BELEGGEN - OBLIGATIES - 18.02.2013

Een hoge coupon is niet altijd beter...

Soms blijkt een obligatie met een lage coupon u toch een hoger nettorendement op te leveren. Is dat ook effectief zo en hoe komt dat? Waarop moet u dan letten wanneer u zo’n obligatie wilt kopen?

Wat bepaalt uw rendement?

Verschillende factoren. Het rendement van uw obligaties wordt bepaald door de aankoopprijs, de terugbetalingsprijs op de vervaldag en de grootte van de coupons. Ook de (rest)looptijd, het risico van de obligatie (gemeten door de kredietrating) en de munt van uitgifte spelen hierbij een rol. Een obligatie met een lange resterende looptijd bv. geeft u een hogere rente dan één met een korte looptijd want u wilt uiteraard een hogere ver­goeding wanneer u uw geld langer moet missen.

Let op! Een deel van uw rendement wordt af­geroomd door de roerende voorheffing (rv) van 25% op de uitgekeerde coupons.

Obligaties boven 100%

Hoe komt dat? Als gevolg van de daling van de rente noteren de meeste ‘lopende’ obligaties momenteel aan een prijs fors boven hun uitgifteprijs. Voor bv. een lopende obligatie van € 1.000 met nog meerdere coupons van bv. 5%, zal men bereid zijn om bv. € 1.100 te betalen (110%). Men betaalt dus € 1.100 ofwel 10% ‘te veel’ voor zo’n obligatie met een hoge coupon, hoewel men op het einde van de looptijd maar € 1.000 krijgt.

Prijs boven de 100%. Hoe groter de rentedaling sinds de lancering van de obligatie en hoe langer de resterende looptijd tot vervaldag, hoe hoger de obligatie boven 100% noteert. Wanneer een be­­staande obligatie hoger noteert dan 100%, be­tekent dit dat de coupon hoger is dan deze van een gelijkaardige obligatie (met hetzelfde risico, de­­zelf­de munt en looptijd) die tegen de huidige markt­rente uitgegeven wordt. De daling van de marktrente wordt m.a.w. gecompenseerd door een hogere prijs voor de lopende obligatie. Uiteindelijk bieden gelijkaardige obligaties dus hetzelfde bruto­­rendement voor u als belegger. Er is echter wél een verschil in nettorendement (na afhouding rv).

Kies de juiste obligatie!

Impact van de rv! Op uw uitgekeerde coupon betaalt u elk jaar 25% rv, op het deel van uw verkoopprijs boven de 100% in principe niet. Hoe hoger dus de coupon, hoe meer rv u betaalt en hoe lager uw uiteindelijke nettorendement. Kunt u dus kiezen tussen twee gelijkaardige obligaties met hetzelfde brutorendement, kies dan vanuit fiscaal oogpunt voor de obligatie met de laagste coupon, want daarvoor ligt het nettorendement hoger.

Tip. Concreet kiest u het best voor obligaties die recentelijk gelanceerd zijn of nieuw uitgegeven zijn op de primaire markt. Daarvoor schommelt de prijs rond 100% en is de coupon lager.

Voorbeeld. U kunt kiezen tussen twee obligaties in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) van dezelfde uit­gever met een waarde van 1.000 ZAR (wat u op het einde van de looptijd krijgt). Obligatie 1 is uitgegeven in 2010 en vervalt in maart 2016. De prijs is 110,3% of 1.103 ZAR en de coupon 7,5%. Het ‘echte’ brutorendement per jaar is daardoor niet 7,5% maar 5,2%, want u betaalt 110,3%. Obligatie 2 is uitgegeven in 2012 en vervalt eveneens in maart 2016. De prijs bedraagt 104,9% of 1.049 ZAR en de coupon 6%. Het ’echte’ brutorendement per jaar is ook 5,2%. Ze hebben dus dezelfde restlooptijd en hetzelfde brutorendement, rekening houdend met de coupon en de aankoopprijs.

Tip. Kies voor obligatie 2, ook al heeft ze de kleinste coupon, want daar betaalt u maar 25% rv op een coupon van 6% i.p.v. op een coupon van 7,5%, waardoor uw nettorendement hoger zal liggen.

Houd naast het werkelijk brutorendement dat u van uw bankier krijgt, ook rekening met de fiscaliteit. Heeft u de keuze uit verschillende obligaties met ongeveer eenzelfde brutorendement, kies dan voor de obligatie met de laagste coupon. U betaalt immers rv op de coupon en niet op het werkelijke brutorendement.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878