CONTROLE EN BETWISTINGEN - 17.04.2013

Als ook uw kassa te veel kan…

Het gerecht viel binnen bij een kassaleverancier die finaal toegaf dat zijn kassa’s inderdaad te manipuleren waren. Wat als u nu over zo’n kassa beschikt?

U koos toch gewoon voor een betrouwbare leverancier? Uiteraard! Die leverancier garandeerde u immers dat zijn kassa betrouwbaar was en dat er een goede service na verkoop voorzien werd als er onverhoopt toch een probleempje zou opduiken. Die twee kenmerken waren voor u doorslaggevend en dus heeft u bij hem een kassa gekocht...

Hoe werkt dat ding precies? Ook een vrij normale vraag als die kassa uiteindelijk wordt geleverd, toch... ? Blijkt nu, onder meer uit onder­vragingen van het personeel van die leverancier, dat er in meer dan een geval een wel zeer specifieke uitleg gegeven werd... Voor de fiscus en het gerecht is het m.a.w. duidelijk dat de betrokken leverancier over de schreef ging door zijn klanten aan te sporen om te frauderen.

Heeft u automatisch ook prijs als u zo’n kassa heeft? Ja en neen, mogelijk mag u zich wel aan een controle ver­wachten, maar dat ‘risico’ loopt u op zich altijd natuurlijk. Het is niet omdat die leverancier ertoe aangezet zou hebben, dat u dat ook effectief gedaan heeft.

Wat uw kassa ‘kan’, telt niet. Zo is het! Het is niet omdat nu uit een ver­klaring van de leverancier blijkt dat uw kassa tot 20% van de omzet in rook ‘kan’ laten opgaan, dat de fiscus u zonder meer op 20% meer­omzet kan belasten. Het is aan de fiscus om aan te tonen dat u die mogelijkheid van uw kassa ook effectief gebruikt heeft. Het is m.a.w. niet omdat uw kassa zoveel procent omzet ‘kan’ doen verdwijnen, dat u dat ook effectief gedaan heeft!

Harde bewijzen, beste fiscus! De fiscus moet inderdaad vrij precies kunnen aangeven hoeveel omzet er dan wel niet geregistreerd zou zijn, wil hij u kunnen belasten op een meeromzet. Er met de natte vinger een percentage van 20% op plakken omdat dit strookt met wat de leverancier verklaard heeft, kan dus absoluut niet en is pure willekeur!

Tip. De fiscus mag zijn ‘bewijzen’ niet zomaar verzamelen door uw personeel te ondervragen.Dat kunt u dus perfect weigeren en zo vermijdt u meteen dat een werknemer die u vorige week op het matje geroepenheeft, u ineens begint zwart te maken....

Dat uw kassa gemanipuleerd ‘kan’ worden, is van geen tel. Om u zwaarder te belasten, moet de fiscus kunnen aantonen in welke mate u effectief meer omzet behaald zou hebben. Louter veronderstellen, telt dus niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878