BRUSSELS GEWEST - FISCAAL - 26.02.2014

Gezinswoning in Brussel ook vrij van successierechten!

Een recente wet verandert het een en ander aan de successierechten bij vererving van de gezinswoning in Brussel. Wat wijzigt er precies en vanaf wanneer? Is de Brusselse regeling nu vergelijkbaar met die van de andere gewesten?

Gezinswoning in het Brussels gewest

Gezinswoning. Wanneer er in het kader van de successierechten over de gezinswoning gesproken wordt, dan wordt daarmee “de gezamenlijke hoofdverblijfplaats van de erflater en zijn overlevende partner” bedoeld. Simpel gezegd, is dat dus de woning waar u en uw partner woonden op het moment van overlijden.

Tip. Zo u omwille van gezondheidsredenen niet meer samen en dus niet meer ‘gezamenlijk’ de gezinswoning bewoont op het moment van overlijden, kunt u toch nog genieten van het voordeeltarief of vrijstelling in de verschillende gewesten.

Successierechten tot nu toe. Tot voor kort was het zo dat op de gezinwoning in het Brussels gewest de langstlevende echtgen(o)ot(e) steeds successierechten moest betalen op het stuk dat hij/zij erfde van de overledene. Sinds 2002 was er weliswaar een gunsttarief ingevoerd voor de gezinswoning, maar van een vrijstelling was er hoegenaamd geen sprake!

Wat verandert er?

Vrijstelling van successierechten. Goed nieuws dus... Sinds 01.01.2014 is ook voor het Brussels gewest het deel van de gezinswoning dat geërfd wordt door de langstlevende vrijgesteld van successierechten. Tenminste op voorwaarde dat het gaat over de gezinswoning van echtgenoten of van wettelijk samenwonende partners.

Let op! Feitelijk samenwonenden hebben geen recht op deze nieuwe vrijstelling! Zij betalen dus nog altijd de tarieven die tussen derden gelden!

Concreet. Stel bv. een koppel zonder kinderen dat in Brussel een gezinswoning heeft met een nettowaarde van € 400.000 op het moment van het overlijden van een van de partners De overlevende partner erft de helft van de woning (hij is immers al eigenaar van de andere helft). Met het tot 31.12.2013 geldende ‘voordeeltarief’ moest de overblijvende partner meer dan € 9.000 aan successierechten betalen op € 200.000 (€ 400.000/2). Voor overlijdens sinds 01.01.2014 is dat dus € 0...

Vergelijking met andere gewesten

Brussel en Vlaanderen gelijk?Niet helemaal... Sinds 2007 al, is de gezinswoning in Vlaanderen vrij van successie in hoofde van de langstlevende partner. Op dat vlak is er dus geen verschil meer.

Wat heeft Vlaanderen dat Brussel niet heeft? In tegenstelling tot het Brussels gewest geldt de vrijstelling in Vlaanderen ook voor de feitelijk samenwonende partners, op voorwaarde dat zij drie jaar ononderbroken samengewoond hebben (behoudens overmacht).

Wat heeft Brussel dat Vlaanderen niet heeft? Brussel heeft van zijn kant dan weer een ander voordeel. Immers, het gunsttarief voor de successierechten op de gezinswoning, is voor echtgenoten en wettelijk samenwonenden vervangen door een vrijstelling. Voor erfgenamen in de rechte lijn blijft dat echter behouden! Daardoor kunnen in het Brusselse de (klein)kinderen de gezinswoning verder vererven tegen een gunsttarief (tot € 250.000). In Vlaanderen is dat niet mogelijk!

Wat in Wallonië? Het Waals gewest kent enkel een gunsttarief voor echtgenoten, wettelijk samenwonenden en (klein)kinderen. Er bestaat echter geen vrijstelling voor de gezinswoning. Ook feitelijk samenwonenden vallen uit de boot.

Na in Vlaanderen is sinds 01.01.2014 ook in het Brussels gewest de gezinswoning vrij van successie. In Brussel geldt de vrijstelling wel niet voor feitelijk samenwonenden, maar het vroegere gunsttarief voor vererving blijft behouden voor de (klein)kinderen. In Wallonië is er enkel een gunsttarief.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878