Alle domeinen

2014 - September

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 29.09.2014

Vermoeden op vermoeden mogelijk?


BTW - AFTREKBAARHEID - 29.09.2014

Is de btw-geschenkengrens per jaar?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 29.09.2014

Tijd voor de ‘wij eten bij ons moeder’-check...

Het jaar 2014 is alweer voor bijna 75% voorbij en daarom is het nu hoog tijd om na te gaan of uw inkomsten dit jaar wel voldoende hoog liggen om uw uitgaven te verantwoorden. Even kijken waar u tegenwoordig zoal op moet letten...

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 29.09.2014

Extra fiscaal voordeel voor elektrische fiets?


LANGETERMIJNSPAREN - 29.09.2014

Na uw lening extra sparen voor uw pensioen?

Over enkele jaren is uw lening voor uw woning afbetaald en volgens uw bankier begint u het best tijdig met zgn. langetermijnsparen om uw fiscaal voordeel te optimaliseren. Klopt dat en wanneer begint u daar het best mee?

PERSONEELSVRIJSTELLING - 29.09.2014

Extra fiscale aftrek wanneer u iemand aanwerft?

De zaken gaan goed en u overweegt om een personeelslid aan te werven. U heeft gehoord dat u dan recht heeft op een extra fiscale aftrek. Klopt dat, hoeveel bedraagt dat fiscaal voordeel en wat moet u daarvoor concreet doen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BEWAARTERMIJN BOEKHOUDING - 29.09.2014

Grote kuis gedaan zeker… ?

Een collega kreeg van een leverancier plots een factuur voor een levering van zomaar eventjes vijf jaar geleden. Is dat niet gewoon te laat of moet hij die toch nog betalen en is dat allemaal wel in orde voor de Btw en de Belastingen?

BTW - VARIA - 29.09.2014

Naar een b e tw eterige controle… ?

U weet dat u in principe btw moet berekenen op de te betalen prijs. Vindt de Btw uw prijs echter te laag, dan kan zij die in bepaalde gevallen echter corrigeren en btw eisen op een hoger bedrag! Hoe zit dat precies?

ONROEREND GOED - VARIA - 29.09.2014

Buitenlands vastgoed minder belast?


AFTREKBARE KOSTEN - 29.09.2014

Minder omzet, dus meer privé?

Uw auto is voor 70% beroepsmatig en voor 30% privé. Uw inkomsten zijn nu echter behoorlijk gedaald. Moet u die verdeelsleutel dan aanpassen?

AFSCHRIJVINGEN - 29.09.2014

Moet je wel afschrijven hé...


GOED OM TE WETEN - TAK 21 - 29.09.2014

Het ‘achterpoortje’ van een Tak 21?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGAANGIFTE - 29.09.2014

Erelonen al aangeven terwijl ze nog niet ontvangen zijn?

Bij ziekenhuisartsen is het niet ongewoon dat het ereloon voor prestaties van het vierde kwartaal pas in het volgende jaar (door)gestort wordt. Voor welk jaar moet u die erelonen dan aangeven aan de fiscus? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIEPLANNING - 29.09.2014

Nieuwe wet inzake volmacht sinds 1 juni 2014


FINANCIEEL - LENEN - 29.09.2014

Lenen bij uw vader, wat vindt de fiscus daarvan?

Stel, u heeft geld nodig om werken te laten uitvoeren aan de praktijk(woning). Uw vader wil eventueel wel bijspringen. Waarop moet u dan letten om problemen met de fiscus te vermijden?

PRIVÉ - ONROEREND GOED - 29.09.2014

Gezinswoning in elk gewest vrij van successierechten!

Na Vlaanderen wordt nu ook in Wallonië en Brussel de gezinswoning vrijgesteld van successierechten voor de langstlevende partner. Onder welke voorwaarden is dat het geval en hoe kunt u deze vrijstelling optimaliseren?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERING GEWAARBORGD INKOMEN - 29.09.2014

Burn-out toch verzekerd indien ‘goed’ aangegeven?

De verzekeraars van een polis gewaarborgd inkomen blijken weinig en/of maar beperkt tussen te willen komen voor psychische aandoeningen zoals depressie, cvs of burn-out. Hoe kunnen problemen in dat verband vermeden worden?

MEDISCH RECHT - 29.09.2014

Hoe moet u meedelen dat u de behandeling stopzet?

Stel, u wenst een patiënt die zich bijzonder tactloos gedraagt, niet verder te behandelen. Is het eigenlijk verplicht om een reden op te geven voor het afbreken van een behandeling die nog aan de gang is? Hoe moet u zoiets doen?

BELASTINGAANSLAG - 29.09.2014

Teruggave omzetten in voorafbetaling

Stel, als u uw aanslag (van 2013) krijgt, zal u normaal gezien ‘terugtrekken’. Wist u al dat u dit kunt laten omzetten in een voorafbetaling? Is dat interessant?

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTSEN - 29.09.2014

Nieuwe bevoegdheden voor de hoofdgeneesheer

Ingevolge een wetswijziging moet de hoofdgeneesheer een persoonlijk dossier over elke arts bijhouden én wordt de manier waarop hij een audit kan organiseren, gepreciseerd. Wat zijn de rechten van de individuele arts in dit verband?

ROERENDE VOORHEFFING - 29.09.2014

Betaal niet te veel rv op uw gemengd fonds!


AFTREKBARE KOSTEN - 29.09.2014

Uw beroepskosten forfaitair bepalen?

U heeft gehoord dat zaakvoerders van vennootschappen een forfaitaire kostenvergoeding kunnen opnemen uit hun vennootschap. Kunt u als vrije beroeper in een eenmanszaak op een gelijkaardige manier kosten forfaitair bepalen?

BANK - LENEN - 29.09.2014

Dringend uw lening laten herzien?!

Door de sterke rentedaling laat u maar beter uw hypothecaire lening herzien, zo berichtten de media. Hoe weet u of het voor u inderdaad de moeite is? Geldt dat alleen voor woonkredieten of ook voor professionele kredieten?

ONROEREND GOED - 29.09.2014

Grondlasten zo veel gestegen dit jaar?


SCHENKINGSRECHTEN - 29.09.2014

Schenkingsrechten: kunt u ‘spelen’ met de timing?

Schenkt u roerende goederen aan uw kinderen via een bankgift of Nederlandse notaris, dan kunt u die schenking achteraf laten registeren tegen 3% schenkingsrechten. Waarop betaalt u dan precies 3% en is uw timing belangrijk?

AUTOKOSTEN - 29.09.2014

Uw auto leasen in plaats van kopen?

U hoort vaak dat grotere vennootschappen de firmawagens voor hun personeel en zaakvoerders niet kopen, maar leasen. Kan dit ook voor u als vrije beroeper interessanter zijn dan een aankoop met een gewone financiering?

KLEIN BESCHRIJF - 29.09.2014

Kunt u het ‘klein beschrijf’ ook weer verliezen?

Koopt u een woning met zgn. klein beschrijf, dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Verliest u dat gunsttarief sowieso weer wanneer die voorwaarden achteraf niet meer nagekomen worden? De minister verduidelijkt...

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 29.09.2014

Beleggen in nieuwe studentenkamers?

Projectontwikkelaars bieden nieuwe afgewerkte studentenstudio’s aan. Is dit een risicoloze investering? Hoeveel rendement kunt u verwachten? Of is dit enkel interessant als u studerende kinderen heeft en zo een kot kunt uitsparen?

VRUCHTGEBRUIK - 29.09.2014

Veilig vruchtgebruik voor uw kantoor!

Een advocaat laat zijn vennootschap het vruchtgebruik van een kantoorgebouw kopen en vraagt aan de Rulingcommissie of dat fiscaal ‘veilig’ is. Is dat zo?

incasso - 26.09.2014

Derdenbeslag: meer kans op betaling?

Wat zijn uw verplichtingen wanneer u geconfronteerd wordt met een bewarend beslag onder derden? Waar moet u mee opletten? Wanneer loopt u dan het risico om medeschuldenaar verklaard te worden en zo mee op te draaien voor de schulden van uw leverancier?

Kunt u zelf met een beslag uw kans verhogen om na een vonnis ook effectief betaald te worden? Wanneer is bewarend beslag mogelijk en welke procedure moet u dan naleven?

Kunt u een bewarend derdenbeslag ook laten betekenen zonder eerst langs de beslagrechter te moeten gaan? Wanneer kan dat? En wanneer heeft u een goede kans om een derdebeslagene als medeschuldenaar mee te laten betalen voor uw vordering?

En ten slotte, wat gebeurt er met uw beslag als de klant in WCO gaat of failliet gaat?


AFTREKBAARHEID INTERESTEN - 26.09.2014

Intragroepsinteresten: beperkt Europa nu de aftrekbaarheid?

Heeft de recente wijziging aan de Moeder-dochterrichtlijn, waardoor interesten betaald aan groepsvennootschappen soms niet meer aftrekbaar zijn, ook gevolgen voor uw bedrijf? Wanneer wel en wanneer niet? Wat zeggen de Europese richtlijnen verder nog over de vrijstelling voor dividendinkomsten en de aftrekbaarheid van interesten?

Daarnaast beperken ook de lokale thin-capitalisationregels de aftrekbaarheid van interesten. Wat houden ze in? Met welke (fiscale) beperkingen moet u daarnaast ook nog rekening houden als er ook bij u in het bedrijf gewerkt wordt met intragroepsleningen? Wat is daarbij het belang van een marktconforme interestvoet en hoe bepaalt u die?


Opslag van goederen - 26.09.2014

Sinds 1 juni 2014 nieuwe btw-regels voor opslag van goederen

Sinds 1 juni 2014 gelden er voor de opslag van goederen nieuwe btw-regels. Die moeten ervoor zorgen dat u voortaan niet meer riskeert om twee keer btw te moeten betalen.

Hoe wordt de plaats van de dienst nu concreet bepaald? Wat is daarbij het belang van de vraag of er al dan niet een exclusief gebruiksrecht van de opslagruimte is? Wanneer is dat het geval en wanneer niet?

Wanneer moet u nu factureren met ‘btw verlegd’ en wanneer met btw? Hoe verwerkt u die transacties dan correct in uw aangifte en desgevallend in uw intracommunautaire opgave?


overdracht verliezen - 26.09.2014

Fiscale verliezen: toch niet altijd onbeperkt overdraagbaar?

Cassatie besliste recentelijk dat de fiscus na een overname de aftrek van fiscale verliezen ook nog jaren na die controlewijziging voor het eerst kan weigeren.

Wat zijn de spelregels m.b.t. de aftrek van fiscale verliezen? Met welke beperkingen moet u rekening houden? Kan het bedrijf zomaar activiteiten overbrengen naar of een totaal nieuwe activiteit opstarten in een (slapende) verliesvennootschap?

Is er ook een risico m.b.t. de overdracht van verliezen als het bedrijf een verlieslatend bedrijf overneemt? Wat is dan het belang van ‘rechtmatige economische of financiële motieven’?


Bedrijfsschade - 26.09.2014

Bedrijfsschadeverzekering: een levensverzekering voor het bedrijf?

De overstromingen van een paar weken geleden hebben duidelijk getoond dat veel bedrijven met een brandpolis onvoldoende verzekerd zijn. De rechtstreekse schade mag dan wel gedekt zijn, maar wat als het bedrijf na een schadegeval een aantal weken of zelfs maanden stilligt?

Adviseert ook u nu de bedrijfsleider het best om een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten en welke risico’s dekt u dan zoal?

Hoe bepaalt u correct het verzekerde kapitaal en de te verzekeren termijn? Welke mogelijkheden bestaan er om loonkosten op maat van het bedrijf te verzekeren?

En waarom verzekert u bedrijfsschade het best bij dezelfde maatschappij als uw brandpolis?


Autokosten - 26.09.2014

Geen auto, wel een tankkaart?

Kunt u de btw-aftrek ook volgens de drie bekende methodes bepalen als een collega geen firmawagen heeft, maar wel een tankkaart krijgt? Hoe bepaalt u in dat geval correct het beroepsgebruik?

Feestdagen 2015 - 26.09.2014

Vervangingsdagen voor feestdagen 2015

Welke feestdagen vallen in 2015 in het weekend? Hoe legt u de vervangingsdagen vast?

Met wie overlegt u over een collectieve regeling? Kunt u ook individuele akkoorden sluiten? Wat gebeurt er als u geen specifieke regeling vastlegt?


dividend - 26.09.2014

Nu al een dividend uitkeren?

Als de zaken dit jaar goed gaan, dan vragen de aandeelhouders u misschien ook of het mogelijk is om alvast tussentijds een dividend uit te betalen.

Wat is dan het verschil tussen een interimdividend en een tussentijds dividend? Welke spelregels gelden er als uw bedrijf een interimdividend uitkeert?

Heeft u meer flexibiliteit als u opteert voor een tussentijds dividend? Wat zijn dan de mogelijkheden en de beperkingen?

Hoe boekt u de uitkering van zo’n interim- of tussentijds dividend correct? En wat als de algemene vergadering uiteindelijk toch minder dan het interimdividend toekent?


Jaarlijkse vakantie - 26.09.2014

Vakantiedagen overdragen: wat kan en wat kan niet?

Nu de vakantiemaanden achter de rug zijn, wordt u wellicht zoals elk jaar geconfronteerd met het probleem dat veel collega’s nog heel wat vakantiedagen moeten opnemen.

Mag u (wettelijk gezien) die collega’s vakantiedagen laten overdragen naar een volgend jaar? En wat gebeurt er met vakantiedagen die een werknemer uiteindelijk niet opneemt, hoewel het bedrijf hem daartoe aangemaand heeft?

In de praktijk is er echter een soort gedoogbeleid. Welke extra speelruimte geeft dat u?

Zijn de spelregels anders voor bijkomende vakantiedagen en adv-dagen? In welke volgorde laat u de vakantiedagen vanaf nu daarom het best opnemen?


huur - 26.09.2014

Een nieuw huurcontract sluiten: waarop letten?

Als het huurcontract van het bedrijf binnen afzienbare tijd afloopt, dan heeft u er alle belang bij om uit te kijken naar alternatieven. Er staan vandaag immers heel wat bedrijfspanden te huur...

Valt zo’n contract dan altijd onder de Handelshuurwet? Wat zijn de voor- en nadelen van een handelshuur? Heeft u er belang bij om af te spreken dat de Handelshuurwet ook op uw contract van toepassing is?

Naast de prijs zijn ook goede contractuele afspraken belangrijk. Wat zijn daarbij de aandachtspunten i.v.m. de duur van de overeenkomst, de opzegmogelijkheden en de uit te voeren werken? Zijn er daarbij verschillen tussen handelshuur en gemene huur?


Jaarrekening - 26.09.2014

Jaarrekening nog niet neergelegd?

Door uw drukke bezigheden of door tijdsgebrek bij de bedrijfsleider gebeurt het soms dat u uw jaarrekening niet tijdig kunt neerleggen. Hoeveel bedraagt de ‘boete’ dan? Is die boete toch fiscaal aftrekbaar?

aanwerven - 26.09.2014

Schoolverlaters: toch recht op vakantie?

Als er ook dit jaar schoolverlaters gestart zijn of nog starten, dan wordt u binnenkort wellicht geconfronteerd met de vraag op hoeveel vakantie ze nu recht hebben. In welke mate hebben schoolverlaters recht op wettelijke vakantiedagen? Wanneer hebben ze daarnaast ook recht op jeugdvakantie? Wie betaalt daarvoor en wat zijn de formaliteiten? En wat zijn de spelregels inzake de aanvullende (‘Europese’) vakantie?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 26.09.2014

U vraagt een voorschot…


SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.09.2014

Betalen of ik haal alles terug weg, beste klant…

Een nieuwe wet maakt het ook voor een aannemer zinvol om een eigendomsvoorbehoud te voorzien, zo luidt het. In welke mate is dat effectief het geval? Wat is er daarbij voor u van belang?

PERSONEEL - AANWERVEN - 26.09.2014

Even op proef meedraaien, dan beslis ik…

Sinds begin 2014 is de mogelijkheid afgeschaft om een proeftijd te voorzien in een arbeidscontract. Is het een optie om een kandidaat nu een praktijkproef te laten doen en op basis van die test te beslissen of u hem al dan niet aanwerft?

OVERHEIDSOPDRACHT - 26.09.2014

Erkenning nodig voor opdracht groenonderhoud?

Als een overheid een bepaalde aannemingsopdracht wil aanbesteden, dan zal ze daarvoor veelal enkel op erkende aannemers een beroep kunnen doen. Wanneer heeft u zo’n erkenning echter niet nodig? Wat is daarbij van belang?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 26.09.2014

Hoe iemand veilig mee aan boord nemen in uw bvba?

U krijgt als zaakvoerder het werk niet meer alleen gedaan en dus overweegt u om iemand mee aan boord te nemen in uw bvba. Een rechter, en niet de eerste de beste, wees erop dat u daarmee toch maar beter uitkijkt. Waarom is dat zo?

RECHT - VARIA - 26.09.2014

Stukken aan uw camionette…

U heeft onlangs een camionette gekocht. Er scheelt echter het een en ander aan, maar geen nood. U heeft immers twee jaar garantie, toch?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 26.09.2014

Uw klanten vinden u via het internet…

Een (ver)bouwer vindt uw coördinaten op uw eigen website of op een zgn. collectief internetplatform en vraagt via die weg een offerte aan. Gelden er specifieke spelregels voor de offerte die u dan bezorgt?

ARBEIDSREGLEMENT - 24.09.2014

Aanpassen wat moet... en meer?

Zowel de Wet op het eenheidsstatuut als de Pestwet leggen u op om uw arbeidsreglement aan te passen. Wanneer kan het nuttig zijn om nog meer te doen?

PESTEN OP HET WERK - ONTSLAG - 24.09.2014

Ontslagbescherming in nieuw kleedje

De nieuwe Pestwet sleutelt ook aan de ontslagbescherming van een werknemer die een ‘klacht’ ingediend heeft inzake ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk. Waar moet u sinds 1 september 2014 rekening mee houden?

LOON - SECTORALE VERPLICHTINGEN - 24.09.2014

Omzetten ecocheques in PC 218: vóór 31.10


RSZ - BETALING BIJDRAGEN - 24.09.2014

Uitstel RSZ vierde kwartaal 2014: nu aanvragen


CONVENTIONELE ANCIËNNITEIT - OPZEGGINGSTERMIJN - 24.09.2014

Clausule inzake de anciënniteit is weggevallen...

Stel, het eerste contract van iemand bevat een conventionele anciënniteit. Later krijgt hij een nieuwe functie en volgt er een nieuw contract zonder zo’n clausule. Telt de conventionele anciënniteit dan nog mee? Een arrest licht toe...

STUDENTENARBEID - RSZ-BIJDRAGEN - 24.09.2014

Student uit eerste jaar altijd goedkoop in herfstvakantie?

Stel, u denkt eraan om in de herfstvakantie (27 oktober tot 2 november) studenten in te schakelen tegen de speciale, lage bijdragen. Komen eerstejaarsstudenten daar altijd voor in aanmerking en pas afgestudeerden nooit?

PENSIOEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.09.2014

Direct verder werken onder statuut toegelaten arbeid?

Stel, een werknemer zal binnenkort met pensioen gaan, maar hij heeft al gezegd dat hij nog verder wil doen onder het statuut van ‘toegelaten arbeid’. Moet u dan het huidige contract beëindigen en een nieuw (deeltijds) contract aangaan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - ONTBINDENDE VOORWAARDE - 24.09.2014

Er is een verschil tussen opschorten en ontbinden...

Stel, een jongere die zou afstuderen, is al begonnen. Nu blijkt echter dat hij ook in tweede zit niet geslaagd is. Dankzij de opschortende voorwaarde dat hij een diploma moet halen, kunt u zijn contract toch beëindigen zonder kosten?

MAALTIJDCHEQUES - 24.09.2014

Papieren maaltijdcheques worden duurder...

Als u met papieren maaltijdcheques werkt, heeft u onlangs misschien ook een schrijven ontvangen dat de transportkosten verhoogd (zullen) worden ‘ingevolge een wettelijke verplichting’. Waarover gaat het en kunt u er iets tegen doen?

CONTROLE & GESCHILLEN - 24.09.2014

Ook aanmaning van de fiscus gehad?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.09.2014

Notionele interestaftrek 2015?


BTW - AUTO’S - 24.09.2014

Meerdere auto’s in vennootschap, wat met btw-aftrek?

U heeft in uw vennootschap meer dan één auto. Moet u dan voor alle auto’s dezelfde methode gebruiken om de aftrekbare btw te bepalen of mag u de verschillende methodes combineren? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 24.09.2014

Haast maken met vereffening of ‘on hold’ na 1 oktober?

Vanaf 1 oktober 2014 betaalt u geen 10%, maar 25% rv op de zgn. liquidatiebonus. Wat als de vereffening van uw vennootschap tegen dan niet helemaal rond is: ze nadien zo snel mogelijk sluiten of juridisch gezien beter even afwachten?

MEERWAARDEN OP AANDELEN - 24.09.2014

Privé uw aandelen verkopen?

Privé de aandelen van uw vennootschap met winst verkopen zou weleens belastbaar kunnen worden. Is zo’n meerwaarde dan nu wel altijd belastingvrij?

CONTROLE & GESCHILLEN - 24.09.2014

Wanneer geen belastingverhoging?


SOCIALE VOORDELEN - 24.09.2014

Uw bedrijf heeft iets te vieren, uw werknemers ook?

Uw bedrijf heeft iets te vieren en u wilt uw werknemers dan ook belonen met een geschenk. Is dat voor hen dan belastingvrij? De Rulingdienst heeft daarover al tal van positieve beslissingen genomen. Wat kunt u daarmee doen?

LOON - 24.09.2014

Geen bedrijfsvoorheffing ingehouden... ?

Eind 2013 zei de fiscus dat hij strenger zou gaan toezien op de inhouding van bedrijfsvoorheffing op uw loon. Sinds kort zijn die strikte controles een feit!

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 24.09.2014

Nu toch nog een dividend uitkeren: te veel poespas?

U komt tot de conclusie dat u dit jaar eigenlijk beter een dividend uitgekeerd had. De jaarvergadering is echter al achter de rug. Komt daar dan niet te veel poespas bij kijken en wordt het geen kostelijke grap als u nu toch nog daartoe beslist?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 24.09.2014

Wijzigingen aan aanvullend pensioen?


VOORDEEL GRATIS AUTO - 24.09.2014

De zgn. 40 dagenregel fiscaal ontrafeld... !

De fiscus gebruikt de zgn. 40 dagenregel om uit te maken of er sprake is van een vaste plaats van tewerkstelling. Hoe zit die regel precies in elkaar? Wat zijn de gevolgen voor uw voordeel gratis auto en uw onkostenvergoedingen?

RECHT - RECLAME - 24.09.2014

Verantwoordelijke uitgever op flyer


VERZEKERINGEN - VARIA - 24.09.2014

Schadegeval en uw verzekeraar doet moeilijk…

Steeds vaker doen verzekeraars moeilijk als een schadegeval aangegeven wordt. Alle argumenten, zoals bv. ‘raam op kiep’ na een inbraak, zijn goed om onder de betaling van een vergoeding uit te komen. Wat is er daarbij voor u van belang?

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 24.09.2014

Op einde driejarige periode onder uw handelshuur uit…

U huurt een handelspand, maar ziet uw kans schoon om op een andere locatie uw handels- of horecazaak uit te bouwen. Het einde van een driejarige periode nadert en dus overweegt u een tussentijdse opzeg. Wat is daarbij van belang?

FISCAAL - BTW - 24.09.2014

Over feesten, voorschotfacturen, de btw en de black box

Een klant boekt bij u een feest of schrijft zich in voor een brunch en betaalt daarvoor een voorschot. In welke mate moet u dat factureren en hoe zit het dan met de btw? Wat als er straks een black box in uw zaak geactiveerd wordt?

BUROTICA - PC - 24.09.2014

Weer controles op illegale software…

De laatste maanden zijn er weer een aantal collega’s betrapt op het gebruik van ‘illegale software’. Hoe zit dat nu ook alweer, er bestaat immers toch zoiets als een thuiskopie-uitzondering? Waarop moet u letten?

BANK - VARIA - 24.09.2014

Meer dan één huisbankier nodig?

Bij heel wat bedrijven staan er rekeningnummers bij verschillende banken vermeld op hun facturen. Wanneer kan het zinvol zijn om te werken met meer dan één huisbankier en wat zijn daar dan tegelijkertijd de nadelen van?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 24.09.2014

Opletten als u een geërfd pand wilt verkopen?

U bent van plan om het huis dat u recentelijk geërfd heeft van uw vader, te verkopen. Pas daar maar mee op, zeggen sommigen, of u betaalt er twee keer belastingen over. Wat bedoelt men precies en klopt het eigenlijk wel?

FACTUUR - VARIA - 24.09.2014

Een Franse factuur naar een Waalse klant sturen...

Om uw klant in Wallonië tegemoet te komen, verstuurt u hem een factuur in het Frans. Nu zegt die klant dat die factuur ongeldig is, want ze moest in het Nederlands opgesteld zijn. Dat kan toch niet waar zijn?

FISCAAL - 24.09.2014

Gederfde winst aftrekbaar als kost?

Een mogelijke stroomonderbreking in de winter impliceert voor velen een verlies aan inkomsten. Is die zgn. gederfde winst dan fiscaal aftrekbaar?

MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 23.09.2014

Niet iedereen is het eens over de unanimiteit...

De statuten voorzien dat er voor een bepaalde materie een unanieme beslissing nodig is. Betekent dit dat zo’n beslissing enkel genomen kan worden indien effectief alle mede-eigenaars aanwezig zijn op de algemene vergadering?

SUCCESSIERECHTEN - 23.09.2014

Onlangs geërfd pand tegen een zotte prijs verkopen?

Een van uw klanten heeft een geweldig bod gekregen op een huis dat hij onlangs van zijn moeder geërfd heeft. Hij heeft echter gehoord dat hij dan opnieuw langs de ‘fiscale kassa’ moet passeren. Hoe stelt u hem gerust?

GEMEEN HUURRECHT - OVERDRACHT - 23.09.2014

Hé, opeens betaalt iemand anders de huur?

U verhuurt een woning, een magazijn, een garage, enz. Na enige tijd stelt u vast dat het huurgeld niet meer door uw huurder betaald wordt, maar wel door iemand anders. Is dat dan een probleem? Hoe gaat u daar het best mee om?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 23.09.2014

Gelden de strenge regels WER als u naar de klant gaat?

Voortaan gelden er strengere regels als u uw opdracht ‘buiten kantoor’ vastlegt. Betekent dit dat u die regels in ieder geval moet toepassen als u zelf de klant thuis bezoekt? Is de situatie anders als de klant niet onmiddellijk tekent?

REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 23.09.2014

Een klein beschrijf op basis van het uittreksel ki?

Het precieze kadastraal inkomen is sinds enkele jaren heel eenvoudig online te checken. Mag u daarop voortgaan om de koper te informeren of hij in aanmerking komt voor het klein beschrijf of blijft dat nog steeds een risico?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 23.09.2014

Hoe weet u of er een risico is op overstroming?

Sinds 1 september 2014 geldt er een nieuwe kaart om te bepalen of een gebied overstromingsgevoelig is. Of een pand of grond hierop voorkomt, is belangrijk bij de verkoop én bij het verkrijgen van een bouwvergunning. Hoe zit dat precies?

HANDELSHUUR - 23.09.2014

De handelshuur vroeger stopzetten?

Een handelshuur ligt vast voor minstens negen jaar. Kunt u in akkoord met uw huurder het contract minder lang laten lopen? Wat besliste de rechter onlangs?

WOONBONUS - 18.09.2014

Woonbonus wijzigt: welke maatregelen blijven er nu nog over?

Vanaf 2015 wordt de woonbonus aangepast. Wat houdt die woonbonus nu concreet in en wat verandert er volgend jaar? Wijzigt er ook iets voor bestaande contracten?

De woonbonus geldt enkel voor de enige en eigen woning. Wat gebeurt er met uw bestaande woonbonus als u een tweede verblijf koopt? Heeft u dan ook nog recht op fiscale voordelen?

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen komt tussen als de ontlener werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Kunnen ook zelfstandigen zo’n verzekering afsluiten?

Welke andere steunmaatregelen bestaan er, bv. voor wie een pand renoveert? Wat zijn dan de voorwaarden en de beperkingen?


WAGENPARK - 18.09.2014

Hoe de kosten van uw wagenpark nog beter onder controle houden?

Wat zijn de fiscale aandachtspunten i.v.m. BIV, btw en het voordeel van alle aard?

Wat zijn daarnaast de operationele besparingsmogelijkheden? Waarom bepaalt u de leasebudgetten het best op basis van de ‘total cost of ownership’? Hoe doet u dat praktisch gezien? Waarom het aantal merken beperken? En hoe springt u om met eindecontractschade?

Op welke punten van het leasecontract heeft u mogelijkheden tot optimalisatie?


BUSINESSPLAN - 18.09.2014

Een realistisch businessplan: een onmisbare hulp bij de verkoop van uw bedrijf

Wat is het belang van uw businessplan bij de verkoop van uw bedrijf? Waarom is een duidelijke link tussen uw strategie en de cijfers in uw businessplan essentieel?

Hoe maakt u een sterk businessplan op? Wat is daarbij het belang van ‘income drivers’, ‘cost drivers’, investeringen en werkkapitaal?

Welke valkuilen moet u absoluut vermijden als u zo’n plan opmaakt in de context van een verkoop van uw bedrijf? Wat zijn de risico’s als u onrealistische assumpties hanteert? Mag u dan geen efficiëntieverhoging of ontwikkeling van nieuwe markten inbouwen?

Hoe kan een koper een te optimistisch plan bij de onderhandelingen tegen u gebruiken?


INCASSO - 18.09.2014

Ook voor uw facturen een borg?

In het huidige economische klimaat heeft u als ondernemer jammer genoeg regelmatig vragen bij de solvabiliteit van bepaalde klanten of prospecten. Kunt u dan vragen dat de zaakvoerder, of zelfs een derde, zich borg stelt voor de verplichtingen van uw klant?

Hoe pakt u zo’n borgstelling het best aan en waarmee moet u daarbij zoal rekening houden?

Kan iedereen zich zomaar borg stellen voor de verplichtingen van uw klant? Wanneer is er sprake van een kosteloze borg? Aan welke strikte voorwaarden moet u dan voldoen?

En bent u er met zo’n kosteloze borgstelling wel zeker van dat u uiteindelijk aan uw centen zal geraken? Wat zijn de risico’s?


GESCHILLENREGELING - 18.09.2014

Conflicten tussen aandeelhouders: uitsluiting en uittreding als laatste redmiddel?

Welke mogelijkheden biedt de geschillenregelingsprocedure u als een ernstig conflict tussen de aandeelhouders de vennootschap of uw belangen schaadt of dreigt te schaden? Wat is daarbij het verschil tussen een vordering tot uitsluiting en een vordering tot uittreding?

Om welke gegronde redenen kunt u die procedure opstarten en hoe loopt zo’n procedure concreet? Wat gebeurt er als de aandeelhouders wederzijds de uitsluiting van de andere aandeelhouder vorderen?

Welke alternatieven zijn er? Kunt u in de statuten clausules voorzien om te vermijden dat u uw toevlucht moet nemen tot de geschillenregelingsprocedure? Kan bemiddeling een goed alternatief zijn?


SUCCESSIEPLANNING - 18.09.2014

Uw schenking ‘opsplitsen’?

Als ouders aan hun kinderen schenken, dan kiezen ze er meestal voor om geen schenkingsrechten te betalen. Ze werken daarom met een hand- of bankgift of een schenking voor een Nederlandse notaris.

85% van de schenkingen komt uit het gemeenschappelijk vermogen van de ouders. Bij een schenking wordt er dan ook meestal slechts één akte of bewijsdocument opgemaakt voor de gezamenlijke schenking door de ouders.

Waarom kunt u die akte toch beter ‘opsplitsen’? Hoe werkt dat precies? Wat is het voordeel van zo’n opsplitsing? Hoe bespaart u daarmee schenkingsrechten als een van de ouders achteraf ernstig ziek wordt?

En is zo’n opsplitsing ook mogelijk als u schenkt via een hand- of bankgift?


CORPORATE GOVERNANCE - 18.09.2014

Deugdelijk bestuur: ook relevant voor uw kmo?

Voor kmo’s bestaan er enkel aanbevelingen voor ‘deugdelijk bestuur’ (de zgn. Code Buysse). Wat houdt ‘corporate governance’ concreet in en waarom is ‘deugdelijk bestuur’ ook voor uw kmo belangrijk?

Veel bedrijfsleiders aarzelen om externen bij het bedrijfsbeleid te betrekken. Daarom is het vaak nuttig om met een stappenplan te werken. Wat is daarbij het belang van ‘deugdelijk ondernemen’ en wat is de rol van een adviesraad?

Waarom vormt een professionele en actieve raad van bestuur vaak een meerwaarde? Aan welke criteria moeten de externe bestuurders voldoen en wat is hun voornaamste rol?


VOORDELEN - 18.09.2014

Een tablet of smartphone op kosten van de fiscus?

Vandaag wordt er zowel van uzelf als van uw werknemers een hoge mate van bereikbaarheid verwacht. Pc’s, tablets of smartphones zijn daarbij een belangrijke hulp.

Wat zijn de fiscale gevolgen als het bedrijf die toestellen ter beschikking stelt, ook voor privégebruik? Wat zei de Rulingcommissie onlangs over de waardering van het voordeel voor een tablet of smartphone? Is die beslissing ook voor u interessant?

Welke vergoedingen mag u (belastingvrij) toekennen als u of uw medewerkers een privétoestel beroepsmatig gebruiken?

En waarom is de regeling voor thuiswerk soms interessanter?


SOFTWARE - WINDOWS - 18.09.2014

Windows 8.1 met de look-and-feel van 7

Veel gebruikers van een desktop-pc storen zich eraan dat de interface van Windows 8 en 8.1 zich vooral richt op aanraakschermen. Met welke ingrepen kunt u Windows 8.1 er meer zoals Windows 7 laten uitzien?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 18.09.2014

Zo neemt u uw Skype-gesprekken op


TELEFONIE - SMARTPHONE - 18.09.2014

IPhone 6: het wachten waard?

Apple lanceerde onlangs de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Wat hebben ze precies te bieden? En hoe zit het met iOS 8 en de pas aangekondigde Apple Watch?

SOFTWARE - BLOATWARE - 18.09.2014

Breng uw nieuwe computer maar meteen op orde

Wie een nieuwe computer koopt, merkt al snel dat er vaak allerlei ongevraagde software vooraf geïnstalleerd werd. Hoe raakt u die zgn. bloatware weer kwijt?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 18.09.2014

Google Docs, nu nóg beter

Google Docs en Google Drive bieden u handige office- en opslagtools in de cloud. Enkele recente veranderingen zorgen ervoor dat u hiermee nu (of voor sommige gebruikers binnenkort) nog sneller kunt werken.

SOFTWARE - TAAL - 18.09.2014

Gemakkelijker vertalen met QT Translate


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.09.2014

Tijdregistratie met Teamito

Factureert u als zelfstandige op tijdbasis, dan is het bijhouden van het aantal gepresteerde uren een lastig karwei. Het onlangs gelanceerde Teamito wil u helpen. Maakt deze nieuwe webtool zijn belofte waar?

ZAKELIJK - REIZEN - 18.09.2014

Een businesstrip met Airbnb?

Voor een zakelijk verblijf in binnen- of buitenland kunt u bij Airbnb terecht voor een betaalbaar alternatief voor de traditionele hotelketens. De moeite waard?

E-MAIL - MAILING LISTS - 18.09.2014

Een nieuwsbrief maken met Mad Mimi?

Een elektronische nieuwsbrief is een handig en goedkoop instrument om in contact te blijven met uw klanten. MailChimp is bekend als een dienst om gemakkelijk e-zines te maken en te versturen. Kan Mad Mimi daartegenop?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 18.09.2014

Aan de slag met mailfilters

E-mailapplicaties hebben bijna altijd een filterfunctie aan boord. Hoe werkt die concreet en hoe kunt u er praktisch nut uit halen?

SOFTWARE - BROWSER - 18.09.2014

Nieuwe 64 bits-Chrome tot een kwart sneller

Is uw pc uitgerust met een recente processor en draait u de 64 bitsversie van Windows (7 of 8/8.1)? Dan kunt u nu overstappen naar de 64 bitsversie van Chrome (die bestond tot nu toe alleen in 32 bits). Wat is het voordeel?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 18.09.2014

Uw website onder de loep


WEBDIENSTEN - PERSOONLIJKE STARTPAGINA - 18.09.2014

Uw persoonlijke startpagina

In uw browser kunt u uw favoriete website als startpagina instellen. Maar het is ook mogelijk om zelf een beginpagina op maat samen te stellen: handig om snel toegang te hebben tot uw favoriete informatie en adressen.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 18.09.2014

Meer ruimte in de cloud met Dropbox

Dropbox, de populairste clouddienst, geeft eindelijk meer ruimte aan gebruikers: tot 10 keer meer voor dezelfde prijs. Wat heeft Dropbox nu te bieden en hoe verhoudt de dienst zich tot andere clouddiensten?

VRUCHTGEBRUIK - 18.09.2014

Kosten vruchtgebruik aftrekbaar?

Een koppel laat door zijn vennootschap een villa bouwen in vruchtgebruik. De fiscus verwerpt de afschrijvingen. Cassatie is het daar echter niet mee eens…

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.09.2014

Foutje in ingediende Biztax-aangifte?


LANGETERMIJNSPAREN - 18.09.2014

Begin tijdig met uw langetermijnsparen!

U bent bv. 50 jaar en u moet nog een lening afbetalen tot u 56 jaar bent. Het lijkt dan ook fiscaal niet opportuun om nu al via een levensverzekering aan zgn. langetermijnsparen te doen, want dat levert niets op zolang u afbetaalt. Of toch?

VASTGOED - VARIA - 18.09.2014

Gebouw afzonderen en nadien aandelen verkopen?

U wilt het gebouw in uw werkvennootschap in een aparte (immo)vennootschap steken. Kan dat zonder fiscale risico’s? Wat als u op termijn de aandelen van die (immo)vennootschap verkoopt? Wat vindt de Rulingcommissie daarvan?

CONTROLE - 18.09.2014

Einde van de ‘bezoldigingstheorie’?

Kan uw vennootschap alle kosten van een vruchtgebruik op een privéwoning aftrekken door in te roepen dat u privé belast werd op een voordeel? Ook het Hof van Cassatie heeft zich nu over de zgn. bezoldigingstheorie gebogen…

TANTIÈME - 18.09.2014

Kan de fiscus de aftrek van uw tantième verwerpen?

De fiscus blijkt steeds vaker moeilijk te doen over de aftrekbaarheid van tantièmes bij de vennootschap die ze toekent. Waarover valt de controleur en waarmee houdt u het best rekening om problemen zo veel mogelijk te vermijden?

PERSONEEL - VARIA - 18.09.2014

Afwijken van de anciënniteitspremie, kan dat?

Voor het toekennen van een fiscaalvriendelijke anciënniteitspremie aan werknemers heeft de fiscus strikte regels uitgeschreven. Is een afwijking daarvan mogelijk en zo ja, in welke mate? Een ruling van 13.05.2014 licht toe...

INTERNE MEERWAARDE - 18.09.2014

Aandelen verkocht aan overnemer, meerwaarde belast?

Vier aandeelhouders van een IT-bedrijf verkopen hun aandelen aan een externe overnemer. Drie van hen krijgen een hogere prijs voor hun aandelen dan de vierde. Volgens de fiscus is die meerprijs belastbaar. Wat vindt de rechter?

BTW-TARIEF - 12% BTW - 18.09.2014

Een studentenkot is geen internaat!

Werken in onroerende staat aan woningcomplexen die bedoeld zijn voor leerlingen en studenten, kunnen onder bepaalde voorwaarden het bijzondere btw-tarief van 12% genieten. Geldt dit 12%-tarief dan ook voor werken aan studentenkoten?

AFTREKBARE BTW - BUITENLANDSE BTW - 18.09.2014

Hoog tijd om uw buitenlandse btw terug te vragen!

De in het buitenland betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar als en in zoverre deze beroepsmatig is, alleen de wijze waarop u deze kunt recupereren is verschillend. Even kijken hoe dit verloopt en waar u zoal rekening mee moet houden...

AUTO - VERKOOP - 18.09.2014

Btw op minder dan 50% van de prijs?

Bij de verkoop van een auto waarvan de btw-aftrek beperkt geweest is, moet u slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs. Soms kan het zelfs nog op minder... !

DIENSTEN - VARIA - 18.09.2014

Wanneer is er sprake van een opslagdienst?

Het verhuren van onroerende goederen is principieel vrij van btw, tenzij het gaat om o.m. een opslagruimte. Wat wordt daar echter precies mee bedoeld en waarin verschilt het standpunt van de Btw met dat van de rechtspraak?

BTW VERLEGD - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 18.09.2014

Plaatsbepaling van de dienst in de praktijk

De vernieuwde regels inzake de plaatsbepaling van de dienst blijven in de praktijk voor verwarring zorgen. We zetten nog even de hoofdprincipes op een rij en bekijken verder enkele knelpunten in de praktijk...

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 18.09.2014

Nieuw KB en uitgebreide circulaire kleine ondernemingen

Sinds 1 april 2014 is de omzetdrempel voor zgn. kleine ondernemingen verhoogd van € 5.580 naar € 15.000. Het KB nr. 19 van de Btw is daarvoor nu herschreven en de Btw heeft er meteen ook een nieuwe circulaire aan gewijd. Even kijken...

AFTREKBARE BTW - LICHTE VRACHT - 18.09.2014

Is het een auto of een lichte vracht?

Het verschil tussen een auto en een fiscaal aanvaarde lichte vracht, wint alsmaar aan belang. Wat is er ter zake van belang voor uw btw-aftrek?

LEVERING - LEVERING MET INSTALLATIE OF MONTAGE - 18.09.2014

Met of zonder installatie maakt groot verschil in facturatie!

Het leveren van goederen zoals een machine, met of zonder montage, maakt geen verschil inzake verschuldigde Belgische btw, maar wel in de wijze waarop u moet factureren, vooral dan in intracommunautaire context. Waar moet u in het voorkomende geval op letten?

HOTELDIENSTEN - 18.09.2014

Is uw buitenverblijf een ‘hotel’ dat u met btw kunt verhuren?

De gewone verhuur van een onroerend goed is in principe vrijgesteld van btw. Hotelprestaties zijn daarentegen wel aan btw onderworpen. Het onderscheid tussen beiden is echter niet altijd even duidelijk. Hoe ziet de rechtspraak dat precies?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTSEN - 17.09.2014

Welke inspraak heeft de medische raad in een fusie?

Stel, de raad van bestuur van het ziekenhuis begint gesprekken over een fusie. In welke mate moet de beheerder een voorafgaand advies vragen aan de medische raad? Wat als dat toch niet gebeurt? Een recent arrest licht toe...

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.09.2014

Een hybride wagen: fiscaal voordelig?

Ook de ‘grote’ merken hebben een hybride wagen in hun gamma én maken soms publiciteit voor het gunstige fiscale regime ervan. Hoe gunstig is dat?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 17.09.2014

Nieuwe beschermingsregeling voor wilsonbekwamen

Stel, een meerderjarige patiënt is wilsonbekwaam, hij is bv. ernstig dementerend. Wie is er dan ‘bevoegd’ om medische beslissingen te nemen? Ingevolge een wetswijziging zijn er op 1 september 2014 nieuwe ‘regels’ ingevoerd...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 17.09.2014

Fiscale controles even iets goedkoper?

Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen berekend op uw inkomsten van het jaar zelf en niet meer op die van drie jaar terug. Een fiscale controle heeft dus voorlopig even geen gevolgen meer voor uw sociale bijdragen. Klopt dit?

PERSONEEL - POETSVROUW - 17.09.2014

Dienstbode even duur als andere werknemer?

Vanaf 1 oktober 2014 is ook de tewerkstelling van een zgn. dienstbode (die vooral de privévertrekken poetst) aan RSZ-bijdragen onderworpen. Wil dit dan zeggen dat zo’n dienstbode even duur wordt als een ‘klassieke’ werknemer?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 17.09.2014

Niet meer ten laste door gestegen alimentatie?


BTW - AUTOKOSTEN - 15.09.2014

Reken minder btw aan en houd netto meer over!

U heeft een eenmanszaak en u koopt een auto, die u gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt. Hoe verwerkt u deze het best in uw boekhouding, om bij een latere verkoop van de auto aan een particulier netto zo veel mogelijk over te houden?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.09.2014

Gederfd inkomen als aftrekbare kost?


ONROERENDE GOEDEREN - 15.09.2014

Aanwas schrappen na huwelijk?


ROERENDE INKOMSTEN - 15.09.2014

Interest of dividend aan te geven?


BELASTBARE INKOMSTEN - 15.09.2014

Het ‘achterpoortje’ van een Tak 21?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 15.09.2014

BE-nummer en kleine ondernemers?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 15.09.2014

Wat als de btw niet vermeld is... ?

U krijgt een factuur zonder btw. Nadien blijkt dat er toch btw op verschuldigd is. Komt die btw er dan bij of zit die reeds in de totaalprijs die u betaald heeft?

BTW - VERPLICHTINGEN - 15.09.2014

Ophef rond de invoering van de black box

Een studie die de enorme impact van de invoering van de black box in kaart bracht, zorgde begin augustus 2014 voor heel wat deining. Hoe zit het echter met de timing en de nieuwe btw-verplichtingen?

BTW - CONTROLE - 15.09.2014

Een boete is niet altijd onverbiddelijk!

De Btw deelt de laatste tijd onmiddellijk forse boetes uit aan wie een btw-aangifte of een listing laattijdig of helemaal niet ingediend heeft. “Is daar nu niets aan te doen?”, werd er gevraagd aan de minister van Financiën. Even kijken...

AUTOKOSTEN - 15.09.2014

Een elektrische auto, ook voor u fiscaal voordelig?

U heeft gehoord dat elektrische auto’s niet enkel inzake verbruik, maar ook fiscaal gezien interessant zijn. Is dat effectief zo, ook wanneer u een eenmanszaak heeft? Welke fiscale spelregels gelden er ter zake?

BELEGGEN - HOLDING - 15.09.2014

Hoe beleggen in een Belgische holding?

Sommige Belgische holdings zijn niet echt goed gespreid, maar toch zouden er pareltjes tussen zitten. Waarop moet u letten wanneer u wilt beleggen in een holding als goedkoper alternatief voor de klassieke actieve fondsen?

CONTROLE - 15.09.2014

Twee aparte rekeningen nog zinvol?

Het is van cruciaal belang om geen beroepskosten te betalen met uw privérekening. Is dat nog altijd zo sinds het versoepelde bankgeheim?

AUTOKOSTEN - 15.09.2014

Hoe berekent u de fiscale aftrek van uw garage?

U heeft geen vennootschap en u gebruikt uw woning voor bv. 30% beroepsmatig. Moet u de aftrekbare kosten van uw garage dan ook aan de hand van datzelfde percentage beroepsgebruik berekenen? Een recent arrest licht toe...

TESTAMENT - 15.09.2014

Een testament voor de fiscus?

Een vaak opduikende vraag is of de fiscus eigenlijk wel weet wat u in uw testament gezet heeft. Is er hieromtrent een verschil tussen een zgn. notarieel testament en een eigenhandig testament? Wat moet u hiervan onthouden?

OPZEGVERGOEDING - 15.09.2014

Hoeveel opzeg moet u geven?


BEROEPSKOSTEN - 11.09.2014

Kapitaalverhoging of -vermindering


CONTROLE & GESCHILLEN - 11.09.2014

Vermijd een proces tegen de fiscus…

Wint u een proces tegen de fiscus, dan zou u geen zgn. rechtsplegingsvergoeding meer krijgen. Reden te meer dus om de rechtbank te vermijden, maar hoe?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.09.2014

Foutje in vennootschapsaangifte?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 11.09.2014

Een tweede diploma voor uw kind, fiscaal aftrekbaar?

Uw zoon is verleden jaar of eerder afgestudeerd en is in uw vennootschap komen werken. Nu wil hij een bijkomende studie beginnen, die van nut is voor zijn taken in uw vennootschap. Zijn de kosten daarvan dan fiscaal aftrekbaar?

FINANCIEEL - 11.09.2014

Bedrijfskredieten herzien?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA & NV - 11.09.2014

Van uw nv een bvba maken?

Uw boekhouder stelt u voor om uw nv om te vormen naar een bvba om er zo geld uit te halen op een fiscaalvriendelijke manier. Heeft die omvorming ook juridische gevolgen? Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

VRIJWILLIGERS - 11.09.2014

Mijn partner is vrijwilliger... ?


CONTROLE & GESCHILLEN - 11.09.2014

Boekhouding meegeven aan uw controleur?

Sinds begin 2014 mogen ook de belastingcontroleurs, in navolging van hun btw-collega’s, uw boekhouding meenemen naar hun kantoor. Mag dat altijd zomaar of hoe zit dat precies? De fiscus gaf op 27.06.2014 zelf wat uitleg...

BEZWAAR - 11.09.2014

Wanneer is uw bezwaarschrift tijdig ingediend?

Via brief in bezwaar gaan, doet u het best enkele dagen vóór het verstrijken van de bezwaartermijn. Sinds 29.08.2014 is dat niet meer nodig! Hoezo?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 11.09.2014

Hoe uw niet-aftrekbare autokosten verminderen?

Uw vennootschap mag haar fiscaal niet aftrekbare autokosten verminderen met het privégebruik van de auto. Dat kan door ofwel het voordeel gratis auto, ofwel de kosten van het werkelijke privégebruik in min te brengen. Wat is het beste?

ONTSLAG - 11.09.2014

Outplacement of opzegvergoeding?

Outplacement en vier weken minder opzegvergoeding of geen outplacement en de volledige opzegvergoeding: wat is voor u als werkgever het goedkoopste?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 11.09.2014

Gevoelige e-mail met derde in bcc: buiten?

E-mailen naar familie en kennissen op het werk kan soms gevaarlijk zijn. Stel dat er op die manier gevoelige info over het bedrijf naar buiten komt. Is dat dan een motief voor ontslag om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 11.09.2014

Geen bv voor schoolverlater die na 30.09 komt


STUDENTENARBEID - RSZ - 11.09.2014

Schoolverlater is geen student meer na 30.09


PESTEN OP HET WERK - 11.09.2014

Nieuwe vereisten voor interne procedures

Ingevolge de vernieuwde Pestwet zijn er nieuwe interne procedures nodig voor klachten, voortaan ‘verzoeken tot psychosociale interventie’ genoemd. Wat is er precies veranderd? Wat moet u doen om ‘in orde’ te zijn?

RVA-UITKERINGEN - LOON - 11.09.2014

Stroompannes in de winter te ‘verhalen’ op de RVA?

U hoort het alle dagen: de komende winter worden er stroomonderbrekingen in het vooruitzicht gesteld. Als uw personeel daardoor een (deel van de) dag niet kan werken, vormt dat dan overmacht waarvoor de RVA uitkeringen betaalt?

UITZENDARBEID - 11.09.2014

Vergeet een nieuwe vervanging niet te melden

Stel, een interim vangt de zwangerschapsrust van een ‘vaste’ werkneemster op. Wanneer deze persoon na 15 weken terugkomt, is er iemand anders ziek en u laat de interim dus doorwerken. Kunt u daar problemen mee krijgen?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 11.09.2014

Eindejaarsgeschenk: vele vormen, één bedrag!

Stilaan stelt zich de jaarlijks weerkerende vraag wat u als eindejaarsgeschenk zal geven. We frissen nog eens op wat er in aanmerking komt. Waarop moet u letten opdat uw fiscale en RSZ-vrijstelling niet in gevaar zouden komen?

SCHOLINGSBEDING - 11.09.2014

Opleiding nog bezig en al weg: reactie mogelijk?

Stel, een werknemer is een dure opleiding aan het volgen en terwijl die nog bezig is, laat hij al weten dat hij zal vertrekken. Gelukkig heeft u hem een zgn. scholingsbeding laten tekenen. Of kunt u daar niets mee doen in deze situatie?

FISCAAL - EUROVIGNET - 11.09.2014

Sneller gedeelte eurovignet terugvragen!


PERSONEEL - VARIA - 11.09.2014

Papieren maaltijdcheques voortaan duurder?

Geeft u papieren maaltijdcheques aan uw personeel, dan heeft de uitgever ervan mogelijk aangekondigd dat u dat als werkgever vanaf 01.09.2014 meer zal kosten. Kan zo’n prijsverhoging zonder meer? Wat is er voor u van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - GEBREKEN - 11.09.2014

Ik meng me in de discussie, onder alle voorbehoud…

Een collega kreeg de vraag om vrijwillig tussen te komen in een discussie die al langer aansleepte tussen zijn klant en diens tegenpartij. Wat is er in zo’n geval van belang? Een rechter had daar alvast een frisse kijk op…

FACTUUR - 11.09.2014

Factuur leverancier tijdig protesteren

Het is meer dan ooit van belang dat u de facturen van uw leveranciers snel en grondig nakijkt. Waarom is dat zo en wat is er daarbij van belang?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 11.09.2014

Aanleg oprit, mét verlichting…

Of u de aanleg van een oprit mag afrekenen tegen het 6%-btw-tarief blijkt niet altijd duidelijk te zijn. Net zoals de vraag welk tarief u moet hanteren als u die oprit van verlichting moet voorzien. Een aantal concrete gevallen toegelicht…

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 11.09.2014

309%-boete omdat u geld in uw bvba pompt?!

Uw collega werd door de fiscus bedacht met de fameuze 309%-boete nadat hij geld in zijn vennootschap gepompt had en dat geboekt had als een rc-tegoed. Is dat de wereld op zijn kop? Hoe vermijdt u zo’n fiscale aanslag?

RECHT - VARIA - 11.09.2014

Over registratieplicht, Construbadges en smartphones…

Vanaf 1 oktober 2014 zal er in principe gesanctioneerd worden als de aanwezigheid op een grote werf niet correct geregistreerd wordt. In welke mate kan dat met de Construbadge of smartphone? Wat zijn de aandachtspunten ter zake?

FISCAAL - BTW - 11.09.2014

Creatieve traiteurs geviseerd


RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 11.09.2014

Eén zinnetje dat geld waard is…

Om diverse redenen zit het aantal ‘officiële’ roerende schenkingen in België in de lift en hun aantal zal wellicht nog toenemen. Voor de ‘gelukkigen’ hebben we alvast een heel eenvoudige, maar wel gouden tip…

FISCAAL - CONTROLE - 11.09.2014

Opendeurdag en de fiscus valt over uw tent…

Organiseert u een opendeurdag of ander event, dan riskeert u dat zowel uw belasting- als uw btw-controleur achteraf moeilijk doen over bepaalde facturen. Soms vindt een rechter dat zelfs terecht. Wat is er voor u van belang?

RECHT - ADVOCAAT - 11.09.2014

Commotie over de RPV en advocaatkosten…

Bedoeling was om de fiscus geen rechtsplegingsvergoeding (RPV) meer te laten betalen als hij door de rechter teruggefloten werd. In welke mate compenseert die RPV de advocaatkosten? We plaatsen alles in een juist perspectief...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 09.09.2014

Wanneer heeft u een ‘financiële vennootschap’?

Om het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten, mag u geen zgn. financiële vennootschap hebben, die te veel aandelen bezit. Hoe moeten die aandelen gewaardeerd worden? Een arrest licht toe...

DUOLEGAAT - 09.09.2014

Bespaar successierechten met een ‘duolegaat’!

Met een zgn. duolegaat kunt u heel wat successierechten besparen. Wanneer u het correct opmaakt, krijgt u bovendien geen problemen met de fiscus in het kader van de zgn. antimisbruikbepaling. Hoe pakt u dat het best aan?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 09.09.2014

Geen voordeel alle aard op einde vruchtgebruik?

Op 28.01.2014 stelde de Rulingdienst expliciet dat de zaakvoerder op het einde van het vruchtgebruik privé niet belast zou worden op een voordeel, ook al werd er geen vergoeding betaald! Hoe heeft die zaakvoerder dat klaargespeeld?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 09.09.2014

Kapitaalvermindering te vroeg uitgekeerd, dus belast?

Opdat een kapitaalvermindering belastingvrij zou zijn, moet u ook de regels van het vennootschapsrecht naleven. Valt de zgn. wachttermijn van twee maanden daar ook onder of niet? Op 06.02.2014 had de rechter daar een frisse kijk op!

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 09.09.2014

Nieuwe wet extralegale pensioenen

Vlak voor de zomervakantie werd de wetgeving inzake extralegale pensioenen op een aantal punten gewijzigd. Welke zijn de voornaamste nieuwigheden?

ROERENDE INKOMSTEN - 09.09.2014

Dividenden en interesten aangeven: wanneer interessant?

Sinds 01.01.2013 zijn interesten en dividenden die u privé ontvangt in principe belastbaar tegen 25%. U moet deze inkomsten niet aangeven aangezien er rv op ingehouden wordt. Soms is dat echter toch interessant. Wanneer?

FISCAAL MISBRUIK - 09.09.2014

Vennootschap met een pand verkopen is ‘misbruik’?

Een ondernemer wilde zijn vennootschap ‘leegmaken’, op het onroerend goed na, en vervolgens de aandelen verkopen. Hij vroeg aan de Rulingcommissie of er sprake kon zijn van fiscaal misbruik. Wat vond de Rulingcommissie daarvan?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 08.09.2014

Geen CO2 -taks meer… en de betaalde zelfs terugeisen!

Rijden uw werknemers met uw camionette ook naar huis, dan moet u voortaan mogelijk geen CO2 -taks meer betalen. In welke mate kunt u zelfs vragen dat de RSZ de door u in het verleden betaalde taksen terugbetaalt?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 08.09.2014

Voorzie eigendomsvoorbehoud in uw kleine lettertjes!

De regels inzake het zgn. eigendomsvoorbehoud dat u als leverancier kunt maken, worden in principe vanaf 01.12.2014 versoepeld. In welke mate is dat zo en hoe bereidt u zich daar nu reeds het best op voor?

AUTO - FISCALE AFTREK - 08.09.2014

Geen aftrekbeperking voor elektrische auto?


RECHT - VARIA - 08.09.2014

Met een andere boekhouder of accountant in zee...

U bent niet langer tevreden over de diensten van uw accountant of boekhouder. Kunt u dan dadelijk met een andere in zee gaan of riskeert u dan dat u een verbrekingsvergoeding moet betalen? Hoe zit dat in elkaar?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 08.09.2014

Pak nu uw kleine slechte betalers efficiënt aan!

Sinds 1 juli 2014 zijn de rechtbanken van koophandel in veel meer gevallen bevoegd. Maakt dat een verschil voor de aanpak van uw slechte betalers of blijft het in de praktijk allemaal hetzelfde?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 08.09.2014

Het einde van de papieren maaltijdcheques in zicht...

Maaltijdcheques op papier zullen verdwijnen, zo kwam er in het nieuws. Moet u daar nu al rekening mee houden en wat blijft er verder van belang? Kunt u die cheques combineren met een dagvergoeding of met maaltijden op het werk?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 08.09.2014

Wordt gunsttarief voor schenking bouwgrond verlengd?

U wilt uw kind een bouwgrond schenken. Doet u dat nog vóór 31.12.2014, dan bent u nog zeker van een gunsttarief. Welke voorwaarden gelden er ook alweer voor zo’n schenking tegen gunsttarief en is snel zijn steeds de boodschap?

HANDELSHUUR - VARIA - 08.09.2014

Wie betaalt voor de herstelling van chauffage?


WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 08.09.2014

De huurder laat het binnenregenen in uw woning...

Uw huurder verwittigt u niet dat er waterproblemen zijn die u moet oplossen. U ontdekt dit pas veel later waardoor de schade enorm is. Kunt u uw huurder daarvoor dan laten opdraaien? En als er geen plaatsbeschrijving was?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 08.09.2014

De sleutels van het appartementsgebouw...

De algemene vergadering beslist om de voordeur van het appartementsgebouw te vernieuwen of er wordt een nieuw slot geplaatst. Wie moet er precies allemaal een sleutel krijgen en hoeveel? Wat zei de rechter daar onlangs over?

BTW - VERHUUR - 08.09.2014

Verhuren met extra diensten: met of zonder btw?

Op de gewone verhuur van een pand zit geen btw, maar op zgn. hotelprestaties dan weer wel! Die hotelprestaties worden door de Btw zeer strikt geïnterpreteerd. Iets te strikt, vond ook een rechter onlangs nog maar eens... Hoezo?