EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.08.2014

Is html5 iets voor u?

Html5 is de nieuwste standaard die een betere ondersteuning voor interactieve webapplicaties belooft. Moet u uw website nu gaan aanpassen aan deze programmeertaal?

Als ondernemer kunt u wellicht terugvallen op een gespecialiseerde medewerker of dienstverlener voor de website van uw zaak. We willen hier dan ook niet dieper ingaan op de technische details van html5. Wel zetten we de pro’s en contra’s van deze nieuwe standaard op een rijtje. Zo kunt u voor uzelf uitmaken of uw webmaster die moet integreren in uw website.

De voordelen

‘Responsive design’. Html5 maakt het ontwikkelen van een website of een webapplicatie sneller – en dus goedkoper. De ondersteuning van css (met ruime opmaakmogelijkheden) zorgt ervoor dat stijlaanpassingen snel doorgevoerd kunnen worden, zonder dat er geraakt wordt aan de eigenlijke inhoud van de webpagina’s. De vormgeving kan zich automatisch aanpassen aan de schermresolutie van het toestel waarop uw website bekeken wordt. Er hoeven niet langer verschillende versies van uw site gemaakt te worden (of ingewikkelde scripts geschreven te worden), omdat de lay-out zich afstemt op de omgeving – zoals een mobiel toestel. Dit noemt men ‘responsive design’.

Animaties en effecten. In vorige html-versies waren webontwikkelaars vaak verplicht om voor hogere vormen van interactiviteit of de integratie van animaties en visuele effecten terug te grijpen naar commerciële plug-ins, zoals Flash, Microsoft Silverlight of Java. Die zijn soms duur en bovendien moesten uw klanten dan de correcte plug-in op hun systeem geïnstalleerd hebben. Het mobiele besturingssysteem iOS van Apple kan trouwens geen Flash-bestanden weergeven. Door html5 te gebruiken, bent u veel minder afhankelijk van externe plug-ins om bv. animaties in uw website te verwerken. Vaak hoeft uw webmaster na het insluiten van de benodigde bibliotheek slechts een paar regels code te schrijven om een bepaald effect te creëren. Zelfs 3D behoort tot de mogelijkheden.

Mobiele ondersteuning. Een bijkomende troef is het feit dat de moderne mobiele apparaten, besturingssystemen en browsers bijna allemaal html5 ondersteunen. Tip. Op Html5Test ( https://html5test.com/results/mobile.html ) kunt u nagaan hoe compatibel ze zijn. Ter info: de hoogst mogelijke score in deze test is 555.

De nadelen

Investeren. De bouw van een nieuwe html5-website kost uiteraard geld. Werkt u met een interne webmaster in uw bedrijf, dan moet u mogelijk investeren in een opleiding. Voor de integratie van bv. animaties of effecten zal hij zich immers moeten verdiepen in de nieuwe standaard om het gewenste resultaat te kunnen bereiken.

Oude browsers. Ook goed om te weten is dat oude browsers niet altijd goed overweg kunnen met nieuwe programmeerstandaarden. Hoewel ze zichzelf meestal automatisch updaten naar de laatste versie, is dat voor gebruikers van een oud Windows-besturingssysteem niet altijd mogelijk. Daardoor zal uw html5-website dus mogelijk niet correct weergegeven worden.

‘Native apps’. Weet ook dat de nieuwe standaard geen wondermiddel is. Bij mobiele toepassingen zijn zgn. native apps (specifiek ontwikkeld voor één besturingssysteem) vaak nog steeds intuïtiever en sneller dan het universele html5.

Overweeg html5 zeker wanneer u uw website wilt voorzien van animaties en effecten. De mobiele ondersteuning is meer dan oké, maar uw klanten met oude browsers blijven mogelijk in de kou staan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878