Alle domeinen

2014 - Juli

NALATENSCHAP - 02.07.2014

Nieuwe regels omzetting vruchtgebruik

Binnenkort wordt de waarde van een vruchtgebruik bij omzetting berekend aan de hand van jaarlijks herziene tabellen. Kunt u daarvan nog afwijken? Wanneer is zo’n omzetting mogelijk? Kan de omzetting ook afgedwongen worden? Wanneer wel en wanneer niet? Wanneer en hoe kunt u zelf het omzettingsrecht van uw erfgenamen beperken? Is dat anders als u kinderen uit een vorige relatie heeft?

SUCCESSIEPLANNING - 02.07.2014

Gesplitste aankoop: ook bij nieuwbouw?

Een gesplitste aankoop van een onroerend goed samen met uw kinderen blijft een populaire techniek om aan successieplanning te doen. Kunt u ook met zo’n gesplitste aankoop werken als u een nieuwbouwappartement ‘op plan’ koopt of als u een grond koopt om daarop te bouwen? Hoe doet u dat correct? Wat zijn de fiscale aandachtspunten?

BELEGGEN - 02.07.2014

Zijn Europese aandelen nu echt te duur?

Een aantal maanden geleden raadde elke bankier aan om te beleggen in Europese aandelen. Vandaag hoort u echter vaak zeggen dat Europese aandelen (te) duur zijn, maar is dat ook echt zo? Of blijven de vooruitzichten voor de Europese beurzen toch positief? Is er dan echt geen vuiltje aan de lucht? Wat is vandaag de beste strategie voor uw portefeuille en welke alternatieven zijn interessant?

BELEGGEN - 02.07.2014

Is de euro overgewaardeerd?

Vorig jaar presteerde de euro sterk. Sinds kort zien we toch een lichte daling. Zal de euro verder afbrokkelen? Hoe speelt u daar als belegger op in?

BELEGGEN - 02.07.2014

Europese spaarrichtlijn nu uitgebreid

Op 24.03.2014 werd de uitbreiding van de Europese spaarrichtlijn goedgekeurd (Publicatieblad EU, 15.04.2014) . Op welke beleggingsinkomsten zal die richtlijn vanaf 01.01.2017 bijkomend van toepassing zijn? Is er vanaf dan ook gegevensuitwisseling voor verzekeringscontracten die nu al lopen? Wat zijn de concrete gevolgen van de uitbreiding van het toepassingsgebied van de richtlijn tot ‘juridische constructies’?

SUCCESSIEPLANNING - 02.07.2014

Schenken met voorbehoud van erfpacht?

Plannen met vastgoed is niet eenvoudig. Vastgoed schenken is duur. Een schenking ‘in schijfjes’ of in onverdeeldheid biedt niet altijd een oplossing. Kan een schenking met voorbehoud van erfpacht een uitweg bieden? Wat houdt zo’n erfpachtrecht concreet in? Is er dan geen probleem met de antimisbruikbepaling? Kan een verkoop met voorbehoud van erfpacht ook?

SUCCESSIEPLANNING - 02.07.2014

Inbreng in huwgemeenschap nog zinvol?

De antimisbruikbepaling viseert ook de inbreng van een eigen goed in de huwgemeenschap gevolgd door een schenking van dat goed door beide echtgenoten. Is zo’n inbreng vandaag fiscaal gezien nog interessant? Kunt u via een inbreng uw partner ook beter beschermen? Wat is daarbij de rol van de reserve van de kinderen? Wat als het huwelijk eindigt door een echtscheiding of door uw overlijden?

VASTGOED - 02.07.2014

Problemen met de syndicus?

Wat kunt u als eigenaar doen wanneer u niet tevreden bent over de syndicus? Moet er in elk gebouw verplicht een syndicus zijn? Wie beslist over zijn aanstelling en vervanging? Hoe pakt u dat het beste aan? Moet u de syndicus bij het beëindigen van zijn mandaat een schadevergoeding betalen? Wat doet u als u het niet eens bent met de andere eigenaars? En wat als er dringende problemen zijn?