BTW OP SOCIALE VOORDELEN - 27.08.2014

Wanneer btw-aftrek op sociale voordelen?

Onlangs verduidelijkte de Administratie dat de btw op het gratis uitdelen van fruit tijdens de werkuren aftrekbaar is omdat het gaat om een ‘sociaal voordeel’.

Hoe zit dat nu precies met de aftrek van btw op sociale voordelen en wat zijn daarbij de voornaamste aandachtspunten?

Collectieve voordelen

Twee soorten sociale voordelen

Sociale voordelen zijn kortweg uitgaven met een sociaal karakter die een werkgever doet om aan het personeel een bepaald voordeel te verstrekken. Een collectief sociaal voordeel is daarbij een voordeel dat van toepassing is op alle personeelsleden, waarbij het eigenlijk niet mogelijk is het voordeel per werknemer precies te bepalen. Zo kan elke werknemer genieten van de gratis ter beschikking gestelde fruitmanden, maar kan onmogelijk per individuele werknemer bepaald worden hoeveel stukken fruit hij precies gegeten heeft.

Privatieve sociale voordelen daarentegen zijn wel individualiseerbaar. Niet iedereen kan deze genieten en daardoor is er een verschil tussen de personeelsleden onderling. Een evenement bv. dat georganiseerd wordt voor de werknemers van één bepaalde afdeling is een privatief sociaal voordeel.

Collectief voordeel: btw recupereerbaar

Dat is inderdaad de regel. Principieel is enkel de btw op collectieve sociale voordelen aftrekbaar (Btw-beslissing ER 29.256, 10.08.1978) . Dat betekent bv. dat de btw op een personeelsfeest in principe aftrekbaar is, op voorwaarde dat iedereen van het personeel uitgenodigd werd. Opgelet, de btw op de naar aanleiding van een personeelsfeest gemaakte restaurant- en cateringkosten blijft hoe dan ook niet recupereerbaar (art. 5, §63, 3° W.Btw) , zelfs niet als het gaat om een collectief sociaal voordeel.

Gratis koffie, soep of fruit

Zolang de dranken, het fruit, enz. op het werk ter beschikking gesteld worden, is de btw recupereerbaar. Voor fruit is dat onlangs nog bevestigd (Btw-beslissing E.T. 124.506, 03.09.2013) . Het is wel niet de bedoeling dat iedere werknemer maandelijks een fruitmand mee naar huis mag nemen. De btw op sterke drank is nooit aftrekbaar, ook niet als die bij wijze van sociaal voordeel gegeven zou worden (art. 45, §3, 2° W.Btw) .

Globale personeelsactiviteiten

De btw op kosten van culturele voorstellingen, daguitstappen, de organisatiekosten van een personeelsfeest zonder partners (anders zijn het kosten van onthaal), het inrichten van een fitnessruimte, kinderbewaarplaats, strijk- en wasdienst, ... is dus in principe recupereerbaar, op voorwaarde dat deze voordelen openstaan voor gans het personeel.

Privatieve voordelen

Geschenken?

De btw op kosten van privatieve sociale voordelen is in de regel niet recupereerbaar. Ook de btw op geschenken naar aanleiding van een huwelijk of geboorte of de aankoop van een attentie voor Secretaressedag is niet aftrekbaar. Het maakt daarbij geen verschil of het geschenken zijn van minder dan € 50 excl. btw of niet. Die regel geldt enkel voor zakenrelaties.

Alleen de btw op geschenken voor kinderen van personeel naar aanleiding van Sinterklaas of op eindejaarsgeschenken voor het personeel is wel recupereerbaar, als alle personeelsleden en/of hun kinderen zo’n geschenk krijgen en het geschenk minder kost dan € 35 excl. btw (Btw-beslissing E.T. 36.857, 20.02.1981 en E.T. 44.335, 04.01.1983) .

  • Alleen de btw op voordelen voor al het personeel (koffie, fruit, maar ook personeelsactiviteiten, strijk- en wasdiensten, ...) is recupereerbaar, al blijven ook dan de klassieke aftrekbeperkingen (o.m. voor restaurantkosten) natuurlijk wel gelden.
  • De btw op individuele sociale voordelen is niet aftrekbaar, tenzij het gaat om eindejaarsgeschenken voor het personeel of sinterklaasgeschenken voor de kinderen (van minder dan € 35 excl. btw).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878