SOFTWARE - VIDEO - 20.02.2014

De beste videospeler om filmpjes te bekijken

Gebruikt u nog steeds Windows Media Player om filmpjes en video’s te bekijken? Waarom probeert u niet eens een alternatief? We bekijken welke videospeler de moeite waard is.

Windows Media Player ( http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-media ) is al sinds XP ingebouwd in Windows. Om muziek te beluisteren gaat het meestal goed, maar films en video’s bekijkt u beter met een ‘echte’ videospeler.

VLC

VLC ( http://www.videolan.org ) bestaat al sinds 2001. Dit volledig gratis programma is dus goed uitgebouwd en heel stabiel. De huidige versie 2.1 draait op Windows, Mac OS X, Linux en er zijn ook versies voor Android en iOS. Zowat alle formaten van video- en audiobestanden worden ondersteund zonder dat u extra (externe) codecs moet installeren en configureren. In de instellingen kunt u ook Nederlands als taal instellen. Zowat elk filmpje draaide bij onze tests probleemloos. Let wel op dat de instellingen nogal technisch zijn en dat er wel honderden mogelijkheden zijn. Tip.  Ziet u door de bomen het bos niet meer, dan is er het officiële forum ( http://forum.videolan.org ), met honderdduizenden posts. Er is ook een interessante wiki ( http://wiki.videolan.org ).

MPC-HC

Herinnert u zich nog de ‘klassieke’ Windows Media Player in Windows XP? MPC-HC ( http://www.mpc-hc.org ) of Media Player Classic Home Cinema lijkt daar op het eerste gezicht een kloon van te zijn. Maar schijnt bedriegt: onder de sobere speler gaat een zeer krachtige motor schuil. Deze gratis software is zelfs een stuk sneller dan VLC, omdat hij lichter en kleiner is. MPC-HC speelt ook zowat alle beeld- en geluidsformaten af, maar soms is de installatie van een externe codec toch nodig. Tip. Krijgt u een filmpje niet aan de praat of krijgt u alleen geluid te horen, installeer dan de codecpack K-Lite codec pack ( http://codecguide.com/download_kl.htm – kies voor Basic ). MPC-HC ondersteunt trouwens ook hardware decoding bij bepaalde processoren en grafische kaarten en gebruikt dus (soms) minder systeembronnen dan andere software. Tip. U herkent dit o.a. aan DXVA onderaan het venster.

PotPlayer

PotPlayer ( http://tvpot.daum.net/application/PotPlayer.do – klik op de knop met Download PotPlayer) is een gratis videospeler van Koreaanse oorsprong, maar de software is gewoon in het Engels. Ook dit is een lichtgewicht tool die zeer snel werkt en veel formaten ondersteunt. Voordeel van PotPlayer is dat u die helemaal naar uw hand kunt zetten met skins en dat het programma onthoudt waar u met een bepaald filmpje gestopt was. Heeft u meerdere ‘episodes’ van een bepaalde serie in een map staan, dan herkent PotPlayer dit en speelt automatisch de volgende episode af. Net als MPC-HC is PotPlayer er alleen voor Windows.

GOM Media Player

GOM Media Player ( http://player.gomlab.com/eng/ ) – ook alleen voor Windows – lijkt een beetje op PotPlayer, maar heeft extra mogelijkheden. Zo gaat GOM Player zelf op zoek naar ontbrekende codecs als een filmpje niet afgespeeld kan worden en slaagden we er zelfs in om kapotte videobestanden deels af te spelen (bv. bij een mislukte download of afgebroken transfer). Het enige nadeel is dat GOM Player advertenties bevat, en vreemd genoeg kunt u die niet uitzetten door een licentie te kopen.

Installeer zeker VLC, nog steeds de populairste gratis videospeler. MPC-HC (ook gratis) is een stuk eenvoudiger, lichter en ook krachtig, maar vereist soms de installatie van een extra codecpack.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878