BELEGGEN-OBLIGATIES - 27.08.2014

Op zoek naar rendement?

Door de lage rente wordt de verleiding groter om te beleggen in obligaties van mindere kwaliteit. Is dat echter wel een goed idee? Zijn er geen betere alternatieven?

Rente. Nu de rente op Belgische staatsobligaties nog amper 1,5% bedraagt, overwegen steeds meer beleggers om te investeren in bedrijfsobligaties. Bedrijfsobligaties van kwaliteitsdebiteuren leveren echter nauwelijks meer op dan staatsobligaties. Alleen obligaties met een rating lager dan BBB (de zgn. junk- of ‘high yield’-obligaties) geven nog een behoorlijk meerrendement. Zo haalt u bv. op een obligatie van Loxam (BB-rating, vervaldag 2021) nog een rendement van zo’n 4,8%. Is beleggen in dat soort obligaties echter wel verstandig?

Risico. Wie zich laat verlekkeren door dit soort rendementen, riskeert om bedrogen uit te komen. Bij obligaties met een rating lager dan BBB ligt de kans op wanbetalingen immers vele malen hoger dan bij ‘investment grade’-obligaties (rating BBB of hoger). Wij raden u dan ook niet aan om dat soort obligaties van inferieure kwaliteit zelf in portefeuille te nemen. Tot 10% van uw obligatieportefeuille beleggen in een gespecialiseerd ‘high yield’-fonds daarentegen, is wel verantwoord, omdat u op die manier belegt in een goed gespreide portefeuille hoogrentende obligaties. Van het faillissement van één debiteur zal u op die manier dan ook weinig of niets voelen.

Alternatieven. Wie toch bereid is om een stuk risico te lopen, kan beter opteren voor een aantal ‘goede huisvader’-aandelen op de Brusselse beurs. Naast een mooi dividend, kunt u zo rekenen op een stukje meerwaardepotentieel, zonder dat u daarom op lange termijn echt meer risico loopt. Daarnaast kunt u ook een beperkte belegging in een fonds gespecialiseerd in groeimarktobligaties overwegen. De groeilanden zijn weer in goede doen. De groeimarktmunten hebben enig stijgingspotentieel en op termijn wordt de waarde van uw obligatiebelegging ook ondersteund door mogelijke rentedalingen.

Beleg alleen via een fonds (beperkt) in obligaties met een hoog rendement. ‘Goede huisvader’-aandelen met een hoog dividend en groeimarktobligaties zijn een beter alternatief voor wie een hoger rendement zoekt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878