PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 27.08.2014

Vastgoed afsplitsen en dan aandelenverkoop, fiscaal oké?

In uw werkvennootschap zitten gebouwen die u via een splitsing in een aparte immovennootschap wilt steken om dan later de aandelen daarvan te verkopen. Is dat fiscaal een probleem? Wat is het standpunt van de Rulingdienst hierover?

Vastgoed afsplitsen

Belastingvrij splitsen. De eventuele meerwaarde op de gebouwen die naar aanleiding van de splitsing vastgesteld wordt, is in principe vrijgesteld van vennootschapsbelasting. U moet daarbij wel rekening houden met een specifieke zgn. antimisbruikbepaling (art. 183bis WIB 92) . Die bepaling stelt dat de belastingvrijstelling niet geldt als de splitsing bedoeld is om belastingen te ontwijken of te ontduiken. Kunt u echter aantonen dat u zakelijke of andere niet-fiscale overwegingen heeft voor de splitsing, dan mag u gerust zijn.

Aandelen overdragen. De verkoop van aandelen die u privé bezit is normaal gezien belastingvrij. Door dus eerst het vastgoed belastingvrij onder te brengen in een aparte vennootschap en daarna de aandelen van die immovennootschap te verkopen of op een andere manier over te dragen, kunt u zo onrechtstreeks de onroerende goederen met een belastingvrije meerwaarde verkopen.

Wat vindt de Rulingdienst hiervan?

Rulingdienst. U kunt uw reorganisatieplannen voorleggen aan deze dienst. Krijgt u een positieve ruling en voert u de plannen uit zoals in de rulingaanvraag verwoord, dan kan uw belastingcontroleur de verrichtingen niet meer in vraag stellen.

Heeft u niet-fiscale motieven? De Rulingdienst onderzoekt of u voor de splitsing niet-fiscale redenen heeft. In het verleden aanvaardde de Rulingdienst als goede reden onder meer een splitsing om zo de aandelen van de vennootschap goedkoper te maken voor een overnemer/opvolger, het feit dat u in de immovennootschap – waarin het vastgoed ondergebracht wordt – een echte aparte vastgoedactiviteit uitbouwt of ook het geval waarin een afsplitsing van de gebouwen kon helpen om financiële problemen op te lossen...

Oud standpunt over verkoop aandelen. U moest zich er in het verleden wel toe verbinden om de eerste drie jaar na de splitsing geen aandelen van de bij de splitsing betrokken vennootschappen over te dragen. Nadien kon u dan de aandelen van de immovennootschap belastingvrij verkopen...

Nieuw standpunt over verkoop aandelen. De Rulingdienst heeft met een advies van 04.02.2014 zijn standpunt verstrengd. Voortaan moet u in uw rulingaanvraag zeggen of u al dan niet van plan bent om de aandelen later over te dragen. Zegt u van wel, dan zal de Rulingdienst op dat moment onderzoeken of er nog wel sprake is van niet-fiscale motieven. Zegt u van niet, maar doet u het later toch – zelfs na meer dan drie jaar – dan kan de fiscus op dat moment, dus bij de overdracht van de aandelen, eventueel toch nog belasting heffen op basis van de specifieke of de algemene antimisbruikbepaling (art. 344, §1 WIB 92) . U bent dan dus eigenlijk de rechtszekerheid van uw ruling kwijt.

Let op! Die belasting op het moment van de overdracht van de aandelen is ook mogelijk wanneer u géén ruling aanvraagt.

Tip. Uw lokale belastingcontroleur moet zijn taxatie wel motiveren en dus de toepassing van de specifieke of algemene antimisbruikbepaling verantwoorden. Een loutere verwijzing naar dit algemene advies van de Rulingdienst is onvoldoende als motivatie.

Download het standpunt van de Rulingdienst van http://tipsenadvies-vennootschap.be/download  – code VE 06.18.05.

Vroeger moest u zich er bij een afsplitsing van vastgoed enkel toe verbinden om de aandelen van de immovennootschap de eerste drie jaar niet over te dragen. Nu moet u meteen zeggen of u die aandelen later gaat overdragen. Zegt u van niet en doet u het toch, dan bent u de rechtszekerheid van de ruling kwijt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878