Alle domeinen

2013 - April

BELEGGEN - AANDELEN - 30.04.2013

Zitten aandelen weer in de lift?

Aandelen worden stilaan opnieuw populair. Hoe pakt u het momenteel het best aan wanneer u bv. € 10.000 in aandelen wilt beleggen? Waarin belegt u het best en hoe beperkt u zo veel mogelijk de kosten?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 30.04.2013

Schenkingskosten belastingvrij meeschenken?


PRIVÉ - SCHENKING - 30.04.2013

Schenk niet te vlug iets aan uw gehuwd kind…

U overweegt om uw zoon een som geld te schenken. Als hij gehuwd is, kijkt u maar beter uit hoe u dat aanpakt. Een rechter deed onlangs immers een opmerkelijke uitspraak. Wat is er voor u van belang?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 30.04.2013

Hoe het ziekteattest aan de werkgever bezorgen?

Stel, een patiënt die als bediende of arbeider ‘in de privé’ werkt, is ziek en u schrijft hem een attest van arbeidsongeschiktheid. Wat zijn de gevolgen als dat attest verloren zou gaan (bij de post)?

HUISARTSEN - 30.04.2013

Wanneer is een samenwerking registreren voordelig?

Niet alleen huisartsen die samenwerken in een associatie hebben er baat bij om hun samenwerking te registreren bij het RIZIV. Dit geldt ook voor huisartsen die een solopraktijk hebben, maar elkaar soms vervangen. Waarom is dat zo?

BELASTINGCONTROLE - 30.04.2013

Moet u schrik hebben van de ‘nieuwe klikcultuur’?

Onlangs berichtten de media over het feit dat de fiscus tot 70% meer anonieme meldingen over vermeende fiscale fraude zou krijgen. “En die onderzoeken ze allemaal!”, zo werd gezegd. Kan de fiscus effectief iets doen met zo’n klacht?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMATIEVERPLICHTING - 30.04.2013

Hoe ‘juridisch veilig’ informeren over de nazorg?

Ook inzake de nazorg, nadat de patiënt het ziekenhuis verlaten heeft, rust er een informatieverplichting op u. Hoe kwijt u zich het best van deze taak? Een recent arrest, dat handelt over feiten van bijna 20 jaar geleden, licht toe...

BELASTINGCONTROLE - 30.04.2013

Heksenjacht op vrije beroepers?

De fiscus heeft onlangs – via de media – laten weten dat hij een ‘grote’ controleactie bij vrije beroepers (met een vennootschap) plant. Wat wordt er geviseerd?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 30.04.2013

Spaarboekje nu wel of niet aangeven?


RESTAURANTKOSTEN - 30.04.2013

Het jaarlijkse gevecht met uw btw-bonnetjes...

Restaurantkosten zijn slechts aftrekbaar ten belope van 69%, zij het uiteraard alleen indien ze beroepsmatig zijn. Hoe pakt u dat nu aan met het oog op uw belastingaangifte die binnenkort weer ingediend moet worden?

INTERNET - 30.04.2013

De correcte huurprijs?


BELEGGEN - ONROEREND GOED - 30.04.2013

Beleggen in een hotel en slapend rijk worden?

Wie een veilige belegging wil, wordt tegenwoordig soms aangeraden om te beleggen in een hotel. Is dit echter wel zo veilig? Hoe zeker bent u van de inkomsten uit de verhuur?

BELASTINGEN - CLIËNTEEL - 30.04.2013

Tegen welke prijs kunt u uw cliënteel verkopen?

Als u een bvba opricht, is het interessant om uw cliënteel eraan te ­verkopen. De ­verkoopprijs wordt tot een zeker bedrag nl. slechts tegen 33% belast. Hoe bepaalt u dat bedrag als u nog geen vier jaar bezig bent? Een vonnis licht toe...

KEUZEBEDING - 30.04.2013

Maak de ‘juiste’ keuze bij uw keuzebeding

U heeft een huwelijkscontract met keuzebeding, waardoor u bij het overlijden van uw echtgenote kunt kiezen uit de goederen van de huwgemeenschap. Door ‘juist’ te kiezen, bespaart u extra op de successierechten. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 30.04.2013

Hoe zit dat weer met de energieaftrek?

Heeft u in 2012 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren, dan is het mogelijk dat u daarvoor nog een fiscale korting geniet, maar dat kan evengoed niet zo zijn. Wat is er van belang en wat moet u uw boekhouder dan bezorgen?

BELASTINGAANSLAG - 30.04.2013

Hoezo, bijzondere bijdrage sociale zekerheid?

Op het attest van uw sociale kas staat onderaan het bedrag vermeld dat u betaald heeft als zgn. bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid. Wat is dat precies en hoe komt het dat de fiscus dit soms meeneemt en soms niet?

BTW - VERPLICHTINGEN - 29.04.2013

Europa helpt u online…


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 29.04.2013

Hoeveel tijd heeft u voor de successierechten?


ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 29.04.2013

(G)een bankgift vermelden in een notariële akte?

Onlangs vermeldde een notaris een vroegere bankgift in een notariële akte om zo vervelende vragen van de Directe Belastingen te vermijden. Ineens moesten er op die bankgift echter 3% schenkingsrechten betaald worden. Kan dat?

ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 29.04.2013

Hoe inhouden op de factuur van uw aannemer?

Blijkt dat uw aannemer fiscale of sociale schulden heeft, dan moet u een deel van zijn factuur inhouden en doorstorten aan de RSZ en/of de fiscus. Sinds 1 mei 2013 is de procedure voor u iets eenvoudiger. Wat veranderde er precies?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - VERHOGINGEN EN BOETES - 29.04.2013

Een ongeluk komt nooit alleen…

Bij een belastingcontrole kon de boekhouder van uw collega snel tot een ak­koord komen. Achteraf bekeken echter iets té snel... De rekening liep immers ho­ger op dan gedacht, vooral door een pak interesten. Hoe vermijdt u dit?

AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 29.04.2013

Trip naar buitenlandse beurs: aftrekbaar of niet?

U gaat naar een beurs in het buitenland, maar u wilt van de gelegenheid gebruik maken om dit te combineren met een toeristische uitstap. Kunt u dan nog bepaalde kosten van deze trip fiscaal aftrekken?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 29.04.2013

Ook meerwaardebelasting op het deel van de partner?

Verkoopt u het gebouw waarin uw zaak zich bevindt, dan wordt u in principe belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Als het gebouw ook voor een deel eigendom is van uw partner, wordt dat deel dan ook belast? Een vonnis licht toe…

KORT & BONDIG - 29.04.2013

Kent u deze al...?


BTW - AANGIFTE - 29.04.2013

Aanrekenen in plaats van factureren?

Om de btw op onbetaalde facturen niet te moeten voorschieten, sturen sommigen geen facturen, maar ‘aanrekeningen’. Is het zo simpel en kunt u dat ook?

LOONBAREMA’S - 26.04.2013

Nieuwe minimumlonen voor -21-jarigen


ARBEIDSINSPECTIE - 26.04.2013

Is € 7.590 het tarief voor het hinderen van een controle?

Onlangs voelden alle media zich geroepen om te berichten over een topchef die een zware boete (van € 7.590) gekregen zou hebben voor het verhinderen van een sociale controle. Hoe moet u een dergelijke zware boete ‘kaderen’?

STUDENTENARBEID - 26.04.2013

Hoeveel mag een student verdienen van de fiscus?

Sommige studenten hebben al veel gewerkt dit jaar. Wilt u ze (nog eens) ‘engageren’, dan krijgt u wellicht de vraag (van de ouders) of dat fiscaal gezien niet nadelig is. Wanneer is men niet meer ‘ten laste’ en wat kost dat desgevallend?

SOCIALE DOCUMENTEN - TAALWETGEVING - 26.04.2013

Vlaams en Waals taaldecreet op de helling?

U heeft wellicht ook gehoord dat het Europese Hof meent dat het Vlaamse taaldecreet in strijd is met het vrij verkeer van werknemers. Betekent dit nu dat u uw arbeidsovereenkomsten niet meer altijd in het Nederlands moet opmaken?

FEESTDAGEN - DEELTIJDSE ARBEID - 26.04.2013

Wanneer kan een deeltijdse een feestdag ‘verliezen’?

Stel, een werknemer die (in het kader van tijdskrediet) deeltijds werkt, werkt nooit op woensdag. Voor de rest kunnen zijn uren variëren. Moet u hem dan toch de feestdag van 1 mei betalen of is hij die feestdag kwijt?

OPZEGGINGSTERMIJN - VERLENGEN - 26.04.2013

Mag u de opzeg nog meer verlengen dan al moet?

Stel, u ontslaat een bediende. Wanneer zijn opzegtermijn bijna ten einde loopt, komt hij echter vragen of hij nog een maand langer mag blijven, zodat er geen ‘gat’ is met zijn nieuwe werk. Is het gevaarlijk om in te gaan op zo’n verzoek?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - UITWINNINGSVERGOEDING - 26.04.2013

Is standverkoop doen ook vertegenwoordiger zijn?

Stel, u heeft iemand in dienst die uw producten probeert te verkopen via een stand in bv. winkelstraten, shoppingcenters, enz. Moet u hem als een handelsvertegenwoordiger beschouwen en betalen? Een recent arrest licht toe...

RSZ-VERMINDERINGEN - 26.04.2013

Subsidie vragen om stage te geven!

Stel, u werkt soms met IBO’ers of andere stagiairs. Wist u dat het de moeite kan lonen om de werknemer die hen begeleidt, een opleiding te laten volgen?

PERSONEEL - VARIA - 26.04.2013

Een ernstig arbeidsongeval? Meteen in actie schieten!

Een van uw mannen raakt zwaargewond tijdens het werk. Blijf in zo’n geval niet bij de pakken zitten, zo waarschuwde de rechter onlangs. Wat is in zo’n geval van belang en waarom moet u ‘dringend’ de nodige verslagen laten opmaken?

VERZEKERINGEN - DIEFSTAL - 26.04.2013

U heeft meer goud dan u denkt, maar is het verzekerd?

Vorig jaar werden er in België gemiddeld 275 woninginbraken gepleegd per dag. In veel gevallen was de diefstalverzekering echter onvoldoende of weigerde de verzekeraar om tussen te komen. Hoe komt dat en wat doet u eraan?

RECHT - VARIA - 26.04.2013

Waar liggen die gasleidingen precies? Een ramp…

Bij diverse grotere werken werden onlangs gasleidingen geraakt. De betrokken aannemers zouden in de fout gegaan zijn. Wat is er voor u van belang als u werken moet uitvoeren waarbij u de een of andere nutsleiding zou kunnen raken?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 26.04.2013

Een tantième voor uw gepensioneerde vader…


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 26.04.2013

Hoe ‘correct’ uw verplaatsingskosten doorrekenen?

Klanten dingen tegenwoordig op alles af. Het is nu blijkbaar in om kritiek te geven op de aangerekende verplaatsingskosten. In welke mate mag u die doorrekenen en hoe doet u dat dan ‘correct’?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 26.04.2013

Opritten, terrassen en parkings ‘correct’ factureren…

We kregen de laatste tijd opvallend veel vragen van abonnees over hoe de aanleg van terrassen, opritten e.d. correct te factureren. We zetten de voornaamste aandachtspunten voor u op een rij…

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 26.04.2013

Verplicht vooraf bij de buren van uw klant op de koffie?

De buur van uw klant beweert achteraf dat bij hem het een en ander beschadigd is als gevolg van de door u uitgevoerde werken. Kan men het ú kwalijk nemen dat u vooraf geen staat opnam? Een rechter had daar onlangs een klare kijk op...

RECHT - VARIA - 26.04.2013

Het juiste rijbewijs op zak?!

Binnenkort worden strengere eisen van kracht voor rijbewijzen. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw mannen met het juiste rijbewijs achter het stuur zitten?

DIVIDEND - 25.04.2013

Uw reserves beter incorporeren dan uitkeren?

U was van plan om op de jaarvergadering een dividend op te nemen. Is dat wel nog een goed idee nu de regering onlangs een wetswijziging aankondigde?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 25.04.2013

Gemengd gebruik, btw-aftrek en voordelen van alle aard

Uw vennootschap kan voortaan voor investeringen (andere dan auto’s) die u ook privé gebruikt, de btw forfaitair voor 75% recupereren. Heeft de toepassing van dat forfait ook gevolgen voor uw voordelen van alle aard?

JAARREKENING - INHOUD - 25.04.2013

‘Boete’ omdat uw sociale balans niet in orde is…

Het is volop jaarrekeningentijd. Hebben u en/of uw boekhouder ook aan uw sociale balans gedacht? In welke mate riskeert u een boete omdat u die niet correct of volledig ingevuld heeft?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 25.04.2013

Wanneer is uw kind nog ten laste?

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte en daarin moet u ook aanduiden of u nog kinderen fiscaal ten laste heeft. Hoe weet u dat voor het afgelopen inkomstenjaar 2012? Hoe zorgt u ervoor dat ze in 2013 fiscaal ten laste zijn?

VEREFFENING - PROCEDURE - 25.04.2013

Nog even snel liquideren tegen 10% rv…

Onlangs besliste de regering om ‘straks’ ook de liquidatiebonus tegen 25% te belasten. Tot wanneer kunt u uw vennootschap dan nog tegen ‘slechts’ 10% rv opdoeken? Wat is er van belang als u alles ‘op één dag’ rond wilt hebben?

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 25.04.2013

Een werkelijke of een formele kapitaalvermindering?

Er bestaan twee soorten kapitaalvermindering, nl. een werkelijke kapitaal­vermindering en een zgn. formele kapitaalvermindering. Wat is het verschil tussen beide, hoe zit dat fiscaal en wat zijn de gevolgen bij een latere vereffening?

KORT & KRACHTIG - 25.04.2013

Uiterst interessant om te weten...


VRUCHTGEBRUIK - 25.04.2013

Gesplitste aankoop, geen probleem!

Onlangs verscheen er een nieuwe circulaire over wat nu wel en niet als ‘fiscaal misbruik’ aanzien wordt. Een gesplitste aankoop zou geen probleem meer zijn...

BANK - VARIA - 25.04.2013

Valse biljetten van € 50 in omloop


HUUR - HUURWAARBORG - 25.04.2013

De verhuurder wil een bankgarantie op eerste verzoek

U wilt een pand huren voor uw nieuwe zaak of als magazijn. Als huurwaarborg vraagt de verhuurder geen centen, maar een bankwaarborg. Is dat voor u eigenlijk wel interessant? Wat zijn daarbij de regels én de aandachtspunten?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 25.04.2013

Uw ex-vriendin wil ook geen maatje meer zijn…

Nadat de relatie tussen uw collega en de vriendin waarmee hij samenwoonde stukliep, eiste ze dat de zgn. maatschap tussen hen verdeeld werd. Riskeert u dat ze aan de kassa passeert? De rechter had daar onlangs een klare kijk op.

PERSONEEL - STUDENTEN - 25.04.2013

Studenten, leercontracters en hun kindergeld…

Wie met een zgn. leercontract in uw zaak werkt, krijgt sinds kort een geïndexeerde vergoeding. Dat werd ‘afgetopt’ als dat ‘te veel’ dreigde te worden. Hoeveel mag een student resp. leercontract-jongere maximaal verdienen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GEZAMENLIJK AANBOD - 25.04.2013

Koppelverkoop in de sperperiode…

Een gezamenlijk aanbod blijft de betere manier om tijdens de komende sper­periode toch kortingen te kunnen geven aan uw klanten. Moet u echter minstens één product in het pakket tegen de normale prijs verkopen?

FISCAAL - CONTROLE - 25.04.2013

Fooien, een doorn in het oog van de controleur(s)…

Uw collega kreeg onlangs bij een btw- en belastingcontrole enkele netelige vragen rond de ontvangen fooien. Finaal stemde hij ermee in dat de belastbare omzet verhoogd werd. Passeert nadien ook de Btw nog eens aan de kassa?

BLACK BOX - 25.04.2013

Meer duidelijkheid over timing

Er is nieuws uit de wandelgangen van de Btw-Administratie over de invoering van de black box. Wat is daarbij voor u van belang?

FISCAAL - SCHENKING - 25.04.2013

Schenken aan een kind in het buitenland?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 25.04.2013

Rv wordt opnieuw gewijzigd, hoe gaat u daarmee om?

De regering-Di Rupo blijft sleutelen aan de roerende voorheffing (rv). Bij de recente begrotingscontrole werd beslist om voor de derde keer in anderhalf jaar tijd de tarieven te wijzigen. Wat zal er veranderen en hoe gaat u daarmee om?

RECHT - CONTRACTEN & OFFERTES - 25.04.2013

Akkoord dat uw klant in schijven betaalt, maar…

Uw klant overweegt om een interessante bestelling te doen, maar vraagt om in schijven te mogen betalen. Hoe pakt u dat ‘correct’ aan? Een rechter bevestigde onlangs dat u daarbij wat mogelijkheden heeft én dat er aandachtspunten zijn.

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 25.04.2013

Reden tot paniek of pure perceptie-fiscaliteit?

De fiscus is onlangs gestart met een grootscheepse controle van vruchtgebruikconstructies in vennootschappen. Daarnaast komen er ook extra controles naar de aftrek van privékosten in de vennootschap. Oei, wat is er aan de hand?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 25.04.2013

Als niet-betaalde verkoper voorrang…

Verkoopt u bedrijfsmaterieel, dan mag u straks automatisch als een van de eersten langs de kassa pas­seren als uw klant failliet gaat. Hoe zit dat precies?

RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 22.04.2013

Wilt u a.u.b. bijleggen voor onze tuinmuur?


MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 22.04.2013

Belangrijke tarieven opnemen in de statuten?


FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 22.04.2013

Uw patrimoniumvennootschap nog snel liquideren?

Nu de regering een vereffening weldra duurder zal maken, wilt u nog snel uw vennootschap opdoeken tegen de huidige 10% zgn. liquidatiebelasting. Als u die betaalt, bent u klaar! Klopt dat of zijn er nog andere kosten en belastingen?

RUIMTELIJKE ORDENING - VARIA - 22.04.2013

Mag uw aannemer te laat zijn omwille van slecht weer?

De bouwsector vraagt aan de overheid om de winter te erkennen als uitzonderlijk, zo kwam recentelijk in de media. Betekent dit dan dat uw aannemer de afgesproken timing naast zich neer mag leggen omwille van het winterweer?

FISCAAL - LENING - 22.04.2013

Als naakte eigenaar uw lening fiscaal aftrekken?

Of u als naakte eigenaar van een woning fiscale voordelen heeft voor de uitgaven van de lening en welke dan, is in de praktijk niet altijd duidelijk. Vandaar dat onlangs nog eens opheldering gevraagd werd aan de minister...

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 22.04.2013

Ook de eigenaar kan voortaan online op het kadaster...

Sinds kort kan de eigenaar bepaalde gegevens van het kadaster gratis raadplegen. Gaat het om dezelfde info die u als vastgoedmakelaar bekomt? Wat is precies de waarde van de eigendomsinformatie op het kadaster?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 22.04.2013

Uw huurder maakt het écht te bont in uw huurhuis...

Onlangs kwam in het nieuws hoe een verhuurder moest kamperen om zijn villa te beschermen tegen een huurder die het echt te bont maakte. Hoe zit dat ­precies? Kunt u dan echt niets doen om uw huurhuis te beschermen?

HANDELSHUUR - VARIA - 22.04.2013

Uw handelshuurder houdt ten onrechte de huur in...

Uw handelshuurder houdt volgens u ten onrechte de volledige huur of een deel van de huurprijs in. Hoe gaat u daar als verhuurder het best mee om? Onlangs sprak de rechter zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - 22.04.2013

Te laat voor de tweede vergadering?

Is de algemene vergadering niet in aantal, dan moet er een tweede vergadering samenkomen. Wanneer kan of moet die dan precies georganiseerd worden?

AUTO & TRANSPORT - WOON-WERKVERKEER - 22.04.2013

Geen voordeel auto meer dankzij woon-werkverkeer?

In uw privéaangifte voor inkomstenjaar 2012 zal u ook uw voordeel auto moeten aangeven. U kunt dat voordeel echter zelf verminderen of zelfs tot 0 herleiden via uw aftrek woon-werkverkeer. Hoe werkt dat en wanneer is dat de moeite?

VASTGOED - 22.04.2013

Verhoging registratierechten


INTERNE MEERWAARDEN - 22.04.2013

Nieuw standpunt fiscus over ‘interne meerwaarden’?

De Rulingcommissie heeft onlangs haar ‘advies’ over de belastbaarheid van de meerwaarden op de aandelen van uw eigen vennootschap bij verkoop aan een holding (zgn. interne meerwaarden) aangepast. Wat is er precies veranderd?

RESTAURANTKOSTEN - 22.04.2013

Eten en drinken ‘op het voetbal’: hoeveel aftrekbaar?

Als u met een zakenrelatie gaat eten in een restaurant verbonden aan loges van een sportclub, zijn die kosten dan voor 69% of voor 50% fiscaal aftrekbaar? Wat vond een rechter hier recentelijk van?

VASTGOED - VARIA - 22.04.2013

Uw vastgoed uit uw werkvennootschap halen

Onroerend goed uit uw vennootschap halen is duur, tenzij u dat doet via een belastingvrije (partiële) splitsing. U moet dan wel een ‘goede reden’ hebben. Welke is dat dan? Laat u alvast inspireren door een paar recente rulingbeslissingen...

REKENING-COURANT - 22.04.2013

Verklein uw belastbaar voordeel gratis lening

Uit de afsluiting van uw jaarrekening blijkt dat uw rekening-courantschuld ten aanzien van uw vennootschap vrij hoog is. Recentelijk werd bekendgemaakt dat uw ‘voordeel gratis lening’ voor 2012 liefst 9,50% bedraagt. Hoe ‘mildert’ u dat?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 22.04.2013

Richt de fiscus zijn pijlen ook op uw vruchtgebruik?

De fiscus heeft de voorbije weken duizenden vragen om inlichtingen verstuurd over vruchtgebruikconstructies. Wat wil de fiscus precies weten en waarom en hoe verdedigt u zich straks bij een eventuele taxatie?

ROERENDE VOORHEFFING - 22.04.2013

Rv alwéér gewijzigd!

Di Rupo & co sleutelen nog maar eens aan de tarieven van de roerende voorheffing (rv). Hoe gaat u daarmee zo voordelig mogelijk om?

BELEGGINGSVERZEKERINGEN - 22.04.2013

Beleggen in een Belgische of Luxemburgse Tak 21- of Tak 23-verzekering?

Is het nog zinvol om te beleggen in een Tak 21? De rendementen zijn immers sterk gezakt. Uw belegging is wel vrijgesteld van rv, maar anderzijds betaalt u relatief veel kosten (instaptaks, instapkosten, ...). Hoe berekent u zelf wat zo’n belegging echt nog opbrengt?

Wat is een Tak 23 eigenlijk? Ook hier betaalt u relatief veel kosten. Welke fiscale voordelen heeft zo’n Tak 23 t.o.v. een klassiek beleggingsfonds?

Hoe zit het nu precies met die aangifteplicht voor buitenlandse verzekeringen? Wie viseert de fiscus hiermee? Wat als u ‘vergeet’ aan te geven? Wat doet u het best bij de volgende aangifte?


EINDEJAARSOPTIMALISATIE - 22.04.2013

Uw belastbare winst nu nog verlagen door een investeringsreserve aan te leggen?

De aangiftetermijn nadert. Misschien heeft u dit boekjaar veel winst gemaakt en wilt u op het laatste moment nog fiscaal optimaliseren. Een investeringsreserve aanleggen kan daarbij helpen.

Kan iedereen daarvan gebruik maken? Hoe werkt dat precies? Hoeveel winst kunt u op die manier vrijstellen? Met welke spelregels moet u rekening houden?

Wanneer is een investeringsreserve interessant? U moet kiezen tussen een investeringsreserve en de notionele interestaftrek. Wanneer opteert u voor het ene en wanneer voor het andere? Is er een ‘kritisch’ eigen vermogen vanaf wanneer de NI interessanter wordt?

Met een investeringsreserve stelt u echter enkel belastingen uit. Is dat verschil wel zo belangrijk?


ECHTSCHEIDING - 22.04.2013

(V)echtscheiding: van wie zijn de aandelen?

Bedrijfsleiders denken vaak, soms ten onrechte, dat de aandelen die op hun naam staan ook effectief hun eigendom zijn. Wanneer is dat inderdaad zo en wanneer niet?

Hoe zit het hiermee als u gehuwd bent met scheiding van goederen? Is het anders wanneer u gehuwd bent onder het wettelijk stelsel? Zijn de aandelen dan soms toch nog ‘eigen’ vermogen? Wanneer is dat zo en wanneer niet?

Wat gebeurt er bij een echtscheiding als de aandelen gemeenschappelijk zijn? Moet u uw echtgeno(o)t(e) dan uitkopen? Hoe vermijdt u op dat moment een jarenlange discussie? Wat zijn uw argumenten om de prijs laag te houden? Wat als beiden uiteindelijk hun aandelen houden?

Kunt u vandaag, nu alles nog goed gaat, in het voordeel van beide partijen het best uw huwelijksstelsel wijzigen?


AANDELENOPTIES - 22.04.2013

Fiscaal voordelig van de stijgende beurzen profiteren met OTC-opties?

De beurzen zijn de laatste tijd in goede doen. Meer en meer mensen vragen zich af of het niet stilaan het moment is om wat meer (aandelen)risico te nemen.

Met OTC-opties kunt u eventueel op een fiscaalvriendelijke manier mee profiteren van de beurshausse. Wat zijn OTC-opties? Hoe wordt u erop belast? Waar zit het fiscaal voordeel?

Met deze opties kunt u zichzelf een extraatje gunnen. U kunt ze echter ook gebruiken om iets voor uw medewerkers te doen. U kiest zelf volledig vrij wie u eventueel extra wilt belonen.

Er zijn natuurlijk beperkingen. Met welke spelregels moet u rekening houden?


PARTIËLE SPLITSING - 22.04.2013

Diversificaties en vastgoed zonder fiscale meerkost uit uw bedrijf halen

Als u uw bedrijf op termijn wilt verkopen, kunt u het best uw activiteiten stroomlijnen en focussen op uw kernactiviteiten. Diversificaties en vastgoed brengt u daarom beter onder in aparte vennootschappen. Ook om uw opvolging voor te bereiden, kan dat nuttig zijn.

Via een partiële splitsing kunt u een gedeelte van uw bedrijf in een aparte vennootschap onderbrengen. Hoe werkt dat precies? Normaal gezien kunt u splitsen zonder extra belastingen, btw of registratierechten te betalen. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Hoe blijft u uit het vizier van de antimisbruikbepaling? Welke motieven worden normaal gezien door de Rulingcommissie aanvaard? En wat wanneer u vastgoed wilt afsplitsen?


OVERDRACHT - 22.04.2013

Hoe uw bedrijf over een aantal jaar voor een goede prijs verkopen?

De waarde van een bedrijf wordt vaak bepaald door de Ebitda met een factor (‘multiple’) te vermenigvuldigen. Die ‘multiple’ is voor een deel afhankelijk van uw sector. Daarnaast betaalt een enthousiaste overnemer vaak een hogere multiple. Hoe anticipeert u daar nu al op?

Hoe zorgt u voor een goed trackrecord? Waarom zijn vooral gerealiseerde resultaten van belang? Waarom zijn een duidelijke strategie en zorg voor continuïteit essentieel? Hoe speelt u daarop in?

Welke rol spelen cijfers en budgetten in het overnameproces en hoe bereidt u zich daar nu al op voor? Wat is het belang van flexibele financiering?


WAARBORGEN - 22.04.2013

Kredieten waarborgen: hoe uw privé­vermogen zo goed mogelijk afschermen?

Wie vandaag nog een krediet krijgt, zal meestal een aantal waarborgen moeten geven. Uw marge om hierover te onderhandelen is nu beperkter dan vroeger.

Hoe kunt u de risico’s beperken als u zich voor uw bedrijf moet borg stellen? Wat doet u het best met uw ‘oude’ borgstellingen en wat gebeurt er wanneer u uw bedrijf verkoopt?

Wat zijn de verschillen tussen een hypotheek en een hypothecaire volmacht? Waarom is uw privévermogen als borg soms beter beschermd wanneer u uw vennootschap toch gewoon een hypotheek laat geven? Zit u privé nog veiliger met een hypotheek én een pand handelsfonds?

Kunt u ook de kostprijs van uw lening verlagen door een hypotheek te geven? Waarom is dat zo?


WINSTBEWIJZEN - 22.04.2013

Winstbewijzen uitgeven om uw sleutel­medewerkers te binden en te motiveren?

Rond de winstbewijzen van het ACW onstond er een ware mediastorm die tot het ontslag van een minister leidde. Naar verluidt was de enige bedoeling aan klantenbinding te doen. Kunt u uw belangrijkste medewerkers met zo’n winstbewijzen extra motiveren en aan uw bedrijf binden?

Wat zijn winstbewijzen eigenlijk? Wat zijn de wettelijke regels? Hoe kunt u de grote flexibiliteit die u heeft om een aantal dingen concreet in te vullen, gebruiken om de winstbewijzen te ‘tailoren’ op maat van u en uw bedrijf?

Waar houdt u het best rekening mee als u op termijn een overnemer voor uw bedrijf zoekt?

Hoe wordt de winstdeelname belast?


AANSPRAKELIJKHEID - 22.04.2013

Het paardenvleesschandaal: wat als er u zoiets overkomt?

De media staan er vol van: paardenvlees in de lasagne. Wat als het u overkomt? Door een fout van een van uw leveranciers heeft u producten verkocht waar iets (al dan niet ernstig) mis mee is. U moet het product terugroepen. Of erger, mensen worden ziek of er ontstaat ergens brand. Bent u hiervoor aansprakelijk? Wat zegt de wetgever?

Kan een goede verzekering soelaas bieden? Wat dekt uw verzekering productaansprakelijkheid?Wanneer komt ze tussen en wanneer niet? Waar zitten de valkuilen in de kleine lettertjes van de polis? Bent u altijd beter af met een lagere vrijstelling?

Heeft u daarnaast een product-recallverzekering nodig? Wat dekt ze extra? Wanneer is ze vooral nuttig?


ONTSPANNING - FILM - 22.04.2013

Films op internet


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.04.2013

Mindmapping kan nóg eenvoudiger


COMPUTER - TABLETS - 22.04.2013

Surface Pro: alternatief voor tablet of laptop?

Microsoft bracht de Surface Pro uit, een tablet met afneembaar toetsenbord waarop u Windows 8-apps én volwaardige programma’s kunt draaien. Is de Surface Pro een alternatief voor tablets, laptops of ‘ultrabooks’?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 22.04.2013

Laat uw site scoren op meerdere vlakken

Met search engine optimization (SEO) kunt u uw website hoger laten scoren in de zoekresultaten van Google. Dat doet u het best op verschillende domeinen.

SOFTWARE - E-MAIL - 22.04.2013

Outlook 2013: een upgrade waard?

Tegelijkertijd met Office 2013 verscheen ook Outlook 2013, de e-mailclient van Microsoft. Wat voor veranderingen brengt Outlook 2013 u precies? We geven u ook enkele trucs om nog efficiënter met Outlook 2013 te werken.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.04.2013

Zo traceert u wat er met uw documenten gebeurt

Door de populariteit van clouddiensten worden er steeds meer documenten online geplaatst en gedeeld met anderen. Handig, maar daardoor dreigt u wel de controle te verliezen. Kan het ook anders?

SOFTWARE - WINDOWS - 22.04.2013

Maak van uw Windows 7 (een beetje) een Windows 8

Gebruikt u Windows 7 en bent u er eigenlijk wel tevreden mee? Upgraden naar Windows 8 ziet u dan misschien niet zitten, maar waarom niet enkele mogelijkheden van Windows 8 toevoegen aan uw Windows 7?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.04.2013

Onlinetijdsregistratie

Als u factureert op tijdbasis of als u gewoon de gespendeerde tijd aan bepaalde opdrachten wilt bijhouden, dan bestaan er heel wat onlinetools die u daarbij willen helpen. Wij testten een nieuwkomer voor u uit: Colorhat.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 22.04.2013

Twee innovatieve mailapplicaties

Inky en Mail Pilot zijn nieuwe, innovatieve mailapplicaties die opvallen met hun aparte aanpak. Zijn ze de moeite waard om te proberen?

BEVEILIGING - BACK-UP - 22.04.2013

Oei, per ongeluk een bestand in de cloud gewist…

Een per ongeluk gewist bestand op uw harde schijf kunt u met de juiste software en wat geluk nog terughalen. Maar hoe haalt u een gewist onlinebestand terug op een clouddrive zoals Dropbox, Google Drive of SkyDrive?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 22.04.2013

Tips voor een beter gebruik van Google+

Op steeds meer sites vindt u naast de ‘like’- of login-knop van Facebook ook de ‘+1’ en login van Google+. Dat sociale netwerk heeft intussen al meer dan 100 miljoen gebruikers. We geven enkele tips om Google+ beter te gebruiken.

OVERHEID - OVERHEIDSDIENSTEN - 22.04.2013

Nuttige overheidsdiensten

Via e-government wil de overheid bedrijven een ­betere dienstverlening bieden. Wij gingen op zoek naar een aantal nuttige toepassingen.

GOED OM TE WETEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 17.04.2013

Bijzondere bijdrage en sociale kas?


GOED OM TE WETEN - RIZIV - 17.04.2013

Aanvraag softwarepremie huisartsen


PRIVÉ - SCHENKING - 17.04.2013

Wanneer kunt u veilig schenken zonder notaris?

Volgens de wet moet een schenking gebeuren via een notariële akte. Daarop bestaan echter enkele belangrijke uitzonderingen die in de praktijk voor ver­warring zorgen. Wanneer kunt u 100% safe zonder notariële akte schenken?

VENNOOTSCHAP - BELASTINGAFTREK - 17.04.2013

AC-weetjes over de notionele interestaftrek

Door alle recente commotie daaromtrent in de media, lijkt het bijna crimineel om de notionele interestaftrek optimaal te benutten. Zijn er dan effectief zaken waarop u moet letten als u deze nu wilt toepassen voor boekjaar 2012?

FISCAAL - VERKOOP AUTO - 17.04.2013

Verkoop auto met winst: hoeveel belastbaar?

U heeft uw auto verkocht en uw boekhouder vraagt of u kosten gemaakt heeft voor die verkoop. Die zou hij, vermits u geen vennootschap heeft, apart moeten registreren om de belastbare meerwaarde te berekenen. Waarom is dat zo?

CONVENTIE - (DE)CONVENTIONEREN - 17.04.2013

Kunt u tussentijds veranderen van conventiestatuut?

De deadline om de nieuwe conventie (2013-2014) op te zeggen, is al even achter de rug. Betekent dit nu dat u automatisch ‘vastzit’ aan het statuut van geconven­tioneerde tot eind 2014 of is er toch nog een mogelijkheid om te veranderen?

CENTRALE INNING - 17.04.2013

De MR int: altijd zeker van uw geld?

Als de medische raad de centrale inning doet (via een vzw), zijn uw erelonen dan ‘onbereikbaar’ voor het ziekenhuis? Niet altijd, aldus het Hof van Cassatie...

ONROEREND GOED - GESPLITSTE AANKOOP - 17.04.2013

Een verkeerde gesplitste aankoop ‘repareren’?

In het verleden zijn ‘gesplitste aankopen’ van een pand vaak ‘verkeerd’ gebeurd. Een radicale manier bestaat erin om het pand weer te verkopen en het geld volledig aan de ouders te laten toekomen. Wat echter als u niet wilt verkopen?

SOCIAAL STATUUT - GEWAARBORGD INKOMEN - 17.04.2013

Besparen op verzekering gewaarborgd inkomen?

Wordt u als zelfstandige ziek of heeft u een ongeval, dan valt u tijdelijk terug op een uitkering van uw mutualiteit. Kunt u die uitkering uitbreiden door een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten of is dat niet te betalen?

KORT & BONDIG - 17.04.2013

Kent u deze al... ?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 17.04.2013

Als ook uw kassa te veel kan…

Het gerecht viel binnen bij een kassaleverancier die finaal toegaf dat zijn kassa’s inderdaad te manipuleren waren. Wat als u nu over zo’n kassa beschikt?

BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 17.04.2013

Wanneer en hoe overstappen?

Om diverse redenen denkt u eraan om van boekhouder te veranderen. Is het dan nu een goed moment daarvoor of net niet en waar moet u precies op letten bij de keuze van een andere boekhouder?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 17.04.2013

Alle correcte weetjes over de notionele interestaftrek

Door alle recente commotie daaromtrent in de media, lijkt het bijna crimineel om de notionele interestaftrek optimaal te benutten. Zijn er dan effectief zaken waarop u moet letten als u deze nu wilt toepassen voor boekjaar 2012?

LEVENSVERZEKERING - 17.04.2013

Is schenken via een levensverzekering nu gevaarlijk?

U wilt uw twee kinderen eenzelfde som geld schenken, zij het aan uw ­dochter gewoon in cash en aan uw zoon, die wat losbandiger is, via een levens­verzekering. Door de recente wetswijzigingen moet u echter extra opletten...

AFTREKBARE KOSTEN - 17.04.2013

Is een btw-aftrek van 75% bindend voor de fiscus?

Bent u btw-plichtig, dan mag de btw-aftrek voor zaken die u zowel privé als beroeps­matig gebruikt, forfaitair bepaald worden op 75%. Geldt die 75/25-­verhouding dan automatisch ook voor de fiscus of staat dat daar toch los van?

BELEGGEN - GOUD - 17.04.2013

Goud, nog altijd een edele belegging?

U wilt als zekerheid ook een stukje van uw portefeuille in goud beleggen. Is dat vandaag de dag (nog altijd) een goed idee? Welke mogelijkheden heeft u om in goud te beleggen en waarop moet u letten?

INTERNET - 17.04.2013

Failliet of niet?


MAALTIJDKOSTEN - 17.04.2013

Is ook uw dagelijkse lunch aftrekbaar?

Stel, ’s middags heeft u niet de tijd om thuis te gaan eten en dus luncht u in de buurt van uw kantoor. Vormen deze uitgaven aftrekbare restaurantkosten? Een recent vonnis licht toe...

VRUCHTGEBRUIK - 17.04.2013

Is uw vruchtgebruik in gevaar?

De fiscus verstuurt massaal ‘vragen om inlichtingen’ over vruchtgebruikconstructies. Moet u vrezen als ook uw vennootschap er één gekregen heeft?

FACTUUR - ENERGIEAFTREK - 15.04.2013

Graag de offerte die u destijds opmaakte…


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 15.04.2013

Opgeleverd, dus móet u kort nadien factureren…

Het is wennen aan de nieuwe btw-regels, vooral aan de ‘nieuwe’ verplichting om de datum einde werken op de factuur te vermelden. Voor de btw(-controleur) is het anders duidelijk. Hoeveel tijd heeft u als aannemer nadien om te facturen?

BANK - BETALING - 15.04.2013

Met welke cheque laten betalen?

Maakt het voor u als aannemer uit of uw klant met een gecertificeerde dan wel met een bankcheque betaalt? De rechter had daar onlangs een klare kijk op...

BTW-AFTREK - AUTO - 15.04.2013

Btw-aftrek auto’s verduidelijkt… En van camionettes?

Gebruikt u uw auto zowel privé als voor uw firma, dan moet de btw-aftrek beperkt worden in functie van het beroepsgebruik. Er is heel wat commotie rond de nieuwe regels die de Btw onlangs opstelde. Storm in een glas water?

OFFERTES & CONTRACTEN - UITVOERINGSTERMIJN - 15.04.2013

Is de strenge winter een reden om ‘te laat’ te zijn?

De bouwsector vraagt dat de voorbije winter erkend wordt als ‘uitzonderlijk’, zo kwam in de media. Kan zo’n erkenning u dan inderdaad helpen om boetes te voorkomen indien u te laat klaar bent met bepaalde werken?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 15.04.2013

Tien jaar aansprakelijk voor tuinwerken? Hmm…

Een klant van een collega beweerde bij hoog en bij laag dat ook voor tuinwerken de tienjarige aansprakelijkheid geldt. “Dat klopt toch niet?”, vroeg die aannemer ons te bevestigen. Even verduidelijken hoe dat precies zit…

VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 15.04.2013

De jaarvergadering komt eraan, op papier toch…

Zit u in een vennootschap, dan is het binnenkort weer tijd voor de zgn. jaar­vergadering. Moet u effectief een formele vergadering houden of volstaat het dat u het verslag tekent dat de boekhouder voorbereid heeft?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.04.2013

Klein genoeg voor minimale sociale bijdrage?


PERSONEEL - VARIA - 15.04.2013

Camionette: belastbaar voordeel voor uw mannen?

Onlangs verscheen een fiscale ‘ruling’ die voor u als aannemer interessant kan zijn als uw mannen met uw camionette niet alleen naar klanten, maar ook van en naar huis rijden. Waarover gaat het precies en wat is er voor u van belang?

ONTSLAGBESCHERMING - ZWANGERSCHAP - 15.04.2013

Baas, ik ben zwanger...

Vanaf het moment dat een werkneemster u ingelicht heeft over haar zwangerschap, is zij beschermd tegen ontslag. Kunt u als werkgever ook eisen stellen over de manier waarop men u moet inlichten? Een recent arrest licht toe...

DUBBEL VAKANTIEGELD - 15.04.2013

Nu budgetteren, ... ook financieren?

In principe betaalt u in juni het dubbel vakantiegeld van uw bedienden. Hoe berekent u welk bedrag u ervoor moet budgetteren? Wat als dat te ‘zwaar’ is?

STAGIAIRS - 15.04.2013

Wat is dat nu met die 1%-plicht inzake stagiairs?

Ingevolge een nieuwe wet werd er onlangs een zgn. stageverplichting (van 1%) van kracht in de privésector. Betekent dit nu dat u een aantal stagiairs in dienst moet nemen en dat u gesanctioneerd kunt worden als u het niet doet?

JAARLIJKSE VAKANTIE - OPNAME - 15.04.2013

Vakantie in halve dagen: mogelijk, verplicht of... ?

Stel, een werknemer wil een deel van zijn vakantie opnemen in halve dagen, bv. wanneer zijn kind in de examens zit. Is dat eigenlijk wel mogelijk volgens de vakantiewetgeving? Zo ja, in welke mate heeft u er ook zelf iets in te zeggen?

GOED OM TE WETEN - JAARLIJKSE VAKANTIE - 15.04.2013

Tool om vakantiequotum arbeiders te checken


PENSIOENBEREKENING - TIJDSKREDIET - 15.04.2013

Wordt tijdskrediet nog gelijkgesteld voor het pensioen?

Periodes van loopbaanonderbreking en tijdskrediet worden in principe gelijk­gesteld voor het pensioen. Ingevolge een nieuwe regeling tellen niet alle periodes echter ‘even sterk’ mee. Wat moet uw werknemer daarover weten?

ARBEIDSONGESCHIKT - 15.04.2013

Ziek bij u, betekent toch ook ziek in de bijjob?

Ziek zijn voor het werk, maar tegelijk niet ziek zijn voor de bijjob. Volgens de regering zal dat ingevolge de strijd tegen het ziekteverzuim niet meer mogelijk zijn voor ambtenaren. Kunt u ook dat ‘gezonde’ principe hanteren?

ONTSLAG - FORMALITEITEN - 15.04.2013

Deeltijds verbreken is niet mogelijk...

Stel, u kunt een voltijdse bediende nog slechts een halftime bieden. Bij wijze van ‘geste’ gunt u hem de deeltijdse opzegvergoeding in één keer en u besluit om het contract deeltijds te verbreken. Is dat echter wel de goede aanpak?

VRUCHTGEBRUIK - 11.04.2013

Fiscus stelt vragen over vruchtgebruik…

Uw vennootschap heeft een pand in vruchtgebruik en kreeg daarover onlangs een ‘vraag om inlichtingen’. Zit u nu dan met een probleem?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 11.04.2013

Eens een dividend, altijd een dividend?

Als u dit jaar een dividend opneemt uit uw vennootschap, hangt u daar dan ook voor de volgende jaren aan vast? Is een jaarlijks dividend trouwens fiscaal gezien een goede keuze en waarmee moet u rekening houden?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 11.04.2013

Een goede bestemming voor de winst van 2012

Sloot u het voorbije boekjaar af met winst, dan kunt u beslissen om die winst ook uit te keren. Heeft u dan de vrije keuze tussen een dividend en een tantième? Wat is daarbij juridisch van belang?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 11.04.2013

Einde leasecontract auto, drie opties voor de optie…

Op het einde van het leasecontract van de auto in uw vennootschap kan de zgn. optie gelicht worden tegen een relatief lage prijs. Wie kan die optie dan lichten en waarvoor is het toch uitkijken, zoals recentelijk nog bleek uit de rechtspraak?

VOORDEEL AUTO - 11.04.2013

Uw voordeel gratis auto voor 2013

Aangezien de zgn. referentie-CO2-uitstoot voor 2013 onlangs bekendgemaakt werd, kunt u uw voordeel auto correct berekenen. Wat betekent dat concreet?

FINANCIEEL - VARIA - 11.04.2013

U zoekt vers kapitaal: iedereen mag instappen…

Onlangs werd in de pers een oproep gelanceerd om een nieuwe bank op te richten. Kan dat allemaal zomaar? Kunt u ook via ‘crowdfunding’ vers kapitaal zoeken voor uw bvba of om een nieuwe vennootschap op te richten?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 11.04.2013

Een lening met vaste looptijd, hoe pakt u dat aan?

Uw schuld via rekening-courant kost u 9,5% voor 2012, terwijl dat maar 0,17% per maand is voor een lening met vaste looptijd! Uw rc-schuld omzetten in zo’n lening loont dus, maar gaat dat nú nog en hoe zit dat dan praktisch?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 10.04.2013

Kunt u een verkeersboete inhouden op het loon?

Uw werknemer loopt tijdens zijn uren een verkeersboete op. Mag u die boete dan inhouden van zijn loon en wat met andere inhoudingen, zoals het privé­gebruik van de bedrijfswagen of een gsm?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 10.04.2013

Hoeveel tijd heeft u om uw aannemer aan te spreken?

Er blijkt wat te schelen aan de werken die u vorig jaar door een aannemer liet uitvoeren. “Geen probleem”, zegt iedereen u. Heeft u echt altijd tien jaar garantie bij een aannemer of soms toch maar twee jaar? Of zelfs dat niet eens?

RECHT - CONTRACTEN - 10.04.2013

Servicecontract waar u vijf jaar aan vastzit


RECHT - (VER)BOUWEN - 10.04.2013

Uw aannemer schiet niet in actie, wat nu?

U heeft een tijd geleden een offerte van een aannemer getekend. Hij reageert echter niet op uw vraag wanneer hij denkt eraan te beginnen. Kunt u nog onder dat contract uit? Kunt u zonder meer met een andere aannemer in zee gaan?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 10.04.2013

De energieaftrek anno (inkomstenjaar) 2012…

U heeft nog tijd om uw belastingaangifte in te vullen. Als u in 2012 echter uw dak liet isoleren, nieuwe ramen liet steken of andere energiebesparende werken liet uitvoeren, bereidt u het best het een en ander nu al voor. Waarom is dat zo?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 10.04.2013

De sperperiode negen dagen langer?!

Dat was onlangs alvast een krantenkop. Betekent dat nu dat de komende sperperiode zoals vroeger opnieuw in mei start? Wat is er voor u van belang bij de planning en het opzetten van promotionele acties in de maanden mei en juni?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 10.04.2013

Al te doortastende reclameronselaars afhouden…

Een abonnee vroeg ons onlangs om raad. Een reclameronselaar was de zaak binnengestapt en had daar iemand een ‘reclamecontract’ laten tekenen. In hoeverre hangt u daar dan aan vast? Hoe reageert u?

FISCAAL - CONTROLE - 10.04.2013

Uw kassa kan blijkbaar te veel…

Het gerecht viel binnen bij een kassaleverancier en die bekende dat zijn kassa’s te manipuleren waren. Wat is hierbij voor u van belang?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 10.04.2013

Werken met deeltijdsen, geen sinecure…

Onlangs eiste een verkoopster met een deeltijds contract van 8 uur per week na haar ontslag loonachterstallen voor 5 extra uren per week. De rechter vond dat terecht. Wat liep er fout? Wat zijn de aandachtspunten?

VERKOOP - VARIA - 08.04.2013

Een huis mét een Ferrari te koop...


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 08.04.2013

Vragen van de fiscus over uw vruchtgebruik...

Naar verluidt worden er momenteel massa’s zgn. vragen om inlichtingen verstuurd in verband met recentelijk opgezette vruchtgebruikconstructies. Wat wordt er zoal gevraagd en is uw vruchtgebruik dan sowieso een probleem?

MEDE-EIGENDOM - AANNEMER - 08.04.2013

De renovatiewerken vallen duurder uit dan verwacht...

De algemene vergadering gaf haar goedkeuring voor de uitvoering van renovatie­werken. Tijdens de werken blijkt nogal eens dat de aannemer boven het voorziene budget gaat. Hoe gaat u daar als syndicus het best mee om?

WONINGHUUR - VARIA - 08.04.2013

Een huurder zonder contract in uw gekocht appartement

In het appartement dat u kocht, woont een huurder met wie echter geen schrifte­lijk huurcontract gesloten werd. Kunt u die er direct uitzetten of hem dwingen om een contract te tekenen? Wat als u zo’n huurder een tijd later wilt opzeggen?

WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 08.04.2013

Die huurder verdient genoeg om u te betalen...

Onlangs kwam in de media dat het aantal loonbeslagen vorig jaar fors ge­­stegen is. Ook verhuurders maken er meer en meer gebruik van. In welk geval kan dat precies en kunt u als verhuurder ook werken met een zgn. loonoverdracht?

FISCAAL - WOONBONUS - 08.04.2013

De lening voor een gemengd pand fiscaal optimaliseren

Een particulier koopt een pand dat hij zowel privé als beroepsmatig zal ge­bruiken. Privé heeft hij wat geld opzij liggen, dus moet hij maar een deel lenen. Hoe zit dat dan fiscaal gezien met de interesten op die lening?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 08.04.2013

Te koop: een onbewoonbaar verklaarde woning

De laatste jaren worden steeds meer woningen onbewoonbaar verklaard. ­Dikwijls wil de eigenaar de woning niet zelf renoveren en beslist hij dus om die te verkopen. Wat zijn aandachtspunten als u bemiddelt bij zo’n verkoop?

RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 08.04.2013

Bamboe, dat is toch geen boom!


MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 08.04.2013

De aanpassing van de statuten...

Vóór 1 september moet iedere vereniging van mede-eigenaars haar statuten aanpassen. Is het ook oké om de nieuwe wettekst bij de statuten te voegen?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 04.04.2013

Laat zeker uw belastingvrij loon van 2012 niet liggen!

In 2012 heeft u weinig of zelfs geen loon opgenomen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar u laat privé dan wel een fiscale optimalisatie liggen! Welke dan en valt daar nú nog iets aan te doen?

AUTOKOSTEN - 04.04.2013

Welke impact heeft de CO2-uitstoot op uw autokosten?

De CO2-uitstoot van de auto in uw vennootschap is van belang voor zowel de aftrekbaarheid van de kosten als het voordeel van alle aard (VAA). Hoe groot is de fiscale impact van een minder milieuvriendelijke auto nu in feite echt?

AUTOKOSTEN - 04.04.2013

Kleine onderneming, grote auto?

U heeft op het recente autosalon een luxueuze auto gekocht voor ‘gemengd’ gebruik. Is dat fiscaal een probleem? Wat zegt de rechtspraak tegenwoordig?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 04.04.2013

Afschrijven op activa tegen variabele prijs verworven

Uw vennootschap heeft het cliënteel overgekocht van een andere vennootschap en betaalt daarvoor een variabele prijs. Hoe moet zij daar dan op afschrijven? De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) gaf onlangs haar visie...

VOORDEEL VAN ALLE AARD - 04.04.2013

Zelfde privégebruik voor belastingen en btw?

Voortaan kunt u voor gemengd gebruikte activa andere dan auto’s de btw forfaitair voor 75% recupereren. Kan de toepassing van dat forfait echter ook leiden tot een hoger privé belastbaar voordeel van alle aard inzake belastingen?

VRUCHTGEBRUIK - 04.04.2013

Kunt u de termijn van uw vruchtgebruik verlengen?

U heeft destijds een pand ‘gesplitst’ aangekocht: u de blote eigendom en uw vennootschap het vruchtgebruik, bv. voor 20 jaar. Nu nadert het einde van die termijn. Kunt u het vruchtgebruik verlengen? Wat zijn de fiscale implicaties?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 04.04.2013

Aanvullend pensioen ook na uw 65ste?

U nadert stilaan uw pensioen, maar u wilt nog niet (helemaal) stoppen met ­werken. Kunt u dan nog – na uw 60ste of na uw 65ste – verder op een fiscaalvriendelijke manier een aanvullend pensioen opbouwen?

BELASTINGAANSLAG - 04.04.2013

Uw privéaanslagbiljet voortaan ook online?


ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 03.04.2013

Uw bedrijf doorgelicht

Eerder bespraken we al enkele onlinetools om uw bedrijf door te lichten. Dit zijn enkele extra diensten.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 03.04.2013

Werkt u wel met de juiste kleuren?

Uw website moet een verlengde zijn van uw bedrijf of zaak. Ook de kleuren moeten representatief zijn voor uw (huis)stijl, visie, activiteiten, ... Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste kleuren gebruikt? Wij zochten voor u enkele tools uit.

NIEUWS - PERSOONLIJKE NIEUWSPAGINA - 03.04.2013

Alternatieven voor Google Reader

Google stopt vanaf 1 juli met Google Reader. Was u een gebruiker van deze dienst om rss-newsfeeds te volgen, dan moet u dus wel op zoek naar een vervanger. We doorlopen de beste alternatieven.

SOFTWARE - WINDOWS - 03.04.2013

Extra tools voor Windows 8

Windows 8 is absoluut wennen! We hebben een aantal gratis tools verzameld waarmee u de overgang van Windows 7 naar 8 wat kunt verzachten of waarmee u de werking van Windows 8 wat meer naar uw eigen hand kunt zetten.

SOFTWARE - VARIA - 03.04.2013

Test software risicoloos uit

Wilt u een nieuw programma downloaden en uitproberen, maar geen risico lopen dat er problemen met uw besturingssysteem ontstaan? Met bepaalde software kunt u de software ‘virtueel’ installeren. Hoe werkt het?

SOFTWARE - BROWSER - 03.04.2013

Beter surfen met veel tabbladen

Bent u iemand die graag meerdere tabs tegelijkertijd opent in de browser? Dan wordt het al snel onoverzichtelijk. Met enkele trucjes en plug-ins kunt u toch efficiënt surfen met veel actieve tabs.

COMPUTER - MOBIEL - 03.04.2013

Professionele apps voor tablets

Tablets worden steeds vaker gebruikt voor professionele toepassingen. Met de juiste apps maakt u uw iPad of alternatief nóg nuttiger op de werkvloer.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 03.04.2013

Nieuwe Gmail-app voor iOS

De eerste poging van Gmail om een iOS-app te maken was niet zo verdienstelijk, maar nu is er een update. Is het deze keer raak?

ZOEKEN - INTERNET - 03.04.2013

Efficiënt zoeken in uw eigen cloud

Heeft u ook al veel gegevens in de cloud staan, bijvoorbeeld bij Dropbox, Facebook, YouTube, Picasa, Evernote, enz.? Met zoekdiensten voor de cloud doorzoekt u al uw cloudgegevens in één keer. Hoe gaat u aan de slag?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 03.04.2013

Dropbox in het nieuw


WEBDIENSTEN - PRESENTATIES - 03.04.2013

Doe meer met uw presentatie

PowerPoint is een gevestigde waarde voor het maken van slideshows, maar er bestaan ook tal van alternatieven. Wij testten voor u een kersverse speler en een vertrouwde webtool die onlangs een grondige facelift kreeg.

ONTSPANNING - REIZEN - 03.04.2013

Een goede reis!

Gaat u binnenkort op zakenreis of citytrip met de familie? Wij zochten enkele (nieuwe) websites uit die u kunnen helpen bij het vinden van een verblijf en bij het zoeken naar vervoer.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 03.04.2013

RouteXL: voor nog grotere routes


RIZIV-BIJDRAGE - 03.04.2013

RIZIV-geld: pensioen of invaliditeit?

Als u toegetreden bent tot de jongste conventie, kunt u de RIZIV-bijdrage van 2013 al aanvragen. Besteedt u die het best aan pensioen of gewaarborgd inkomen?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 03.04.2013

Moet u ook voor een werkloze een ziekteattest invullen?

Stel, een patiënt die werkloos is en uitkeringen ‘trekt’, wordt arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval. Wist u al dat ook hij een medisch getuigschrift voor het ziekenfonds moet laten invullen of dat hij anders problemen kan krijgen?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 03.04.2013

Kan het ziekenhuis euthanasie contractueel beperken?

Stel, u wordt geconfronteerd met een geldig euthanasieverzoek van een ­patiënt of van zijn vertrouwenspersoon. Ook de tweede en eventueel derde arts gaan akkoord. Moet u dan eerst ook nog de toelating van het ziekenhuis krijgen?

BELEGGEN - 03.04.2013

Trackers steeds populairder, maar ook zwaarder belast

Trackers zijn meer dan ooit populair door hun heel lage kosten. Wat zijn trackers nu ook weer precies? Hoe worden deze beleggingsproducten na de recente fiscale wijzigingen inzake roerende inkomsten behandeld?

BELASTINGCONTROLE - VENNOOTSCHAP - 03.04.2013

Is uw buitenverblijf (van de bvba) in gevaar?

De fiscus zou naar verluidt bezig zijn, aldus mediaberichten, met een grootscheepse controleactie naar vruchtgebruikconstructies met vennootschappen. Wat houdt dat precies in? Wat kunt u doen als u een controle krijgt?

GOED OM TE WETEN - VERZEKERINGEN - 03.04.2013

Druk de kosten van uw Tak 21 en Tak 23


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANSLAG - 03.04.2013

Aangifte gewijzigd zonder bericht?


ONKOSTENVERGOEDING - 02.04.2013

Hogere binnenlandse dagvergoeding

Zit u in vennootschap, dan kunt u sinds kort een iets hogere ‘dagvergoeding’ opnemen. Hoeveel precies en wat zijn nu weer de voornaamste regels?

AUTOKOSTEN - 02.04.2013

De werkelijke of de gemiddelde brandstofkosten?

Onlangs werden de gemiddelde brandstofkosten van 2012 bekendgemaakt die u kunt gebruiken om uw aftrekbare tankkosten te berekenen. Kunt u zo in uw aangifte binnenkort niet méér inbrengen dan wanneer u al uw facturen optelt...

AFTREKBARE KOSTEN - 02.04.2013

Trip naar buitenlands congres: aftrekbaar of niet?

U zal op eigen kosten een seminarie in het buitenland volgen, maar van de gelegenheid gebruik maken om dit te combineren met een toeristische uitstap. Kunt u dan nog bepaalde kosten van deze trip fiscaal aftrekken?

WAARBORG - 02.04.2013

Veilig sparen bij een buitenlandse bank?

Naar aanleiding van het IceSave-arrest van het Europese Hof werd er in de pers heel wat onrust gezaaid. Was sparen bij een IJslandse bank dan toch niet safe? Zijn andere buitenlandse banken dan wel veilig? Wat is er voor u van belang?