BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 22.05.2013

Privé het verlies van uw vennootschap ten laste nemen?

Uw jaarrekening van 2012 is klaar, maar sluit af met verlies. U denkt eraan om dit verlies als bedrijfsleider privé ten laste te nemen. Waarom zou u dat doen en hoe pakt u dat dan precies aan? Wat zijn de voorwaarden en aandachtspunten?

Waarom kan dit interessant zijn?

Privé belastingen besparen. Neemt u het verlies van uw vennootschap voor boekjaar 2012 ten laste, dan is dat verlies voor u privé een beroepskost. Die is aftrekbaar van uw loon voor inkomsten­jaar 2013. Daardoor betaalt u minder personen­belasting.

Sociale bijdragen besparen. U zal over drie jaar ook minder sociale bijdragen moeten betalen. Uw belastbaar loon is dan immers lager.

Wat zijn de voorwaarden?

Periodiek loon opnemen. De tenlasteneming van het verlies moet dienen om ‘beroepsinkomsten te behouden die u periodiek van uw vennootschap verkrijgt’. Concreet betekent dit dat u regelmatig (bv. maandelijks) een loon moet opnemen en dat zowel vóór de tenlasteneming als erna.

Onherroepelijk betalen. De tenlasteneming gaat gepaard met het effectief betalen van een som geld. U moet het bedrag dat u ten laste neemt immers ‘onherroepelijk’ storten of overschrijven naar de bankrekening van uw vennootschap.

Let op! Een boeking op het credit van uw rekening-courant is geen onherroepelijke storting!

Tip. Vermeld op de overschrijving ‘tenlasteneming verlies vennootschap’.

Verlies aanzuiveren. Uw vennootschap mag het geld enkel gebruiken om het verlies aan te zuiveren. Uw boekhouder verwerkt dit via de rekening 794 ‘Tussenkomst van de vennoten in het verlies’.

Tip. De tenlasteneming maakt deel uit van de zgn. resultaatsbestemming door de jaarvergadering. Voeg een kopie van de notulen van die vergadering bij uw privéaangifte.

Waarop moet u letten?

Meer belasting vennootschap. Door de ten­lasteneming daalt het verlies van uw vennootschap, zodat dit voor haar in de toekomst niet meer fiscaal aftrekbaar is. Ze verliest m.a.w. een belasting­besparing van maximaal 33,99% van het ten laste genomen bedrag. Dat is echter doorgaans minder dan de belastingbesparing die u privé realiseert.

Optimalisatie privé. De laagste schijf in de personenbelasting bedraagt slechts 25% en geeft u recht op de zgn. belastingvrije som. U betaalt dus sowieso op een stuk van uw loon geen belasting of toch niet méér dan uw vennootschap. Is het verlies groter dan uw loon, dan kunt u nog optimaliseren door het verlies niet in één keer dit jaar ten laste te nemen, maar over verschillende jaren, telkens genoeg om uw belastbaar loon te laten zakken tot de laagste schijf in de personenbelasting.

Beroepsverlies. Is het ten laste genomen verlies toch groter dan uw loon, dan heeft u privé een beroepsverlies. Dit verlies is in principe aftrekbaar van de beroepsinkomsten van uw echtgeno(o)t(e). Blijft er dan nog een bedrag over, dan zijn dat beroepskosten voor volgend jaar.

Verhouding verlies/loon. Is het verlies dat u ten laste neemt groter dan het loon dat u opneemt, dan kan de controleur die wanverhouding in principe niet gebruiken om de aftrek van het verlies te weigeren (Ci.RH. 243/486.044, d.d. 13 juli 1998).

Let op! Overdrijf hier echter niet mee. Een té grote wanverhouding kan de fiscus én de rechter doen besluiten dat de tenlasteneming niet als doel had om beroepsinkomsten te behouden (cassatie, 8 juni 2006 en cassatie, 18 oktober 2007).

Een vennootschapsverlies ten laste nemen, kan enkel als u vóór en na de tenlasteneming een regelmatig loon opneemt. U moet ook effectief geld overschrijven naar uw vennootschap. Schrijf een bedrag over dat voldoende is om uw loon te laten zakken tot aan de laagste schijf in de personenbelasting.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878