VRUCHTGEBRUIK - 11.04.2013

Fiscus stelt vragen over vruchtgebruik…

Uw vennootschap heeft een pand in vruchtgebruik en kreeg daarover onlangs een ‘vraag om inlichtingen’. Zit u nu dan met een probleem?

Vraag om inlichtingen. Heeft uw vennootschap onlangs een lijst met vragen over haar vruchtgebruik gekregen, dan is ze daarmee niet alleen. De fiscus heeft de voorbije weken immers meer dan 3.000 van zulke vragenlijsten verstuurd.

Moet u antwoorden? Ja! U heeft hiervoor één maand de tijd. Antwoordt u niet (tijdig), dan kan de fiscus in een eventueel volgend stadium gebruik maken van een zgn. aanslag van ambtswege. Hij moet dan niet meer het bedrag van de belastbare inkomsten bewijzen, u moet bewijzen dat het bedrag dat de fiscus voorstelt onjuist is.

Tip. Merkt u nu al dat u alle gevraagde info niet binnen de maand kunt verzamelen, vraag dan een verlenging van de antwoordtermijn. Heeft u een redelijke verklaring voor de vertraging, dan krijgt u dat uitstel normaal gezien zonder probleem. Zorg wel voor een schriftelijke bevestiging.

Wat wil de fiscus weten? De vragen gaan vooral over de waardering van het vruchtgebruik, het gebruik van het pand (door de vennootschap zelf en/of door de bedrijfsleider privé) en de verdeling tussen uw vennootschap en uzelf van kosten en investeringen aan dat pand.

Wat zal hij met die inlichtingen doen? Uit de aard van de vragen blijkt dat de fiscus het enerzijds gemunt heeft op de aftrek van de kosten van het vruchtgebruik bij de vennootschap en anderzijds eventuele voordelen van alle aard bij de blote eigenaar wil belasten.

Wat daarna? Wil de fiscus uw vruchtgebruik aanvallen, dan zal hij na uw antwoord opnieuw een brief moeten sturen, een zgn. bericht van wijziging. Daarin moet hij aangeven wat hij wil belasten en waarom. U krijgt dan opnieuw één maand de tijd om daarop te reageren.

Slaagkans van de fiscus? Dat zal afhangen van geval tot geval. Heeft u het vruchtgebruik correct gewaardeerd en heeft u zich gehouden aan de wettelijke verdeling van kosten en werken tussen de blote eigenaar en de vruchtgebruiker, dan heeft u alvast enkele aanvalswegen voor de fiscus afgesloten. Gaat het dan om een pand dat volledig voor de activiteiten van uw vennootschap gebruikt wordt, dan zal de fiscus u normaal gezien zelfs verder met rust laten (bv. ruling nr. 2012.011 van 10.07.2012). Gebruikt u het pand (grotendeels) privé, dan komt er wellicht wel nog een vervolg, maar dan kunt u voor uw verdediging een beroep doen op de zgn. bezoldigingstheorie, die in de rechtspraak al enkele keren aanvaard werd (bv. Luik, 01.02.2012 en Brussel, 01.03.2012).

Een correct gewaardeerd vruchtgebruik dat past in het doel en waarbij de kosten voor uw vennootschap-vruchtgebruiker redelijk zijn, zal doorgaans geen probleem zijn. Komt er toch een volgende fase, beroep u dan op de zgn. bezoldigingstheorie om de kostenaftrek te verantwoorden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878