BELEGGEN - 25.02.2014

Groeilanden: nu opnieuw instappen?

De beurzen en de munten van de groeimarkten kregen recentelijk klappen. Wat was de oorzaak van die koersdalingen? Is het vandaag een goed moment om terug méér in die markten te investeren? Waarom kunt u beter selectief, via bepaalde thema’s, instappen? Welke thema’s genieten momenteel de voorkeur? Hoe kunt u concreet het best via die thema’s in de groeimarkten beleggen?

Van beste naar slechtste leerling? Wie er vandaag de koerstabellen op naslaat, kan er niet omheen: veruit de slechtst presterende aandelenbeurzen zijn deze van de groeimarkten. Daarnaast zagen een aantal van die landen hun munten spectaculair dalen als gevolg van een massale kapitaaluitstroom. Vooral de Turkse lira en de Braziliaanse real, maar ook de Indische en de Indonesische roepie, kregen klappen. Een aantal landen zagen zich dan ook genoodzaakt om de rente fors op te trekken. Voorlopig lijkt het ergste leed echter geleden. De meeste munten winnen nu opnieuw licht terrein ten opzichte van de euro.

Oorzaak: monetair beleid. Die slechte prestatie houdt duidelijk verband met het monetaire beleid van de Federal Reserve. Sinds 2009 leidde het extreem soepele monetaire beleid in de VS (de ‘quantitative easing’) ertoe dat de beleggers elders op zoek gingen naar rendement. Midden vorig jaar keerde het tij. De FED gaf aan dat ze overwoog om haar soepele monetaire beleid geleidelijk af te bouwen, onder meer door minder obligaties aan te kopen. Zo’n verstrenging van het monetaire beleid jaagt de rente in USD de hoogte in. De hogere rente in de groeilanden was nu net een van de redenen waarom er tot dan toe massaal geïnvesteerd was in die regio’s. Daarom namen veel beleggers het zekere voor het onzekere, met een massale kapitaaluitstroom uit de groeilanden tot gevolg. Ook de aandelenmarkten deelden daardoor in de klappen. Daarnaast woog de vrees voor een verdere groeivertraging in China op de Aziatische beurzen.

Selectief instappen. Op iets langere termijn zal de verzwakking van de lokale munten de bedrijven in de groeilanden ten goede komen. Die bedrijven worden immers competitiever op de exportmarkten. Daardoor verbetert ook de betalingsbalans, wat op termijn de economie en de munt van die landen moet versterken. Het verwachte herstel van de wereldeconomie zal dat proces versnellen. Ten slotte zal een steeds belangrijker deel van de groei uit de binnenlandse consumptie komen. Heel wat ondernemingen uit de regio hebben de laatste jaren hun balans ook drastisch opgekuist. Toch is het belangrijk om selectief in te stappen. Een recente studie van Merrill Lynch heeft aangetoond dat de correlatie tussen de aandelenreturns van de bedrijven uit de ‘emerging markets’ historisch laag ligt. Dat betekent dat het rendement vandaag voor een groot deel afhangt van de juiste keuze van bedrijven en sectoren. Hoe speelt u daarop in?

Consumptiegoederen. Naarmate een economie zich ontwikkelt, neemt de verstedelijking toe. Ook nu al is er in de steden een belangrijke middenklasse die zich een consumptiepatroon op Westers niveau kan veroorloven. Volgens studies van de VN zal binnen 30 jaar het aantal consumenten in de ‘emerging markets’ een veelvoud bedragen van dat in het Westen. Tussen 2000 en 2025 zal de stedelijke bevolking in China en India verdubbelen tot respectievelijk een miljard en een half miljard mensen. U kunt daarop inspelen door te beleggen in Westerse bedrijven die ook sterk staan in die groeimarkten. Denk daarbij bv. aan Nestlé (45% van de omzet), Unilever (60%) en Danone (40%). Daarnaast kunt u ook beleggen via gespecialiseerde fondsen (bv. het Emerging Markets Great Consumer Fund van Mirae Assets of het China Consumer Fund van Fidelity) of via trackers (bv. iShares MSCI Emerging Markets Discretionary Consumer).

Gezondheidszorg en vergrijzing. Door de groei van de middenklasse zullen ook de uitgaven voor de gezondheidszorg sterk stijgen. Meer en meer mensen kunnen zich immers medische verzorging op Westers niveau veroorloven. De Chinese regering heeft plannen bekendgemaakt om ervoor te zorgen dat op termijn 95% van de bevolking toegang heeft tot een vorm van ziekteverzekering. In Indië is de bouw van 250 nieuwe ziekenhuizen in kleinere steden gepland. Daarnaast zal ook het thema van de vergrijzing, vooral in China, op termijn een belangrijke rol spelen. De Chinese bevolking veroudert sterk. Het is niet zonder reden dat de Chinese Communistische Partij recentelijk besloten heeft om de eenkindpolitiek te versoepelen.

Hoe inspelen? Abott Laboratories is een van de Westerse bedrijven waarvan de winst voor een groot deel gepuurd zal worden uit de groeilanden. Abott kocht recentelijk het Indische Piramal Healthcare. Piramal is het bedrijf met het grootste salesteam voor geneesmiddelen in India. Eli Lilly wil zijn verkoop in de groeimarkten de komende vijf jaar verdubbelen. Het bedrijf heeft beslist om alleen al in China 100 miljoen USD te investeren via participaties in lokale ‘life sciences’-bedrijven. Daarnaast kunt u ook via trackers investeren in bedrijven uit de groeilanden zelf (bv. DB X tracker MSCI Emerging Healthcare).

De versoepeling van het monetaire beleid in de VS veroorzaakte in de groeilanden een grote kapitaaluitstroom. Op lange termijn blijven de vooruitzichten zeer gunstig. Een groot deel van uw return komt echter uit een goede selectie van thema’s en bedrijven. Speel daarom in op de groei van de consumptie en de stijging van de uitgaven in de gezondheidssector. Kies daarbij voor Westerse bedrijven met een sterke lokale aanwezigheid (Nestlé, Danone, Unilever, Abott, Eli Lilly, ...) of voor fondsen en trackers (Mirae Assets, Fidelity, iShares Emerging Markets Discretionary Consumer, DB X Emerging Healthcare).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878