Alle domeinen

2014 - Februari

BLACK BOX - FISCUS - 27.02.2014

Black box: niet afgevoerd, maar invoering wel uitgesteld

De invoering van de black box verloopt niet zo vlot als de fiscus gehoopt had. Minister Geens besliste onlangs dan ook om u voor de invoering ervan meer tijd te gunnen. Wat is er voor u van belang en wat blijft er verder op te volgen?

RECHT - WEBSITE - 27.02.2014

Uitpakken met nieuwe naam… aan uw website gedacht?

Onlangs pakten twee mediabedrijven uit met een nieuwe naam. In beide gevallen bleek achteraf dat het bijbehorende websiteadres ‘gekaapt’ was. Hoe vermijdt u problemen als u binnenkort een nieuwe handelsnaam wilt lanceren?

PERSONEEL - ZIEKTEVERLOF - 27.02.2014

Nieuwe regels voor zieke werknemers

Sinds 1 januari moet u rekening houden met het bestaan van het zgn. eenheidsstatuut. Daardoor gelden een aantal nieuwe regels bij ziekte van uw werknemer. Hoe zit het met de carenzdag en het te betalen gewaarborgd loon?

RECHT - SABAM - 27.02.2014

Straks meer Sabam betalen?

171.000 kappers, bakkers en andere middenstanders moeten straks meer betalen voor de muziek die ze draaien, zo berichtten de media. Wat is ervan aan?

VENNOOTSCHAP - FISCALE CONTROLE - 27.02.2014

Gratis gegeten in uw eigen zaak: belastbaar voordeel!

Bij een collega – in vennootschap – deed de controleur onlangs moeilijk omdat hij geen voordeel ‘gratis gegeten in de eigen zaak’ aangegeven had. In welke mate zijn dergelijke ‘voordelen’ op kosten van uw zaak effectief belastbaar?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 27.02.2014

Vraag de hernieuwing tijdig aan, maar ook niet te vroeg!

Als u de hernieuwing van de huur van uw handelspand aanvraagt, dan moet u zich aan heel wat strikte regels houden. Zo moet u uw aanvraag juist ‘timen’. Een rechter verduidelijkte onlangs wat daarbij van belang is…

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 27.02.2014

Kapitaalvermindering van zgn. vastgeklikt kapitaal

Eind 2013 heeft u reserves vastgeklikt tegen 10%. Uw medevennoot heeft echter niet meegedaan. Hoe zit dat dan bij een kapitaalvermindering tijdens of na de zgn. wachtperiode? Een recente circulaire legt dit uit.

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 27.02.2014

Beter officieel dan ‘in feite’ diegene die het bedrijf leidt…

Hoewel u als medevennoot nooit officieel tot bedrijfsleider benoemd werd, heeft u toch mee de touwtjes in handen. Dat is niet zonder risico, zo blijkt. Waarom is dat zo en wat kunt u binnenkort doen om problemen te vermijden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 27.02.2014

Waarvoor is de marktrente van belang en hoeveel is die?

Wanneer uw vennootschap interesten betaalt, dan moet zij fiscaal gezien rekening houden met de ‘marktrente’. In welke gevallen is die marktrente ook alweer van belang en hoe weet u nu hoeveel de marktrente dan bedraagt?

ONROERENDE VOORHEFFING - 27.02.2014

Kunt u de grondlasten doorrekenen?


AANDELEN - OVERDRACHT - 27.02.2014

Een medevennoot ‘casht’ en zet u in de zak…

Onlangs werd een beursgenoteerde nv overgenomen door een sectorgenoot. De kleine aandeelhouders wisten niet dat er daarover onderhandeld werd. Kan ook uw medevennoot achter uw rug een deal sluiten? Hoe dekt u zich in?

VOORAFBETALEN - 27.02.2014

Boete als u te weinig voorafbetaalt...


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 27.02.2014

U wordt eerstdaags 60...


S-BVBA - 27.02.2014

Regels voor s-bvba versoepeld, nu interessant?

Onlangs werden de regels voor de zgn. s-bvba versoepeld. Is dat nu dan wél een interessante vennootschapsvorm voor u geworden?

GRATIS WONING - 27.02.2014

Ook het ki is weer geïndexeerd...


AUTOKOSTEN - 27.02.2014

Is extra auto fiscaal verdedigbaar?

Het autosalon is net voorbij en u wilt via uw bvba een nieuwe auto kopen. Kan dat fiscaal gezien problemen geven als uw vennootschap al een auto heeft?

TANTIÈME - 27.02.2014

Moet u de aftrek van een tantième bewijzen of niet?

U wilt op de komende jaarvergadering een tantième uitkeren. Een collega zei u echter dat de aftrek bij uw vennootschap verworpen wordt als er geen werkelijke prestaties tegenover staan! Klopt dat en wat vond een rechter er onlangs van?

SUBSIDIES - AANWERVEN - 27.02.2014

Uitbreiding Activaplan voor jongeren

De voorwaarden om voor een laaggeschoolde, werkzoekende jongere het zgn. Activaplan te kunnen genieten, werden begin dit jaar versoepeld. Wanneer kunt u voortaan een subsidie krijgen voor de aanwerving van een jongere?

SUBSIDIES - FISCAAL - 27.02.2014

Hogere vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor kmo’s

Sinds 2007 krijgt u (als werkgever in de privésector) automatisch een ‘korting’ op de te storten bedrijfsvoorheffing van het personeel. Gaat het over een kmo, dan kan die korting sinds begin dit jaar iets hoger zijn. Wat moet u daarvoor doen?

OPZEGGINGSTERMIJNEN - 27.02.2014

Formule Claeys is niet meer: is dat goed nieuws?

Stel, u zal een (‘hogere’) bediende ontslaan die al in dienst is van vóór 1 januari 2014. Hoe moet u nu – ingevolge de Wet op het eenheidsstatuut – te werk gaan om de duur van de opzegtermijn te bepalen? Zal u ‘winst’ doen t.o.v. vroeger?

ONTSLAG - 27.02.2014

Weldra motiveren, dus nu ontslaan?

Vanaf 1 april a.s. wordt de zgn. motiveringsverplichting ingevoerd in het ontslagrecht. Betekent dit dan dat u maar beter nog vlug vóór die datum kunt ontslaan?

OPZEGGINGSTERMIJNEN - 27.02.2014

Langere termijnen voor arbeiders: wanneer en hoeveel?

Stel, u zal een arbeider ontslaan die al in dienst is van vóór 1 januari 2014. Hoe moet u nu – ingevolge de Wet op het eenheidsstatuut – te werk gaan om de duur van de opzegtermijn te bepalen? Zal u veel ‘verlies’ doen t.o.v. vroeger?

OPZEGGING - ONTSLAGBRIEF - 27.02.2014

Wat kost het als u uw opzegbrief te laat verstuurt?

Stel, u heeft uw opzegbrief te laat verstuurd. Daardoor kon de opzeg in feite nog niet ingaan op de maandag die u vermeld heeft in uw brief, maar pas op de maandag erop. Wat zal u dat kosten? Een recent arrest licht toe...

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 27.02.2014

Met pensioen... en de compensatoire vergoeding willen

Stel, een bediende vraagt om zijn contract in onderling overleg te beëindigen om met pensioen te gaan. Dat contract bevatte echter een concurrentiebeding en nu eist hij plots de compensatoire vergoeding op. Moet u die effectief betalen?

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 27.02.2014

Gratis alles herdoen wegens gebreken in materiaal? Njet!

Een klant eist dat alles herdaan wordt. Er zijn immers gebreken opgedoken aan het geplaatste materiaal. Welke regels zijn ter zake van belang en – vooral – wanneer kunt u de boot afhouden en hoe doet u dat?

ONDERAANNEMING - VARIA - 27.02.2014

Moet u erop toezien dat uw onderaannemer veilig werkt?

Een collega vroeg een onderaannemer om bepaalde werken uit te voeren. Die kerel viel daarbij echter van een stelling. De rechter sprak zich onlangs uit over wie aansprakelijk was. Wat zijn de aandachtspunten?

FISCAAL - CONTROLE - 27.02.2014

Toch nog 309%-gevaar of niet?

Onlangs wilde een rechter alsnog een boete van 309% opleggen en de versoepelingen van de fiscus dus negeren. Oei, wat nu weer?

BTW - VARIA - 27.02.2014

Voortaan 21% meer huur, laat verhuurder weten…

Een collega huurde al geruime tijd een gebouw. De verhuurder liet onlangs weten dat hij de huur voortaan zou factureren en uw collega dus meer moest betalen, nl. 21% btw extra. Kan dat zomaar en wat is daarbij voor u van belang?

RECHT - VARIA - 27.02.2014

Uitpakken met nieuwe naam… Aan uw website gedacht?

Onlangs pakten twee mediabedrijven uit met een nieuwe naam. In beide gevallen bleek achteraf dat het bijbehorende websiteadres ‘gekaapt’ was. Hoe vermijdt u problemen als u binnenkort een nieuwe handelsnaam wilt lanceren?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 26.02.2014

Niet ingeschreven, maar toch woninghuur?


MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 26.02.2014

De boekhouding opgesteld volgens nieuwe regels...

Binnenkort is het algemene vergadering in uw appartementsgebouw en moeten de rekeningen goedgekeurd worden. Voor het eerst moet de boekhouding die voorligt voldoen aan strikte regels. Verandert er ook iets in ‘kleinere’ gebouwen?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 26.02.2014

Vlaamse premies voor appartementswerken?


BRUSSELS GEWEST - VARIA - 26.02.2014

Draait ú op voor de waterfactuur van uw huurder?

Indien uw huurder zijn waterfactuur niet betaalde, kon de watermaatschappij aan u als verhuurder in het Brussels Hoofdstedelijk gewest soms vragen om die in zijn plaats te betalen. Eindelijk kwam er een oplossing hiervoor...

VASTGOEDMAKELAAR - DEONTOLOGIE - 26.02.2014

Uzelf of een familielid wil(t) het pand kopen, kan dat?

U bemiddelt als vastgoedmakelaar bij de verkoop van een pand en gaandeweg krijgt uzelf, een familielid of een zustervennootschap zin om dat pand aan te kopen. Hoe pakt u dat aan zonder over de schreef te gaan?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 26.02.2014

Het aangepast kadastraal inkomen...

Laat u een pand bouwen of verbouwen, dan laat het kadaster u nadien het aangepast kadastraal inkomen weten. Wat is er sinds kort van belang?

WONINGHUUR - KOSTEN - 26.02.2014

De septische put zit vol: wie betaalt de rekening?

Uw huurder laat u weten dat het toilet niet meer werkt. De septische put moet geledigd worden of misschien zit de afvoer wel verstopt. Moet u als verhuurder opdraaien voor deze kosten?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 26.02.2014

Pand vóór de liquidatie verkopen of in natura naar u?

U wilt vóór 1 oktober een bvba, die u niet meer nodig heeft, opdoeken. Er zit wel nog een gebouw in die vennootschap. Maakt het dan fiscaal een verschil uit of u dat gebouw eerst verkoopt dan wel ‘in natura’ aan u laat toekomen?

BRUSSELS GEWEST - FISCAAL - 26.02.2014

Gezinswoning in Brussel ook vrij van successierechten!

Een recente wet verandert het een en ander aan de successierechten bij vererving van de gezinswoning in Brussel. Wat wijzigt er precies en vanaf wanneer? Is de Brusselse regeling nu vergelijkbaar met die van de andere gewesten?

SCHENKING - 25.02.2014

Schenkingsrechten nu voor alle kinderen gelijk?

Steeds meer mensen leven in nieuw samengestelde gezinnen. Met het decreet van 6 december 2013 heeft de Vlaamse regering hierop ingespeeld door de schenkingsrechten voor stiefkinderen en ex-partners te wijzigen. Voor de successierechten was er eerder al een aanpassing gebeurd. Wat zijn de nieuwe spelregels? Wat is de situatie in het Waals en in het Brussels Hoofdstedelijk gewest?

SUCCESSIEPLANNING - 25.02.2014

Vererving gezinswoning: nu altijd vrijgesteld?

Sinds 1 januari is er ook in het Brussels gewest, net zoals in Vlaanderen, een vrijstelling voor de gezinswoning. Elk gewest hanteert echter zijn eigen spelregels. Voor wie en onder welke voorwaarden geldt de vrijstelling? Wat zijn de voorwaarden om het Waalse voordeeltarief te genieten? Is het nu fiscaal gezien interessant om de gezinswoning in volle eigendom aan de langstlevende toe te kennen?

BELEGGEN - 25.02.2014

Groeilanden: nu opnieuw instappen?

De beurzen en de munten van de groeimarkten kregen recentelijk klappen. Wat was de oorzaak van die koersdalingen? Is het vandaag een goed moment om terug méér in die markten te investeren? Waarom kunt u beter selectief, via bepaalde thema’s, instappen? Welke thema’s genieten momenteel de voorkeur? Hoe kunt u concreet het best via die thema’s in de groeimarkten beleggen?

SUCCESSIEPLANNING - 25.02.2014

Zelf uw onroerende goederen verdelen?

Hoe vermijdt u dat er na uw overlijden discussie ontstaat tussen uw kinderen over de verdeling van uw (onroerende) goederen? Waarom kan een schenking achteraf toch nog problemen geven? Kunt u bij een schenking afspraken maken met de kinderen over de verdeling? Waarom werkt u dan beter met een dubbele akte? Welke mogelijkheden zijn er om uw goederen bij testament toe te wijzen?

VERHUUR - 25.02.2014

Studentenkamer of tweede verblijf verhuren?

Wie een studentenkamer, garage of tweede verblijf verhuurt, is niet gebonden door de strikte spelregels uit de Woninghuurwet. Welke extra flexibiliteit heeft u dan m.b.t. looptijd, waarborg, doorrekenen van belastingen, ...? Is een plaatsbeschrijving nog nodig? Kunt u meer herstellingen ten laste van de huurder leggen? Hoe vermijdt u achteraf discussies over verbeteringswerken?

SUCCESSIEPLANNING - 25.02.2014

Conventionele terugkeer nog zinvol?

Bij een schenking wordt vaak in een beding van conventionele terugkeer voorzien, waardoor het geschonkene bij vooroverlijden van de begiftigde belastingvrij naar de schenker terugkeert. Sinds 24 januari geldt die vrijstelling ook bij een wettelijke terugkeer. Wat houdt die wettelijke terugkeer precies in? Waarom doet u er goed aan om toch nog in een beding van conventionele terugkeer te voorzien?

BELEGGEN - 25.02.2014

Beleggen in cash: zin en onzin

Ligt de rente op spaarboekjes vandaag echt zo laag? Wat zijn momenteel de beste opties op de markt? Kiest u toch niet beter voor een volkslening?

SCHENKING - 25.02.2014

Hoe het best roerende goederen schenken?

Wie geen schenkingsrechten wil betalen, heeft de keuze tussen een handgift, een bankgift of een schenking voor de Nederlandse notaris. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een hand- of bankgift? Wanneer moet u toch naar de notaris? Wat is de beste strategie om goedkoop en toch juridisch en fiscaal gezien sluitend te schenken? Kunt u ook een verzekering schenken en hoe doet u dat?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 25.02.2014

Krijgen uw klanten straks meer bedenktijd?

Onlangs werden de regels rond de handelspraktijken ingevoegd in het nieuwe Wetboek Economisch Recht. Er werd daarbij het een en ander gewijzigd, onder meer rond de bedenktijd. Wanneer is dat voor u van belang?

ONROEREND GOED - HUUR - 25.02.2014

Nieuwe verplichte vermeldingen bij huur


VERZEKERINGEN - VARIA - 25.02.2014

Na 5 maart 2014 uw vrouw niet langer begunstigd?

Dreigt uw vrouw een eventuele uitkering van uw levensverzekering te mislopen omdat uw kinderen door de nieuwe erfrechtregels na 5 maart de begunstigden worden? Wat is het probleem en hoe lost u dat in het voorkomende geval op?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 25.02.2014

Haal het maximum uit uw dagvergoedingen!

Doet u beroepsmatig verplaatsingen binnen België of naar het buitenland, dan kunt u daarvoor onbelaste forfaitaire dagvergoedingen opnemen uit uw vennootschap. Onlangs werden de spelregels ter zake nog wat versoepeld...

BTW - AFTREKBAARHEID - 25.02.2014

Btw-drempel naar € 15.000: onthoud alvast 1 mei!

De fameuze drempel voor zgn. kleine ondernemers wordt vanaf 1 april 2014 dan toch verhoogd, zij het niet naar € 25.000 zoals eerst gezegd, maar naar € 15.000. Wat betekent dat in de praktijk en voor wie is dit vooral van belang?

PERSONEEL - ONTSLAG - 25.02.2014

Moet u nu toch ieder ontslag motiveren?

In de media vernam u wellicht dat de kogel door de kerk is en dat de sociale partners een nieuwe regeling afspraken rond de motivering van het ontslag. Hoe zit dat precies? Moet u nu echt ieder ontslag motiveren?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 20.02.2014

Registratierechten op een verkoop van aandelen?

Een dame verkoopt aandelen van een vennootschap waarin ze de dag voordien gronden en gebouwen ingebracht heeft (0% registratierecht). De fiscus herkwalificeert dit in een verkoop van onroerend goed (10% registratierecht). Kan dat?

GESPREIDE TAXATIE - 20.02.2014

De gespreide taxatie ‘optimaal uitspelen’?

U heeft een meerwaarde gerealiseerd die u gespreid wilde laten belasten, maar het ziet ernaar uit dat u de verkoopprijs niet binnen de 3 jaar kunt herbeleggen. Hoe vermijdt u ‘nalatigheidsinteresten’ en hoe ‘optimaliseert’ u eventueel nog?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.02.2014

Kiest u zelf hoe u uw fiscale aftrekposten aanrekent?

Uw vennootschap heeft in 2013 naast haar gewone winst ook een zgn. snelle meerwaarde op aandelen behaald. Ze heeft ook een aantal fiscale ‘aftrekposten’. Hoe moeten deze precies aangerekend worden? De minister verduidelijkt...

MANAGEMENTFEES - 20.02.2014

Wanneer kan de fiscus managementfees verwerpen?

Twee vennootschappen sluiten een overeenkomst waarin ze afspreken dat de ene tegen vergoeding logistieke diensten zal presteren voor de andere. De fiscus weigert de aftrek van die vergoeding. Wat vindt de rechter daarvan?

VOORDEEL AUTO - 20.02.2014

Fiscus moet privégebruik bewijzen!

Een collega gaf geen voordeel auto aan voor zijn 4x4 omdat hij er niet privé mee reed. De fiscus belastte hem toch! Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 20.02.2014

Vereffenen, hoe zit dat dan met uw vorige verliezen?

U zal uw vennootschap vóór 1 oktober vereffenen om zo de zgn. liquidatiebonus nog tegen 10% rv te kunnen uitkeren. Hoe berekent u die liquidatiebonus echter precies en mogen vorige verliezen daarvan afgetrokken worden?

BEDRIJFSLEIDER - TANTIÈME - 20.02.2014

Een dividend of een tantième over boekjaar 2013?

Hoewel uw jaarvergadering nog veraf lijkt, staat u het best nu al even stil bij de resultaatsbestemming van boekjaar 2013. Zowel voor dividenden als voor tantièmes zijn er dit jaar immers speciale aandachtspunten. Welke?

WEBDIENSTEN - VARIA - 20.02.2014

Met Markdown meer vorm geven aan uw teksten

U heeft misschien al gemerkt dat als u een bijdrage post op een blog of een commentaar plaatst op een site, u steeds vaker de mogelijkheid krijgt om dit in ‘Markdown’ te doen. Wat is dat precies en waarom is dat handig?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 20.02.2014

Beveilig uw Microsoft-account voldoende!

Als u een Microsoft-product of -dienst wilt gebruiken, moet u nu bijna altijd over een online-Windows-account beschikken. Hoe houdt u dit belangrijke account voldoende beveiligd?

NASLAGWERKEN - LANDEN EN STEDEN - 20.02.2014

Vraag het aan Google!


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 20.02.2014

Is uw website nog wel bereikbaar?

Via uw website krijgen uw klanten toegang tot uw producten en diensten, uw onlinesupport, uw contactgegevens, ... Maar soms is uw site offline door een technisch probleem. Hoe blijft u daarvan op de hoogte?

SOFTWARE - BROWSER - 20.02.2014

Weg met reclame


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 20.02.2014

Een slideshow swipen?

Wilt u uw producten of diensten voorstellen in een goedlopende presentatie? Dat kan uiteraard in PowerPoint, maar er bestaan ook tal van alternatieven. Wij testten voor u de jonge cloudtool Swipe uit.

GEZONDHEID - MEDISCH - 20.02.2014

Op uw gezondheid!

Internet is voor 3 op de 4 mensen een belangrijke informatiebron inzake gezondheid en zorg. Welke sites van eigen bodem zijn zeker de moeite waard?

COMPUTER - USB - 20.02.2014

Tips en tools voor usb-gebruikers

Hoewel clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive handig zijn voor opslag en back-up, blijven usb-sticks nog altijd erg populair. Met de volgende tips en tools maakt u er nóg nuttiger gebruik van.

WEBDIENSTEN - FOTO - 20.02.2014

Achtergrond verwijderen


SOFTWARE - VIDEO - 20.02.2014

De beste videospeler om filmpjes te bekijken

Gebruikt u nog steeds Windows Media Player om filmpjes en video’s te bekijken? Waarom probeert u niet eens een alternatief? We bekijken welke videospeler de moeite waard is.

BEVEILIGING - BROWSER - 20.02.2014

Ook browserextensies kunnen kwaadaardig zijn

Browserextensies zijn handig om de mogelijkheden van uw browser uit te breiden. Ze worden echter in toenemende mate misbruikt voor het verspreiden van malware. Hoe merkt u dit en hoe kunt u zich hiertegen beschermen?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 20.02.2014

Op afstand toegang tot uw pc

LogMeIn, een van de bekendste diensten om op afstand een pc te bedienen, kost nu geld. Welke goede alternatieven zijn er en waarop moet u letten?

BEVEILIGING - CLOUDOPSLAG - 20.02.2014

Meer (gratis) ruimte voor uw cloud

Bij Dropbox krijgt u 2 GB gratis en bij SkyDrive 7 GB. Volstaat dat niet, dan moet u bijbetalen. Heeft u daar geen zin in, dan kunt u alternatieven zoeken. Wat dacht u van uw eigen (onbeperkte) ‘cloud’? Of van 1 TB cloudopslag?

E-MAIL - WEBMAIL - 20.02.2014

Gmail kan méér dan u denkt

Gmail is een erg populaire webmailservice. Wij geven u enkele tips en tools om de mogelijkheden nog verder uit te breiden.

EENHEIDSSTATUUT - 20.02.2014

Eenheidsstatuut: nu meer duidelijkheid?

We berichtten eerder al over de concrete gevolgen van het eenheidsstatuut. De wet van 26 december 2013 brengt nu toch op een aantal vlakken meer duidelijkheid.

Wat zijn de nieuwe uniforme opzegtermijnen die sinds 1 januari gelden? Wat gebeurt er dan met de verworven rechten uit het verleden? Is er een uitzondering voor ‘hogere bedienden’ (formule Claeys)? En wat als uw werknemer zelf ontslag neemt?

Is een proeftijd nog mogelijk? En wat met proefperiodes die op 31 december al liepen?

Moet u elk ontslag nu ook motiveren? Is het ‘willekeurig ontslag’ (voor arbeiders) dan afgeschaft? En wat is er nieuw i.v.m. outplacement?


VASTE VERTEGENWOORDIGER - 20.02.2014

Een vennootschap als bestuurder of zaakvoerder: wat zijn de aandachtspunten?

Door een vennootschap aan te stellen als bestuurder of zaakvoerder, beperkt u uw aansprakelijkheid niet. Fiscaal gezien is er wel nog altijd een voordeel. Wanneer moet een vennootschap een vaste vertegenwoordiger aanstellen? Wie kan benoemd worden? Heeft de bestuurde vennootschap daarbij inspraak?

Hoe tekent u als vaste vertegenwoordiger geldig? Is dat anders als uw vennootschap afgevaardigd bestuurder is? Hoe zorgt u ervoor dat de beslissingen van de raad van bestuur geldig blijven? En wat als de vaste vertegenwoordiger zelf een belangenconflict heeft?

Wat kunt u doen om de aansprakelijkheid van de vaste vertegenwoordiger te beperken? Kan de fiscus ook voor een vaste vertegenwoordiger huur herkwalificeren in loon?


OVERNAME - 20.02.2014

Aandelen overnemen: privé of via uw vennootschap, wat is fiscaal het beste?

U overweegt om de aandelen van het bedrijf van een collega over te nemen. Doet u dat beter privé of via uw vennootschap? Met welke factoren moet u zoal rekening houden?

Wanneer zijn de interesten op het overnamekrediet bij u privé fiscaal aftrekbaar? Hoe haalt u het best geld uit uw vennootschap om de lening af te lossen? Via loon, via een dividend of via een combinatie van beiden?

Wat zijn de fiscale voor- en nadelen van een aankoop via uw vennootschap? Heeft dat gevolgen voor het verlaagd tarief en voor de notionele interestaftrek?

En wat met de meerwaarde als u de aandelen na een aantal jaren terug verkoopt?


ONTSLAG - 20.02.2014

Ontslag om dringende redenen? Respecteer de spelregels!

U las het recentelijk in alle media: een werkgever die een personeelslid om dringende redenen ontsloeg wegens kritiek op Facebook, kreeg gelijk van de rechter.

Met welke spelregels moet u rekening houden wanneer u een ontslag om dringende redenen overweegt? Hoe zit het precies met die termijn van drie werkdagen? Wat kunt u doen wanneer u eerst de feiten verder wilt onderzoeken? Kunt u de werknemer schorsen gedurende dat onderzoek?

Wie is bevoegd om tot ontslag over te gaan? Waarom is een goede motivering belangrijk?

Wat zijn geldige motieven? Met welke bewijsregels moet u dan rekening houden?


NOTULEN - 20.02.2014

Notulen: meer dan een formaliteit?

In welke gevallen is het maken van notulen van vergaderingen verplicht? Waarom is het vaak aangewezen om notulen op te maken, ook wanneer dat niet verplicht is?

Hoe kunnen notulen u helpen om uw verdediging op te bouwen wanneer uw (persoonlijke) aansprakelijkheid als bestuurder of zaakvoerder in het gedrang komt? Waar moet u bij het opstellen van die notulen dan rekening mee houden?

Waarom kan een duidelijke omschrijving in de notulen van een beslissing en de motieven daartoe, ook nuttig zijn bij discussies met de fiscus?

Moet u met bepaalde vormvereisten rekening houden? Is de taal waarin de notulen opgesteld worden van belang? Wat zijn de spelregels en verplichtingen i.v.m. de ondertekening en de bewaring van notulen?


forfait FAIRNESS TAX - 20.02.2014

Komt uw vennootschap ook in het vizier van de ‘fairness tax’?

De invoering van de fairness tax in 2013 blijft vragen oproepen. Waarom werd die fairness tax ingevoerd? Wat houdt ze precies in? Wanneer en voor welke bedrijven is de fairness tax van toepassing?

Hoe wordt die nieuwe belasting berekend? Waarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen de uitkering van belaste reserves uit het verleden en de uitkering van ‘nieuwe’ belaste reserves? Wat zijn daarbij de ‘slechte’ aftrekken die een impact hebben op de hoogte van de nieuwe belasting?

Kunt u, door op de volgende algemene vergadering een dividend toe te kennen, de fairness tax vermijden? Welke andere optimalisaties zijn er mogelijk? Wat zijn daarvan de nadelen?


KREDIETEN - 20.02.2014

Hoe uw kredietaanvraag ‘bankabel’ maken?

Bij veel ondernemers leeft vandaag de dag de perceptie dat een krediet vastkrijgen recentelijk veel moeilijker geworden is. Wellicht zijn de banken door de kredietcrisis inderdaad een stukje kritischer geworden. Toch kunt u zelf heel wat doen om uw kansen op een succesvolle kredietaanvraag sterk te verhogen.

Waarom is het belangrijk om vooraf uw huiswerk te maken? Hoe beslist u welk krediet u nodig heeft, voor welk bedrag en voor hoelang? Wat is daarbij het belang van een onderbouwd financieel plan en hoe pakt u dat aan?

Hoe zorgt u ervoor dat uw bank op de juiste manier naar uw ‘eigen inbreng’ kijkt?

Waarom kunt u het best een dossier uitschrijven? Wat moet u zoal in dat dossier opnemen? En wat doet u om uw cijfers in het juiste licht te presenteren?


SCHENKINGEN - 20.02.2014

Hoe optimaal roerende goederen schenken?

Als u onroerende goederen schenkt, moet u naar de notaris. U betaalt dan sowieso schenkingsrechten.

Wie geen schenkingsrechten wil betalen bij een schenking van roerende goederen, heeft vaak de keuze tussen een handgift, een bankgift of een schenking voor een Nederlandse notaris.

Wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen van een hand- of bankgift? Wanneer moet u toch naar een (Nederlandse) notaris?

Wat is de beste strategie om goedkoop en toch juridisch en fiscaal sluitend te schenken?

Welke oplossing kiest u voor geld en effectenportefeuilles of voor waardevolle materiële voorwerpen? Kunt u ook een beleggingsverzekering (Tak 21 of 23) schenken en hoe pakt u dat aan?


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 18.02.2014

Toegelaten arbeid pensioen: bedragen in 2014


BELEGGEN - VASTGOED - 18.02.2014

Beleggen in winkelpanden?

In veel steden worden de winkelstraten opgewaardeerd en trekken ze veel volk, maar loont het ook de moeite om te beleggen in een winkelpand? Welk rendement kunt u verwachten en hoe pakt u dat het best aan?

PRIVÉ - VERHUREN - 18.02.2014

Hoe wordt verhuren nu eigenlijk belast?

Blijkbaar wil de politiek de belastingen op het huurinkomen aanpassen. De persberichten hierover blonken echter niet uit in duidelijkheid toen ze het over het huidige ‘regime’ hadden. Hoe wordt uw huurinkomen momenteel dan belast?

ZIEKENHUISARTS - ONTSLAG - 18.02.2014

Zelf uw opzeg geven... en dan afgezet worden: kan dat?

Stel, u wenst in een ander ziekenhuis te gaan werken en u zegt uw lopende overeenkomst op. Tijdens de opzegtermijn wordt u echter opeens afgezet om dringende reden. Kan dat nog wel of kunt u daartegen reageren?

GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 18.02.2014

Formules voor berekening VAA auto in 2014


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 18.02.2014

Heeft u het recht om te zwijgen tijdens een controle?

Krijgt u controle van de fiscus, dan gebeurt het weleens dat u bepaalde vragen liever niet zou beantwoorden en/of bepaalde stukken liever niet zou geven. Kunt u zich dan beroepen op een zgn. zwijgrecht? Een recent vonnis licht toe…

BELASTINGCONTROLE - 18.02.2014

Controleurs met een camionette?

Sinds kort kan de fiscus uw boekhouding eenvoudigweg komen ophalen om die bij hem op kantoor te controleren. Wat betekent dat in de praktijk?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 18.02.2014

Wat is de draagwijdte van een negatieve wilsverklaring?

Stel, een patiënt heeft verklaard dat hij een behandeling nooit wenst te ondergaan. Hij is echter buiten bewustzijn en zijn partner vraagt, als wettelijke vertegenwoordiger, om toch te behandelen. Wat moet u dan doen volgens de wet?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 18.02.2014

Kost ontbinden slechts 10% of komt er meer bij kijken?

Stel, u denkt eraan om uw vennootschap te ontbinden vóór 1 oktober 2014 tegen 10% liquidatiebonus en uw activiteit dan voort te zetten in privénaam. Uw boekhouder zei echter dat u er lang niet komt met die 10%. Is dat effectief zo?

MEEWERKENDE ECHTGENOOT - 17.02.2014

Zeer beperkt inkomen toegelaten!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 17.02.2014

Alleen nieuwe motorkledij aftrekbaar?


SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 17.02.2014

Hoeveel bij te verdienen als gepensioneerde?