BELEGGEN - 02.07.2014

Zijn Europese aandelen nu echt te duur?

Een aantal maanden geleden raadde elke bankier aan om te beleggen in Europese aandelen. Vandaag hoort u echter vaak zeggen dat Europese aandelen (te) duur zijn, maar is dat ook echt zo? Of blijven de vooruitzichten voor de Europese beurzen toch positief? Is er dan echt geen vuiltje aan de lucht? Wat is vandaag de beste strategie voor uw portefeuille en welke alternatieven zijn interessant?

Macroanalyse. Voorlopende indicatoren zijn indicatoren die een zekere mate van voorspellende kracht hebben m.b.t. de economische groeivooruitzichten. De meeste van die indicatoren wijzen vandaag op een verder aantrekken van de Europese economie. Zowel de PMI Manufacturing (aankoopdirecteuren productie) als de PMI Services (diensten) tonen een opwaartse trend. Historisch gezien hebben beide indicatoren een vrij grote voorspellende kracht m.b.t. de evolutie van het Europese BBP. Ook de Europese Consumer Confidence Indicator (consumentenvertrouwen) gaat in stijgende lijn. Het optimisme is daarbij wellicht ingegeven door een geleidelijke verbetering van de arbeidsmarkt.

Deflatie vermeden? De ECB polst geregeld naar de kredietverstrekking door de Europese banken. Ook vanuit die hoek kwam er positief nieuws. Veel financiële instellingen zagen de laatste tijd een toename van het aantal kredietaanvragen. Andere banken gaven te kennen dat ze de voorwaarden om kredieten te verstrekken versoepelden. Die versoepeling geldt ook voor kmo’s en consumenten. Daarnaast nam de inflatie de voorbije weken lichtjes toe. Aangezien we echter nog mijlenver verwijderd zijn van de doelstelling van de ECB (dicht bij 2%), is de kans reëel dat de ECB de komende maanden bijkomende maatregelen zal nemen om de economie aan te zwengelen. De negatieve depositorente moet de banken er vandaag alvast al toe aanzetten om meer kredieten te verlenen.

En de beurs? De voorbije maanden ging het de Europese beurzen voor de wind. Vooral de vroegere zorgenkinderen in Zuid-Europa presteerden sterk. Dat wijst er wellicht op dat de beleggers de eurocrisis (en het risico op het uiteenvallen van de eurozone) achter zich gelaten hebben. De beleggers gaan momenteel dus duidelijk op zoek naar achtergebleven aandelenmarkten in de periferie. De Europese aandelen noteren op dit moment tegen een gemiddelde koerswinstverhouding van ongeveer 13. In historisch perspectief is dat echter geenszins een overdreven hoge waardering. We kunnen de Europese beurzen vandaag dan ook niet echt als duur bestempelen.

Rente. De convergentie binnen de Europese Unie laat zich vandaag ook voelen in de rente-evolutie. Daar waar veel obligatiebeleggers tot vóór kort hun investeringen beperkten tot de kernlanden zien we recentelijk dat ook Spaans, Italiaans en Grieks staatspapier gretig aftrek vindt. De Spaanse tienjaarsrente daalde onlangs voor het eerst in vier jaar onder het niveau van de Amerikaanse. Griekenland financiert zich vandaag op vijf jaar tegen minder dan 5%. Die lage rente ondersteunt de beurskoersen omdat ze een goede zaak is voor de rentabiliteit van de bedrijven en omdat ze het alternatief (beleggen in obligaties) minder aantrekkelijk maakt.

Geen vuiltje aan de lucht? Toch zijn er ook risico’s. Op termijn zal de rente wellicht wat gaan stijgen. Daardoor verdwijnt het TINA-effect (There Is No Alternative) een stukje naar de achtergrond. Daarnaast lopen de beurzen meestal voor op de economische ontwikkeling. De huidige beurskoersen reflecteren volgens veel analisten een stijging van de bedrijfswinsten met meer dan 10%. Als de verwachte economische heropleving zich toch niet zou doorzetten, wordt dat wellicht moeilijk en kunnen de aandelenkoersen onder druk komen.

Uw strategie? Moet u nu halsoverkop uw Europese aandelen verkopen? Zeker niet. Hoewel er ook risico’s zijn, zijn de Europese aandelen momenteel niet overdreven duur. Als u een geografisch goed gediversifieerde portefeuille heeft en voor lange termijn in aandelen belegt, dan kunt u rustig afwachten. Als uw aandelenportefeuille bijna uitsluitend uit Europese aandelen of Europese aandelenfondsen bestaat, zouden we geleidelijk deels winst nemen en 20 à 30% van die aandelenportefeuille elders beleggen. Dat is ook het geval als u de geïnvesteerde middelen op niet al te lange termijn (bv. twee à drie jaar) nodig heeft omdat u bv. met pensioen gaat.

Alternatieven. Als u deels winst neemt op uw Europese aandelen, dan kunt u de vrijgekomen liquiditeiten bv. beleggen in groeimarktaandelen. De aandelen van de ‘emerging markets’ noteren momenteel tegen amper zevenmaal de verwachte winst. Dergelijke waarderingsniveaus werden in de voorbije 25 jaar slechts twee keer opgetekend. Daarnaast hebben ook de munten van de groeimarkten klappen gekregen. Het ergste lijkt nu achter de rug. Aangezien die munten vandaag stijgingspotentieel hebben en de beurzen goedkoop zijn, is diversifiëren naar de groeimarkten vandaag opnieuw interessant.

Historisch gezien zijn de Europese aandelenbeurzen momenteel niet overdreven duur. De economische vooruitzichten zijn relatief goed. Teleurstellende bedrijfswinsten of (op langere termijn) aantrekkende rentevoeten zouden wel roet in het eten kunnen gooien. Als u een geografisch goed gespreide aandelenportefeuille en een voldoende lange beleggingshorizon heeft, dan is er geen reden om nu te verkopen. Als u daarentegen bijna uitsluitend in Europese aandelen belegd heeft, dan zouden we nu wel deels winst nemen en 20 à 30% elders beleggen. De groeimarkten zijn vandaag immers nog (veel) goedkoper dan de Europese beurzen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878