FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 27.08.2013

Vruchtgebruik verdedigen via zgn. bezoldigingstheorie!

Een van uw klanten heeft onlangs een vragenlijst van de fiscus over zijn vruchtgebruikconstructie beantwoord. Vermits het pand privé gebruikt wordt, vreest hij verdere actie van de fiscus. Hoe kan hij zich dan het best verdedigen?

Vragenlijst vruchtgebruik

Fameuze controleactie van de fiscus. De fiscus heeft een paar maanden terug massaal zgn. vragen om inlichtingen verstuurd naar vennootschappen waar er een vruchtgebruikconstructie loopt... Daarmee wil de fiscus drie zaken te weten te komen: is het vruchtgebruik correct gewaardeerd, klopt de kostenverdeling tussen de vennootschap-vruchtgebruikster en de blote eigenaar en in welke mate wordt het pand privé gebruikt.

Uw klant was bij de ‘gelukkigen’. Zijn vennootschap heeft inderdaad zo’n vragenlijst gekregen. Die werd ondertussen ook tijdig beantwoord en teruggestuurd. Op dat vlak hoeft hij alvast niets te vrezen dus...

Hij is er niet gerust in. De vragenlijst is dan wel beantwoord, maar wat moet hij doen als de fiscus een vervolg breit aan die vragen, lees: een zgn. bericht van wijziging stuurt, waarin hij laat weten met het een en ander niet akkoord te gaan?

Wat te doen bij verdere discussie?

Pand wordt privé gebruikt. Inzake de waardering alsook de kostenverdeling tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar zit alles volgens uw klant wel goed. Feit is echter dat hij dat pand privé gebruikt en daar vreest hij voor...

Wat is het risico dan? Kortweg dat de fiscus de aftrek van alle kosten aan het pand, inclusief de afschrijvingen, verwerpt. Aangezien het pand privé gebruikt wordt, zou de fiscus immers kunnen stellen dat het geen beroepsmatige kosten zijn, lees: kosten gemaakt om inkomsten te verkrijgen, maar louter privématige kosten.

Bezoldigingstheorie als verdediging

Wat? De bezoldigingstheorie komt erop neer dat een vennootschap de uitgaven die ze doet om haar zaakvoerder kosteloos een woning ter beschikking te stellen, kan aftrekken. Zo kan zij immers haar zaakvoerder (bijkomend) een loon geven!

Loon kan cash zijn, maar dat moet niet. Uw vennootschap mag u inderdaad vergoeden hoe zij dat wil. De fiscus heeft zich daar niet mee te moeien! Uw loon kan dus evengoed erin bestaan dat u gratis woont in het pand van de vennootschap, dan dat u cash geld krijgt.

Voordeel gratis woonst. Feit is natuurlijk wel dat uw klant steeds belast moet zijn op een voordeel gratis woonst. Als dat niet het geval is, kan hij immers met de bezoldigingstheorie als argument niet veel doen.

Rechtspraak in zijn voordeel. Laat uw klant in zijn argumentatie ook zeker verwijzen naar de rechtspraak in zijn voordeel (o.a. Brussel, 01.03.2012, Luik, 01.02.2012, rb. Bergen, 15.11.2010, rb. Namen, 29.01.2009). Dat zijn stuk voor stuk uitspraken waarbij de fiscus door de rechter teruggefloten werd.

Verloning op jaarvergadering. Zo dat tot nog toe niet gebeurde, adviseert u uw klant ook het best om voortaan de verloning als agendapunt op de jaarvergadering te zetten. Wordt daarvan dan vervolgens ook melding gemaakt in het verslag van die jaarvergadering, dan toont uw klant daarmee ook aan dat er over de verloning nagedacht is.

Download een modelclausule voor het verslag van de algemene vergadering van http://tipsenadvies-vastgoed.be/download – code VG 17.22.04.

De door de vennootschap gemaakte kosten zijn een vorm van loon voor de zaakvoerder en dus aftrekbaar op voorwaarde dat uw klant belast is op een voordeel gratis woonst. Verwijs hem ook zeker naar de rechtspraak in zijn voordeel en adviseer om de verloning voortaan op de jaarvergadering te bespreken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878