AUTO - 30.09.2013

Wat met uw leasing op het einde van de rit?

Stel, het leasecontract van uw auto loopt ten einde. Wat doet u dan het best? De auto eventueel afkopen als u die mogelijkheid heeft of niet? Wat is financieel en fiscaal gezien de beste oplossing?

Op het einde van een leasecontract heeft u dikwijls de mogelijkheid om de auto af te kopen van de leasemaatschappij. Of dat een goede zaak is, hangt af van het type leasing dat u heeft.

Financiële leasing en renting

Met aankoopoptie. Bij een financiële leasing en een financiële renting is er steeds een aankoopoptie . Dat wil zeggen dat u de auto mag afkopen tegen een vooraf bepaalde prijs . Bij een financiële leasing is de aankoopoptie hoogstens 15% van de oorspronkelijke aankoopprijs, bij een financiële renting is dat minstens 16%.

Doen? Dat is eenvoudig: ja! De marktwaarde van de auto zal immers hoger zijn dan wat u er nog voor moet betalen. U doet dus een goede zaak door de wagen af te kopen, zelfs al is de aankoopoptie bv. 30%. Een leasemaatschappij zet die aankoopoptie immers alleen maar zo hoog als zij er zeker van is dat de wagen dat nog waard is op het einde van het contract. Daarna heeft u nóg twee opties: de auto houden of hem verkopen.

Houden. In dat geval gaat het in feite om de aankoop van een tweedehandsauto. Fiscaal gezien moet u dan de betaalde prijs (de aankoopoptie dus) afschrijven over bv. drie jaar. Betaalt u bv. 15%, dan betekent dat dat u de komende drie jaar telkens maar 5% van de oorspronkelijke aankoopprijs in de kosten mag steken.

Verkopen. U kunt de auto natuurlijk ook direct verkopen. De prijs die u ervoor krijgt min de prijs die u ervoor betaalt (de aankoopoptie) is in principe echter wel belastbare winst.

Tip. U kunt die winst tenietdoen door opnieuw een leasing te nemen van het type financiële renting. Vraag daarbij aan de leasemaatschappij een verhoogde eerste factuur voor een bedrag gelijk aan die winst. Deze factuur is dan integraal als beroepskosten aftrekbaar en compenseert dus uw belastbare winst.

Voorbeeld. Hoe de meerwaarde wegwerken?

1. U verkoopt de auto voor: € 10.000
Min de aankoopoptie: € 7.000
Uw winst is dus: € 3.000
2. Eerste verhoogde rentingfactuur: € 3.000
3. Uw winst: € 3.000
Min de aftrekbare autokosten:  - € 3.000
Uiteindelijk belastbaar is dus: nihil

Operationele leasing

Geen aankoopoptie. Bij een operationele leasing (ook wel langetermijnverhuur genoemd) is er geen optie om de auto af te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als u de auto wilt houden, moet u dus de marktwaarde betalen.

Doen? Hier ligt het al wat moeilijker. Door de marktwaarde te betalen, doet u immers geen ‘koopje’. Zo zal u bij wederverkoop bv. wellicht geen hogere prijs kunnen vragen en dus geen winst kunnen maken.

Tip. Leasemaatschappijen bepalen de marktwaarde voornamelijk in functie van de leeftijd en het aantal kilometer, máár met de meeste opties houden zij geen rekening. Is uw auto in perfecte staat en rijkelijk uitgerust met opties, dan kunt u nog altijd de prijs van een vergelijkbare auto op de tweedehandsmarkt vergelijken met de prijs die u moet betalen. Misschien is het dan toch nog een ‘koopje’...

Bij financiële leasing en renting is het doorgaans zinvol om de auto af te kopen. U betaalt immers minder voor de auto dan hij waard is. Bij een operationele leasing is dat meestal niet zo, tenzij de auto rijkelijk voorzien is van opties.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878