CBN-ADVIES - 27.08.2014

Fairness tax: boekhoudkundige verwerking

In haar advies 2014/8 van 4 juni 2014 licht de CBN toe hoe u de ‘fairness tax’ boekhoudkundig correct verwerkt. Wat houdt de ‘fairness tax’ precies in? Voor wie is ze van toepassing? Welke boekhoudkundige verwerking stelt de CBN voorop?

Waarover gaat het?

De fairness tax is een afzonderlijke aanslag in de vennootschapsbelasting van 5,15%. De belasting is verschuldigd op uitgekeerde winsten die niet effectief belast zijn omwille van de aftrek voor risicokapitaal (de ‘notionele interestaftrek’) of van overgedragen verliezen. De fairness tax is alleen van toepassing op vennootschappen die voor het aanslagjaar waarin de dividenden uitgekeerd worden ‘groot’ zijn in de zin van art. 15 W.Venn. en dus niet op kmo’s.

Boekhoudkundige verwerking

Het bedrag van de ‘fairness tax’ kunt u pas berekenen nadat de algemene vergadering over de bestemming van het resultaat beslist heeft. U weet immers pas op dat moment met zekerheid hoeveel het dividend bedraagt.

Omdat de balans pas opgesteld wordt na toewijzing, d.w.z. rekening houdend met de beslissingen tot besteding van de resultatenrekening en van het overgedragen resultaat, is de CBN van oordeel dat u de fairness tax moet boeken bij de eindejaarsverrichtingen. U mag de boeking dus niet uitstellen tot het volgende boekjaar. De CBN stelt voor de boeking van de fairness tax geen aparte rekeningen voor.

  • Enkel grote ondernemingen betalen de ‘fairness tax’ van 5,15% op de uitgekeerde winsten (dividenden) die niet effectief belast zijn omwille van de aftrek voor risicokapitaal of omwille van overgedragen verliezen.
  • Hoewel u de ‘fairness tax’ pas definitief kunt berekenen nadat de algemene vergadering over de bestemming van het resultaat beslist heeft, mag u de boeking niet uitstellen tot het volgende boekjaar. De CBN stelt geen aparte rekeningen voor, u boekt de ‘fairness tax’ dus zoals de gewone vennootschapsbelasting.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878