ZIEKENHUISARTS - ONTSLAG - 18.02.2014

Zelf uw opzeg geven... en dan afgezet worden: kan dat?

Stel, u wenst in een ander ziekenhuis te gaan werken en u zegt uw lopende overeenkomst op. Tijdens de opzegtermijn wordt u echter opeens afgezet om dringende reden. Kan dat nog wel of kunt u daartegen reageren?

Onlangs kwam zo’n situatie in het nieuws. Deze bijdrage wil uiteraard geen uitspraken doen over die concrete situatie. Wel proberen we de algemene principes op een rijtje te zetten die van toepassing zouden zijn als dit een arts met een zelfstandige aannemingsovereenkomst zou overkomen...

Is afzetting na opzegging mogelijk?

Rechten en plichten lopen door, ... Wanneer een overeenkomst opgezegd is, loopt die in principe onverkort verder tot het einde van de opzegtermijn. Beide partijen moeten de overeenkomst dus verder respecteren.

... maar een tegenopzeg is mogelijk... Zegt een van de partijen op, dan kan de andere partij nog een zgn. tegenopzeg geven. Dit betekent dat zij op haar beurt de overeenkomst opzegt aan de hand van de termijn die zij normaal gezien moet respecteren.

Goed om te weten. In ons voorbeeld – eerst een opzeg door de arts – is een tegenopzeg niet zinvol, vermits de opzegtermijn die het ziekenhuis moet respecteren minstens even lang en vaak zelfs (veel) langer is dan de termijn die u moest respecteren, maar bij opzegging door het ziekenhuis valt dit wel te overwegen als u het einde van de opzegtermijn niet wenst af te wachten.

... en ook afzetting blijft mogelijk. Begaat u tijdens de opzegtermijn een fout die zo ernstig is dat ze elke verdere samenwerking onmiddellijk en onherroepelijk onmogelijk maakt, dan kan het ziekenhuis u nog steeds afzetten om dringende reden. Het feit dat de opzegtermijn loopt, belet dat dus niet. Het spreekt echter vanzelf dat het ziekenhuis dat niet omwille van revanche of ontgoocheling kan doen. Het kan, net zoals ingeval er geen voorafgaande opzegging geweest is, alleen omwille van feiten die voldoende ernstig zijn...

Betwisten van de afzetting

Strenge voorwaarden. Een afzetting om dringende reden is alleen geldig als het ziekenhuis beschikt over een voldoende ernstig feit én het bovendien de wettelijke en contractuele procedures volgt. Zo is een advies van de medische raad vereist, tenzij het ingeroepen feit minder dan drie dagen bekend is bij de ziekenhuisbeheerder. Bovendien bevat de algemene regeling van het ziekenhuis vaak nog extra garanties voor de artsen.

Sancties. Respecteert het ziekenhuis deze regels niet, dan is er sprake van een contractuele fout en kunt u, naargelang van wat u verkiest, de zgn. gedwongen uitvoering of de ontbinding met schadevergoeding vragen. De gedwongen uitvoering (ook wel ‘reïntegratie’ genoemd) vragen, kan dus nog altijd, óók nog tijdens de opzegtermijn. De kans dat de rechtbank dit aanvaardt, is echter klein, zeker als de opzegtermijn niet lang meer is. Meestal zal u dan de ontbinding van de overeenkomst ten laste van het ziekenhuis, met schadevergoeding, moeten vorderen.

Integrale schade. Stelt de rechtbank een contractuele fout van het ziekenhuis vast, dan moet in principe alle schade vergoed worden die door deze fout veroorzaakt wordt. Bij opzegging is dit in de eerste plaats een vervangende opzegvergoeding (het gemiddelde ereloon van de arts gedurende de resterende opzegtermijn), al kunt u ook een extra vergoeding vragen als u kunt aantonen dat uw werkelijke schade hoger is.

Ook nadat u zélf de overeenkomst opgezegd heeft, kan het ziekenhuis eventueel nog tot afzetting om dringende reden overgaan. De opzegging belet dat dus niet. Het ziekenhuis moet dan echter wel over zo’n reden beschikken. Het feit zelf dat u opgezegd heeft, komt daarvoor bv. zeker niet in aanmerking.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878