BELEGGEN - 25.02.2014

Beleggen in cash: zin en onzin

Ligt de rente op spaarboekjes vandaag echt zo laag? Wat zijn momenteel de beste opties op de markt? Kiest u toch niet beter voor een volkslening?

Reële rente. U leest het in alle media. Hoewel spaarboekjes vandaag zo goed als niets meer opbrengen, hebben alle Belgen samen een recordbedrag op die spaarboekjes staan. Toch is de realiteit iets complexer. De nominale rente op spaarboekjes ligt inderdaad historisch laag. Niets is echter wat het lijkt. Wat voor u telt is immers de reële rente; hoeveel rente u bovenop de inflatie krijgt. Ook de inflatie is immers historisch laag. In 2013 bedroeg ze minder dan 1%. Wie wat uitkijkt, kan dus nog een reëel rendement van 0,8% tot 1,1% realiseren. De hoge rente op spaarboekjes uit een ver verleden (4%, 6%, ...) viel daarentegen na de inflatie vaak negatief uit.

Beste opties. Met een basisrente van 0,6% en een getrouwheidspremie van 1,5% is Evi, de internetrekening van Van Lanschot, momenteel bij de besten op de markt. Uw tegoeden vallen onder het Nederlandse depositogarantiesysteem. De Medirect-rekening biedt in totaal 2,1% rente, maar u moet een vooropzeg van 3 maanden respecteren wanneer u geld wilt afhalen. Daarnaast valt Medirect onder de Maltese depositogarantieregeling. Vraag is natuurlijk hoelang de door beide partijen toegekende vergoedingen geldig zullen blijven. Rabobank scoort iets lager (max. 1,8%), maar heeft in het verleden bewezen een ‘blijver’ te zijn. Fortuneo Plus Fidelity scoort net iets hoger met een totaalrendement van 2%.

Beter een volkslening? Om via de volkslening een hoger nettorendement te halen dan op de Evi-rekening, moet u uw geld al voor 10 jaar vastleggen. Met een volkslening op 7 jaar zit u maar nipt boven het rendement van de beste spaarrekening van Rabobank. Het rendement van de volkslening is natuurlijk voor de volledige looptijd gegarandeerd. Aangezien we op middellange termijn toch een lichte rentestijging verwachten zien we hier echter weinig voordeel in.

De beste internetspaarrekeningen bieden vandaag een rendement na inflatie van 0,8% tot 1,1%. Voor een liquide en veilige belegging is dat correct. Uw geld lang vast zetten in een ‘volkslening’ heeft dus weinig zin.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878