FISCAAL - VARIA - 27.08.2014

Voedseloverschot van de hand doen…

Voedsel wordt soms quasi onverkoopbaar, bv. als de datum overschreden is of de verpakking beschadigd. Hoe doet u dergelijke overschotten van de hand zonder een wrange bijsmaak op fiscaal vlak? Wat zijn de aandachtspunten?

Zelfs ‘snelverkoop’ geen optie meer…

Voedseloverschot. Soms zit u in uw zaak met voedsel waarvoor het nog weinig zin heeft om het tegen een verlaagde prijs met een opvallende sticker ‘snelverkoop’ aan te bieden. Als u dat gratis van de hand doet, kan de fiscus of de Btw in bepaalde gevallen echter moeilijk doen.

Waarmee komt u goed weg?

Gratis meegeven aan klanten. Als u klanten kent die zich niet echt storen aan zo’n beschadigde verpakking of die niet vies zijn van een product waarvan de houdbaarheidsdatum net overschreden is, dan kan het geen kwaad dat u hen dat gratis meegeeft. Over dat soort promotionele actie kan de fiscus of de Btw niet vallen.

Tip. Hetzelfde geldt als u af en toe iets gratis meegeeft aan medewerkers, zeker als die ook regelmatig iets kopen in uw zaak en dus klant zijn ...

Schenken aan erkende voedselbank. Daarvoor heeft de Btw een uitzonderingsregeling voorzien. Als u zo’n overschot schenkt aan een erkende voedselbank ( http://www.voedselbanken.be ), dan zal die de schenking op papier bevestigen. Met dat document in handen heeft u bij een fiscale of een btw-controle niets te vrezen.

Waarmee wel opletten?

Een lokaal goed doel een plezier doen. Alles wat u wegschenkt aan een ander goed doel dan zulke erkende voedselbanken, valt niet onder die soepele regeling.

Let op! Dat kan ook om andere overschotten gaan dan voedsel, zoals gedemodeerde kleding e.d.

Btw terugstorten. Schenkt u iets weg aan een ander goed doel, dan verwacht de Btw inderdaad dat u een ‘correctie’ doet. Aangezien u niets aanrekent en dus ook geen btw doorstort, had u de in de aankoopprijs inbegrepen btw niet mogen recupereren. U moet dan ook btw terugstorten.

Hoeveel precies? Het is niet zo dat u de btw op de aankoopprijs integraal moet terugstorten, zoals soms beweerd wordt. Het volstaat dat u de terug te storten btw berekent op de waarde die uw voedseloverschot heeft op het moment waarop u het wegschenkt . Die waarde ligt in principe heel wat lager dan de initiële aankoopprijs omdat het om ‘vervallen’ of ‘beschadigd’ voedsel gaat.

Verhuist naar eigen keuken. Een derde van alle overschotten belandt in de keuken of de ijskast van de winkeluitbater zelf, berichtte de pers. Dat bleek volgens een middenstandsorganisatie uit een bevraging van haar leden. Voer voor discussie met uw belasting- en/of btw-controleur. Dat kan immers niet zonder meer, wat had u gedacht…

Tip. Het is niet omdat collega’s dat – in die mate  – doen, dat dit ook in uw zaak het geval is. Als u die praktijk echter aan uw controleur bevestigt, tja…

Factureren aan uzelf. U moet zo’n onttrekking inderdaad aan uzelf ‘factureren’ via een zgn. intern document. Nodig voor die btw-correctie…

Op uw loonfiche? Zit u in vennootschap, dan zou dat zgn. voordeel van alle aard dat u zichzelf gunt terug te vinden moeten zijn op uw loonfiche.

Tip. Vindt uw controleur het er niet op, dan riskeert u daarvoor tegenwoordig niet meer de 309%-boete. Voor zover u ermee akkoord gaat dat die ‘alternatieve verloning’ alsnog belast wordt…

Geef een klant gerust een overschot gratis mee bij wijze van promotionele actie. Let echter op met schenkingen aan goede doelen andere dan de voedselbank. Daarvoor is een btw-correctie nodig. Uw belasting- en/of btw-controleur kan ook moeilijk doen als u zonder meer iets gratis mee naar huis neemt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878