoonlijk gebonden en dat kan zware gevolgen hebben…

Waarover gaat het?

Tekenen namens uw bvba.Dat kent u… Als u duidelijk wilt maken dat u namens uw bvba tekent, vermeldt u achter uw handtekening en naam het best expliciet uw hoedanigheid van zaakvoerder of (gedelegeerd) bestuurder bij een nv.

Persoonlijk niets mee te maken. Dat klopt! Tekent u bv. een bestelling als zaakvoerder, dan kan de leverancier in kwestie u niet persoonlijk lastigvallen. Hij kan alleen van uw bvba eisen dat de factuur betaald wordt. Privé blijft u m.a.w. buiten schot. In principe toch…

Wat vond de rechter ervan?

Leverancier werkt met wissels. Een leverancier gunde zijn klant, een bvba, uitstel van betaling. Om er zeker van te zijn dat die bvba de factuur tijdig zou betalen, liet hij de zaakvoerder van die bvba een wissel tekenen. De vervaldag van de wissel kwam overeen met die van de factuur.

Ook voor aval getekend. De leverancier ging een stapje verder. Hij liet de zaakvoerder een tweede keer tekenen, nl. onder het vakje ‘voor aval’. Wie daar tekent, gaat akkoord om zich borg te stellen voor de betrokkene.

Als zaakvoerder. De zaakvoerder in kwestie zag geen graten in dat aval. Hij tekende een tweede keer, maar zette achter zijn naam expliciet ‘zaakvoerder’. Zo was het volgens hem duidelijk dat hij zich persoonlijk nergens toe engageerde.

Toch persoonlijk borg. Finaal bleek er op de vervaldag van de wissel onvoldoende provisie op de rekening van de bvba te staan. De leverancier sprak de zaakvoerder daar persoonlijk op aan. Terecht, zo oordeelde Cassatie, ons hoogste rechtscollege. Ondanks de expliciete vermelding ‘zaakvoerder’ had die zich persoonlijk borg gesteld en kon de leverancier hem wel degelijk verplichten om de wissel uit eigen zak te betalen (arrest van 13 december 2012).

Wat is er voor u van belang?

Hoe invullen? Krijgt u die vraag van een leverancier, dan is die laatste de trekker van de wissel. Onder het vakje ‘betrokkene’ moet dan de naam en het adres van uw bvba ingevuld worden. Het volstaat dat u daar tekent en achter uw naam enkel uw hoedanigheid van zaakvoerder vermeldt.

U kunt niet onder die betaling uit. Door een wissel te tekenen, verbindt u uw bvba er onherroepelijk toe om die op de vervaldag te betalen. Bezorgt uw leverancier die wissel aan zijn bank, dan zal die het geld van de rekening halen. Doet u ondertussen bij uw leverancier uw beklag, bv. over gebreken die opgedoken zijn, dan moet en zal zijn bank zich daar niets van aantrekken. Die onvoorwaardelijke betaalverplichting geldt ook voor u, voor zover u persoonlijk voor aval tekende.

Akkoord dat uw holding borg staat? Ziet u een persoonlijke borgstelling niet zitten, maar gaat u er wel mee akkoord dat bv. uw holding-nv voor uw exploitatie-bvba borg staat, dan komt het erop aan om ‘correct’ voor aval te tekenen.

Concreet. Om te verduidelijken dat u namens die holding-nv tekent, moet u achter uw naam niet alleen uw hoedanigheid van ‘(gedelegeerd) b­estuurder’ vermelden, maar er ook de naam van uw holding-nv aan toevoegen.

Vermeld consequent niet alleen uw hoedanigheid van zaakvoerder of (gedelegeerd) bestuurder, maar ook de naam van uw vennootschap. Zo vermijdt u dat bv. een leverancier u persoonlijk kan aanspreken. Zeker als u een wissel (al dan niet voor aval) tekent, is dat van belang.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878