Alle domeinen

2014 - Augustus

AANSPRAKELIJKHEID WERKNEMER - GSM-FACTUUR - 28.08.2014

“Hallo, met de paragnost” op uw kosten?

Stel, iemands gsm-factuur begint extreme vormen aan te nemen. Het gaat om privégesprekken, waaronder 0900-nummers, zo blijkt uit de factuur. Kunt u de kosten hiervan terugvorderen van de werknemer? Een recent arrest licht toe...

AANWERVEN - VAKANTIE - 28.08.2014

Schoolverlaters en vakantie in het jaar van aanwerving

Wanneer er een schoolverlater in dienst getreden is of in dienst zal treden, heeft die dan dit jaar nog recht op vakantiedagen en -geld of is dat pas voor volgend jaar? Een overzicht van de verschillende stelsels die er voor hen bestaan...

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 28.08.2014

Bepaalde tijd opzeggen? Op tijd zijn is de boodschap!

Stel, u heeft een contract van bepaalde tijd opgezegd tijdens de eerste helft van de duur van het contract. Nu meldt de werknemer zich echter ziek tijdens de opzeg. Kan de verlenging van die opzeg u in de problemen brengen?

BETAALD EDUCATIEF VERLOF - 28.08.2014

Educatief verlof voor 2014-2015: al iets geweten?

Sinds 1 juli 2014 is het educatief verlof geen federale materie meer. De overdracht naar de gewestelijke overheden zit echter nog in een overgangsfase. Waarmee moet u dan rekening houden als er straks iemand een aanvraag doet?

PESTEN OP HET WERK - 28.08.2014

De ‘nieuwe’ vertrouwenspersoon van de Pestwet

In de nieuwe Pestwet wordt sinds 01.09.2014 de rol van de vertrouwenspersoon (VP) geherdefinieerd. Waarmee moet u nu rekening houden als er bij u al zo’n vertrouwenspersoon is? En wat als dat nog niet het geval is?

STATUUT WERKNEMER - EENHEIDSSTATUUT - 28.08.2014

Kunt u uw arbeiders (zelf) al gelijkschakelen?

Stel, u heeft vooral bedienden en slechts een paar arbeiders in dienst. Nu men toch de mond vol heeft van het zgn. eenheidsstatuut, is het dan een goed idee om van uw arbeiders bedienden te maken?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 28.08.2014

Vormvereisten niet mee met hun tijd...

De kennisgeving van een dringende reden is aan strikte vormvoorwaarden verbonden. Ook in tijden van ‘moderne communicatie’ is dat nog het geval...

FISCAAL - VARIA - 27.08.2014

Keuring verplicht en dus geen rode diesel meer?

Sinds 01.05.2014 moeten heel wat tractoren periodiek naar de technische keuring. Douane en Accijnzen verduidelijkte op 20.06.2014 in welke mate die dan nog op rode diesel mogen rijden. Wat is er voor u van belang?

BANK - LENING - 27.08.2014

Dringend uw lening laten herzien?!

Door de sterke rentedaling laat u maar beter uw hypothecaire lening herzien, zo berichten de media. Hoe weet u of het voor u inderdaad de moeite is? Geldt dat alleen voor woonkredieten of ook voor bedrijfskredieten?

FINANCIEEL - LENING - 27.08.2014

Met win-winlening kunt u geen driemaal voordeel doen

Met de Vlaamse win-winlening kunnen zowel u als ontlener als de geldschieter een voordeel doen. Een driedubbele win zit er echter niet in. Hoe zit dat nu alweer precies met die lening en die voordelen?

FACTUUR - VARIA - 27.08.2014

Hoe kunt u elektronisch factureren?

Onlangs is een nieuwe circulaire van de Btw verschenen in verband met de elektronische facturatie. Kunt u als aannemer ook zelf een elektronische factuur opmaken? Hoe kunt u dat doen en waarop moet u zoal letten?

RECHT - VARIA - 27.08.2014

Al erkend als ambachtsman?


FACTUUR - VERMELDINGEN - 27.08.2014

RPR anders te vermelden!

De gerechtelijke hervorming heeft onrechtstreeks ook gevolgen voor de verplichte vermelding van het zgn. RPR op uw facturen. Even kijken wat er dan wijzigt...

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 27.08.2014

Verder bouwen op werken uitgevoerd door een collega…

Uw collega kreeg de vraag om een andere aannemer op te volgen. Bij een eerste plaatsbezoek bleek echter dat die niet op alle fronten vakwerk afgeleverd had. Wat is er in zo’n geval voor u van belang en hoe pakt u het aan?

SUCCESSIEPLANNING - 27.08.2014

Uw bedrijf schenken met controlebehoud?

Sinds 2012 kunt u in Vlaanderen uw familiebedrijf schenken tegen 0%. De meeste ondernemers behouden echter graag ook de controle over en de inkomsten uit hun bedrijf. Is de schenking van de blote eigendom van uw aandelen daarvoor een goede oplossing? Hoe kunt u via een maatschap schenken met behoud van controle? Welke andere voordelen en mogelijkheden biedt zo’n maatschap?

VRUCHTGEBRUIK - 27.08.2014

Een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop?

Zijn er ook nadelen aan een ‘klassieke’ gesplitste aankoop, waarbij uw vennootschap het vruchtgebruik koopt en uzelf de blote eigendom? Heeft een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop, waarbij uzelf privé het vruchtgebruik koopt voordelen? Is dat ook zinvol in het kader van uw successieplanning? Kunt u ook nog achteraf, via een verkoop van de blote eigendom, geld uit uw vennootschap halen?

VASTGOED - 27.08.2014

Huurders selecteren: hoever mag u gaan?

Het komt steeds vaker voor dat huurders hun huur niet willen of kunnen betalen of ernstige schade toebrengen aan uw eigendom. Hoever mag u bij de selectie van kandidaat-huurders gaan? Welke informatie mag u volgens de Privacycommissie zoal vragen en welke niet? Wanneer is er sprake van (verboden) discriminatie? Welke sancties riskeert u, als u de spelregels niet naleeft?

BELEGGEN-OBLIGATIES - 27.08.2014

Op zoek naar rendement?

Door de lage rente wordt de verleiding groter om te beleggen in obligaties van mindere kwaliteit. Is dat echter wel een goed idee? Zijn er geen betere alternatieven?

ERVEN - 27.08.2014

Een erfenis verwerpen wordt eenvoudiger...

Sinds 24 mei is een erfenis verwerpen een stuk eenvoudiger geworden. Wanneer is verwerpen zinvol? Kunt u via het verwerpen van een erfenis ook aan vermogensplanning doen? Hoe kunt u vermijden dat u een erfenis, zonder het zelf te weten, toch al stilzwijgend aanvaard heeft? Wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen daden van beheer en van bewaring?

PENSIOEN - 27.08.2014

Levenslang een maandelijks inkomen?

Als ondernemer heeft u bovenop uw pensioen een extra inkomen nodig. Door (een deel van) uw kapitaal af te staan aan een verzekeraar krijgt u levenslang een gegarandeerd maandelijks inkomen. Wat brengt zo’n lijfrente u vandaag op? Wanneer is die formule interessant? Is een ‘renteniersplan’ een beter alternatief? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Kiest u dan beter voor een plan ‘op maat’?

BELEGGEN-AANDELEN - 27.08.2014

Technologieaandelen: opnieuw een zeepbel?

De technologieaandelen zijn de laatste tijd in zeer goede doen. Krijgen we nu een herhaling van het rampscenario van 2000? Zijn die aandelen vandaag echt al te duur? Welke belangrijke trends ondersteunen de huidige waarderingsniveaus? Hoe kunt u vandaag het best inspelen op het succes van de sector? Wat zijn momenteel de beste keuzes voor wie liever individuele aandelen koopt?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 27.08.2014

Vastgoed afsplitsen en dan aandelenverkoop, fiscaal oké?

In uw werkvennootschap zitten gebouwen die u via een splitsing in een aparte immovennootschap wilt steken om dan later de aandelen daarvan te verkopen. Is dat fiscaal een probleem? Wat is het standpunt van de Rulingdienst hierover?

JAARREKENING - 27.08.2014

Jaarrekening nog niet neergelegd?


GRATIS SMARTPHONE - 27.08.2014

Voordeel smartphone, hoeveel is dat?

Gebruikt u de smartphone of tablet van uw vennootschap ook privé, dan wordt u daar privé ook op belast. Op welk bedrag is dat dan?

ONROEREND GOED - 27.08.2014

Verhuurd, dus belast bij verkoop?


AANDELEN - OVERDRACHT - 27.08.2014

Hoeveel aandelen maximaal uit handen geven?

U overweegt om een deel van uw aandelen uit handen te geven. Hoeveel van de aandelen van uw bvba kunt u dan zo schenken of verkopen zonder dat die ander het voor het zeggen krijgt?

CONTRACTEN - 27.08.2014

Contract op papier zetten of niet?


REKENING-COURANT - 27.08.2014

Achtergestelde rekening-courant...


BELASTINGCONTROLE - 27.08.2014

Uw buur correspondeert met de fiscus…

2014 is een ‘topjaar’ inzake verklikkingen! Wat doet de fiscus met een klacht van bv. een jaloerse buur en kan hij ook zomaar aan uw buur vragen stellen over u?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 27.08.2014

Nutsvoorzieningen, zelfde verdeelsleutel als voor huur?

U verhuurt een deel van uw woning aan uw vennootschap en rekent bovenop de huurprijs ook nog een vergoeding aan voor de kosten van verwarming en elektriciteit. Hoe hoog mag die vergoeding dan zijn?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 27.08.2014

Werknemer in vennootschap van uzelf of uw partner?

Het sociaal statuut van een werknemer is op een aantal vlakken nog beter dan dat van een zelfstandige. U vraagt zich dan ook af of u werknemer kunt worden in uw eigen vennootschap of in de vennootschap van uw partner. Hoe zit dat?

AANDELEN - OVERNAME - 27.08.2014

Wat na het einde van een concurrentieverbod?

Bij de overname van een vennootschap spreekt u een concurrentieverbod af. Wat als de overlater nadien opnieuw opduikt onder een gelijkaardige firmanaam? Valt daar nog iets tegen te beginnen als het concurrentieverbod verstreken is?

FISCAAL - VARIA - 27.08.2014

Voedseloverschot van de hand doen…

Voedsel wordt soms quasi onverkoopbaar, bv. als de datum overschreden is of de verpakking beschadigd. Hoe doet u dergelijke overschotten van de hand zonder een wrange bijsmaak op fiscaal vlak? Wat zijn de aandachtspunten?

BLACK BOX - VARIA - 27.08.2014

Ophef rond de invoering van de black box

Een studie die de enorme impact van de invoering van de black box in kaart bracht, zorgde begin augustus 2014 voor heel wat deining. Hoe zit het echter met de timing en de nieuwe btw-verplichtingen?

PERSONEEL - AANWERVEN - 27.08.2014

Even op proef meedraaien, dan beslis ik…

Sinds begin 2014 is de mogelijkheid afgeschaft om een proeftijd te voorzien in een arbeidscontract. Is het een optie om een kandidaat nu een praktijkproef te laten doen en op basis van die test te beslissen of u hem al dan niet aanwerft?

BELASTINGCONTROLE - 27.08.2014

Meeneemcontroleur is uitzondering?

Sinds begin 2014 mag de fiscus bij een controle alles meenemen naar het bureau. Mag dat altijd of is dat toch te nuanceren? De fiscus geeft zelf toelichting...

belastingcontrole - 27.08.2014

Heeft u ook ‘verdoken reserves’?

Naar aanleiding van een belastingcontrole heeft uw controleur het over ‘verdoken reserves’, die volgens hem belast moeten worden. Wanneer kan er sprake zijn van te belasten verdoken reserves? Welke argumenten kunt u dan nog gebruiken om alsnog een belasting te vermijden? En hoe kunt u toch nog optimaliseren als een belasting onvermijdbaar is?

Geheime commissielonen - 27.08.2014

Monsterboete van 309% verder afgezwakt!

U las het al in de media: dankzij een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van 6 juni 2014 is de monsterboete van 309% nu nog verder afgezwakt. Volgens het Hof heeft de aanslag geheime commissielonen immers een strafrechtelijk karakter. Wat zijn daarvan de concrete gevolgen? En waarom kan dat ook voor uw bedrijf goed nieuws zijn?

kosten van onthaal - 27.08.2014

Btw op hotelkosten personeel leverancier

Voor de installatie van een machine of een update van een computersysteem stuurt een leverancier medewerkers die op uw kosten in een hotel overnachten. De btw op de hotelfactuur is dan voor u niet aftrekbaar! Pak het dus voortaan beter anders aan...

Renteswaps - 27.08.2014

Renteswap: hoe correct boeken?

Om de huidige lage rente ook voor de volgende jaren vast te leggen, sluiten heel wat ondernemingen vandaag renteswaps. Wat houdt zo’n swap concreet in?

Hoe gaat u precies te werk om zo’n renteswap correct te boeken? Wat is dan de impact op de resultatenrekening en wat vermeldt u in de toelichting?

Wanneer heeft zo’n swap een ‘speculatief’ karakter? Hoe boekt u dan de latente resultaten? En wat als een swap gewoon verder loopt nadat het bedrijf de kredieten (deels) afbetaald heeft?

Moet u ook latente resultaten boeken als het bedrijf een swap sloot om de rente op een toekomstige schuld in te dekken? Wanneer wel en wanneer niet?


Vendor loan - 27.08.2014

Een bedrijf overnemen: vraag een ‘vendor loan’!

Als u krediet vraagt om een overname te financieren, dan zijn de banken bijzonder kritisch. Een ‘vendor loan’ kan de discussies sterk vergemakkelijken. Wat is zo’n vendor loan precies?

Wat zijn voor u als koper de andere voordelen van een vendor loan? Waarom heeft u zo meer kans dat de verkoper zich na de overname zal blijven inzetten voor een goede gang van zaken? Helpt betalingsuitstel u ook om de risico’s van de overname te beperken?

Waarom kan een vendor loan ook voor de verkoper interessant zijn? Welke modaliteiten zal de verkoper terecht in de overeenkomst willen inbouwen om zijn risico’s te beperken? Waarom zal de verkoper ook inzicht willen in de financieringsstructuur van de overname?


auto’s - recht op aftrek - 27.08.2014

Aftrekbare btw op autokosten: hoe in de praktijk optimaliseren?

Voor de toepassing van het vaste beroepsforfait van 35% hoeft u niet langer vier wagens te hebben, dat weet u. Kunt u dan nu zomaar overstappen naar dat forfait of gelden er toch nog beperkingen? En hoe zit het dan als bv. de zaakvoerder meer dan één wagen privé gebruikt?

Wat zijn de voorwaarden om voor een lichte vracht het forfait van 85% toe te passen? En wat als u niet aan die voorwaarden voldoet?

Kunt u voor een lichte vracht de btw ook voor 100% recupereren? Wanneer wel en wanneer niet? En hoe pakt u dat het best aan?


IFRS - 27.08.2014

Ontwerp nieuwe IFRS-standaard over leasing: wat verandert er concreet voor u?

De International Accounting Standards Board publiceerde onlangs een ontwerp (‘Exposure Draft’) van richtlijn over leasing. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen t.o.v. van de huidige IAS 17-standaard?

Wanneer moet u volgens het ontwerp nu leasingcontracten via de balans verwerken? Wat is dan de impact daarvan op de schuldgraad van het bedrijf en wat doet u nu al het best als het bedrijf ‘financiële covenants’ heeft?

Waarom worden uw interne controlesystemen door de nieuwe standaard wellicht complexer en hoe bereidt u zich daarop vandaag al het best voor?


CBN-ADVIES - 27.08.2014

Fairness tax: boekhoudkundige verwerking

In haar advies 2014/8 van 4 juni 2014 licht de CBN toe hoe u de ‘fairness tax’ boekhoudkundig correct verwerkt. Wat houdt de ‘fairness tax’ precies in? Voor wie is ze van toepassing? Welke boekhoudkundige verwerking stelt de CBN voorop?

BedrijfSwagens - 27.08.2014

Voordeel alle aard en verworpen uitgaven: hoe vandaag fiscaal optimaliseren?

Er was recentelijk weer heel wat commotie over de fiscale behandeling van autokosten. Even zag het ernaar uit dat u het belaste voordeel alle aard (VAA) niet langer in mindering zou kunnen brengen van de niet-aftrekbare autokosten (verworpen uitgaven). Wat houdt het meest recente standpunt van de minister in? In welke mate kunt u nu de verworpen uitgaven nog verder beperken door met de effectieve privékilometers rekening te houden?

Sinds 2012 moet het bedrijf bijkomend 17% van het VAA aan de verworpen uitgaven toevoegen. Ontkomt u daar deels aan door bv. het loon van de bedrijfsleider te verhogen in ruil voor een eigen bijdrage? Wat zijn dan de nadelen? Wat adviseert u vandaag het best?


kredieten - 27.08.2014

Hoe uw kredietaanvraag ‘bankabel’ maken?

Bij veel financieel managers leeft vandaag terecht de perceptie dat een krediet vastkrijgen de laatste jaren veel moeilijker geworden is. Toch kunt u zelf, samen met de bedrijfsleider, heel wat doen om uw kansen op een succesvolle kredietaanvraag sterk te verhogen.

Waarom is het belangrijk om vooraf uw huiswerk te maken? Hoe beslist u welk soort krediet het bedrijf nodig heeft, voor welk bedrag en voor hoelang? Wat is daarbij het belang van een onderbouwd financieel plan? Hoe zorgt u ervoor dat de bank op de juiste manier naar de ‘eigen inbreng’ van het bedrijf kijkt?

Waarom kunt u het best een dossier uitschrijven? Wat neemt u daarin zoal op? En wat doet u om de cijfers van het bedrijf in het juiste licht te presenteren?


Printers en copiers - 27.08.2014

Printers of copiers huren: opgelet met de ‘kleine lettertjes’

Als het bedrijf een nieuwe copier, printer of multifunctional nodig heeft, dan wordt het toestel vandaag vaak gehuurd. Maar is dat eigenlijk wel interessant? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n huurcontract?

Wat gebeurt er als u het contract voortijdig wilt beëindigen? Met welke clausules in de algemene voorwaarden moet u uitkijken? Waarom aanvaardt u beter geen stilzwijgende verlenging?

Vaak contacteert de verhuurder u spontaan geruime tijd vóór het einde van het contract om u een nieuw toestel aan te bieden tegen een lagere prijs. Waarom krijgt u zo zelden de beste voorwaarden? Wat zijn dan uw alternatieven?


btw op sociale voordelen - 27.08.2014

Wanneer btw-aftrek op sociale voordelen?

Onlangs verduidelijkte de Administratie dat de btw op het gratis uitdelen van fruit tijdens de werkuren aftrekbaar is omdat het gaat om een ‘sociaal voordeel’.

Hoe zit dat nu precies met de aftrek van btw op sociale voordelen en wat zijn daarbij de voornaamste aandachtspunten?


BRUSSELS GEWEST - VARIA - 27.08.2014

Nieuwe spelregels voor vastgoedpubliciteit in Brussel

Door een recente wetswijziging bent u in het Brussels gewest verplicht om meer informatie te geven bij de verkoop van een grond of pand. Om welke informatie gaat het precies en hoe komt u daaraan?

BANK - LENING - 27.08.2014

Is uw woonlening ook dringend aan een herziening toe?

Uw woonlening nu herzien kan tienduizenden euro’s opleveren, stond er midden augustus 2014 in de krant. Hoe weet u of zo’n herziening ook voor ú een goede zaak is? Welk kostenplaatje hangt eraan en hoe zit dat fiscaal gezien?

MEDE-EIGENDOM - RAAD VAN BEHEER - 27.08.2014

Gaat de raad van mede-eigendom zijn boekje te buiten?

In grotere gebouwen moet er een zgn. raad van mede-eigendom zijn. Kan de algemene vergadering dan bepaalde beslissingen aan deze raad overlaten? Hoever kan dat gaan? De rechter sprak zich daarover uit...

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 27.08.2014

De buren hebben schade door de werken aan uw pand...

Nadat u werken liet uitvoeren, komt uw buur bij u klagen dat er bij hem schade is door deze werken. Moet u die schade vergoeden, ook als een aannemer de werken uitvoerde? Welke verzekering kan er tussenkomen?

WONINGHUUR - VERHUURDER - 27.08.2014

Een woninghuur die in de loop van de maand start...

Meestal laat u voor een nieuwe huurder de woninghuur ingaan op de eerste dag van de maand. Kan dat ook op een andere dag? Hoe zit het dan met de opzeg, wanneer moet u of uw huurder die dan precies geven?

BRUSSELS GEWEST - FISCAAL - 27.08.2014

Wat met de woonbonus in Brussel?

Op basis van het regeerakkoord zou er in Brussel voorlopig niet geraakt worden aan de woonbonus. Wat betekent dat precies en is er nog meer nieuws?

WONINGHUUR - VERHUURDER - 27.08.2014

De reservesleutel die u als verhuurder behoudt...

Als verhuurder bewaart u een reservesleutel van uw huurhuis. Mag u die in sommige omstandigheden dan ook gebruiken om binnen te gaan? Wat als uw huurder een nieuw slot laat plaatsen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 27.08.2014

Bijna 200 gemeenten staan nu op ‘de lijst’...


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 27.08.2014

Buitenlandse dagvergoedingen berekenen


PERSONEEL - AANWERVEN - 27.08.2014

Waarom zitten IBO-contracten dit jaar zo in de lift?

Onlangs kwam in de media dat er dit jaar al 25% meer zgn. IBO-contracten gesloten werden dan vorig jaar. Waarom is dat systeem ineens zo populair? Is er daar dan iets gewijzigd?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 27.08.2014

Toegelaten arbeid en de sociale bijdragen vanaf 2015

Zoals u weet, wijzigt vanaf volgend jaar het systeem van de sociale bijdragen als zelfstandige. Sinds kort is het duidelijk welke bijdragen u zal betalen als u na uw pensioen nog verder werkt. Hoe zorgt u ervoor dat u dan niet te veel betaalt?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 27.08.2014

Sociale bijdragen beter door uw bvba laten betalen?

Heeft u een bvba, dan heeft u de keuze om uw sociale bijdragen zelf te betalen of ze door die bvba te laten betalen. Welke fiscale gevolgen heeft deze keuze? Wat doet u het best?

AUTO - FISCALE AFTREK - 27.08.2014

Auto’s dan toch niet extra belast!

In een circulaire van 31 juli 2014 laat de fiscus uitdrukkelijk weten dat het privé belastbaar voordeel auto nog steeds verrekend mag worden met de overeenkomstige autokosten. Even kijken wat dit concreet betekent...

CONTROLE & GESCHILLEN - BANKGEHEIM - 25.08.2014

Leasingmaatschappij en bankgeheim, hoe zit dat nu?

De vraag of en wanneer precies de fiscus aan uw leasingmaatschappij mag vragen wie de optie bij het einde van het contract gelicht heeft, wordt in een cassatiearrest van 22.05.2014 nog eens toegelicht. Wat zegt Cassatie?

VRUCHTGEBRUIK - 25.08.2014

Een nieuw rondje ‘vruchtgebruiken controleren’?

De fiscus controleert opnieuw op grote schaal vruchtgebruiken in een vennootschap. Hij viseert nu vooral herstellings- en verbouwingswerken betaald door de vennootschap. Welke spelregels gelden er en hoe verdedigt u zich?

INVESTERINGEN - VARIA - 25.08.2014

Wat zijn de fiscale gevolgen van ‘crowdfunding’?

Sinds 17 mei 2014 kunnen ondernemers gemakkelijker vers geld trachten op te halen via crowdfunding. Wat houdt dat precies in? Hoe kan uw vennootschap concreet aan crowdfunding doen en welke fiscale gevolgen heeft dat?

CONTROLE - 25.08.2014

Wat mag uw controleur meenemen?

Zowel uw btw- als uw belastingcontroleur kunnen (een deel van) uw boekhouding meenemen naar hun bureau om ze daar te controleren. Dit ‘retentierecht’ wordt toegelicht in een circulaire van 27.06.2014. Wat moet u daarover weten?

AUTOKOSTEN - 25.08.2014

Elektrische auto, fiscaal niet enkel voordelen?

Meer en meer krijgen we vragen van abonnees in verband met de fiscale aftrekbaarheid van elektrische auto’s. Komen alle kosten daarvan in aanmerking voor een verhoogde fiscale aftrekbaarheid? Even kijken...

KILOMETERVERGOEDING - 25.08.2014

Kilometervergoeding weer geïndexeerd!


AUTOKOSTEN - 25.08.2014

Geen extra taks op bedrijfswagens!

In een recente circulaire maakt de fiscus een einde aan de onzekerheid met betrekking tot een nieuwe stijging van uw autokosten. Hoe zit het nu precies?

AANSPRAKELIJKHEID - ARCHITECT - 22.08.2014

Uw klant heeft zijn architect de deur gewezen…

Een klant vraagt u om met de ruwbouwwerken te starten. Algauw stelt u vast dat uw klant de samenwerking met zijn architect stopgezet heeft en dat die de werken dus niet opvolgt. Wat zijn in dat geval de aandachtspunten?

RECHT - VARIA - 22.08.2014

Snel zijn als er bij u beslag gelegd wordt voor een ander!

Het Hof van Cassatie benadrukt het belang van het tijdig afleggen van een verklaring als zgn. derdebeslagene. Waarover gaat dat dan precies en wat wordt er in het voorkomende geval van u verwacht?

6%-BTW-TARIEF - STOOKOLIETANKS - 22.08.2014

Probleem bij stookolietank: het juiste btw-tarief!

Uw klant ondervindt problemen met betrekking tot zijn stookolietank en vraagt uw tussenkomst. In welke mate kunt u uw werkzaamheden dan uitvoeren tegen het verlaagd btw-tarief of moet u uw klant 21% btw aanrekenen?

PERSONEEL - STUDENTEN - 22.08.2014

Nieuwe regels voor ontslaan jobstudent?

Uw vorige jobstudent deugde niet, maar u heeft hem toch zijn termijn laten uitdoen, met alle kosten van dien. Kunt u uw nieuwe jobstudent vroegtijdig ontslaan? Heeft de Wet op het eenheidsstatuut daar iets aan veranderd?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 22.08.2014

Een woning bouwen voor eigen rekening…

U bouwt een woning voor bv. uw zoon. Toch even opletten daarmee, zo waarschuwden enkele rechters. Bij een aantal collega-aannemers deed de fiscus volgens hen immers terecht moeilijk. Wanneer is dat zo en wat riskeert u?

VERZEKERINGEN - BRAND - 22.08.2014

Wat is er precies gedekt bij waterschade in uw bedrijf?

Deze zomer valt op door de vele zware regenval en de daaropvolgende overstromingen. Wat als uw zaak getroffen raakt(e)? In welke mate komt uw verzekeraar tussen?

EENHEIDSSTATUUT - 21.08.2014

Arbeidsongeschiktheid: nieuwe spelregels

De recente Wet op het eenheidsstatuut heeft een aantal spelregels inzake arbeidsongeschiktheid gewijzigd. Wat zijn nu de verplichtingen van uw werknemer? Kunt u hem nu effectief een soort ‘huisarrest’ opleggen?

Wanneer kunt u een zieke werknemer nu nog ontslaan? Is dat anders bij contracten voor bepaalde duur? Wat als uw werknemer ziek wordt tijdens de opzegtermijn?

Mag een werknemer zomaar afwezig blijven om op doktersbezoek te gaan? Kunt u langdurig zieke werknemers vragen om hun firmawagen, gsm, enz. in te leveren?


MINDERHEIDSAANDEELHOUDER - 21.08.2014

Minderheidsaandeelhouder worden: u bent vaak beter beschermd dan u verwacht!

Als succesvol ondernemer krijgt u wellicht af en toe de vraag om in een ander bedrijf (minderheids)aandeelhouder te worden. Misschien aarzelt u omdat u vreest als minderheidsaandeelhouder geen enkele zeggenschap te hebben over de gang van zaken?

In welke mate beschermt de wet u als minderheidsaandeelhouder? Wat houdt uw informatie- en controlerecht concreet in? Wanneer kunt u de aanstelling van een vennootschapsdeskundige vragen? Hoe kunt u diens verslag gebruiken om uw belangen te beschermen? Kunt u als minderheidsaandeelhouder de bestuurders soms toch aansprakelijk stellen? Wanneer kunt u de meerderheidaandeelhouders verplichten om u uit te kopen?

En hoe beschermt u zich nog beter via een aandeelhoudersovereenkomst?


BEDRIJFSWAGEN - 21.08.2014

Auto’s: hoe voordeel alle aard en verworpen uitgaven nu fiscaal optimaliseren?

Er was recentelijk weer heel wat commotie over de fiscale behandeling van autokosten.

Wat houdt het meest recente standpunt van de minister nu uiteindelijk in? Hoe kunt u de verworpen uitgaven nu nog verder beperken door met de effectieve privékilometers rekening te houden?

Sinds 2012 moet uw vennootschap bijkomend 17% van het VAA aan de verworpen uitgaven toevoegen. Ontkomt u daaraan door uw loon te verhogen en een ‘eigen bijdrage’ te betalen? Wat zijn dan de nadelen? Wat is vandaag de beste strategie?


ONROEREND GOED - 21.08.2014

Een pand uit uw vennootschap halen?

Om later een overname te vergemakkelijken, is het vaak zinvol om onroerend goed uit uw vennootschap te halen. Aan de verkoop van een pand hangt echter een stevig prijskaartje, zowel voor uw vennootschap als voor uzelf privé.

Is een verkoop van alleen maar de blote eigendom (aan u privé) dan een betere oplossing? Wat zijn daarbij de fiscale aandachtspunten?

De mogelijkheden om met onroerend goed aan successieplanning te doen, zijn beperkt. Onroerend goed schenken is duur. Laat u daarom beter uw kinderen de blote eigendom kopen? Is een verkoop aan een aparte management- of patrimoniumvennootschap een optie?

Of kiest u beter voor een partiële splitsing? Wanneer is dat mogelijk?


LEVENSLANGE RENTE - 21.08.2014

Levenslang een gegarandeerd maandelijks inkomen?

Als bedrijfsleider heeft u bovenop uw pensioen extra inkomsten nodig. Door (een deel van) uw vermogen af te staan aan een verzekeraar krijgt u levenslang een gegarandeerd maandelijks inkomen. Hoe werkt zo’n lijfrente? Wat brengt het u vandaag op? Wat zijn de voor- en nadelen? Wanneer is zo’n formule ook voor u interessant?

Omwille van de lage rente is de opbrengst van zo’n lijfrente vandaag echter beperkt. Welke alternatieven heeft u? Hoe werkt een ‘renteniersplan’? Hoe krijgt u zo een hogere maandelijkse uitkering? Wat als uw beleggingen echter uiteindelijk minder opbrengen dan voorzien? Over welke kosten kunt u het best met uw bank onderhandelen?

Kunt u ook zelf een plan ‘op maat’ uitwerken’? Wie kan u daarbij helpen en wat kost dat?


CONTRACTEN - 21.08.2014

Contracten met handelspartners: do’s-and-don’ts

Als ondernemer sluit u bijna dagelijks contracten: met klanten, leveranciers, werknemers, banken en zelfs met uw advocaat. Vaak sluit u onbewust, zonder er verder bij stil te staan, een (mondelinge) overeenkomst.

Waar moet u zoal op letten bij het sluiten van overeenkomsten? Wat zijn de belangrijkste punten waarvoor u oog moet hebben wanneer u onderhandelt met een handelspartner (klant of leverancier)?

Hoe zorgt u ervoor dat enkel uw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de relatie met uw klant of leverancier?


INTRAGROEPSSCHULD - 21.08.2014

Kwijtschelding intragroepsschuld nu fiscaal op de helling?

Een schuld van een verbonden vennootschap kwijtschelden kan zinvol zijn, bv. om een faillissement af te wenden. De Rulingcommissie besliste echter onlangs dat zo’n kwijtschelding aanleiding gaf tot een ‘abnormaal of goedgunstig voordeel’.

Is een intragroepsschuld kwijtschelden vandaag dan fiscaal gezien niet meer verdedigbaar? Wat zijn de fiscale gevolgen van die kwijtschelding, voor de schuldeiser en voor de schuldenaar? Wat als er toch sprake is van een abnormaal of goedgunstig voordeel?

Wat is nu eigenlijk het standpunt van de Rulingcommissie? Maakt het daarbij een verschil of de kwijtschelding voorwaardelijk of onvoorwaardelijk is? Wat is het gevolg van een ‘voorwaardelijke’ kwijtschelding en hoe pakt u dat concreet het best aan?


EUROPESE SPAARRICHTLIJN - 21.08.2014

Europese Spaarrichtlijn wordt uitgebreid

De langverwachte uitbreiding en wijziging van de Europese Spaarrichtlijn werd op 24 maart 2014 door de Europese Raad goedgekeurd (Publicatieblad EU, 15.04.2014).

Op welke inkomsten is de Europese Spaarrichtlijn nu al van toepassing? Wanneer is er alleen gegevensuitwisseling en wanneer wordt er ook in het buitenland een bronheffing ingehouden? Zijn die inkomsten daarna in België dan niet meer belastbaar?

Op welke bijkomende beleggingsinkomsten zal de Spaarrichtlijn vanaf 2017 van toepassing zijn? Komt er dan ook gegevensuitwisseling of een bronheffing op uw buitenlandse verzekeringscontracten die nu al lopen?

Vandaag geldt de Spaarrichtlijn enkel voor rentebetalingen aan natuurlijke personen. Vanaf 2017 worden ook ‘juridische constructies’ geviseerd. Wat zijn daarvan de concrete gevolgen?


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 21.08.2014

Maak wifi en dataverkeer sneller


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 21.08.2014

(Vakantie)foto’s bewerken

Wanneer u geen (dure) Photoshop-software in huis heeft, bestaan er nog andere manieren om foto’s te bewerken. Een overzicht van de mogelijkheden.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.08.2014

Is html5 iets voor u?

Html5 is de nieuwste standaard die een betere ondersteuning voor interactieve webapplicaties belooft. Moet u uw website nu gaan aanpassen aan deze programmeertaal?

SOFTWARE - HULPPROGRAMMA’S - 21.08.2014

Vermijd het om altijd hetzelfde te moeten typen

Zelfs al kunt u blind en snel typen, dan nog is alle tijd die u kunt uitsparen bij het typen, mooi meegenomen. Met automatische tekstvervanging kunt u zichzelf veel moeite besparen.

SOFTWARE - WINDOWS - 21.08.2014

Plaats niet alles op uw Windows-bureaublad

Het Windows-bureaublad is een van de bewaaropties die u altijd bovenaan te zien krijgt als u ‘ Opslaan als’ selecteert. Veel mensen bewaren hun bestanden dus daar. Maar is dat wel zo’n goed idee?

OPLEIDING - CURSUSOVERZICHT - 21.08.2014

Op zoek naar de juiste opleiding

Het Belgische web heeft er een nieuwe website bij: Training Viewer. Is die interessant en zijn er alternatieven?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 21.08.2014

Dubbele bestanden verwijderen


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 21.08.2014

Virussen online opsporen?

Een goed beveiligingspakket beschermt uw computer tegen allerlei malware en is dus onmisbaar. Voor een second opinion kunt u ook terugvallen op een onlinevirusscanner. Waar kunt u hiervoor zoal terecht?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 21.08.2014

E-mailtools voor af en toe

Sommige e-mailtools heeft u niet alle dagen nodig, maar kunnen bij gelegenheid wel handig of gewoon leuk zijn. Wij selecteerden er enkele voor u.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 21.08.2014

Projecten opvolgen met Wunderlist

Cloudtools om projecten met anderen te beheren en op te volgen zijn overvloedig aanwezig op internet. Wunderlist is er zo een. De mogelijkheden hiervan werden uitgebreid. Interessant voor u?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 21.08.2014

Publieke hotspots niet zonder risico’s!

U bent op zakenreis of met vakantie en om roamingkosten te vermijden of op plaatsen waar u geen 3G-verbinding heeft, maakt u met uw tablet of smartphone een verbinding met een openbare hotspot. Zijn daar gevaren aan verbonden?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 21.08.2014

Twee toelichtingen bij de ‘nieuwe’ onderwijsvrijstelling!

Commerciële ondernemingen die onderwijs aanbieden, zijn sinds 1 januari 2014 niet langer vrijgesteld van btw. Twee recente Btw-beslissingen lichten toe wat dit inhoudt voor het taalonderwijs in de sociale sector en voor de seminaries door beroepsverenigingen...