SOCIALE BIJDRAGEN - 20.06.2013

Voortaan minder sociale bijdragen?

Onlangs werd de hervorming van de sociale bij­dragen goedgekeurd. Zal u nu minder moeten betalen of hoe zit dat precies en vanaf wanneer geldt dit dan?

Afschaffing principe ‘drie jaar terug’. Daar komt heel die hervorming inderdaad op neer. Thans worden uw sociale bijdragen zoals u weet berekend op uw inkomen van drie jaar terug. Wat u nu in 2013 ieder kwartaal betaalt, is m.a.w. gebaseerd op uw inkomsten van 2010 en houdt helemaal geen rekening met uw huidige situatie. Had u als aannemer in 2010 dus een topjaar en nu niet, dan zit u met de gebakken peren. U betaalt dan immers zeer hoge sociale bijdragen terwijl u net nu ­misschien de crisis het hardste voelt. Het is precies omwille van dit ­laatste, dat heel de regeling nu herzien wordt.

De basis wordt uw inkomen van het jaar zelf. Dat is m.a.w. het systeem van de belastingen. Uw sociale bijdragen van bv. het jaar 2015 zullen berekend worden op uw effectief inkomen van 2015. Punt is natuurlijk dat het inkomen van het jaar zelf pas een of twee jaar later bekend is en daarom zal er gewerkt worden volgens het systeem dat thans geldt voor een beginnend zelfstandige. U betaalt m.a.w. eerst zgn. voorlopige bijdragen en zodra uw inkomen over het jaar zelf definitief bekend is, krijgt u een herziening of zgn. regularisatie.

Zal u uw ‘voorschotten’ dan zelf kunnen bepalen? In eerste instantie niet. U zal immers eerst een voorstel krijgen om een bedrag te betalen dat gebaseerd is op uw inkomen van drie jaar terug. Dat voorgestelde bedrag of die zgn. verplichte voorlopige bijdrage zal u echter wel kunnen laten verhogen of verlagen in functie van het inkomen dat u schat dat jaar te zullen behalen.

Let op! Het laten verhogen zal u altijd kunnen, maar om het te laten verlagen, zal u met bewijzen moeten komen, bv. uw laatste btw-aangiftes of uw laatste loon als u in vennootschap zit. Zomaar beweren dat u ­minder zal verdienen, is dus niet genoeg.

Vanaf wanneer gaat dat in? Dat is nog niet bekend. Voorlopig blijft alles dus nog bij het oude. Het principe om te hervormen is wel goed­gekeurd door de ministerraad, maar dat is ook alles. De teksten zelf moeten nog opgemaakt en goedgekeurd ­worden. Wellicht wordt het een en ander dus pas effectief in 2015 van kracht.

U zal vermoedelijk vanaf 2015 sociale bijdragen betalen op uw inkomen van het jaar zelf en niet meer op dat van drie jaar terug. Dat laatste blijft wel de basis voor uw ‘voorschotten’, maar die kunt u verlagen of verhogen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878