PERSONEEL - ONTSLAG - 25.02.2014

Moet u nu toch ieder ontslag motiveren?

In de media vernam u wellicht dat de kogel door de kerk is en dat de sociale partners een nieuwe regeling afspraken rond de motivering van het ontslag. Hoe zit dat precies? Moet u nu echt ieder ontslag motiveren?

Ontslag nu motiveren?

Toch een akkoord! De sociale partners sloten op 12 februari 2014 een collectieve arbeidsovereenkomst (cao nr. 109) over de ontslagmotivering.

Reden op te nemen in de ontslagbrief? Neen, dat is nog altijd niet echt verplicht. Indien u in de ontslagbrief echter geen reden opneemt, dan kan de werknemer wel binnen de twee maanden na het verbreken van zijn contract via aangetekende brief aan u vragen om de concrete reden voor het ontslag te geven. Geeft u een werknemer een opzegtermijn, dan heeft hij vanaf dat moment nog zes maanden de tijd om de reden op te vragen.

Let op! Reageert u als werkgever niet tijdig, dan moet u sowieso een boete ophoesten van twee weken loon én heeft u nadien in de procedure een zwaardere bewijslast.

Werknemer kan die reden in vraag stellen... Hij kan m.a.w. naar de rechter stappen en beweren dat het ontslag zgn. kennelijk onredelijk is. In dat geval riskeert u een bijkomende schadevergoeding die kan gaan van drie weken tot 17 weken loon. Een hoge boete dus, maar ze is wel lager dan de boete die voorheen bij arbeiders bestond...

Tip. Het is, anders dan vroeger bij arbeiders, niet volledig aan u om de reden te bewijzen. De werknemer moet nl. zelf eerst kunnen bewijzen dat er elementen zijn die erop wijzen dat het ontslag onredelijk was. Enkel als hij dat kan, moet ook u bewijzen op tafel kunnen leggen.

Om welke reden mag het gaan? U ‘kiest’ uiteraard het best een reden die objectief is en die u nadien ook kunt bewijzen. Dat het ‘niet klikt met u’, ligt dus nogal moeilijk. U roept m.a.w. beter in dat de werknemer niet langer geschikt is voor de functie, dat zijn gedrag niet meer door de beugel kon, bv. door het steeds te laat komen, enz. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat u onvoldoende werk voor hem heeft.

Let op! Het moeilijke is natuurlijk dat u die reden effectief moet kunnen bewijzen, desnoods op basis van getuigenissen van collega’s, brieven van klanten, enz. Simpel is dat uiteraard niet, u kunt moeilijk elke keer een aangetekende brief sturen als er iemand te laat komt...

Op ieder ontslag toe te passen?

Enkel bij ontslag vanaf 1 april. U hoeft deze regeling m.a.w. nog niet onmiddellijk toe te passen. Ze geldt enkel bij een ontslag vanaf 1 april.

Tip. Ook als u vóór 1 april een werknemer ontslaat en diens opzegtermijn pas eind mei afgelopen is, is die nieuwe cao op dat ontslag nog niet van toepassing. Gaat het om een bediende, dan hoeft u dus ook nog geen bewijsbare reden achter de hand te hebben.

Voor arbeiders en bedienden? Inderdaad, de nieuwe regeling geldt nu in ieder geval op dezelfde manier voor arbeiders en bedienden. Voor arbeiders is deze regeling dus soepeler dan voorheen...

Niet tijdens de eerste zes maanden!Dat is toch wel goed nieuws... U hoeft zo’n motivering niet te geven tijdens de eerste zes maanden dat de werknemer bij u in dienst is. Ga dus zeker in die periode na welk vlees u in de kuip heeft...

Let op! De periode waarin de werknemer als interim bij u werkte, telt mee om deze zes maanden te berekenen.

Niet in alle sectoren. Er blijft (tijdelijk) nog een uitzondering voor bepaalde sectoren, zoals kleding en confectie (PC 109) en de bouw (PC 124).

Vanaf 1 april 2014 kunnen ook bedienden een extra vergoeding bekomen als hun ontslag ‘kennelijk onredelijk’ was, behalve tijdens de eerste zes maanden dienst. De ontslagen werknemer moet dan wel zelf de reden van zijn ontslag opvragen en betwisten. U hoeft die dus niet in de ontslagbrief zelf te zetten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878