GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 20.11.2013

Hoeveel jaar kunt u uw huur laten vooruitbetalen?

Verhuurt u (een deel van) uw woning aan uw vennootschap, dan is het fiscaal interessant om de huur voor een aantal jaren vooruit te laten betalen. Hoever kunt u daarin eigenlijk gaan? Behoorlijk ver, aldus een recente ruling... !

Basisregels van vooruitbetaalde huur

U verhuurt aan uw vennootschap. Logisch natuurlijk... Als er niets verhuurd wordt, kunt u immers ook geen huur laten vooruitbetalen. Het verhuurde onroerend goed moet wel geen volledig gebouw zijn. Het kan evenzeer gaan om de verhuring van een bureau of een opstalgruimte in uw woning.

Wanneer mag een vooruitbetaling? Dat mag in principe altijd. U bent hierin dus normaal gezien contractueel vrij.

Tip. Stel hiervoor een bijlage op bij het huurcontract en laat dit registreren.

Wanneer is de huur aftrekbaar? U heeft daarin de keuze. Volgens de boekhoudwetgeving moet uw vennootschap de vooruitbetaalde huur gespreid in de kosten nemen over het aantal jaren van de vooruitbetaling. Normaal gezien geldt fiscaal hetzelfde als boekhoudkundig. De fiscale wetgeving wijkt echter op dit punt af van de boekhoudwetgeving en bijgevolg mag u er ook voor kiezen om de huur in één keer in de kosten te nemen. De fiscus aanvaardt dit uitdrukkelijk in zijn zgn. administratieve commentaar (Comm. IB 49/13) .

Wanneer is de huur belastbaar? Ook hierover beslist u zelf. Doet u niets, dan wordt u in principe in één keer belast op de vooruitbetaalde huur. U kunt er echter ook voor kiezen om de huur bij u privé gespreid te laten belasten over de duur van de vooruitbetaling (Comm. IB 13/5, 6°) .

Let op! Kiest u voor spreiding, dan moet u een document opstellen waarin u zich onherroepelijk akkoord verklaart met die spreiding en dit document bij uw privéaangifte voegen, zodat uw controleur ervan op de hoogte is.

Tip. De spreiding geldt dan ook voor de eventuele herkwalificatie van overdreven huur in loon. Elk jaar moet er voor de huur die voor dat jaar belastbaar is, gekeken worden of de herkwalificatiegrens niet overschreden is (Comm. IB 32/34) .

Hoeveel jaar laten vooruitbetalen?

Geen wettelijke grens. Wettelijk gezien is er inderdaad geen maximum aan het aantal jaren waarvoor de huur vooruitbetaald mag worden.

20 jaar kan zelfs! De Rulingdienst heeft onlangs in een ruling een vooruitbetaling voor 20 jaar en een spreiding van de belastbaarheid bij de verhuurder over die periode aanvaard (ruling nr. 2012.471 van 18.12.2012) .

Wat met de aftrekbaarheid? Een kanttekening bij deze ruling is dat de Commissie zich niet uitgesproken heeft over de aftrek in één keer bij de vennootschap. De belastingplichtige had er immers zelf voor gekozen om de huur door zijn vennootschap ook gespreid ten laste te laten nemen.

Tip. Dit wil echter niet zeggen dat de aftrek in één keer niet (meer) zou kunnen voor een huur die 20 jaar vooruitbetaald wordt. De Rulingcommissie verwijst zelfs zonder enige opmerking naar de relevante passage uit de administratieve commentaar (Comm. IB 49/13) . Het is dus zeker niet zo dat de spreiding van de belastbare huur bij u enkel nog maar mogelijk is als ook de aftrek van de kosten bij uw vennootschap gespreid wordt.

Download de ruling nr. 2012.471 van http://tipsenadvies-vennootschap.be/download  – code VE 06.02.03.

Voor de Rulingdienst is het geen probleem om uw vennootschap de huur voor 20 jaar te laten vooruitbetalen en dat die huur bij u over dezelfde periode gespreid belast wordt. Hoewel in deze ruling de vennootschap de huur gespreid in de kosten neemt, is de aftrek in één keer ook mogelijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878